Új hozzászólás Aktív témák

  • flintnovik

    csendes tag

    válasz simonjoe #123151 üzenetére

    Milyen szoftverrel nézed a fogyasztását? 100% töltöttség közelében méred a töltőre dugott fogyasztást? Ha pl. 10%-os akkunál nézed töltőn a fogyasztását, nem inkább 20-30W környékére áll be?

    Amit kiír a upower vagy Windowson a Vantage, az pillanatnyi Watt fogyasztás - tudtommal ezt az akku közli, neki pedig fogalma sincsen, merre megy az áram, amikor töltőn van a gép.

    Windowson talán CoreTemp-pel vagy ThrottleStop-pal tudsz CPU fogyasztást nézni, de az megint nem a teljes kép. A notebookcheck-en a tesztjében pl. ki is emelik az X1C8-nál, hogy a legmasabb fényerőn a billentyű világítás önmagában 2W többletet jelent.

    A te géped valószínűleg ígyis-úgyis felvesz 11W-ot (falból vagy akkuból), bedugva még 5W-ot akkutöltésre is felvesz. Szerintem egy fogyasztásmérővel kb 16-18W-ot mérnél a konnektornál. A 11W kicsit sok, átlag netezéssel 4-10W között imgadozik a T480-am és a Dell 7490-em fogyasztása, pedig ez valamivel régebbi CPU.

    Szerintem fogyasztást mérni akkor lehet pontosan, amikor nem töltöd az akkut.

    Egy bash scripttel lekérheted valahol a /sys alatt milliwattban a pillanatnyi fogyasztást másodpercenként és másodpercenként hozzáadhatod egy változóhoz, mint Watt*sec. Elosztod az idővel, pl. negyed órányi mérés után 900 sec-cel, és megvan az átlag fogyasztásod.

    Ha kell, 100-ról 0-ra is csinálhatod, és akkor biztos nem fog "leszakadni az utolsó 40%-ról hirtelen 0-ra". (Ilyen is lehet.)

    Én egy hasonló prosztó scripttel próbálom az eredeti T480, és egy újabb Thinkpadekre jellemző, kifejezetten alacsony fogyasztású Innolux panel fogyasztását különböző fényerőkön. Sajnos műszer hiányában nem tudom fényerőre normalizálni az eredményeket, pedig úgy lenne csak igazán értelme.

    Nekem a megváltást a T480-nál (ahogy a Dell 7490-nél is) akkuidő, hőmérséklet és ventillátorzaj tekintetében a Turbo Boost kikapcsolása jelentette. Google mapsre vagy Youtubeozásra (még Chromiumban is!!) hektikusan felpörgő ventillátorból átmentem abba, hogy a 15 órás Chromium fordítás (8 szál 100%-ra kihajtva) mellett alszom, mert passzív hűtéssel 50-60 °C környékén végigcsinálja.

    A Dellnél ez szépen kikapcsolható a BIOS-ban. ThinkPaden a ThrottleStop-pal kellett gányolni. Nem tudom ez mennyire igaz újabb generációkra.

    Az undervoltolás nekem nem tűnt szignifikáns visszaesésnek hőmérsékletben, de azért bent hagytam ha már stabilan megy vele. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák