Új hozzászólás Aktív témák

  • atesss

    addikt

    Üdv !
    Egy ceruzaakkumulátor (AA, esetleg később AAA) tesztelő (és egyben merítő, akár pl. formázáshoz) áramkör összerakásán gondolkodok.
    Mivel az általunk használt márkák közül csak a GP-nek van adatlapja a NiMh akksijairól, így azt tudom alapul venni, pl. egy GP250AAHC adatlapja: [link]
    A kapacitásról ezt írják:
    Capacity:
    Nominal: 2400mAh
    Minimum: 2400mAh
    Typical: 2450mAh
    When discharged at 480mA to 1.0V at 20°C

    Már el is kezdtem gondolkozni, hogy hogyan tudok olyan terhelő áramkört csinálni, ami fix. 480mA-el terheli az akkut/akkupakkot (alapvetően 4db-ot - sorba kötve - tervezek együtt tesztelni).
    A soros porton a mérési adatot kiküldő multimat használnám hozzá, vagyis rögtön tudnék egy merítési grafikont is készíteni.

    Viszont a feszültség változása miatt simán egy ellenállás nem lenne megfelelő.
    Egy egyszerű megoldás: Low Drop Feszstab., ami 4V-os (4*1V - ezt írják min. kisütési fesznek az adatlapban) Ube-vel is még stabil kimenetet ad. Erre egy, ha lehet viszonylag pontosabb ellenállás:
    Pl. 3V Uki és 0,48A esetén 6,25Ohm kellene.
    De igazából nem feltétlen fontos, hogy pont 480mA legyen; a lényegesebb inkább az lenne, hogy a merítési ciklus folyamán nem változzon jelentősen a terhelőáram.

    De közben felmerült bennem, hogy a gyakorlatban ezt hogyan mérik akár maguk a GP-sek ?
    Egy darab 1,4V-1V feszültségő NiMh cellára elég nehéz egy automatizálható (ez gondolom elég fontos igény), állandó áramot felvevő áramkört csinálni.
    Van ötletetek, hogyan csinálhatják ?
    Illetve az is felmerült bennem, hogy ez a megadott 480mA csak egy adott pillanatban mért érték (leginkább a mérés kezdetekor), vagyis szimplán csak egy ellenállást használnak.
    Lehetséges ez ?

Új hozzászólás Aktív témák