Új hozzászólás Aktív témák

  • Dobrika

    tag

    Egy kis élménybeszámoló. Idegesített, hogy nem AVX stabil a rendszer, ezért elkezdtem szórakozni a feszültséggel és kiderült, hogy mi a gond. Mivel ezek a processzorok iszonyat áramot zabálnak, sokat esik a fesz terheléskor és, ha nincs jól beállítva az LLC (load line calibration), akkor egyszerre fűthet és instabil is lehet a maisna. Korábban 1.35V-ra volt állítva a fesz BIOS-ban az LLC pedig 4-5 közé, ami nem volt túl jó megoldás, mivel alapban magas volt a feszültség, viszont meglepetésemre terheléskor nagyon leesett, ehhez hozzátartozik, hogy sikerült találni valós mért feszt végre a HWinfo-val. Ekkor csökkentettem a magfeszt az LLC-t meg 7-re állítottam, ami méghamarabb kifektette a rendszert, mivel alapban túl alacosny volt a fesz és instabil volt, terheléskor, meg nagyon felemelte és azért volt instabil.

    Végül az LLC6 vált be, mert ilyenkor terhelés alatt csak 0.01v-ot esett a magfesz az üresjárati feszültséghez képest és máris 1.3V 5GHz és AVX stabil lett a végeremény, az 1.35V és instabilitás helyett. :DDD

    Ugye a multkor volt csodálkozás azon, hogy túl magas fesz mellett akadozott a játék, ami igazából nem csoda. Most az zavart meg, hogy nem találtam mért VCORE értéket, ezért nem tudtam beállítani az LLC-t, korábban mindíg úgy állítottam be, hogy az üresjárati és a terhelt feszültségek között minél kissebb legyen a különbség, ami a korábbi ASUS lapjaimnál 4-5 között volt jó és a 6 már nagyon emelte a feszt, de a mostaninál a 4-5 kevés volt. Ehhez valószínűleg köze van annak is, hogy a processzor nagyobb energiaigényű, ezért több feszültség esik.

    Szóval, aki nem érzi stabilnak a tuningot, nyugodtan kezdjen játszani az LLC-vel, mert úgy tűnik, hogy ezeknél a kazán processzoroknál, sokkal nagyobb a jeléentősége a nagymértékű feszültségesés miatt.

    Ja a mostani lapom az ASUS legolcsóbbja, Prime Z390-P.

    Az AIDA képen láthato VCORE-t ne vegyétek figyelembe az a VID-et mutatja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák