-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz Zwiebi #32299 üzenetére
Pedig nem szabadna kerregnie semmilyen fordulaton sem.A WB2 bordán elveri a Nanoxiát ez tény,de házhűtésre a DS is kíváló-nem véletlen van csak az első ajánlva bordára/radira.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
MaxxDamage
félisten
válasz Zwiebi #32336 üzenetére
Nekem is Nanoxia 1100rpm (3pin - 140mm) változat van (5 db) és nagyon jól mennek már 1+ éve , gariztasd mindenképp, az nem normális működés!
Merlinnek írd meg (pl. Online Chat felületen az oldalukon) és szerintem probléma mentesen gariztatják majd.MD
L◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32368 üzenetére
Oké köszi.
Akkor az elöl lévő alsót átállítom Standard, vagy Slientre.
A fönntieket akkor "megcserélem" ami most be van dugva és Low fokozaton jár azt kihúzom; az elöl lévő, a RAM-ok feletti ventit kötöm be és kapcsolom alacsony fokozatra.Az optikai meghajtó alá nem érdemes berakni egy kis ventit valahogy, ami szintén beszívná a levegőt ?
Ide:Mivel teszteljem normálisan egyébként hogy jobb lett vagy sem az áramlat?
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32371 üzenetére
Értem.
Szóval ha ezt a pár dolgot amit írtál megcsinálom az a max amit ki tudok hozni a szituból.
Proci hűtőt nem terveztem venni a gyári helyett de majd meglátom idővel. Te milyet javasolnál egyébként ehhez a házhoz?Amúgy az előlapi takarólemezek az 5.25"-os rekeszeknél lyukacsosak és porszűrő van rajtuk így ott azért bemegy a levegő. A képen lehet is látni, ha külön lapon megnyitod. Szóval ak oda érdemes rakni kis ventit?
(#32370) struszi
Köszi meglesem őket.
(#32373) Grózi és (#32374) struszi
Az egész konfig zsír új, nem értek annyira az összerakáshoz se. Csak a VGA-t, satás SSD-t, vinyót raktam én bele, a többit a bolt intézte ahonnan rendeltem, ezért se szeretnék új házikót. Meg a tervezett keretem el is ment most erre az egészre.
De amúgy is, mi a baj vele? Egy csomó ideig vadásztam ezt a kuckót ami ki is elégíti az igényeimet:
- előlapon legalább 3 db olyan USB port, ami szembe van rajta, NEM a tetején és NEM 45%-os szögben.
- legyen ablaka
- legyen 5.25-ös rekesz az optikai meghajtónak
- legalább 3 db 3.5"-os rekesz (későbbiekben fogom használni a 3. helyet is valószínű) amibe lehet 2.5"-os SSD-t is pakolni és ezen felül ha szükség van ott van még + 3db 2.5"-os rekesz amit vissza lehet szerelni
- a kiindulás az volt h kb 15-16 ezer Ft-ba kerüljön (mikor vettem a piros változat pont felment 17 rugóra)Ami még megtetszett rajta:
- maga a kinézete
- USB-s rekesz pendriveoknak a ház tetején
- külön restart és bekapcsoló gomb
- alapból ledesek a ventik elöl[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32393 üzenetére
Nagyon fasza szellőzésű ház azt elismerem csak az igényeimet amiket írtam nem elégítette volna ki egyáltalán (csak 2 db előlapi USB csati amik nem elöl hanem 45fokos szögben vannak, kevés HDD/SSD tároló hely) ráadásul iponnál 23 ezer Ft. Én onnan rendeltem az egész configot (VGA-t leszámítva) azért h ott össze is rakják. Szóval nekem drágább is lett volna.
De a CPU hűtő is fontos, egyből tolja ki hátrafelé a levegőt neked, nálam a gyári azért más tészta.
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32396 üzenetére
Igen az optikai meghajtót meg lehetett volna, illetve még most is meg lehet oldani h ne a házban legyen.
A legalább 3 USB port ami a ház elején van a 2 USB kontroller miatt fontos: ne törödjön a kábel és ki szoktam húzni h ne világítson. A harmadik, USB3.0ás meg pendrive/ külső vinyónak kell.
De persze erre is vannak külön elosztók de én nem akartam szórakozni ilyenekkel.A toronyhűtő tényleg jó lenne csak az megint egy kis anyagi ráfordítás és ami jobban zavar h nekem kéne rászereljem a procira, amitől fosok.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32407 üzenetére
Auto feszen van a CPU, XFR 2 intézi. De valamikor 1.5V-ra is fölviszi magát, mikor egy magos teljesítmény a fontos.
Azt nem tudom hogy lett felhelyezve a procihűtő, nem én csináltam nem is értek hozzá.
Lehet itt a galiba, mert csak itt vannak eszeveszett hőfokok, azok is csak a tesztekben. Prime, IBT, Aida...
De pár erőforrás igényesebb gameben elmegy:
NFS Payback ultrán 66.6 átlag / 74.8 fok max temp
Derbis fantasticon: 59.6 átlag / 71.5 fok max hőm.De a GPU viszont nagyon fasza, a Heaven:
Qauality - Ultra
Tessellation - Extreme
Anti aliasing - x8
Teljes képernyőn FullHd-n fél órát ment, 62 átlag, 64 max temp.NFS Payback ultrán 64 avg 65 fok max
Derbis fantasticon 64/66 fokMost legutóbb Higen próbáltam a fenti, és az elöl lévő most beszerelt ventit így már kicsit jobb lett a hőmérséklet a Low-on járatás után, sőt ez az eddigi legjobb megoldás. 86.8 max temp Prime 95 Blend tesztnél 30 perc után
Mondjuk szinte ez is hibahatáron belül van. Szerintem is, akárhogy variálok a házon belül a gyári CPU hűtő egy kalap kakit se ér ilyen durva teszteknél.Majd hnap próbálgatom. Köszi .
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32407 üzenetére
Valahogy így gondoltad?
Ma így tesztelem :
Valamint azt kérdezem, hogy a AIO Pump 4 pines csatiját nem lehet használni ventiként?
Ha nem akkor a korábban linkelt switch jó minőségi cucc, vagy inkább egy elosztó rendes boltból vásárolva?
(#32414) enemi Erre nem is gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32418 üzenetére
Az előlapi takarólemezeket nem akarom leszedni, az csúnya.
Mindenképpen CPU hűtő fog kelleni, csak én egy normálisat akartam majd idővel.
De ilyen 7-8 ezerért is vannak jók? Vízhűtést nem szeretnék egyébként. De vannak sokkal drágább toronyhűtők is.
A házamba max 160 mm-es hűtő fér be, amit linkeltél 159mm-es. Ez nincs nagyon kicentizve, pontosabban milizve?Tudom erre ott a "Milyen CPU hűtőt vegyek" topic amit még nem is olvasgattam.
Amúgy szerintem az ipont említettem, pedig inkább a pcx-től rendeltem volna, csak hát ott később jelentek meg a B450-es alaplapok, én pedig türelmetlen voltam. De mostmár mindegy is honnan venném a proci hűtőt, mert házilag kell feltenni. Nincs olyan megbízható ismerősöm/haverom aki jobban értene számítástechnikai dolgokhoz mint én sajna, úgyhogy nekem kell majd megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32420 üzenetére
Csak azért nem veszem le őket, mert mikor az optikai meghajtót kivettem akkor alig bírtam visszarakni normálisan azt a lemezt a helyére, bepakoltam a ventit és mikor raktam vissza a ház oldallapját véletlen benyomtam és beesett, rakhattam vissza megint...
De nem lett jobb a helyzet, hogy hátrább került a venti, azaz közelebb a procihoz, sőt kicsit rosszabb, Light és High fokozaton egyaránt. Pakolom is vissza az elejére, közvetlen a takarólemezek mögé, onnan gondolom egyből szívja a friss és hidegebb levegőt.
Nem tűnik bonyolultnak a CPU hűtő felrakás egyébként.
De ha maximálisan befér 160mm akkor illik belerakni majdnem akkorát, a 140mm nem túl kicsi már? A 159 is bemegy elvileg csak gondoltam pár milivel kisebbet érdemes. Nem értek hozzá.[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Zwiebi #32435 üzenetére
Köszi.
Megjártam a Milyen CPU hűtőt vegyek? topicot ahol a beakasztós megoldásról lebeszéltek.Scythe Mugen 5 Rev B toronyhűtőt veszek majd. Ez csak 154.5-156.5 mm-es, azaz be kell férjen.
-
NightGT
senior tag
válasz Zwiebi #34522 üzenetére
Na erre a gyári bordára majdnem csúnyát írtam És ez 120w TDP-re...ehhe. Tökéletes ez a setup akkor így. Ventillátor elhelyezés is szimpatikus, kap a VRM hűvös levegőt szépen.
Kétoldalas szalagnál a ragasztó mindenképp jobb, és le is fogod tudni azzal is venni, ha esetleg le kell. Kábeleket én legutóbb 3 óráig rendezgettem mire minden eltűnt, aztán vmit belenyúltam és most megint káosz van. Persze kész nincs még most sem, így fotó no...de már 98%os xd
Twin Turbo amúgy kialakításban különbözik az S3-tól, sűrűbb és 3al több borda, kicsit más méret és masszívabb talp, de valóban, amúgy hasonlók. Egyébként így alulfeszeléssel akkor viszont jobban is hűt, mint amire számítottam volna...@Dark KillerX
Konfigodra ránézve: tény, kelleni fog oda egy jól beállított ház szellőzés is. Tuning CPU-val 1070 mellett melegedés már van. Alulra sem hülyeség ventillátort tenni, jól szív ott is, és az szépen adja a VGA-nak. Grózi ventillátorokban járatosabb, de 8k-ból talán kijön 3x Pure Wings 2, vagy 2x Lepa Bol.Quiet, ha 120as kell. Felső kettőből az előrébb lévő befújó v szívó? Befújásra állítva jobb eredmények szoktak lenni. Szóval alul, elöl, és felül-elöl be, felül-hátul ki, a hátsó meg szintén ki. Ha ez nem lesz elég, akkor esetleg mehet oldalra is - de ennek így már működnie kéne.
1070 FE PCB-re ránézve hely sünizni bőven van. Hűtő tartókeretnek sem kéne eltakarnia a Vram-okat, így faragni-csiszolni sem fog kelleni. Mosfet-ekhez közel vannak a PCB-n kis komponensek, szvsz azok alacsonyabbak, így nem fognak hozzáérni a sünik talpához - de erre figyelnék, hogy véletlenül se legyen egy olyan. Ha van, nem probléma, vágni-levenni lehet a süniből, és nem kell feltétlen a közepénél ragasztani. Mehetnek nyugodtan a legnagyobb sünik ami oda illenek, abból nincs baj. A csomag tartalmaz eleget és többfélét, ragasztó sem kevés, szépen ki lehet legózni.
Rendelés mehet. Paszta van a hűtőn gyárilag, de azt esetleg rendelnék mellé ha nincs otthon...egyszerűbb és biztosabb, ha összecsavarozás előtt attól megtisztítva rá tudod próbálni. Akár pont ezt jóáron.
A ventillátorok 4-pinesek,tudni fogod vezérelni őket a vga csatlakozójáról - bár az FE minimum fordulata 1100, ami nem kevés. Nézd meg, hogy alaplapi csatlakozóról biosból, vagy szoftveresen lehet-e gpu/vga hőmérséklet függvényében ventit irányítani, és ha igen, akkor úgy jobb lesz. Illetve a te konfigodon valószínűleg működni fog a SpeedFan, amivel szoftveresen vezérelhetsz akármelyik érzékelt hőmérséklet alapján alaplapról ventiket...leszabályozva idle-n egészen minimális hangjuk van ezeknek is.
[ Szerkesztve ]
Speed is the only truly modern sensation
-
NightGT
senior tag
válasz Zwiebi #34682 üzenetére
TY-147A is hangtalan idlén 350 minimum fordulattal. Még a PW2 (Pure Wings 2) is...szerintem ami ma ezt nem tudja, azt nem is nevezhetjük halk ventinek. 8 venti megy a gépemben 24/7 (1x SW3 140, 3x TY-147A SQ 140, 2x PW2 120, 2x NF-A9 92, 350-450 között), és semmi hangjuk nincs.
TY-147A az első pár napban néha köszörült kicsit, de elmúlt. Lehet hogy csak be kellett járatni (lol, de tapasztaltam ilyet más ventinél is). Egy baja van, hogy fejjel lefelé nem szeret lenni, morog, rezeg, állítva viszont perfekt. Noiseblocker eloop sajnos ezért került ki a gépből, az sem tudja az idlén némát...
Lényeg, hogy ajánlottjaink közül egyikkel sem jár rosszul.
[ Szerkesztve ]
-
Magga
aktív tag
válasz Zwiebi #34682 üzenetére
Köszönöm a részletes magyarázatot! Az 1500-as kb. ezer forinttal olcsóbb,a légszállitása 130 m3 vs. 110 m3, a zaj pedig 25 dB vs 19 dB. Szóval valószínűleg igazad van, elég lehet az 1200-as,de gondoltam a nyárra, nem baj hogy kerreg nem fogja senki hallani. Azért megnézem az ajánlottakat is, hátha.
92 mm-es milyen ajánlott van, a CM hyperen is lehet lecserélném. Mekkora statikus nyomás ajánlott? 1,5 felett már jó vagy inkább 2 körül?
[ Szerkesztve ]
-
NightGT
senior tag
válasz Zwiebi #34685 üzenetére
"A hangtalan is egy relativ fogalom, nekem sajnos nagyon jo a hallasom. Valamint faluvegi zsakutcaban lakok a termeszetvedelmi terulet hataran."
Ehhez tudok viszonyítani Egy szint felett már az alaplapi tekercsek és kondik a leghangosabbak, legalábbis én ilyenkor éjjel már kihallom...zavar is, hogy azt nem tudom teljesen megszüntetni
-
Atish19
őstag
válasz Zwiebi #34704 üzenetére
Köszönöm a gyors és kimerítő választ. BQ márka is szimpatikus számomra, de valamiért mindenki Noctuat ajánl. A BQ színben mindenképpen jobb lenne, de vajon melyik lenne halkabb? Ha a Noctua csendesebb lenne megtudok barátkozni a színével elvégre a funkcionalitás az első Illetve ha később bekerülne a CPU-ra egy aio víz az elülső 140-es ventiket annak a radiátorára szerelném (Ha jól tudom gyárilag nem szoktak túl jó példányokat szerelni rá). Ez így mennyire lenne jó megoldás? Esetleg érdemes lenne várnom amíg megkapja a játékvizet? Ez majd az új ryzen széria megjelenésekor lenne aktuális.
-
NightGT
senior tag
-
Atish19
őstag
válasz Zwiebi #34707 üzenetére
Ebben az esetben megpróbálkozom a Noctua hűtőkkel. Jelenleg az 1600 fix 3.8ghz-en pörög így kemény játékok alatt belenyal a 70Celziuszba, de meg szokta tartani 65 környékén. Inkább a többi komponens miatt aggódom. VRM olykor eléri a 80-at is nyáron meg ugye ez csak magasabb érték lesz A játékvizet majd a gen2 ryzenre tervezem.
-
dqdb
nagyúr
válasz Zwiebi #34715 üzenetére
Amugy az Alpenfohn-t megkerdeztem, ok azt valaszoltak, hogy a PWM-es ventiket nyugodtan szabalyozhatom feszultseggel is, nem fognak karosodni
Igen, ezt ők jelzik is a specifikációnál, hogy mehet mindkét szabályozás:Voltage Range 7 - 13,2 VDC
Ahol azonban fixen 12 VDC-t írnak, ott problémás lehet a feszültségalapú szabályozás. Szóval az ökölszabály helyesen úgy hangzik, hogy PWM-es ventilátor nem szabályozunk feszültséggel, kivéve ha ezt a gyártó engedi (azonban a katalógusadatok mindig PWM-es szabályozásra vonatkoznak ilyenkor), ezt néha jobb leegyszerűsíteni és utólag pontosítani csak, mert ha ezen felbuzdulva egy Akasa vagy Delta kap DC szabályozást, akkor csúnyán fog nézni (és van még pár szigorúan PWM-es darab).
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
abdulka1
őstag
válasz Zwiebi #34715 üzenetére
"Az ellenallassal az alaplapi 100% / 12V-ot csokkenti 7V-ra. Ha 7.2V megy be az ellenallasba, akkor nem 7V-ra fog esni a feszultseg"
Teljesen igazad van, nem gondoltam végig.scomcomputer: Mielőtt elvágod a ventilátor vezetékeit, azért próbáld ki az adapterrel.
[ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
Leavemealone
tag
válasz Zwiebi #34733 üzenetére
Most hoztam haza szervízből ahol csinálták az ujrapasztázást., elvileg jó ahogy fel van fogatva...elvileg én nem nagyon értek hozzá.
PC: ASUS ROG Strix-H Z790; Intel i7 14700k+Be Quiet Silent Loop2 360mm; 2x16 GB G.Skill Trident Z 6000 Mhz, Samsung 990 Pro, Be Quiet Straight Power 11 1000W, XFX Merc 310 Black Edition 7900XTX , Phanteks NV7, WD Red 4TB, Windows 11 Pro 23H2
-
kelna91
senior tag
válasz Zwiebi #34728 üzenetére
Köszönöm a hosszú és kijózanító választ! Lehet, hogy valami alternatíva felé nézek, például ez a "12V lopás" tetszik.
Szerk:
Szerintem az lesz az első, hogy elvágom a ventilátor szenzorvezetékét, hátha az megoldja az ingadozást. Ha nem, akkor a következő, hogy veszek egy Pure Wingset, és berakom a gyári helyére, ha befér, ha meg nem, akkor kívülre, és adok neki fix tápot.[ Szerkesztve ]
-
Leavemealone
tag
válasz Zwiebi #34744 üzenetére
1,392 V volt a max Vcore Prime alatt, nem tudom ez az info segít-e?
PC: ASUS ROG Strix-H Z790; Intel i7 14700k+Be Quiet Silent Loop2 360mm; 2x16 GB G.Skill Trident Z 6000 Mhz, Samsung 990 Pro, Be Quiet Straight Power 11 1000W, XFX Merc 310 Black Edition 7900XTX , Phanteks NV7, WD Red 4TB, Windows 11 Pro 23H2
-
őstag
válasz Zwiebi #34750 üzenetére
Az alaplap egy Asus Prime H270M-Plus, ezen itt helyezkednek el a ventilátorcsatlakozók (mindegyik 4 pines):
Most a fentibe van bedugva egy Y elosztóval a két első S12B ULN, a lentibe pedig a hátsó S12B redux. A lentibe azért nem akarnék több mindent bekötni, mert az üveg oldallap miatt nagyon látszik, a fentit viszont szépen el lehet vezetni hátrafele.
A procihűtő egyébként nem hangos, játék alatt sem igazán hallható (most nem otthon vagyok, nem tudok fordulatszámot), a videokártyának van hangja, pedig ez a piacon a leghalkabb a kategóriában.
Abból az elméletből indulok ki, hogy ha több friss levegőt kapna (a jelenlegi ~100m³/h-ról ~200m³/h-ra nőne a 14-es ventikkel), akkor a videokártyának talán nem kellene annyira pörögnie.
"Less but better" - Dieter Rams
-
crazygamer75
tag
válasz Zwiebi #34777 üzenetére
A pure wings 2-nél nem jobb ez a venti: Phanteks 140SP? Kb egy árban vannak.
Esetleg olcsóbban ezek: Xilence Performance C XPF140.R.PWM 140mm piros PWM ventilátor,
BitFenix Spectre PWM BFF-SCF-P14025KK-RP 140mm,
Arctic F14 PWM 14cm
vagy még ezek hasonló árban: BitFenix Spectre PRO PWM BFF-SPRO-P14025WW-RP 140mm
Phanteks PH-F140HP_BK2 fekete-fehér
Akasa Viper AK-FN063 140mm fekete - sárga -
-
stigma
addikt
válasz Zwiebi #34805 üzenetére
Köszi.
Nekem volt fektetxe is Nanoxiám gond nem volt vele. Jelenleg is árulok egy Nanoxia Deep silence 2-es házat, melyben eredetileg 3 140-es volt, napi jópár órát mentek a ventillátorok, hangjuk a mai napig nincs.
ezenfelül 1db 140-es 1100rmp-et használtam alul fektetve a táp mellett, hangját ennek sem hallotam.Köszi kutakodom picit és meglátjuk mi lesz.
Sajnos a 120-as valszeg eldölt és az általad említett Noiseblocker XL1 lesz mivel a NAS-nál csak 2 db 3 pines csatim van, se több se kevesebb. (Alaplap Asrock J4105-ITX)
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
csiga8
senior tag
válasz Zwiebi #34889 üzenetére
A házban van 2 db 14 cm-es Nanoxia 560 rpm-en járatva. Állítva vannak, a vinyó tartó rekesz oldalfalához rögzítve, azok így a videókártyára és a procihűtőre fújnak.
Hangjuk nincs, a légáramlat ( és néhány C fok csökkenés) érezhető. ( a házból kifelé is fúj egy 1 db 12 cm-es Lepa, és egy 14 cm-es Nanoxia szintén 560-580 rpm körül )
Gyakorlatilag a kettő 14 cm-es Nanoxia [link] mőgé tolja friss levegőt a 3 db 92 mm-es venti.
Nincs melegedés gondom, de még nyár sincs.A 3 db 92 mm-es venti előtt csak 2 db HDD van ( egy legalul, egy legfelül, az SSD-k „légellenállása” szinte nullla.
Igen, házat kellene cserélnem, de egyrészt a tizen pár év alatt ezt megszoktam, megszerettem, másrészt ami igazán tetszene, ( PL Be Quiet Dark Base pro 900 ) az nagyon drága.
Köszönöm a választ!
-
Motion_Blur
félisten
válasz Zwiebi #34929 üzenetére
Kérdés hogy pl. Cosair H100i-re jó lenne-e és érdemes-e rá lecserélni a most meglévő SwiF2 120P-s ventijeimet.
Csak ugye a cél a 140-es házventik lecserélése volt, viszont ha nincs alternatíva maradnak a gyáriak.
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
mgabi
senior tag
-
NandorHUN
addikt
válasz Zwiebi #35071 üzenetére
Gondoltam jobb hűtést adna 3 ilyen, mint a 2 Noctua.
Noctuak esetében a szállított levegő mennyiségéhez ugyanannyi van írva.
No meg a WB2 PWM-es, Noctua nem az.
Új alapom meg 4 tűs lesz, amennyire tudom az nem tudja vezérelni a 3 tűs Noctua ventiket (Asrock Z370 Extreme 4).Havernak most van 3 ilyen WB2-je, eredetileg házban voltak, aztán gondoltam megveszem és jobb lesz, mint mostani leosztás.
www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest