- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Hali all!
Házi hangfalba 30centis mélysugárzót keresek. Van egy hangfalpárom, vagy 8éve készült de elkezdett a mély szélre kirepedezni, szerelési hiba miatt. Mondjuk a gyár is hibás mert az egész membrán el van tolva, tehát nem központos, de végül is mind1. Ehhez az SR3040-hez képest hogy muzsikálna ez az SBX3040 ?
Van belőle itthon 2db mint tartalék, de az még a sárga ritka szövésű "lyukacsos" változat. Azokat önálló ládába akarom inkább majd tenni, mert havernál van ugyanilyen a hangfalban (együtt építettünk két méretezésben teljesen egyforma hangfalpárt magunknak anno ) de mély hangzásban nem éri el az SR3040-t.
Egy kis help ezért jól jönne, mennyire jó ez a szürkés SBX3040/BK? Előköszi!
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
válasz #10726912 #19872 üzenetére
Nem tudom mekkora az a doboz amibe kötötted, nekem elméletben mély-hang vezetéssel készült 87literes hangfalban vannak és a PC mellé egész jól mennek. Mondjuk van egy önálló 30centis Magnat subláda is az azért hozzátesz, de nélküle is vállalható a cucc, csal kevesebb egy kicsit a mély. Mondjuk a Magnat és a SAL tényleg nem egy cég
1ébként 8Ohm erősítőm van és a továbbiakban is 8Ohm sugárzókat akarok rátenni. Esetleg ha tudsz 30centisbe más komolyabb márkában 8Ohmosat linkelni azt megköszönöm, és figyelembe veszem a vásárlásnál. Aztán jönnek is a bökkenők, mert ha a mély profi, akkor magas és közép is profi kellene legyen, profi erősítővel, egyedileg tervezett hangfallal és hangváltóval. A hangfal még csak meg is oldható ha sikerül programmal tervezni, de hangváltót az életbe nem rakok össze, ahhoz mindenképp külső segítség kellene.
Így gondoltam azt hogy ha a mostani hangfal lemegy pihenőbe/alkalmi használatra, mert arra sztem még nagyon sokáig jó erősítőstül. Térfogatban ugyanazt a hangfalat építeném de áttervezett előlappal és már SBX3040/BK-val amihez társulna valamilyen zárt légterű közép, és egy DP35 magassugárzó, HV328 hangváltóval. Tudom hogy nem a legszerencsésebb megoldás, de játékokban és filmekben remekül szolgált a mostani kiépítés is. Az mp3-nál vannak anomáliák de ott is erős a gyanúm hogy a tömörítés tökéletlenségei miatt van a legtöbb anomália és nem a hangkeltők miatt.
Fogok még írni, most még elég friss az új hangrendszer ötlete. Tervben volt de nem az idén
-
őstag
-
őstag
Hi-Fi topikból ide irányítottak, úgyhogy most már itt (is) zavarok
Szóval kedvem támadt hangfalat építeni és pénz is van rá ésszerű keretek közt. Mivel 10éve koptatok már egy épített SAL megoldást, vegyük úgy hogy a projekt sikeres volt. De mivel szerelési hibák miatt egyes helyeken a membránszélek már megsérültek és egy rossz döntés nyomán a magas se oda került a dobozon ahol lehetne és e miatt nem is olyan jó mint lehetne, szóval így most már ideje a továbbjutáshoz.
Kérdés az sok lesz mert az már biztos hogy ez az egyik legbonyolultabb projekt lesz az eddigi de más témájú őrültségeim között
Talán segít a továbbjutásban hogy a mostani rendszer mély hangjaival meg vagyok elégedve. Nem érzem feltétlen szükségét többnek se kevesebbnek, különösen hogy a különálló mélynyomóval ha úgy van simán hozzáteszek valamennyit bármilyen hangfalhoz ha kell. Közép szinten talán lehetne több de ezt nem tudom pontosan meghatározni, viszont a magas téren egyértelműen jobb lehetne, mert az irányított magas sugárzóim szebben/jobban szólnának minél közelebb volnának a fejem síkjához a jelenlegi 50cm helyett.
A felhasználás jellege mindenféle mp3 hallgatása, filmek és játékok minden esetben a PC hangkártyája a jelforrás. Az eddigi információk alapján ez a megvalósítás nem feltétlen indokol félmilliós hangfalat/erősítőket.
Így első körben arra gondoltam hogy ugyanazt a dobozt megcsinálni csak más sugárzókkal és átdolgozott előlappal, ahol lentről felfelé mély-közép-magas sorrend lenne a mostani mély-magas-közép sorrend helyett. Mély és középsugárzó téren újabban inkább a Monacor érdekelne de ez még változhat
Zárt légterű középpel külön vacillálás van mert alig lelek olyat. Mi van akkor ha lemezből itthon megvalósítom ezt a teret és "belül" csillapítom szivaccsal? Van valami módszer amivel meg lehet határozni ennek a légtérnek az ideális térfogatát a hangszóró összes lényeges paraméterének ismeretében?
Ugyanez a kérdés vonatkozik a mélysugárzóra is a doboztérfogat meghatározása terén, ami egyébként reflex kivitelű lenne a továbbiakban is.
Elsőnek van itt egy WinISD nevű program. Nézelődtem benne és egy rakás hangsugárzó van, ami nincs azt fel lehet vinni ha megvan minden paraméter. Ezzel a programmal elsősorban a doboz űrtartalmát és méreteit lehet belőni + frekvenciaátvitel? Mi van akkor ha kidob egy ajánlott dobozméretet, de én attól eltérek oly módon hogy az űrtartalom megmarad? Mindenképpen 1méter magas kell legyen a doboz ha a magas a továbbiakban is a SAL féle DP35 lesz. Egyébként a mély SR3040, a közép MNC 1320, de ez így sztem nem mond semmit a kiterjesztett paraméterek nélkül.
Végül a hangváltó kérdése a másik nagy gond, mivel nem hogy építeni, még tervezni se tudok ilyet. Mérésről ne is beszéljünk és amennyire konyítok ehhez amíg nincs műszer a hangsugárzók mérésére, feleslegesnek tartom a hangváltó ilyen jellegű darabonkénti összerakását - persze ott a fülem hallgatni de ha nem akkora gáz ezt a részt inkább kihagynám. Külön kiemelendő hogy a mostani hangváltó is instant megoldásnak számít = SAL sugárzók + SAL hangváltó. Szóval lehet próbálkozni például a Monacor hangsugárzókhoz Monacor hangváltóval?
Hirtelenjében most ezek a kérdések fogalmazódtak meg. Összegzésképp lehet a jelenlegi rendszertől jobb épített hangfalam úgy hogy SAL helyett Monacor lesz a sugárzók többsége vagy teljes egésze miközben a doboz konstrukciója 90%-ban ugyanaz?
-
őstag
-
őstag
válasz shalafi66 #23285 üzenetére
Erre mit elsőre is linkeltem mint mély.
A mostani rendszerből meg semmi nem kerül ki, legfeljebb robbantással
Persze tudok újat is venni, de ha tervezni kell a hangváltót és dobozt, + mérni és hangolni akkor hogyan tervezzük meg a SAL-ra ahol egy csomó paraméter hiányzik vagy hibás? Ezért gondoltam akkor erre a Videotonra mint "ismert" sugárzó.
De további kérdések amik perdöntő lehet: ha innét összeáll egy hangsugárzó paletta, ki tervezi majd meg a váltót hozzá és a dobozt? Ki fogja behangolni? Mondom itthon nincs semmi ilyesmi. Legfeljebb PC-n lehet valami útmutatásszerűt összehozni dobozméret terén, de sem hangváltót építeni/mérni se hangolni nem tudok és valszeg nem is éri meg egyetlen hangszórópárért megvalósítani ezt a képességet főleg műszerezettség terén.
Másik fogas kérdés hogy a hangfal 1méter magas kell legyen. Ez az ajánlott térfogaton keresztül meghatározza a legnagyobb/legkisebb szélességet és mélységet. Lehet íjmódon optimális dobozt tervezni és építeni hogy a magasság az fix paraméter lesz?
-
őstag
válasz shalafi66 #23289 üzenetére
Előlapon sztem jó lesz. Ha oldallapra kerül azon kívül hogy megnő a mélység, nem biztos hogy egyik oldalt a radiátor, másik oldalt a szekrény jó hatással lesz a mélysugárzóval szemben.
Mutathatok 3D terveket ha az segít és műszaki rajzot is, többféle vastagsággal. Most 16mm MDF-ből áll a rendszer. Az újonnan készülő ha nem para lehet ugyanúgy 16mm-es de a 19 se gáz, amelyik optimálisabb.
Jelenleg a teljes űrtartalom 95liter körül alakul. Közép nincs leválasztva mert zárt kivitelű. Milyen változásokra lehet számítani ha a továbbiakban 70liter lesz a mélynek? Ha ugyanaz a doboz készül akkor 85liter körül alakul a mély de véleményem szerint többet fog elkérni a 17centis közép. Hacsak nem ferde lappal lesz leválasztva, vagy egy direkt hozzá igazított "kamrával".
-
őstag
válasz xxlongikaxx #23294 üzenetére
100literig abszolút nem para a doboz, mert literben most is karcolja ami van. Ráadásként egy volt cimbora ugyanolyan de 19-es MDF doboza rakodáskor elég lepke súlyú volt... Aztán az újnál ha minden kötél szakad lehet az oldalába fogantyút is süllyeszteni.
-
őstag
válasz Goose-T #23298 üzenetére
Abból a bizonyos SAL hangfalépítős füzetből a HS 30R-3 jelű 87literes 3utas hangfal doboza valósult meg annak idején. Nekem ferde lap nélkül a térfogat 95literre adódik és érzésem szerint elhagyásával még kevésbé merev a doboz mint lehetne.
Aztán lehet hogy a SAL magas (DP35) gyenge/rossz minőségű de az életbe nem tapasztaltam hogy kevés lenne a mély mellett. Ugyanakkor előfordulhat hogy az "alul-merevítés" miatt a mélyek tovább csengenek le mert ilyenkor a hangfal teste is sugároz valamennyit, de ez se a játékban se a filmben nem volt sose probléma. Különben is visszaveszem a mélyt ha arról van szó.
Az újonnan épülő hangfal közepe miatt már elkerülhetetlen a ferde lap a térelválasztás miatt, úgyhogy valamivel merevebb is lesz a konstrukció mint a mostani. Főleg ha 19mm lesz a falvastagság a jelenlegi 16mm helyett. Úgyhogy nem bonyolítom a dobozt ha nem muszáj.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
-
őstag
-
őstag
válasz Mikisys #24254 üzenetére
Majd gondosan számolj már be az SBX3040-ről ha ilyen. Mert előfordulhat hogy egy hangfalpárnál cserélnem kell a mélysugárzót és mivel 100% SAL, illenék SAL-al cserélni
Más, hogyan lehet multiméterrel meggyőződni arról hogy egy hangfal/hangszóró/hangváltó működőképes? Szakadásvizsgálattal mondjuk? Van két hangfalpár, amit végigmérnék, és ha mindene jó építtetnék új dobozt, de ha a fele halott ami a kinézetéből fakadóan megeshet akkor az mehet a szemétdombra.
-
őstag
válasz shalafi66 #24257 üzenetére
Mint írtam mindene SAL, így a hangváltó és még a doboz is
Ellenállás azaz, ha nem tér ki akkor van megszakadva nem? Van két új autóshangszóró ott mér 3.6-3.8ohm körül... ha nullát mutatna akkor szakadt nem? Hangváltót így nem lehet mérni? Nem a jelleggörbéje érdekel hanem hogy a jel átmegy e rajta. Ez ha működne és erősítő is volna majd hozzá akkor pince/konditermi hangfal lenne belőle... és amíg nincs megoldva a csörgő visszhang gyakorlatilag tényleg mind1 miből áll a cucc.
-
őstag
-
őstag
válasz Dißnäëß #24833 üzenetére
Sztem a papír egyértelműen jobb a kevlárnál...
Cimborával vagy 10éve építettünk SAL hangfalat, egyforma doboz, egyforma méret és elrendezés de neki kevlár mély van nekem papír. Vegyük mindkét hangfalat egyformán szarnak, az enyém kevésbé szarabb
Több mélyet érzek ez enyémben, pedig elméletileg jobb az SBX3040 mint az SR3040 ami nekem van. Az mondjuk különbség hogy az övé 19mm MDF enyém 16mm MDF. Neki le van választva a közép, nekem nincs mert zárt légterű így azonos doboznál több a liter.
Kíváncsi lettem volna egy hasonló nem összehányt hanem egy teljesen megtervezett és épített konstrukcióra, csak időközben besült a projekt így a jövőben valószínűleg egy újabb ahogy sikerül hangfal lesz, jónak vélt alkatrészekből összerakva mert a mostaninak lejárt az egyébként nem tervezett élettartama
-
őstag
válasz Dißnäëß #24855 üzenetére
Elméletileg össze tudom vetni azt az SBX-el szerelt hangfalat az enyémmel, mert időközben idekerült. Csak perpill nem izgat annyira a dolog hogy felhozzam az emeletre egy próba kedvéért. A helyzetet súlyosbítja hogy az istenbarma az egyiket évekre odaadta egy másik cimborának aki egy szál erősítővel egyoldalúan hajtotta. Tönkrement az erősítő (állítólag) és a hangfal se nagyon tolerálta a tóparti éjszakai klímát - a doboz gazdasági totálkáros lett
Ezt a csekélységet leszámítva annyi a különbség még hogy nekem a magas DP35 a cimboráé DP80 - utóbbi amolyan fémes hangzású egyébként.
Ha a besült hangfal projekt mégiscsak életre kelne, akkor a mostani lekerülne a picsába az SBX mellé és akkor egyszer és mindenkorra kiderülne melyik a szarabb xd
Egyébként meg a fasz ki van az egésszel, mert meglátásom szerint a gyári hangfalak sem mindig azok amilyennek hirdetik magukat. Milliós tételek meg nem játszanak - eddig se játszottak. Különben is megy rá az olykor szutyok mp3. Egyáltalán van e értelme direkt hangfalat tervezni és építeni? Az építés még csak megoldható de a tervezés műszerezettség és a szakártelem teljes hiánya miatt nekem megoldhatatlan.
Majdnem ez lenne a tuti hogy szétrobbantani azt az SBX-es dobozokat és újra összerakni egy használható dobozban. Van itthon egy kidobott szekrény 20-25mm falvastagsággal - egy kicsit kisebb űrmérettel lehet még az lesz a megoldás
Egyébként egy sima multiméterrel megállapítható hogy a rangfal egyes elemei működnek még? Szakadásvizsgálattal mondjuk? Hangváltót hogy lehet erősítő nélkül ellenőrizni hogy "csinál még valamit" ?
-
őstag
válasz Dißnäëß #24864 üzenetére
A mély és közép mechanikailag tuti jó mert nyomkodtam már őket ésszel-kézzel - és akadás mentesnek tűnnek. A mélyt jól megpattintom kissé és majdnem rendes basszushangzása van
Szóval ellenállás méréssel akkor a sugárzók tuti tesztelhetők, csak ki kell nyerni a dobozból őket. A hangváltóval meg majd lesz valami, bár ha nálam ment 10évet folyamosan ugyanaz a hangváltó akkor sztem ennél se kellene bajának lennie, főleg annak ami otthon állt. Itt a tóparti hangfal az érdekes hogy annak a váltója mit kapott de bízok benne hogy az is jó... - egy kis szaros HV328 10k körül megy már.
Köszi az infókat ez már elég motiváció hogy a hét második felében szétvegyem ezt a félig leharcolt World Trade Centert
-
őstag
válasz Dißnäëß #24864 üzenetére
Na úgy tűnik lesz egy erősítőm egyéb célra.
Azonban mielőtt munkába állna, rátenném azt az elbaszott konstrukciójú SAL hangfalat, ha nem hazugság a 2×30watt akkor hallani kellene valamit
Ha még ennyit sem tud, az se baj... a felhasználás jellege nem igényel 2×30wattot de még 2×10et sem.
Ha kiterítem a két hangfalat a földre és úgy összerakva, erősítőre kötve lehet feszültséget mérni a hangváltó kivezetésein? Mivel Hz-ek vannak akkor váltóáramot kell mérni ugye?IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
-
őstag
Na újra itt vagyok
Egy Denon PMA-860 hifi erősítő ami tudomásom szerint 2×80W RMS 8ohm, megér 40.000 pénzt használtan?
Másik kérdés, a múltkorában megrendelt erősítő elég fura dolgot csinál.
Először is pacsi a forgalmazónak amiért a gyártó által megadott 30watt csúcsteljesítményt 2×30watt RMS-nek tünteti fel, a hozzáadott "füzet" leírja hogy az RMS valójában csak 2×5W... szerencsére a felhasználás jellegéből fakadóan ez is elégnek tűnik, de a legszívesebben visszaküldeném ennyi pénzért hogy húzza bele a farkát.
Fura dolog - az erősítő minden bekapcsolásnál pattint egyet a hangszórón és a membrán befelé mozdul el, majd visszaáll a nyugalmi állapotába, de a kimozdulás extrém mértékű. A problémát úgy küszöbölném ki hogy mindkét hangszóró kapna egy mindkét szál megszakítására képes kapcsolót. A bekapcsolás ezután így zajlana: erősítő bekapcsol, majd pár másodperc múlva kapcsolnám rá a két hangszórót. Ez járható út hosszútávon?
-
őstag
válasz Dißnäëß #24895 üzenetére
Online persze. Lehet visszaküldés lesz, ugyanakkor a cseredarabnak is tudnia kellene 12voltról menni. Télen a műhelyben így oldanám meg a 12V-os akkuk időszakos merítését - legalább halljak is valamit ne csak egy lámpa égjen feleslegesen
-
őstag
-
őstag
válasz Irmscher 353 #24893 üzenetére
Ez se volna rossz megoldás, de sztem van még egyéb gond is. A rákapcsolt koaxiális sugárzópár egyenként 75watt (ami sztem nem igaz) néha mint ha torzítana nagyobb hangerőn. Ez vagy a sugárzó hibája, mert sztem jó ha van 20-30watt darabja, vagy inkább az erősítőé - kifut az 5W RMS-ből és onnantól ha tud egyáltalán 30wattot egyre jobban torz a jel (?).
Sztem nézek egy "komolyabb" 12V képes erősítőt csak sztem ott se lesz jobb a helyzet.
#24894 Ebit : 230V-ról megy most, egyelőre nem tudni 12V-on mit művel...
-
őstag
válasz Primary92 #24899 üzenetére
Mutatnál párat?
Játszani játszik, de most gyorsan keresve ugyanazt látom kint, mint bent. Persze olcsóbb, de ha most rendelem sztem jövőre érkezik meg... A másik gond hogy ezek is 12V 5A felvétel mindegyik, kérdés ki milyen hatásfokkal operál ezeknél a mini erősítőknél... a mostani például elég gáz hogy 2×5W RMS, ugyanakkor sztem ebben a kategóriában 2×15RMS lenne a reális, olyan meg nemigen van - 2×10wattosat láttam még ami bent sztem most nincs, kint ugyan van csak hát az idő
Kezelésit lenne jó elérni, mert a mostaninál is ha lett volna előtte meg se veszem. Azért 2×10watt RMS elkélne a feladathoz. Nem jó az ha valami ki van maxolva...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
válasz Primary92 #24904 üzenetére
A táblázat szerinti teljesítmény teljesen korrekt lenne, csakhogy a jelenlegi nem tud 2×5RMS-nél többet. 4ohm hangszórópár van rajta és oda is legfeljebb 5W jut az elvárható 15W helyett.
Így marad a tisztán autós erősítő csak 12volttal, hálózati üzemben meg önálló 12voltos táppal.
Az általad is ajánlott a befutó, azonban egy másik topikban dicsért verzió is megfontolandó.Aztán hogy ezek mikor és hogy érnek ide decemberben, a jó ég se tudja
-
őstag
Bár nem akku, de kapcsolóüzemű tápról is hasonlóan katasztrofális a helyzet... úgyhogy lehet venni hangszóróvédő áramkört... meg sztem jó lesz a kapcsolós szakaszoló megoldás is mellé. Csere valószínűleg fail mert a többi egység is egy kaptafa sztem, a tisztán autós erősítő ami értelmes is ebben a kategóriában az meg külföldön van.
-
őstag
Üdv all!
Van két professzionális SAL HV328 hangváltó. Eddig legalább is profinak tűnt
A probléma az hogy a két hangváltóból nem ugyanaz a hang jön ki. A kék jelzésű a rossz, a piros a jó. Átrakom a sugárzókat és a helyzet nem változik, így 99% hogy a két váltó nem egyforma. A váltók és úgy a hangfalak előélete az, hogy a piros valszeg évek óta állt egy szobában, a kék szintén évek óta egy tóparti weekend házban, ahol időnként lehajították a teraszra és ment egy erősítőről úgy egyoldalúan. A tóparti klíma eredményeként a kék hangfal alja gyakorlatilag széthullik, de semmi vész mert hétvégén érkezik egy profin összerakott doboz. Egyébként szabad levegőn a földre kiterítve is különbözik a két oldal hangja.
Mivel úgy vélem hogy a két eltérő tárolási és üzemeltetési mód befolyásolta legalább az egyik, vagy akár mindkét oldalt, ezért ma a két lila árnyalatú elkó helyére bekerült 1-1 bipoláris kondenzátor, mindkét váltóba hátha megoldja a gondot alapon. Talán változott a hangkép de még mindig nagy az eltérés. Azért a talán mert nincs olyan régen nálam a hangfal hogy teljesen ismerjem a hangját - egy dolog viszont biztos hogy nem egyformán szól.
Az is biztos hogy a PC mellett több mint 10éve szintén HV328-al üzemelő hangfal hangja egyre szebb és részletgazdagabb ezek után pedig hozzá se nyúlok
Még egy két javítás és high-end leszA viccelődés után a két sárga kondenzátor cseréje lenne a következő lépés, vagy végső esetben az ellenállások egyike esetleg összessége? De lehet az optimális módszer a fejszével történő átalakítás lenne és a helyükre egy teljesen exkluzívnak ható új hangváltó. Ez azért lenne jó megoldás mert nem forrasztással kínlódom fel a vezetékeket hanem a facca kis saruimat rápréselem és feltolom őket. Új SAL hangváltót semmiképp nem akarok venni mert azonkívül hogy drága, nincs kedvem kiválogatni
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #25181 üzenetére
Akusztikailag egymás mellett vannak egy helységben. Váltó most nincs felcserélve, minden szín beleértve a sugárzókat is egy oldalon van. Azaz nincs kék/piros keverve. Csak kék vagy csak piros van.
Lehet hogy járatódniuk kell, de ha 4új alkatrész került bele 2-2 mindkét váltóba, akkor nem egyformán szarnak kellene lennie? Vagy egyformán jónak? Nekem úgy tűnik hogy van még valami ami nem stimmel. Holnap megy majd két órát edzés alatt mert ez egy edzőterem, de sztem itt még káromkodni kellesz párat hogy jó legyen
update: Mérhetnék csak nincs a közelében számítógép. Meg miért is mérjek mikor füllel hallom? Átmeneti időszűke is lesújt a hét hátralevő részében, de mivel forrasztgatni még van kedvem szerzek bele teljesítmény azonos sárga kondit. Hétvégén belehányom azt is
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #25184 üzenetére
Hát ha minden kötél szakad akkor mérek csak ehhez fel kell vinni a PC-hez (nincs laptopom).
De ez esetben sztem kvázi felesleges mert fogom a piros hangsugárzókat és gyakorlatilag úgy szolnak a kék sugárzón, mint ha eredetileg is kék lenne. A kék meg piros, azaz jó lesz a piros váltóval. Tehát bármilyen sugárzót teszek a kék váltóra, nem szól olyan szépen vagy nem szól úgy, mint a piros váltón. Akkor is mérjek?
-
őstag
válasz bkercso #25189 üzenetére
Értem de a méréssel csak azt állapítjuk meg hogy mennyire rossz nem?
Valamit még tuti cserélni kell, de ha mindent kicserélek benne akkor tényleg mind1 ha új váltót veszek... de ha ezek a kondenzátorok meg ellenállások ennyire stabilak, akkor nem marad más hibalehetőség csak valamelyik tekercs. De azt meg mivel lehet tönkretenni úgy hogy azért szól csak mégse jó?
-
őstag
válasz bkercso #25191 üzenetére
A véleményem az hogy ez a kombináció nem szólna rosszul. A magas nagyon sok benne, de kezelhető - szokható. Itt a váltó köcsögöl csak. Leszedem a matricákat róla - sztem jönnek maguktól ha a mélyről már simán leesett ki tudja mikor. Ha rozsdás a tekercs hol lehet venni ilyet készen?
Gondolom nem igazán javítható - le kell akkor tekerni, rozsdátlanítani (csak az további anyagveszteség - a jó tekercset ezért hozzá kellene szabályozni = esztergályos ... ez viszont már totális csőd.), visszatekerni pontosan, majd beforrasztani. Egyébként a tekercs forrasztásnál van különleges kritérium? Nem látok különbséget a többi forrasztáshoz képest a NYÁK felületén, de megkérdem azért.
-
őstag
válasz bkercso #25194 üzenetére
Tudom hogy a DP80 overkill szinte mindenhez - a DP35 sokkal kisebb de néha még az is sok, főleg ha beengedem jól a hangokat rajta
Különféle rézhuzalok vannak - ezekből választhatok ha megvannak a paraméterek?
Sztem átmérő alapján megy a választás (lévén több adat az oldalon nincs), aztán ha lejött a SAL vezeték akkor annak megfelelő hosszban tekerek fel az újból - az egységesség elve alapján minden tekercsre. Feltéve ha valóban lesz hibás tekercs a váltón.
Írod hogy az olcsó vezetéket én kapargatom majd, mert ha drága akkor mi a helyzet?
Ha lelni rozsdaette vasmagot is akkor mivel helyettesíthetem? Lehet ilyet valahol venni, vagy nekem kell kialakítanom valamiből egy újat?
Egyébként ez gyakorlásnak bőven megteszi ha egyszer mégiscsak hangváltót építek magamnak, de ennyi ráfordítással egyébként megérné a már tárgylat exkluzív váltót beszerezni.
-
őstag
válasz bkercso #25197 üzenetére
Ha meglesz az új váltó akkor megtudjuk mire jó - sztem a SAL-tól biztos jobb
Az a 2250HUF elég képlékeny, nem tudni mennyit kellesz tekergetni + erre már rájött az új kondik ára. Ezek után megint ott vagyok hogy lesz egy új tekercselés és egy régi. Én az ilyet nem szeretem - vagy minden régi vagy minden új
Nem derült ki még a vasmag sorsa abban az esetbe hogy ha elkorrodált. Ha azt lehet venni még pálya de ha gyártani kell akkor halmozódik a költség ismét, és akkor a jó váltóba is azonos konstrukció kell. Kivezetéseket újra lehet rakni mindegyiket mert már annyiszor szedtem ki kábelestül hogy egy már letört, az egyik új kondenzátor huzalát összetekerve forrasztottam be ideiglenesen.
Egyébként valamennyit javult az összkép ma de még mindig nagy az eltérés. A kék rendszer hangja tüzetesebb hallgatás után letisztultabbnak tűnik mint a pirosé - de teljesen más tartományban szól valamennyi hangnál.
Úgyhogy ha egy vagy több tekercs a problémaforrás ismét szedjem szét és ha az van akkor mehet a javítás móka. Nekem a következő időszakban nincsen erre időm, erőm. A hétvégére meglesz az új doboz, lefestés/kárpitozás bekábelezés után abba már csak betenni szeretném a sugárzókat és a hangváltót - egyszer
Időközben van olcsóbb HV328 de még mindig drágább, mint az exkluzív. 500/3000 kontra 1000/6000 a vágást illetően hát fene tudja. Sztem SAL-nál majdnem mind1 - ha jól értelmezem az exlkuzív váltó kicsit borsot tör a mély orra alá és pihenteti a magast a középre meg jobban támaszkodik. A többi kipróbálás kérdése...
-
őstag
válasz bkercso #25252 üzenetére
Bármit teszek bontanom kell, méréshez meg hurcolni. Most időben beszarás következik ki tudja meddig, de a hangfal meg kell, nem tegnapra de már egy ideje kell. A HV328-ban "skálázható" a magas, a másikkal marad az elosztó verzió ami minek is volna belföldön
L-pad + beépítő is kell hozzá ha jól látom. Ez alkalmas a feladatra?
-
őstag
válasz bkercso #25254 üzenetére
Kissé sok DP hangszóróm van
A DP35öt nem fogom csillapítani, mert azon a hangerőszinten amin használom fülre egál, közepes hangerő felett kezd elhúzni a többi komponenstől de az már kültéri hang kategória, azaz nem jellemző
A DP80 hétvégi bontása során megállapítom majd az érzékenységét, emlékeim szerint 104dB és annál megfontolok egy csillapítást, és sztem a sima sorkötés helyett a kalkulátor oldalán látható módon kötöm be, azaz: egyet sorban, majd a hangszóróval egyet párhuzamosan. Azok a kis picsa fehér ellenállások alkalmasak a feladatra? Mi a különbség például az 5,6k és az 5,6R jelzésű között?
Több konstrukcióhoz fogok vásárolni kalkulátor alapján. Biztosan lesz egy -5dB és egy -10dB csillapítás. Amelyik jobbnak hat az fog menni, elsőnek a -5dB verziót próbálom majd ki. Ezeknek az ellenállásoknak az a kis tömör vezetéke nem lehet szűk keresztmetszet egyébként? Nem mintha fel lehetne szabályozni, de megkérdem azért. Minél közelebb próbálok majd beforrasztani neki, de az ellenállás testét nem kellene megsütni jó előre
-
őstag
válasz Dißnäëß #25258 üzenetére
A picsákat szervizelni kell, lehetőségekhez mérten minden nap
Akkor majd kiválasztom a megfelelő ellenállásokat a kívánt lépcsőkhöz. Ha jól értem amit írsz az "L-pad" bekötésnél a hangszóró 8ohmosnak mutatja magát a hangváltó felé úgy, hogy közben csökken a dB. Sorba kötött módban meg úgy halkulna le hogy megnő az impedanciája - de ez nem ideális a váltónak.
Most hogy felhoztad a nyákot, lehet impozánsabb lenne csak nem biztos hogy jól megtudom csinálni. Van itthon kidobott furnértábla, meg laminált padló. Ha ezeket átfúrom és átvezetem az ellenállások kivezetéseit, és az áramkört tömör rézvezetékek alkotják egy ilyen táblán az járható út?
-
őstag
-
őstag
válasz Dißnäëß #25264 üzenetére
Jó lesz ez, már alig várom hogy felszabaduljon egy kis kapacitás és tervezzem meg a dolgokat. Annak idején a SAL hangfalba szó szerint belehajigáltunk mindent - nem számított semmi. Cimbora próbált brillírozni két féle szivaccsal is, de nem igazán adja az a hangfal - egy hibátlan váltópárossal kiderül majd minden az új dobozban.
Az én dobozom még ezen is túl megy, mivel zárt közepem van így a ferde lapot eleve kihagytam. 16mm MDF az egész, sztem emiatt valamennyi mély tartományt kiemel mert nem olyan merev mint egy 19es verzió. A mélysugárzó minden szempontból gyengébb mint a másik dobozban lévő de még is jobbnak tűnik. Egy szál HT35 a tetejéhez igazítva talán eléri a hangváltót és kész. Nincs is benne több - nincs is dobozhang sehogy se, mert ha jól tudom a zárt légtér ezt megoldja, a mély picit csillapodik és kész. Reflex se a gyári méret, betolva a vékony tag és kész. Kábel, lófütyi - 0,75ös mindenhol. Ezt a hangfalat fel fogom teljesen újítani majd egyébként és az előlapot újratervezve kicserélem. A kábelezés 1,5-re hízik majd és a hangváltó lekerül mélyebbre, a vezetékek mindenhol rögzítve lesznek. Hangváltó előtt érdemes felmenni 2,5-re vagy elég az 1,5? Sztem a cimbora annak idején mindenhova 2,5-öt rakott, majd megmérem, nekem van már egy pár guriga transzparensem innen-onnan de az 1,5ös mind.
Az extra nyákot nagyon igényesen meg fogom kreálni, ha kész lesz megmutatom milyen
-
őstag
válasz Dißnäëß #25266 üzenetére
Miközben éppen elindul a laminált padlós áramkör tervezése, lehetséges kapcsolható jelszintűre megcsinálni?
Vagy minden jelszinthez külön áramkör kell, amik között a kábelsaruk áthelyezésével válthatok majd?Ez most egy áramkör, ha másik könnyen választható jelszint kell, akkor ugyanazt kellene mellé rakni, más ellenállásokból.
Olyan elképzelés is van hogy több áramkör esetén minden bevezetésre és kivezetésre rákötni és ahány áramkör annyi kihelyezett kapcsoló, (előtte és utána is) de ez már az elég durva és veszélyes kategória sztem
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz bkercso #25331 üzenetére
Nyilván nem szerelem be próba előtt
Ez a foglalatos módszer milyen, mutatnál belőle? Egyébként érdekes az a DP80 is, mert valamennyi csillapítás biztosan kell, de -15dB valószínűleg sok. Sztem ez is olyan mint a DP35 hogy alacsony hangerőn nem nyomja le a többi komponenst, de ha elkezdeném küldeni a mély már lehet leég mire a DP80 megszólal hogy most akkor ennyi volt?
-
őstag
válasz Dißnäëß #25338 üzenetére
Ki fogtok készíteni Régen volt olyan 5letem hogy a hangváltó a jumper lehetőség miatt dobozon kívülre essen - végül belülre esett. A második generációs nem SAL hangfalban külön nyitható rekesz volt tervezve ami végül nem került bele. Most akkor mi legyen? Ha elpakolom a hangváltókat mondjuk a szekrény tetejére lőttek a mobilitásnak - ha lehet ilyenről beszélni 1méteres hangfalaknál
Másik és mindentől lényegesebb kérdés: felmértem a kábelkészleteket és az derült ki hogy van kb 5méter finom sodrású transzparens és 10méter durva sodrású transzparens - utóbbit valamiért nem szívesen alkalmaznám max műhelybe. Ezek mind 1.5mm2 vezető keresztmetszet. A "mesterhangfal" 0,75mm2 vezető keresztmetszettel operál mindenhol, így annak majdani felújítása során további "hangrobbanás" várható. A rakoncátlankodó hangfalpárban a cimbora nem tudni miért 2.5mm2 vezetőt használt mindenhol. Sztem én is átállok 2.5mm2-re. A kérdés pedig az hogy mi van ha ezt kerek 2eres sodort épületkábellel oldom meg? Ha a hangváltó szerelvények kívül esnek pláne nem mind1 hogy 3db ovált képzek ki a hangfal testén, vagy 3db furatot. Hangfalon belül is könnyítés volna mert van egy fal amin legalább egy vezetéket át kell vinni. Ha eléggé szoros a tömítőcicomát se kellene turzásba vinni. Mivel teljesen SAL komponensekről beszélünk ha elbírja a technológia én szívesebben használnék épületkábelt.
Aztán mostani "mesterhangfal" közben "megújult" anélkül hogy bármit változtattam volna rajta - ezt adjátok össze Az egész kezdődött az új erősítővel ami lényegesen többet ad mint a régi. De mivel voltak problémák így ma garanciában javíttattam néhány dolgot. Valamennyi potméter úgy kapott kontaksprayt hogy előtte az istennek se jött elő a korábban emlegetett hiba. Aztán nagy kő esett le a szívemről amikor el kezdett szarakodni a jobb oldal, így ment is a műtőpadra ahol a kimeneti reléken is mókolás történt.
Ezt követően hallgatás még vagy félórát bent a boltban hogy biztos ne legyen rossz. Itthon üresben kapcsolgattam tekergettem mindent vagy tízszer oda vissza, és minden facca. Ha egyszer lesz egy nem SAL hangfal akkor nem is tudom mi lesz
-
őstag
válasz Dißnäëß #25349 üzenetére
Rendben akkor ez egy épületes hangfal lesz Ennyiből jó a rossz SAL hogy akkor nem kell túlmisztifikálni a dolgokat
A hangváltó sztem mégiscsak bent lesz, csillapítóegységgel együtt a legalsó légtérben a reflexcső környékén.
A főkábel mindkét hangfalnál egyforma hosszú lesz és akkor közel azonosak a körülmények.Most már csak a hangváltót kell beszerezni: exkluzív, HV328. Jó kérdés hogy melyik a jobb de sztem ezúttal az olcsóbb a jobb - más a frekvencia elosztása is.
-
őstag
válasz Dißnäëß #25366 üzenetére
Most akkor jó az 1000/6000Hz keresztezés az olcsóbb váltónál, vagy inkább a SAL féle 500/3000Hz? Érdekes hogy az olcsóbb szériákban ettől durvábbak is vannak - 1930/9100Hz. Elsőnek ezt gondoltam mert a 300W is atom szintű, de mikor megláttam akkor lett inkább 400W-os a terv, a "kedvezőbb" keresztezés miatt. De akkor kijutunk oda hogy ha univerzális váltó marad akkor mégis a SAL a jobb a keresztezési frekvencia miatt?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz shalafi66 #25356 üzenetére
"Az is jobb, ha valaki kitalál neked egy hangváltót elsőrendű szűrőkkel."
Akkor itt az időAz összeszerelés és bekötés valószínűleg megy, de tervezni egyáltalán nem tudok - nincs hozzá tapasztalatom meg úgy semmi. 3utas hangváltó, 8ohm, 200W terhelésig, 500/3000Hz keresztezéssel, impedancia ejtésmentes megoldás - erősítő kímélő kivitel
Bár ez utóbbi eset nem tudom hogy idézhető elő mert több mint 10éve jelen van a HV328 fő üzemben, és ugyanaz az erősítő most átkerült máshová egy másik HV328-ra. Nincs extrém melegedés, lekapcsolás egyszer se volt. Sztem ahhoz hogy szenvedjen az erősítő nagy hangerő kell.
De ha már váltót építünk akkor nyilván ez a hátrány kiesik, csak akkor kell egy kapcsolási rajz, és hova milyen elemet rakjak, és ha valamelyikkel variálni lehet/kell akkor javaslat a módosításukra. Ha ez mind megvan akkor össze tudok állítani valamit, és mehet a laminált parkettába vagy valami raszteres megoldásba
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz magery #25398 üzenetére
Atyavilág - ez most hány utas? Van kapcsolási rajz? Fent az a sárgás lap mit csinál?
A parketta az nagyon adja Egy csíkom van csak de ha a mesterhangfalba is új váltó lesz azért kellesz venni majd egy csomaggal
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz magery #25405 üzenetére
Üdv! A DP35 kívülre volt szerelve? Ha igen akkor az is lehetett a baja, különösen ha nem fejmagasságban van. Hangváltó az milyen volt bele?Most nézem hogy sok volt a magas - a DP széria kültéri, azaz szobába minden esetben overkill1ébként nekem sztem pont ugyanez a doboz van, (SAL építőfüzetes ugye? ), SR3040mély, MNC 1320közép, és DP35 magas. A DP35 nyilván a hibái mellett de így is gyilkol, hát még ha fent fejmagasságban lenne + besüllyesztve. Új előlapot fogok csinálni és a DP35 helyet cserél majd a középpel ami egyébként zárt nekem. A DP35 számára ki lesz alakítva egy külön adapter és hozzávetőlegesen (nincs felmérve) 20mm körüli tölcsér lesz kialakítva a doboz anyagából.
Aztán amíg nem lesz egy "professzionális" hangfalam, addig majd birkózik az SR+DP35 és az SBX+DP80. Egyébként ez a szürkés SBX ilyen sűrűbb szövésű mint az SBX1320?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Dißnäëß #25455 üzenetére
A konyhába többféle szűrő is van
Addig is az adathegyek a modellekhez szépen gyülekeznek:
Ez egy javítás előtt álló hangszóró. Valószínűleg megy hangszórójavítóhoz, hacsak időközben el nem sajátítom a peremezés tudományát, mert akkor nem megy. Ha az SBX hangfal valaha kap egy biztonságos váltót, automatikusan lesz 4db szintén peremezhető sugárzó.
Nincs nagy jelentősége, de ha már egyszer tervezőaszatra kerül minden, akkor könnyedén lehet például dobozokat tervezni köréjük, aztán ha mégis postázásra kerül a sor, akkor a szállításra külön doboz terveződik, mert fontos hogy épségben oda és visszaérjenek majd... az alábbi csak egy ilyen csoportkép
Új hozzászólás Aktív témák
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- EA Sports WRC '23
- Amazon Kindle
- Kés topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Interactive Brokers társalgó
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest