Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz gordonfreemN #111067 üzenetére

    "amennyiben ez egy vaktesztnek elfogadható"

    Ez azért fordított eset. Tehát tudjuk, hogy minek, vagy jelen esetben hogy kéne szólnia (jól) és azt is halljuk, függetlenül attól, hogy mi és hogy szólt (rosszul). Ezzel gyakorlatilag az derült ki, hogy a tudatos, vagy a nem tudatos elvárás olyan erősen befolyásolhat, hogy még egy ekkora eltérést is felülírhat. Míg vaktesztnél pont ez az elvárás van kiiktatva, mert nem tudod mi szól, így nem tud befolyásolni.

    Az IC kábelirányos sztori akár lehetne is elfogadható, hisz az volt az elvárásod*, hogy úgy kell szólnia, mint mindig, de még így is átjött, hogy jobban szól. De igazából ez akkor lenne elfogadható, bár ugyanúgy van kezdeti elvárás, mint az előbb, tehát más, mint a vaktaszt, ha nem lenne olyan, hogy ha semmi sem változik, akkor eltérést se hallunk soha. De ilyen azért van. A feleségemmel épp tegnap és ma történt ez meg. Tegnap azt mondja olyan fosul szól a zene. Ma meg azt mondja, hogy milyen jól szól. (Nők... :N ) Na most ha én tegnap véletlenül a tudta nélkül megváltoztatok valamit, mint ahogy nem tettem (Egy whiskey-t mondjuk ittam, miután megjegyzést tett a rendszerre :) ), akkor ma kürtölhetném tele a fórumokat, hogy ami valamit megváltoztattam mekkora hatással volt a rendszerre, még a feleségem is hallotta. Közben meg ha nem változik semmi akkor is érzünk néha változást. Amit legtöbbször elengedünk, mert kiderül, hogy nem volt fizikailag változás. De ha becsúszik egy fizikai változás éppen, azt meg nem engedjük el, hanem bizonyítéknak vessszük, de pont a bizonytalanság(egyik nap így, másik nap úgy) miatt nem kéne feltétlen ahhoz kötni a tapasztalást.

    *: Szerintem azért nem fekete-fehér ez a prekoncepciós téma, hogy ha van elvárásod az mindent felül ír. Mármint pl. a srác ha nagyon rá volt pörögve a Hiraga cuccra, akkor lehet sokat befolyásol, de az is lehet, hogy más körülmények között csak keveset.

Új hozzászólás Aktív témák