Új hozzászólás Aktív témák
-
Lovi24
senior tag
Sziasztok. Kaptam 2 db Preludium B31-es dobozt,csak a magas sugárzó van benne ,sajnos. Hangváltó és a mélyközép ki lett buherálva belőle. Érdemes foglalkozni így vele? Ha igen milyen hangszórót,hangváltót lehetne belerakni?
Köszi előre is!Nem fogok szellemi harcot vívni azzal, akinek nincs meg a megfelelő fegyverzete!
-
zeix
senior tag
Sziasztok!
A kocsiba szeretnék +2db hangszórót a kalaptartóra!
165mm-est néztem ki, de van 200mm-es is igen jó áron.
165mm
200mmA kalaptartót nem vághatom ki.
Tehát, dobozt kellene csinálnom a hangszórónak.
A két hátsó fejtámla mögé gondoltam a beépítést, hogy ne zavarjon a kilátásban.
Ami elfér, a fejtámla mögött az kb. egy 4literes (max 5l) doboz.
Szerintetek érdemes valamelyikkel belevágni? -
fero02
nagyúr
Nem. Ezeknek a hangszóróknak nagy (minél nagyobb) légtér szükséges a működéshez. Free air rendszer. Ha berakod egy kis gyufásskatulya méretű dobozba, akkor gyakorlatilag megfojtod.
Lovi24: ha van kedved, időd és pénzed, akkor megéri újra építeni (pláne, ha a doboz is szép állapotban van). A H2000 oldaláról tudsz alkatrészeket rendelni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Csinálj olyan dobozt neki, ami nyitott valamelyik oldala. Legjobb, ha csinálsz neki egy téglatest alakút, ami kicsit előre néz, kb 35 fokos szögben, ezen legyenek a hangszórók, a doboz magasságát a hangszórók beépítése határozza meg,egy légtér legyen a két hangszórónak, és a szélvédő felőli oldalon ne legyen semmi, illetve a kalaptartó legyen az alja a doboznak. így kb 10 centis dobozmagasság fog kitakarni a kilátásból, de lehet, hogy kevesebb, a szélvédő fog egyfajta hátfalként funkcionálni. Egyébként a H2000 oldalán találsz előre gyártott hangdobozt, keresd meg, autobox AB1011 névvel adták őket, újként elég drága, de használtan megéri megvenni 10 ezerért a párat. Ha hangerő kell, azt igen jól teljestíti, könnyen hajtható darabok, mélyhang is hallható, de az már nem rázza meg a gyomrod, meg a kasztnit. Annyit tudnak, mint amit linkeltél.
Lovi24: Pénzed mennyi van rá? Méretei bekorlátozzák a választékot, nézz mély közepet bele, hangváltót meg ahhoz kell nézni, ha lehet, mérni kell majd a hangszórók átvitelét s az alapján választani, illetve építeni, vásárolni alkatrészenként a hangváltóhoz.
De a legegyszerűbb, ha nem tudsz mérni, ha veszel olyan kétutas hangváltót, amit ki tud szolgálni a hangszóró szett. Az építés profisága már rajtad múlik. -
Lovi24
senior tag
válasz fero02 #19708 üzenetére
Úgy lesz ! :-)
(#19709) Tiger.huhhhh
Nem gondolkodtam azon,mennyit is költenék rá. Gondolom az eredetit jobb lett volna javíttatni,ha benne lett volna. 10-12 körül ki lehet-e hozni belőle valamit? Most néztem,hogy 1 dobozban benne van a hangváltó.[ Szerkesztve ]
Nem fogok szellemi harcot vívni azzal, akinek nincs meg a megfelelő fegyverzete!
-
Lovi24
senior tag
Igen,köszi,én is így néztem,ahogy olvasgattam. Azt hiszem erre most nem tudok ennyit szánni. A lényeg tehát,hogy doboz önmagában szinte semmit nem ér. Ez most akkor marad elfekvőben......
Köszönöm a segítséget mindenkinekNem fogok szellemi harcot vívni azzal, akinek nincs meg a megfelelő fegyverzete!
-
attila206
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Van egy logitech S220-as 2.1-es hangrendszerem, aminek a mélynyomójának a hangszórójával gondom támadt. Alapjáraton nem szól, csak ha a hangszóró közepét benyomom (közelebb a mágneshez). Amint elengedem újra elnémul. Ez mitől van, lehet ezt javítani?
Előre is köszi a segítséget!
Üdv.:Attila -
zeix
senior tag
válasz #10726912 #19709 üzenetére
Köszi a választ!
Nem tudom egy légterűre csinálni, mert középen ott van a bizt. öv.
Az autobox AB1011-et pedig ismerem, régen volt nekünk is olyan a kocsiba, tényleg jól szólt.Viszont ez adta az ötletet, hogy 13cm-es hangszórókban gondolkodjam.
Sőt, van otthon egy Pana mikro hifi, annak 10cm-es hangszórói vannak egy kb 4-5 literes reflex dobozban, egész tűrhető mélyeket produkál, a méretéhez képest, gondolom minőségi hangszóró van benne.A dobozt úgy gondoltam, hogy a fejtámlával párhuzamos oldala 28cm, magassága 12cm, mélysége pedig 20cm, viszont a teteje az a hátsó szélvédővel azonos szögben állna. Így hátsó magassága kb 6cm lenne.
Ebből a dobozból kellene kihozni a legnagyobb basszust.Csináljam a hátulját nyitottra, vagy rakjak bele reflex csövet?
A hangszóró amit kiszemeltem:
[link]Vagy egy szett:
[link]
Ebből a magas menne előre a visszapillantóhoz.
A hátsó és első ajtókban is vannak hangszórók 5x7-es 2 utas. -
attila206
tag
Kívülről nem látok rajta sérülést. Csináltam róla pár képet:
Még régebben elkezdett recsegni, majd utána már néha meg is kellett ütni, hogy szóljon, de most már "ütésre" sem reagál, csak arra, ha benyomom a hangszóró közepét.
Megmondom őszintén nem értek hozzá. Ismertek valakit, aki megcsinálná Bp-en? Neten találtam már pár helyet, de előnyben részesíteném azt, amelyiket javasoljátokVagy esetleg tudok venni esetleg a helyére egy másik 10cm-es mélysugárzót?
[ Szerkesztve ]
-
Imo85
tag
Sziasztok!
Egy kis helpre lenne szükségem. Építeni szeretnék egy pár monitor hangfalat, aminek az lenne a célja, hogy minden hang a helyén legyen. Legfőképpen a magas és a közép hangok. 2.1 -es rendszerként szeretném használni. Úgy szeretném élvezni, mintha egy koncerten lennék. Általában élő zenét,vagy koncert zenét hallgatok.
Mit tudtok ajánlani magas/mélyközép/hangváltó, melyiket éri megvenni?
Esetleg aki hangváltó építéséhez ért és jó hírneve van, annak a jelentkezését várom.Előre is köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
Imo
-
Ari18
őstag
-
zeix
senior tag
válasz #10726912 #19725 üzenetére
Az sajnos nem jöhet szóba, a csomagtartóban kell a hely.
A kalaptartóba akartam 2db 25cm-es sub-ot, de mint kiderült, alulról kellene vágnom a kalaptartót ami alatt fémlemez merevítés is van. Szóval nem egyszerű, meg egy kicsit gányolásnak is tűnik...Megépítem ezeket, rosszabb talán nem lesz tőle a rendszer.
Azon agyalok még, hogy hátrafelé legyenek a reflex nyílások, vagy oldalra. -
fero02
nagyúr
-
blattida
nagyúr
-
fero02
nagyúr
válasz blattida #19730 üzenetére
Hát, ez valóban messze van a javítástól. Ezek a hangszórók gyakorlatilag halálra vannak ítélve. Mire körbe rányomkodta a celluxot, hogy megálljon rajta...sanszos, hogy a pillét, cséve testet is szakította (ha csak nem vette ki a dobozból és hátulról megtámasztotta az ujjával). Aztán ha ez még sem tett be neki, akkor majd leszedéskor szépen felszakítja a membránt.
-
TaaT
nagyúr
Az egyik eladó cuccomba akarja ezeket beszámíttatni az ember [link]
Give them hell Ukraine!
-
Turbina33
senior tag
válasz fero02 #19731 üzenetére
Semmi baj nincs a javítással,nem sérülnek azok olyan könnyen. Annyira nem köll aggódni. Én inkább a többi szóró állapotáért aggódnék,mert ha azokkal is baj van,akkor csak egy dobozt árulnak.
"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen, de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." / Ady Endre /
-
shalafi66
veterán
válasz fero02 #19731 üzenetére
Hja, vszeg kicsit felszedi a papírt a ragasztószalag. De ha elég olcsón adják, nem probléma.
Egyébként jó a megérzés, pont ehhez a mélyhez nincs eredeti alkatrész sehol eladó.
[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Adott két Monacor hangszóró, a magas egy DT-300, a mély-közép egy SPH-165. Már csak egy hangváltót kéne vennem hozzájuk, de nem tudom, hogy a sok 2-utas hangváltó közül melyik lenne a megfelelő. Mint laikus én csak azt látom, hogy magasnál a ajánlott keresztezési frekvencia 2.000Hz, mély-középnél 3.500Hz. Akkor most hol váltson az a hangváltó? Melyiket kéne megvennem?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz t.zolka #19740 üzenetére
Ha mérést és egyebet nem tudsz megoldani, akkor menj a gyári adatok után. Jobban jársz, ha a középhang nagy részét rábízod a 16 centisre, a magas sugárzót meg emellett még kíméled is. Told ki 3200 Hz-re a vágást, de ehhez keress hangváltó alkatrészeket, kell egy tekercs a 16 centishez, egy bipolar kondenzátor a DT-hez és lehet, hogy kell majd ellenállás a magas sugárzóhoz, ha túl erős lenne, akkor ezzel tudsz majd "halkítani" az esetleges sok magas hangon. Ne a legolcsóbbakat vedd meg. Inkább vegyél minőségibb alkatrészeket, főleg kondenzátorból.
Szóval a cél hasra ütve 3200 Hz legyen.
De nem ez a helyes út, ez csak egy amolyan legyen valami megoldás. Lehet, hogy tetszeni fog neked, de nem fogod tudni, hogy valójában mit lehetett volna kihozni ezekből a hangszórókból.. -
Kalos7
tag
Miért van az, hogyha letöltök egy zenét MP3-ba akkor PC-én nem 5.1-be szól míg a youtuben 5.1-be szól?
Hogyan lehet megoldani, hogy amit letöltök 5.1-be szóljon?Tudom, hogy nem a megfelelő helyen teszem fel a kérdést, de jobbat nem találtam!
-
fero02
nagyúr
válasz Kalos7 #19744 üzenetére
Az mp3 2 db audió sávot tartalmaz, azaz stereo. Az eredeti 5.1 értelemszerűen 6 sávot tartalmaz.
Amit a géped csinál az az, hogy szoftveresen "szétkeveri" (gyakorlatilag minden kimenetre kiadja ugyanazt a sávot, esetleg pici effektet, késleltetést rak bele) a hangot és ezáltal mindenhonnan szól. Soha nem lesz 5.1 az ilyen, csupán illúzió. -
törölt tag
válasz Kalos7 #19744 üzenetére
Keress olyan lejátszó programot, ahol aktív a DSP hangzás, vagy a DPL. (az első az 5.1-es ekvalézeres, viszhangosított beállítás mód, a második a dolby prologic, ez is 5.1-es hangzáskép). Ha a youtube a fent említett hangzások valamelyikével szólal meg, akkor a lejátszó programodban van a hiba. Keress benne erre vonatkozó beállításokat. Ha nem találsz, akkor nincs is. Azaz tudnod kell váltani 2.0 és 5.1 között. Elvileg a lejátszó programnak kell szétkeverni a hangot. Ha olyan hangkártyád van, ami hardveresen vagy szoftveresen keveri az 5.1-et, akkor a hangkártya topikban érdeklőd a további beállításokról. Még egy utolsó ötlet: próbálj ki több lejátszó programot is.
Üdv!
shalafi66: Könnyű annak, akinek üveg gömbje van Egyébként meg hagy csinálja, tapasztaljon, talán később elmerül benne jobban, és eljut egy bizonyos szintre A tanácok elhangoztak, de az se jó, ha csak bemegy a boltba és vesz egy sal hangváltót...akkor inkább vegye olcsón alkatrészenként rendelve. Úgy több sikere lehet. TUDOM, hogy nem így kell, de neki tanács kell, hogy hogyan menjen tovább. Nem fog neki látni olvasgatni, meg tanulni hónapokig. S nem biztos, hogy a környékén akad olyan, aki érdemi minőségben fel tudná vállalni ezt a munkát. -
t.zolka
aktív tag
válasz #10726912 #19742 üzenetére
Hmm... valahogy sejtettem, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Néztem ezt a hangváltó tervező oldalt, itt 2-utasból számtalan lehetőséget kínál fel, ezek közül melyiket kéne választanom? Beírtam, 8 - 8 - 3200 és más-más eredményeket adott ki tekercsre, kondenzátorra, darabszámra egyaránt. Mérni nem tudok, forrasztgatni csak-csak, de hogy ezek alapján kondiból meg tekercsből milyet kéne vennem, na az egy nagy dilemma! Mint már írtam, nem értek hozzá, és így azért egy picit nehéz.
Esetleg nem ismersz vagy ismer itt valaki olyan céget, vagy egy magánszemélyt, aki foglalkozik ilyen mérésekkel, hangváltó gyártással? -
törölt tag
válasz t.zolka #19747 üzenetére
ne bonyolítsd túl, felesleges. Amit a linken megtalálsz, jó lesz SAL helyetti indulásnak.
Első rendűvel számolhatsz.[ Szerkesztve ]
-
villamos
őstag
válasz #10726912 #19748 üzenetére
Melyik impedanciát kell megadni? Elég a névlegeset (általában 8 vagy 4 ohm), vagy azt, amit az adott hangszóró, az adott frekvencián mutat az esetlegesen a hangszóróhoz tartozó grafikonon?
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PlayStation 5
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- Windows 11
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Alienware 500hz
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13" 2020 M1 processzor 16GB RAM 512GB SSD
- Üzletből, garanciával, újszerű dobozos Macbook Air Retina M1 13" Space Gray 8 RAM 256SSD magyar bil
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13"2020 Touch Bar i7/32GB RAM/512GB SSD/magyar billetyűzet
- új, bontatlan, iPhone 14 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest