Új hozzászólás Aktív témák

  • Adolfka_

    tag

    Tiszteletem az Uraknak!

    Tanácsot és segítséget szeretnék kérni a jelen lévő rutinos, tapasztalt és sokat látott harcosoktól... :)

    Nem vagyok teljesen kuka a tuning témában, de az utóbbi 5 évben jóformán kimaradtam a dolgokból... A lényeg, hogy az anno összerakott jó kis gépemben egy e6400-volt és kezdetektől fogva 8*400Mhz-en üzemelt, teljesen megbízhatóan, igaz kapott a CPU és az alaplap is némi plusz kakaót. Most fejlesztettem és sikerült szert tennem egy q6600 procira:

    q6600 G0-ás Kentsfield ami ugye általában nagyon jól tuningolható. De elakadtam a tuning finomításában és a topicot olvasva csak még több kérdés fogalmazódott meg bennem, mert úgy gondolom a prociban lenne még potenciál. Eddig jutottam a tuningban:

    A proci jelenleg 9*378Mhz (3402Mhz)-en fut és tökéletesen stabil napok óta.

    Az alaplapom egy Asus P5B Deluxe P965 39-41 C.fok mindig, terheléstől függetlenül.

    CPU mag (Biosban autora van állítva a feszültsége) 1.48V - ez terhelés alatt (Everest System Stability Test) leesik 1.44V-ra (Everestel és CPU-Z-vel is ennyit mértem) - ezt nem is értem, miért ingadozik ennyit?? :F

    CPU 30-31 C.fok alapon, de terhelve (Everest SStest 30-40 percig) maximum 54 C.fokos, a magokat azt írtátok felesleges nézni de talán 74 fok volt a maximum terhelve.
    - itt meg kell jegyeznem, hogy én próbáltam kézzel is állítgatni a Biosban CPU feszültséget, de kézi beállítással nem találtam normális értéket amin stabil lenne, még így 3400Mhz-en sem...

    A hőfokok gondolom rendben vannak a hűtőm nem rossz szerintem, egy full-réz AeroCool HT-102-es. A gondom ezzel annyi, hogy a topicban olvasottak szerint ez az 1.48V amit kap a CPU feleslegesen sok a 3.4Ghz-hez. vagy tévedek?

    A Ramok szintén érdekesen viselkednek, típusa:
    DDR2: A-Data EXTREME DDR2 800+
    jelenleg így futnak: Dual DDR2-756 5-6-6-18 CR2 (Timing by SPD, Biosban így hagytam), s hiába állítom át ennél feszesebb időzítésre őket, pl 5-5-5-15, akkor el sem indul a gép,
    pedig ezeknek gyárilag tudnia kellene a leírásuk szerint a: DDR2-800 (400 MHz) 4-4-4-11 (CL-RCD-RP-RAS) időzítést.. ja, és mikor próbálkoztam akkor kézzel beállítottam nekik a 2V-ot, ennek ellenére sem sikerült.

    A Bios beállításaim (a laphoz való legfrissebb van fent):

    AI tuning: Manual
    CPU Freq.: 378
    DRAM Freq.: Auto
    PCI Expr. Freq.: 100
    PCI Cloc.Sync. Mode: 33.3

    A többi minden "auto"-n vagy alapbeállításon van, a többi menüben is.

    Meg kell még említenem, hogy sikerült elindítanom a rendszert hasonló beállítások mellett 9*400Mhz is, de akkor az Everest és CPU-Z szerint is olyan 1.54 Voltot kapott a CPU, s ha jól emlékszem terhelve olyan 65fokig ment fel, ami talán még nem lenne vészes, de a rendszer ennek ellenére sem volt stabil, az Everest SStest kb 10-15 perc után már behibázott s bár fagyás nem volt, a játékok (NFS Shift, BF Bad Company) egész egyszerűen elkezdtek szaggatni.... miután visszavettem 3.4GHz-re (9*378) amin jelenleg is stabil, minden rendben volt. A VGA-m egy 4870X2, de ebbe a jelenségbe nem hiszem, hogy szerepe lehet.

    Mivel többször is olvastam, hogy ha már a windows bejön, tesztek egy része lefut, akkor egy rendszer már stabillá tehető, ezért kérlek adjatok tanácsokat, mit kellene/lehetne még tenni, hogy a gépemből a maximumot kihozzam. A fogyasztás különösebben nem érdekel, bár ez a 3.4Ghz ha kevesebbet fogyasztana, lehet jobb kompromisszum lenne mint mondjuk +400Mhz, de azért a kiváncsiság hajt! :))

    Bocs, hogy hosszú lett, üdv: Adolfka

    ui: sorry, sokszor olvasom ezt a 24/7-et, elmagyaráznátok ez mit jelent? :B

Új hozzászólás Aktív témák