Új hozzászólás Aktív témák

  • sörösló

    aktív tag

    válasz Lompos48 #10970 üzenetére

    Azért mértem, mert a 2 W-os LED fényforrásom kikapcsolt állapotban is kibocsájt egy kevés fényt. Ennek oka a vezeték kapacitása.
    Ezt azért furcsálom, mert szabály szerint a fázis a fali kapcsolóhoz megy, utána a fogyasztóhoz. Akkor honnan kap fázist, akár kapacitívan is? Lehet fordítva van bekötve a fázis/null.Ez így is van, de ha egy 2.2 nF áthidalással világít picit, akkor lehet átszórás a kapcsolóhoz vezető és a világítótesthez vezető erek között is, ha elég közel és elég hosszan egymás mellett futnak.

    Egyszer már említettem, hogy nagyon megrúgott az üzemi világítás által átszórt delej egy javított kábelen. Akkor azt írtad hogy az lehetetlen mert a háromfázisú rendszerekben az áramok kioltják egymást. Elméletileg igaz, de a gyakorlatban még soha nem láttam tökéletesen szimmetrikusan terhelt háromfázisú hálózatot!
    A különféle kapcsolóüzemű elektromos kütyük által generált szórásokról meg jobb nem is beszélni.
    A hálózati méréseknél el lehet felejteni az egyszerűbb digitális műszerek jó részét, a fázisceruzát meg pláne! Ha van még valakinek, akkor a jó öreg orosz analóg műszer , vagy a próbalámpa jöhet szóba. Az egyszerűbb orosz voltmérők még csak nem is Deprez, hanem lágyvasas műszerek voltak. Ha az azt mutatta hogy a feszültség 216 V,akkor az tényleg annyi Volt volt. :K
    Persze vannak kiváló digitális TrueRMS multiméterek meg hálózati analizátorok, de ez már nem a háztartási amatőr kategória. Az ára semmiképpen. :(

Új hozzászólás Aktív témák