Új hozzászólás Aktív témák
-
pecsenye88
csendes tag
válasz RetepNyaraB #6550 üzenetére
Hello! Új vagyok a témában, minden érdekel. Nemrég kérdeztem itt, hogy mik az arányok és ezt olvastam a linken, amit kaptam. Ha nem jó ez, akkor esetleg megtudod mondani, hogy milyen arány legyen a végeredmény? Sima és dupla presszó érdekel csak igazából, mást nem iszik senki. Köszi!
-
_NCT
őstag
válasz pecsenye88 #6551 üzenetére
Nekem Graef-el 2 alátéttel 5ös őrlési fokozaton 0 crema-val 30 sec alatt 55g fekete jön le, 10es őrlésen viszont gyönyörű crema-ja van, és ugyanannyi jön le. Akkor itt hol a hiba?
-
Dyde
aktív tag
válasz pecsenye88 #6548 üzenetére
Szia. Nem láttam az előzményeket, de ha a gyári nyomásfokozós kosárral szeretnéd/csinálod ezt azzal nem is fog működni a dolog. A 16g / 32 mg stb kombókat mind bottomless karral, rendes kosárral csinálják. A gyáriba ennyit bele se lehet tenni.
-
pecsenye88
csendes tag
Van bottomless-em is, de egyelőre a gyárit használom. De még mindig nem értem mi akkor a hivatalos arány egy presszó esetén?
A belinkelt oldal tanúsága szerint a presszó 7/20-25/20-25, a dupla 14/20-25/55-60. Videókban is gyakran látom a 14g-ot. Szívesen tanulok, de nagyon kuszák voltak a források, azért is kértem itt segítséget. -
RetepNyaraB
veterán
válasz pecsenye88 #6554 üzenetére
Este tudok bármit érdemben, ha addig más nem előz be. Olasz presszó 7g be 25mp alatt 25g ital ki. Dupla esetében 14g 25mp 50g. Ristretto egy szimpla, félúton leállítva (10-12g) Ez a szabvány, ehhez dukál az olasz típusú presszó blend (sötét perk, némi robusztával).
Újhullámos, világos arabica (esetleg specialty) vonalon alapértelmezetten az 1:2 arányt kell célozni, 27-30mp alatt. Ez a bézik recept, az íz dönt. Ha savanyú, nem kerek; akkor aluloldott, ha kesernyés, üres, szárít, akkor túloldott. Ha mindkettő egyszerre, akkor el van cseszve az előkészítés (pl túl sok kv, bénán tömörítve).
Nyomifoki kosár nem alkalmas minőségi kvzásra, az cserés. Seggetlen kar csak opció. A dedica 15bar nyomása sem az igazi (túl sok), vele a klasszik vonalat érdemes célozni, világos, gyümölcsös tételeket hagynám."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
pecsenye88
csendes tag
válasz RetepNyaraB #6555 üzenetére
Köszi, minden infó érdekel, ha már bevásároltam. Nyilván tudom, a Dedica nem a legjobb, de azt olvastam sok helyen és láttam külföldi tesztereknél is, hogy elfogadható presszót lehet vele csinálni és a gép olcsó. Gondoltam elsőnek jó lesz, amíg gyakorlom a mesterséget.
A recept akkor gyakorlatilag ugyan az, csak a weblapon tól-ig van megadva és én inkább az "ig-et" írtam, de igen, lényegében akkor ezt a receptet tudom tartani. Más kérdés, amit írtam, hogy 14g őrlemény nem fér bele rendesen a gyári kosárba... Hamarosan egy másik fajta kv jön, kíváncsi vagyok megmarad-e ez a probléma, de szerintem meg.Amúgy igen, az olasz presszó érdekel, nem a speciality. Ha bármi okosságot meg tudsz osztani, azt nagyon köszönöm!
-
urbi107
tag
válasz RetepNyaraB #6555 üzenetére
Ha specility medium pörkölésű kávé savanyú és 15-20mp jön leakkor mi lehet a gond?
Anfim hs örlőm van.A gépem gaggia baby class.
Az örlőn egyel finomabbnál 30s meg se indul.És egyel durvábbnál meg árfolyik rajta.Mérem a kijövő kávét.A tampereléssel lehet gond? -
őstag
válasz urbi107 #6557 üzenetére
lehetséges, hogy nem azonos a két tamperelés, de ekkora különbség nem kellene hogy legyen közte.
Ha a két őrlőállás között lenne az optimális lefolyás, akkor próbálhatsz játszani a mennyiséggel - finomabb őrlésen -0.3-0.5g talán segíthet, vagy a durvább őrlésnél +0.5g ha még belefér a kosárba. (Milyen kosarat használsz, hány gramm kávéval? )
Ha savas akkor vagy megpróbálhatod hosszabbra engedni (1:2 arány helyett 1:2,5-1:3), vagy lehet hogy magasabb hő kellene (93-95 fok), ha van PID akkor ezzel is próbálkozhatsz
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz urbi107 #6557 üzenetére
Mivel az őrlőd nem ismerem, Pető bához tudok csatlakozni. Milyen kosár, hány gramm, milyen arányban készíted? Ha savanyú, az aluloldott. Ha a tamperelés egyenes (csekkold szemre a tamper szárát oldalról), egyenletes (wdt rulz) és erős (aggyá neki), akkor azt kizártad. Amúgy komoly hibaforrás .
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #6559 üzenetére
bizonytalan kezűeknek maroktamper. nálam is ez van.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #6559 üzenetére
Ja és a "specialty medium kv" semmit sem mond. Ilyen nincs. Mint a "minőségi száraz vörös" nevű bor
Van termőterület, feldolgozás fajtája, pörkölési szint, pláne pörkölési dátum, meg hogyan tárolod. Utolsó kettő kritikus fontosságú, a legmenőbb babot is meg lehet dögleszteni akár napok alatt, ha igyekszik az ember.Amúgy ha összesen 3 szóba jöhető állásból a középső sem az igazi, az nem túl jó ómen az őrlőnek. Lehet, hogy szimplán túl nagyok a fokozatok. De mielőtt ezt kijelentjük, az előző poszt kérdéseit kellene tisztázni.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Dyde
aktív tag
Vettem egy Bialetti Brikkat újonnan. Normális hogy ez ilyen minőségű?
[kép] -
Dyde
aktív tag
válasz hyperspace #6563 üzenetére
Most nem tudom vissza vigyem-e... Csak már lejárt a 14 nap
-
D@niel
addikt
Sziasztok,
van itthon egy BlitzWolf bw-cmm2 főző, pár hónap után elérkezettnek láttam az időt a tisztításra, vízhez hozzá adtam kellő mennyiségű citromsavat és 3x átengedtem rajta.
Az eredmény félig jó: kiszedte a vízkövet mert sokkal könnyebben jön le a kávé.
Viszont, az eredmény ihatatlan, nagyon savanyú. Gondolom, maradt benne rendesen citromsav lerakódás.
Azóta 5x engedtem át rajta tiszta vizet de nem változott semmi.Tudok valahogy segíteni rajta?
Köszönöm.𝕧𝕒𝕡𝕖 bemutatók, kedvezmények: facebook.com/Dan1el1031
-
D@niel
addikt
Benne maradt sok citromsav lerakódás, szódabikarbónát oldottam vízbe, 5x átengedtem, patika.
𝕧𝕒𝕡𝕖 bemutatók, kedvezmények: facebook.com/Dan1el1031
-
Som@
őstag
Sziasztok.
Létezik Dedica 685-höz olyan kar, aminek van kifolyó része?
A videókat nézve annyira nem jön be a bottomless kifolyás...
Ha elszúrok valamit, a szép fehér konyha igencsak kávésan nézne ki.
De mindenképpen nyomásfokozó nélküli kosarat szeretnék, de olyan karral, amin van kifolyó rész.
Vagy ez teljesen halott irány?
A youtube-on találtam egy olyan videót, ahol a gyári kar műanyag részét vágja kisebbre, hogy a nyomásfokozó nélküli szűrő beleférjen...Mozgásba hozzuk az energiát! elemes.hu
-
_NCT
őstag
Sziasztok! Én is Dedica 685-höz kapcsolódóan írok, annyi mod-ot tettem a dologban, hogy az egyszemélyes kosarat kicsit megfúrtam (1.5mm-es fúrószárral) ahol gyárilag a kifolyó lyuk van, aminek az átmérője nagyjából mint egy gombostűfej nagyságú. Így kvázi nyomásfokozó mentes(ebb)é tettem és azóta jobb kávékat főzök, nincs már meg az a savanyú íz, már-már ki lehet érezni a kávé igazi ízét. Persze így az őrlővel is újra szórakoznom kell, de kiegyensúlyozottabb kávét lehet inni. Először nem hittem, amikor olvastam, hogy a nyomásfokozós kosarat ki kell dobni, de valóban szükség van rá.
-
Som@
őstag
Akkor válaszolok magamnak.
A gyári kar is használható elvileg sima kosárral.
Több videóban is láttam, hogy a műanyag betétet kiveszik belőle (az alsó középső csavar tartja) és így teszik bele a nyomásfokozó mentes szűrőt...
Valaki próbálta már ezt innen?
Valamint honnan érdemes és milyen szűrőt rendelni?
EU raktáras AliExpress eladót nem találtam. 😑Mozgásba hozzuk az energiát! elemes.hu
-
RetepNyaraB
veterán
Ha nincs válasz, épp nem jár erre olyan, aki tudna érdemben
AVX-en elég valószínűleg kapsz bele szűrőt.
A legolcsóbbat vedd, ha többféle van. Az avx pro-ultra-xx-hd és egyéb szűrőket hagyd. Vagy majd konkrétan kérdezz rá amit találtál."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nagyúr
-
Dyde
aktív tag
válasz RetepNyaraB #6576 üzenetére
[link] Itt van IMS 5k-ért meg két másik 1,5k-ért melyiket lenne érdemes megvenni?
-
RetepNyaraB
veterán
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba?[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
_NCT
őstag
válasz RetepNyaraB #6580 üzenetére
+ apróság de jó tudni, hogy ezek ridgeless kosarak, tehát nincs bemetszés a kosáron ha a gyári karral, az abban lévő szorító rugóval használnád. Gondolom az is kivehető, max egy picit lötyögni fog.
-
RetepNyaraB
veterán
Az avx ezer forintos kosár ugyanolyan kínai. A minősége egy fos, de mondom kérdés kiérzed-e. Amíg az ember tanulja a melót, ebből a szempontból mindegy. Más kérdés, hogy az ims konzisztensebb lefolyást ad, illetve lassabban engedi át a vizet, mert olyan a felépítése.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Som@
őstag
válasz RetepNyaraB #6584 üzenetére
Na várj, nekem azt mondtad, vegyem a legolcsóbbat. 🙈
Most akkor az egy fos. Akkor marad az IMS?Más egyéb alternatíva?
Mozgásba hozzuk az energiát! elemes.hu
-
_NCT
őstag
válasz RetepNyaraB #6582 üzenetére
De nem fog teljesen belepasszolni, mert a rugó kinyomja kicsit. Legalábbis nekem itthon egyik ilyen van és nem passzol bele, akárhogy akartam.
-
RetepNyaraB
veterán
Aha. Bocs. Sztenderd karból indultam ki, ott nem számít. Ha ki lehet operálni a rugót akkor az félmegoldás, mert felragadhat a szűrő a fejre és kellemetlen a forró vasakat piszkálni, feszegetni. Persze jól előkészített szűrő nem ragad fel, de lehetnek balesetek.
Som@@ fenntartom, hogy tanulásra a legolcsóbb is jó. Etttől még világos, hogy az IMS jobb. Egyébként nem néztem meg konkrétan az oldalt és nem gondoltam, hogy árul ims szűrőt Dedicára. Ha van kedved kicsengetni érte a pénzt, jobban jársz vele természetesen. Ez még mindig aprópénz mondjuk egy húsz rugós vst-hez képest.
Hogy világos legyen: szűrők esetében kettő számít: a geometria ill. a lyukak minősége. A kínaiak általában remekül koppintják a nemkínai mérnökök által gondosan kitalált geót, de a lukakat már valami kőbaltával robbantják bele - ez mikrokamerás felvételeken remekül látszik és nagyban befolyásolja a shot lefolyását.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
balazs0726
csendes tag
Én rendeltem duplakifolyós tartót alliról(double spout portafilter), de nem éri meg. Egyrészt drága, másrészt túlságosan lehűti a kv-t. Még akkor is ha üresen átfolyatsz rajta 1-2 adag vízet. Kosarat meg AVXről tudsz rendelni, nekem is onnan van az 51-es IMS competition kosár, még tavaly 5k volt most úgy látom már 6. Kicsit nehezebb így becsavarni a tartót a gépbe, de gond nélkül használtam 1 évig. Az allis kosárhoz képest ég és föld.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz balazs0726 #6588 üzenetére
Mi az, hogy lehűti a kv-t? Amíg a gép melegszik, a kart a fejre csavarva tartjuk, így ő is átmelegszik; ez alap. Ha ez valami okból nem elég, mert előbb kapcsol ki az automatika, mint a kar meleg lenne akkor berakod forró vízbe fél percre, amíg előszeded a cuccokat...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
balazs0726
csendes tag
válasz RetepNyaraB #6589 üzenetére
Igen, ez igaz lenne, ha a dedica melegítené a grouphead-et, de mehet akár 3 óráig is, az nem lesz meleg amíg nem nyomsz át rajta egy kis vizet.
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Segítsetek nekem.
Szerintetek melyik a legjobb instant kávé ami hozza a kávézás élményét?
Én most ezzel szemezek:
Tchibo barista classicKöszi.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tomszli11 #6591 üzenetére
Ugyan elcsépelt, de van az az Esterházy idézet, hogy bizonyos szint felett nem süllyed az ember bizonyos szint alá. Namost az instant ez alatt van, akárhová tuningolod. Ha meg elköltesz valami fancy porra egy csomó pénzt, annyiból már ihatsz nespressot, ami szintén egy sz@r, de az instanthoz képest michelin csillagos, gasztro sz@r.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz tomszli11 #6591 üzenetére
Sajnos nincs kegyelem, itt a fékezett habzású kávésznob topikban sincs maradásod, irány a kávékultúra legsötétebb bugyra, az egyszerű kávé topik. 👉
-
senior tag
válasz Mr.Csizmás #6597 üzenetére
Juteszembe! Milyen a Goriziana?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Parfüm topik
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Crypto Trade
- Mesterséges intelligencia topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest