-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
Szükségem lenn egy időmérő szerkezetre.
Pontosabban egy dupla visszaszámláóra ami egy
előre beálitott perc értékről számol vissza. A lényeg az lenne
ha lejár automatikusn átkapcsol a másikra
ami előről indul az előre beálított értékről.
A két beálított érték lehet különböző is.
A váltásról jó lenne hang jelzés is.
Nem tudom mennyire volt érthető.
Ha valakinek van ötlete írjon.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
PHM
addikt
válasz Lompos48 #42155 üzenetére
Van a fiókomban 2-3 db TDA2010, egyszer, ha nagyon ráérek,
összerakom, s akkor kiderül, hogy nem csak az emlékeim csalnak-e.
Arra tisztán emlékszem, hogy gitár erősítőnek készült az ominózus darab,
de arra már nem, hogy volt-e a kimenetén tekercs.
Sajnos a jelenlegi állapotok szerint erre lehet, hogy éveket kell várni.
De legalább van munkám, ami a mai időkben nem hátrány...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
And
veterán
válasz DonThomasino #42156 üzenetére
Ha ilyet készen nem kapsz a boltban, akkor ez megint csak egy tipikus mikrokontrolleres feladat. Ha nem szükséges kijelzés vagy az időzítés felhasználó általi beállíthatósága (vagy utóbbi kijelző nélkül is megvalósítható), csak egy startjel meg némi csipogás / villogás, akkor nagyon egyszerű hardverrel megoldható.
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Ha csinálok egy y kábelt, ami két audio bemenetet eggyesít akkor az nem gerjed semmivel össze?
A történet hogy érthető legyen, az alaplapi és a pci-os hangkártya között váltogatnék, de hogy ne kelljen a gép mögé mászkálni mindig, erre gondoltam és csak az eszközkezelőbe engedélyezném amelyiket használni szeretném. Ezt a megoldást lehetne a leg olcsóbban és gyorsabban összehozni."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
And
veterán
Nem tűnik korrekt megoldásnak: hiába tiltod le az egyiket, ha kimenete fizikailag ott marad, akkor az alacsony forrásimpedanciája kisöntöli (rövidre zárja) a másikat. Ez persze függ a tényleges - és általunk nem nagyon látható - áramköri megvalósítástól, meg attól, hogy a 'letiltott' hangeszköz kimeneti fokozatain marad-e tápfeszültség. Én ezzel nem játszanék, ha nem akarsz a csatlakozókkal szórakozni, akkor a biztos módszer az átkapcsolás marad a két jelforrás között. Biztosan létezik sztereó váltókapcsoló dobozka (hiszen scart-hoz és HDMI-hez is van ilyesmi), de egy kétáramkörös váltóérintkezős kapcsolóval, csatlakozókkal és egy kisméretű műszerdobozzal el is készíthető.
-
Kernel
nagyúr
Gerjedés, vagyis pozitív visszacsatolás nem fog létrejönni, de más gond lehet.
Két relatív alacsony impedanciás kimenetet nem ajánlott összekötni, mert az egyik kimenetre ráterhel a másik kimenet impedanciája, ami torzítással is járhat. Kárral nem, mert akkora áramok nem tudnak kialakulni, ez csak jelkimenet (nem teljesítménykimenet).
Ezt soros ellenállásokkal lehet szakszerűen megoldani, ami lényegében egy passzív keverő.
Ha két egyforma ellenálláson keresztül közösíted, az terhelés szempontjából jó, de akkor is létrejön egy osztás, kb. feleződik a szint. Lehet, az is elegendő a további felhasználásra. A jelcsökkenést amúgy aktív keverővel lehetne kiküszöbölni.
Másik nem mellékes körülmény, hogy adott két kimenet, ami egymástól távolabb helyezkedik el. A két GND között egy számítógépben némi feszültségkülönbség szokott előállni, kapcsolóüzemű zavarimpulzusok formájában. Ez a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire lesz zavaró. Az egy dolog, hogy két GND-t összekötöd, de sajnos az összekötésen is tud folyni kiegyenlítő áram, ami behallatszik, ha nincs szerencséd.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Met
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek, gondoltam hogy nem teljesen jó megoldás azért is kérdeztem mielőtt pákát ragadok. Viszont a dolgot nehezíti hogy 5.1 hangrendszerem van, tehát 3 jack bemenet kell.
Van valami készen kapható kütyü ilyen célra? Milyen néven keresgéljek?"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
erikke17
őstag
Üdv, van egy savas akkum 12V 9Ah ami nagyon le van merülve okostöltő nem tud vele mit kezdeni. Igy arra gondoltam adok neki előtöltést, van egy 12V DC 1A kis adapterem ami inkább 13-14V körül ad mert stabilizálatlan igy pont jó lenne akkunak.
Sorbakötném és kis izzóval 5W körülivel némi ellenállás érdekében. Természetesen figyelném hogy viselkedik.
Ez igy kivitelezhető?
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #42145 üzenetére
Szevasz
Ok, köszi az infót !
A nyákokat ezen túl alaposabban súrolom, mosom szappannal ezután, hátha megszűnik a probléma.
De az is ehet, hogy visszatérek az iyen egyszerűbb nyákok esetén a gyanta használatára, hátha a paszta (is) bűnös (Fahrenheit - forrasztó kenőcs)Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
erikke17
őstag
Dehogy is nem várom azt, hogy eredeti kapacitására képes lesz , elvégre ezt UPS-ből szedtem ki mert már ott nem birt semmit. De tettem bele egy kis ioncserélt vizet hátha az évek alatt UPS-ben csak elforralta. Majd nyüstöltem töltővel, úúgy volt kb.11V körül és 4-5 A körül tudott leadni. Rátettem okostöltőre az bombázta 16V-os impulzusokkal aztán lassan elkezdte befogadni a töltést 0,4A-al töltötte kb 8 órán át, itt már gondoltam hogy valami lesz belőle mert előtte mindjárt átkapcsolt feltöltött állapotra. Utána már volt benne 12,5V és 8-9 A körül már jött ki belőle. Csak kapocsfeszültsége nagyon leesik..
moha21 - Hát a táp 1.4 A körül tudott leadni, izzóval meg kb 0.45A körül.
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
artiny
őstag
Helotok
Van egy kis kinai lepai lp 838 as erositom amihez 12V 2A kell,
nekem csak 12V 1A van...az nem lessz hozza jo? -
Kernel
nagyúr
válasz artiny #42171 üzenetére
Azokban D-osztályú hídvégfok szokott lenni, ami elég jó hatásfokú, 12V 1A-ből is meglepően sokat ki tud hozni.
Én egy ilyen végfokra, aminek 2A tápot illik legalább adni, rákötöttem az 1 A-est, ahhoz képest szaggatott rendesen.
Nagyobb hangerőn, egy ponton persze elfogy, a tápegység védelme behatárol, ami D-osztályon azzal jár, hogy a végfok leáll, kihagy, esetleg némi recsegés kíséretében.
Vagyis jó lehet éppen, csak akkor nem kell kihajtani teljesen, táp melegedését is lehet közben figyelni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Tyca
senior tag
Sziasztok!
Cigaretta füstre bekapcsoló szellőzést szeretnék csinálni.
Ezzel az érzékelős cuccal el lehet indulni?
előre is kösz a segítséget
-
Tyca
senior tag
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, mennyi lehet az áramkör saját késleltetése, építhettek volna rá még néhány alkatrészt, amivel ez szabályozható módon megoldható lett volna, a relé pedig 250VAC / 3A, közvetlenül tud kapcsolni egy szokványos ventilátort is.
Ha mégis kiegészítésre szorul, annak többféle módja van, például nemrég került itt szóba egy egyszerű off delay áramkör: [link]
De akkor ennek kimenetére kell egy külön relé, ha nem akarsz belebarkácsolni az alapáramkörbe.
-
törölt tag
Egy SCART bemeneten használnék RGB módot. Elméletileg kell az auto átkapcsoláshoz 12V, de ezt meg tudom tenni a TV-n. Viszont az eszköz amit a TV-re kötnék a csatlakozóján a következő kimenetet adja:
1. kék
2. föld
3. vörös
4. szinkron
5. zöldEgy másik csatin ezt adja ki:
1. föld
2. videojel
3. kondenzátorral leválasztott videojel
4. +12V
5. hangMilyen kötésben lenne érdemes az RGB-t átvinnem SCART-ra? Gondolom érdemes mindkét csatlakozót használnom egyszerre a hang és a +12V miatt
[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
Akkumulátor mikor terhelem egy nagyobb fogyasztóval, egyik cellájában elég aktívan termelődik a gáz, hallani is a sistergést, és melegedik is egy picit. Hogy a cella melegszik e vagy ahol össze vannak kötve nem tudom..
Ez mitől lehet?||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #42179 üzenetére
12 V az AV-átkapcsoláshoz kell a 8. lábra, ami alapból a kompozit bemenetet aktiválja a TV-n. Utána kell még egy másik kapcsolófeszültség is a 16. lábra, ami RGB-re átbillenti a bemenetet. De az nem 12 V, legfeljebb a 12V-ról is lehet rákötni egy ellenálláson keresztül, ami 1-3 V közé emeli a 16. lábat.
De ez valóban mellékes, ha a TV a távszabályzóval is átállítható RGB-re (nem mindegyik).
Nem tudom, milyen fura készülék az különben, ilyen nem szabványos csatlakozókkal, de a TV SCART bemenet egyébként úgy működik, hogy az RGB jelek mellé igényli a kompozitjelet is, ugyanis a H és V szinkronjeleket RGB állásban is abból választja le a TV.
Ehhez képest lehet majd kísérletezni, hogy neked melyikkel fog menni, ki kell próbálni:
http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
Nem kell egyébként a kondenzátorral leválasztott videojel, DC-csatolás jobb, különben elcsúszhat a feketeszint.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #42180 üzenetére
Annak inkább egyformán kellene melegedni és pezsegni, bizonyos terhelés felett, bár lehet, az már túlterhelésnek számít. Enyhébb pezsgés talán még nem.
De ott inkább az lehet a gond, hogy az egyik cellának megnövekedett a belső ellenállása, talán át is fordul rajta a feszültség, terhelés közben. Erre a kapocsfeszültség méréséből is lehet következtetni.
-
törölt tag
válasz Kernel #42182 üzenetére
A 12V elméletileg kihagyható szerintem, mert távkapcsolóval átváltva fogad composite jelet. Viszont RGB-re nem tudok váltani, oda kell a fesz. A 16. lábra vinném az 1-3V DC-t, de csak 12V kimenetem van. Egyszerű ellenállással megoldható a 3V vagy komolyabb megoldás kell majd hozzá? Gondolom nem folyna rajta nagy áram.
az RGB jelek mellé igényli a kompozitjelet is, ugyanis a H és V szinkronjeleket RGB állásban is abból választja le a TV
Akkor az RGB csatlakozón lévő szinkron jelet ne is használjam, hanem composite-ot vigyem át helyette?
Jelenleg van készítve egy kábelem csak az RGB-Sync-GND-t használva, azaz csak az RGB csatlakozóra legyártva. Ezzel sajnos annyira sötét a kép a TV-n, hogy csak néhol látszik rajta, hogy egyáltalán kap jelet. Ez egy régi számítógép (TVC) és csak a fehér karakterek látszódnak ilyen módon valamennyire.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #42184 üzenetére
Simán egy ellenállás, 100-200 ohm körül, esetleg trimmerrel is lehet kísérletezni, utána fixre cserélni. Nagyobb értékkel kezdeni, majd addig csökkenteni, míg beáll, TV átvált RGB-re.
Mint utaltam rá, 4 db vezeték szükséges a képhez: RGB és kompozit.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #42184 üzenetére
Jelenleg van készítve egy kábelem csak az RGB-Sync-GND-t használva, azaz csak az RGB csatlakozóra legyártva. Ezzel sajnos annyira sötét a kép a TV-n, hogy csak néhol látszik rajta, hogy egyáltalán kap jelet.
Ha átváltod RGB-re a bemenetet, akkor nem kizárt, hogy ez is működhet, vagy akár még jobban is, ez majd a gyakorlatban derül ki.
-
Kernel
nagyúr
-
Batman2
őstag
No, kicseréltem a 2.1-es rendszerben a TDA7377-es ICt.
Ugyan nem mértem hnogy hol milyen feszültségek vannak, de a hőmérséklete jóval lassabban kezdett emelkedni, mint korábban.
Visszaszereltem a helyére, annyit módosítottam, hogy a hátlaphoz rögzítettem egy kisebb alu bordát, hogy legyen valami hőleadó felülete is.Így bedobozolva pár órás üzem után szépen be tud melegedni, pláne ilyen jó időben, még a fa is átmelegszik, de mindezidáig nem halkult el és kezdett intenzív búgásba.
Valszeg valami tényleg nem volt jó abban az ICben.
A hangminősége nem változott semmit.Üdv.
-
johniee
senior tag
Sziasztok, megépítettem ezt a TDA2003-as erősítőt
[link]A boltban nem kaptam mindenből ugyanannyi V-os kondit, csak nagyobbat.
Potmétert lehetne-e berakni valahova? Túl hangos alapjáraton
A zúgás nagyjából elmúlik, ha megfogom a hűtőbordát, földelés majd meg lesz oldva, ha nem láttok más hibát.Videó a működésről: [link]
[ Szerkesztve ]
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #42190 üzenetére
Be kapcsoltam az erősítőt megint, ment vagy egy órát jel nélkül, csak egy gyenge hálózati búgással.
Ennek ellenére a borda vagy 70 fokos lett, kézel nem lehet megfogni.
Viszont nem emelkedett semmit a búgás, ha jelet kap azonnal rendben működik.
Igazából ez szerintem kimeríti a rossz tervezés tényét, hogy ennyire fel hevül az egész doboz, mivel minden hőforrás bele van zárva, és nincsen gyári hűtőfelülete.
Így könnyen juthat az IC határhőmérsékletre.Kerestem az adatlapjában hogy mennyi a max üzemi hőmérséklete, de nem leletem, csak a tárolásit.
Gondolom, meg van olyan 125 fok, akkor még bele fér, bár az már nem jó, ha súrolni kell a határokat.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz johniee #42191 üzenetére
Természetesen lehet és szokás is hangerő potméter betenni az IC elé.
A beérkező jelet csatolod az IC doksijában megadott, 2,2 mikrós kondin egy potméter (47-100Kohm) közép érintkezőjére (csuszka), majd a jelet a poti egyik fix lábáról veszed le és vezeted az erősítő 2,2mikrós bemeneti kondijára.
A poti másik fix lábát pedig leföldeled, ennyi.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz johniee #42191 üzenetére
Logaritmikus potméter kell a hangerőszabályozáshoz. Egyik vége megy a testre, másikra érkezik a hasznos jel. A kurzor pedig megy az Ube pontra. Nem kell semmi másik kondenzátor, az egyenáramú leválasztásnak ott van a kapcsolásban a C1. Ha véletlenül sikerül egy nagyon furcsa hangerőszabályozást elérned, akkor fel kell cserélni a potméter két végét. Ez a logaritmikus karakterisztika miatt történhet. Méréssel megelőzhető ez az 50%-os hibaesély, de kissé hosszadalmas lenne elmesélni a mikéntjét most. Baj nem történhet miatta.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42192 üzenetére
De ha tervezőnek megmondta a főnöke, hogy tervezze be a korlátozott élettartamot is, akkor csak jól dolgozott.
Vagy másképp fogalmazva, szerintem eleve nem is szerepelt a célok között, hogy örökké működjön. Azt viszont teljesítette.
Nem véletlenül írtam egyébként, ilyenkor mindig az a mérnök jut eszembe, aki régen egyik fórumon meg is írta, a főnöke kifejezett utasítására kellett úgy tervezni dolgokat, hogy az nehogy túl sokáig tartson.
-
Danex
addikt
Üdv, most akarom elkezdeni a mikrokontrollerekkel való ismerkedést és az elektronikával való komolyabb foglalkozást.
Első ötletnek azt találtam ki, hogy a folyosón a perem mentén ledszalagokat raknék, amik a megfelelő időben (mozgást követve) mindig ott kapcsolódnának fel ahol éppen az ember jár.
A pozíció belövését már kitaláltam, hogy lehetne megoldani, viszont a led szalagok ekkor mennyiségű bekötéséhez kérnék segítséget, ötleteket.
Ezen videó alapján meglenne maga a bekötés, ám itthon nem nagyon láttam olyan Webshop-ot ahol találnék TIP31-es tranzisztort.
Tehát első kérdésem, mivel tudnám helyettesíteni a TIP31-es tranzisztort?
egy tranzisztornak olyan 10-20cm egyszínű led szalagot kéne véleményem szerint meghajtani (métere 5W, aza 1-1,5W terhelés jutna szerintem 1 tranzisztorra)Mikrokontrollernek egy Arduino-t abból is talán egy megát gondoltam, hisz van pár méteres a folyosó így gondolom szükségem lesz a sok PWM-re, (vagy egy ilyen IC (TLC5940NT) használata?
--------------------------------------------------
Másik, hogy több dolgot gondoltam vezérelni az Arduinoról és ,hogy mennyire terhelhetők le? Mert gondoltam egy zár üzemeletető szervóra RFID-vel, illetve egy egyszerű hőmérséklet vezérelt ventilátor üzemeltetése és ugye a fent említett project.
Bocsi a hosszú hozzászólásért, remélem érthető mire gondoltam. Válaszotokat előre is köszönöm!
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Egy hasonló megoldást keresek, de az irreális postaköltséget meg szeretném spórolni, van itthon valaki aki rak össze ilyen usb-to-spdif konvertert amin van digi coax kimenet (is)?
Illetve amiért kérdezem: A Denon erősítőmön több éve használtam utoljára optikai bemenetet, nemrég felfedeztem, hogy arra dugva egy HTPC kimenő jelét nem érzékeli, illetve az "analog" felirat világít. Coax bemenet esetén érzékeli a kódolatlan digitális hangstream-et, és kezeli is rendesen.
Ha jól sejtem az optikai bemenet egy optocsatolón(?) keressztül szintén a coax digi bemenetre küldi tovább a jelet, azaz ezen a szakaszon lehet a gond
Van-e olyan szaki - elsősorban IV. XV. vagy XIII. ker.-ben akit ajánlotok és megnézné a dolgot, illetve milyen javítási költségre számítsak, ha ezt a megoldást választom?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest