Új hozzászólás Aktív témák

  • lajthabalazs

    senior tag

    válasz Nemir Ombe #69956 üzenetére

    Végre megoldást keresünk! Én úgy képzelek el egy később mások számára is értékelhető tesztet, hogy meghatározzuk, hogy mit szeretnénk tesztelni: legyen az az egyszerűség kedvéért hangsugárzó kábel. Az emberi hallás sajátságai miatt egy kábelt csak egy másik kábellel összehasonlításban lehet tesztelni. Tehát legalább két kábelt kell összehasonlítani. Többet már fárasztó is lenne.

    Meg kell határozni egy semleges - egyenletes frekvenciamenetű, torzításmentes - rendszert, ami lehetőleg legalább egy kategóriával a tesztelt kábel fölött helyezkedik el.

    Meg kell határozni néhány zeneszámot, amik megfelelően kihajtják a kábelt, mondjuk egy nagyzenekari mű, egy női vokál, egy zongora szonáta, és egy pop vagy rock szám, nem hátrány, ha a közönség már ismeri a darabot. Ezekből érdemes kiragadni egy 1 perces, viszonylag monoton részletet, mert különben a fül sokkal nehezebben fogja tudni összehasonlítani a két hangmintát (hiszen az egyiknek a vége után fogja a másiknak az elejét hallani, és ha ezek nagyon mások, akkor sokkal nehezebb lesz a berendezést hasonlítani).

    Meg kell határozni a vizsgált paramétereket: dinamikus, pontos, részletező, tiszta, fényes, telt, erőteljes, ezek külön külön mély, magas és középtartományra, illetőleg színpadkép visszaadása, stb. Mivel minden kábellel kapcsolatban vannak előítéletek (az egyik részletező, a másik élőbb élményt ad), ezért lehet ezekre koncentrálni, hogy ne vesszenek el az emberek a sok szempont közt.

    Ezután jön a teszt, ami több tesztesetből áll.

    Egy teszteset során kétszer hallgatja meg a hangmintákat közönség. A közönség nem tudja, hogy A vagy B kábelt hallja először, és hogy a két meghallgatás közt történt-e csere. A második meghallgatás után a közönség tagjai egymástól függetlenül bepipálgatják, hogy az első, vagy a második meghallgatás volt-e dinamikusabb, pontosabb, részletezőbb stb stb. Ha valamilyen szempontból egyformának hallották a kettőt, akkor ott azt pipálják, hogy ugyanolyan.

    És jönnek a tesztesetek sorban. A tesztesetekben véletlenszerűen változik, hogy A-val kezdenek-e vagy B-vel, és hogy van-e csere, vagy nincs. Egy zenemű több tesztesetben is szerepel. Összesen érdemes szerintem 15-20 esetet készíteni, hogy az esetleges hibákat a nagy számok kiegyensúlyozzák.

    A végén az egyes eredményeket rögzítik, és egyenként illetőleg összesítve publikálják.

    Az apróbb különbségek meghallására az ideális egy olyan rendszer, ahol A és B tesztalany közt a hallgató szabadon, késleltetés nélkül válthat, de a hifisták a kábelek közt mindig meghatározó különbséget hallanak, azt pedig a fenti tesztnek is ki kell tudnia mutatni.

    (#69958) Nemir Ombe

    Sajnos nekem a kábel mellé hiányzik az erősítő, a hanszóró és a megfelelő zeneszoba is :) De ha ismersz olyan helyet, ahol ilyenre lehetőség van, mindenképpen benne vagyok. Egy gödi utat már bevállaltam a hétre, de az ilyen teszt tényleg úgy buli, ha többen vannak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák