Új hozzászólás Aktív témák

  • #90088192

    törölt tag

    válasz DonThomasino #70875 üzenetére

    Talán a legegyszerűbb magyarázat, hogyan működik a földelés:

    Kint a végelosztó hálózaton 4 db vezetek rohangál(Plusz a régi közvilágítás kapcsoló szála is jelen lehet) ami egy vagy több transzformatorban ér véget.
    a Nulla(Ami PEN, kombinált 0 és Védővezető) vezető a a transzformator csillagpontja, és a transzformátornál, egy vagy több bazi nagy földelő szondára van kötve.

    Neked a lényeg: ami bejön az órához Nulla vezető az valójában PEN, ami Nulla és védővezető kombinációja(Bizonyos keresztmetszet felett használható, meghatározott szituációkban)
    Ezt szétválasztjuk a házon belül 0 es védővezetőre, de a Potenciál ugyan az.
    (A PE vezetőn NEM folyhat üzemszerűen áram, míg a PEN vezetőn igen)

    A földelő szonda azért kell, mert ha valahol megszakad(nincs rendes kontakt bármilyen oknál fogva) a PEN vezető, akkor a földbe dugott szonda a háznál, és a szonda a trafónál, nem engedik a védővezető potenciálját megemelkedni. Alternatív útvonalat keszit. A másik funkciója, hogy a transzformator csillagpontja, és a TE 0 vezetőd otthon MINDIG a fold potenciáljával legyen egyenlő, ergo nem lephet fel feszültség különbség a földelt készülék borítása és a földön álló személy között.

    Itt jön be a kérdésed, miért nem old le a FI relé ha a védett áramkörön nincs terhelés?
    A FI relé csak áram különbséget tud merni, ha nincs terhelés nincs áram és nincs mit merni, mert a védővezető és a 0 azonos potenciálon van, de amint van áram, és rövidre zárod a 0 és PE(Védővezető) akkor Alternatív útvonalat biztosítasz a PEN vezető fele(Mintha két ellenállást párhuzamosan kötnél, vagyis áramosztót készítesz).

    Ebben az esetben a földelő szonda NEM vesz reszt a mutatványban. :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák