Új hozzászólás Aktív témák

  • toe

    újonc

    válasz Patice #4459 üzenetére

    Patice,

    Köszi a választ, sokat segített. Elkezdtem írni egy hosszabb választ, de a session timeout tett róla, hogy ne maradjon meg az utókornak. (El kellett mennem más miatt egy időre a gép elől.) Na nem baj, röviden összefoglalom, hova lyukadtam ki a végére és milyen kérdések vetődtek fel közben.

    Egyébként a teljesítmény szempontból tökéletesen azonos az álláspontunk, a 10–15 W természetesen idle és a lemezek sem pörögnek. (A lemezek fogyasztása amúgy is eléggé adott, sok mindent nem lehet rajta változtatni egy konfiggal.)

    Említettél passzív paneltápot. Nem vagyok biztos benne, de gondolom ez a neve annak amit én is említettem. (Javíts ki ha tévedek!) Tehát ez a paneltáp az ami DC-DC (step down) és a házba van építve. Ebbe kell csatlakoztatni a hálózati AC-DC adaptert.

    „Táp ügyileg lehet, hogy a passzív paneltápok csábítóak, de a folyamatos üzemhez szvsz. jobb egy normál ATX táp aktív hűtéssel.”

    Volt rossz tapasztalatod, vagy csak érzésre nem tetszik egy ilyen rendszer (nincs azzal sem baj)? Nálam elég kis terhelést kapna a rendszer (nagyon sokszor lesz idle állapotban), ezért is gyúrok a minél alacsonyabb és alapavetően nem tartom rossz megoldásnak. Ha tudsz konkrét műszaki hátrányról, az nagyon érdekelne. (Nekem az adapter nem lenne útban, stb.) A rendszer átlagfogyasztására tekintettel, lehet, hogy ez a legcélszerűbb.

    Mi van a szünetmentes tápokkal? Sosem telepítettem szünetmentest, nem tudom milyenek vannak, de nem is ártana egy egy NAS-nak. Lehet, hogy eleve biztosítaná az adapter funkcóját, és akkor a paneltáp írány a megoldás. Tapasztalat, ötlet? Fogysztást mennyivel rontja?

    „Házat illetően nekem a Cooler Master Elite 110 jutott eszembe, ami alapból fogad 3x3,5 HDD-t, de kis házi barkács moddolással akár több is mehet bele.”

    A Cooler Master Elite 110 jópofa, tetszik is, bár inkább olyannal kezdenék, amibe eleve kényelmesen elfér 4 3.5" HDD., ha már gyárit veszek. De nagyon jó, hogy írtad, mert jött egy vad ötlet (amit aztán lehet, hogy később elevetek).

    Ház „nélkül”

    Mi van, ha gyári ház nélkül csinálom meg? Tudom, kicsit vad, na de miért ne működne?

    A gépet eleve al akarom rejteni, valószínűleg egy kellően szellőző (pl. felül nyitott, nem túl kis légterű, jelentősen nagyobb, mint egy ITX ház!) szekrényben. A szekrényben kialakíthatnék egy hőmérséklet érzékelőre kötött ventillátort, ami szükség esetén átszellőzteti a szekrényt, ezzel biztosítva, hogy nagyobb igénybevétel esetén se legyen probléma. A komponensek a szekrényen belül kellően távol kerülhetnének egymástól. Jó elhelyezéssel a szekrény alul mindig kapna friss (normál) levegőt, felül pedig magától távozhatna a meleg levegő, még álló ventillátor mellett is.) A táp adaptere meg lehetne akár a szekrény légterén kívül is.

    Végül is a komponenseket stabilan rögzíthetném valami alu kereten (mint egy nyitott, szellős ház). Esetleg a földelés lehet gond, meg a ki/bekapcsolás, power LED ilyesmi, de végül is azokat is meg lehet oldani (szakszerűen természetesen). Mivel nincs szem előtt a gép, ezért a megoldásnak csak szakszerűnek és biztonságosnak kell lennie, nem pedig szépnek.

    Adódik a kérdés:
    Ha egy HDD-t külön helyezek (normál gépházon kívülre), relatíve nyitott légtérbe, az igényel aktív hűtést? Spin down esetén nyilván nem, spinning idle esetben sem valószínű, de mi van ha pl. egy órán át másol(gat)ok rá? Akkor azért szép lassan túlmelegszik, vagy egyáltalán nem vészes? (Csak a melegedés szempontjából kérdezem.)

    Egyébként találok hasonlóan jó fogyasztású lapot integrált procival/videovezérlővel nem ITX formátumban is? Nem tudom, pl. micro ATX? Mert ha nem teszem gyári házba, akkor tök mindegy mekkora. Feltételezem, a nagyobb lapméret általában nem az alacsony fogyasztású rendszerekre jellemző.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák