Új hozzászólás Aktív témák

  • rootkiller

    őstag

    Az ősszel még vettem egy kis 3 slotos lunchbox-ot, azt szeretnék nekiállni megtölteni. Praktikusan először egy preampot vennék, majd később jöhet az EQ és a compressor is hogy komplett legyen a channel strip.

    Két utat tartok járhatónak. Az első az hogy gyári eszközt veszek. Itt bruttó bő 200 ezernél meghúztam a lélektani határt. Végig néztem a HitSpace, a Thomann és a Vintage King kínálatát ami azért jelentősen lefedi a piacot, de ebben az árban egy eszközzel szimpatizálok csak, mégpedig a Rupert Neve Designs Portico 511-el. Az eszköz pozitívumai mellett sorolható fel hogy mivel gyári eszközről van szó viszonylag normálisan ki lehet akár belőle szállni idővel, ha mást szeretnék. Tetszik hogy van rajta egy állítható hi-pass filter, és biztos érdekes a Silk funkció, bár A/D szerint nem szaturáció jellegű, mint ahogy gondoltam. Megkérdeztem a Silket, annyit írt hogy modern, gyors, transzparens, naturális, hasonló mint az ISA, de szebb magasai vannak. Amit viszont hiányolok róla, az egy Hi-Z bemenet, bár a kérdést valószínűleg megoldanám egy Radial DI boxxal.

    A másik út az a DIY kites eszköz vásárlása. Van egy kiszemelt gyártó akivel szimpatizálok, mégpedig a Sound Skulptor. Nagy előnye, hogy európai, tehát a olcsóbb a postázás mint amerikából és tudnak EU-s adószámra nettóban is számlázni. Három előfokjuk tetszik a négyből: MP573, tehát egy Neve 1073 kópia, MP512 tehát egy API 512 kópia illetve az MP599 ami felépítésében nagyon hasonló az 512-hőz csak 2520 stílusú DOA helyett 990 stílusúval van szerelve, továbbá Lundahl trafókkal. A három kit mind 250 és 300 € között van, igazából árban majdnem mindegy hogy melyiket venném, továbbá mind a három rendelkezik jackes Hi-Z bemenettel amit az RND Portico nem tud.

    Az MP573 azért tetszene mert van egy nagyon fasza kis 1073 pluginem aminek van preamp szarurációja és imádom tekerni, és valami hasonlót várnék ettől is. Gain struktúrában van némi eltérés, 10 és 60 dB között állítható 10 dB-s lépésekben szemben az eredeti eszköz 20-80-as beállításával és 5dB-s léptékével. Rákérdeztem a fejlesztőnél a dologra, aki azzal magyarázta a különbséget hogy így egyszerűbb építeni és olcsóbb változatlan hangminőség mellett. További előnye a kitnek hogy van az EQ573 termékük, így azt is megépítve a kettőt össze lehet kötni így kialakítani az eredeti 1073-as channel strip architektúráját, vagyis a kimeneti trafó elé tenni az EQ szekciót.

    Először az MP512-t nézegettem, ami mellette szól hogy mivel kevesebb az alkatrész így egyszerűbb megépíteni mint az 573-at, illetve először azért akartam API klónt mert mindenki a Neve-re van ráfetisizálva. Ami plusz az eredeti API preamphoz képest az a kimeneti PAD potméter, így jobban meg lehet hajtani kisebb kimeneti jel mellett. Ami miatt jelen pillanatban kevésbé tartom izgalmasnak hogy egy osztrák stúdió barátom akinek ott van 12 darab 512C lebeszélt róla hogy az API unalmas és karaktertelen. Viszont egy másik barátom meg azt mondja hogy az API preampok a leggyorsabb, legütősebbek.

    Az MP599 is érdekes lehet a Lundahl trafóval és a DOA-val, biztos jó cucc, viszont nem tudom hogy milyen lehet, nem tudok semmt róla.

    Gyakorlatilag general preampnak kéne kezdve az ének vagy egyéb hangszeres felvételtől akár beledugni egy gitárt direktbe és vonaljelet rögzíteni, gyakorlatilag minden szembe jövő felvételi munkához ezt szeretném használni ahol elég mono jelet rögzíteni, meg persze beraknám valahova dobfelvételre is, mondjuk jellemzően pergőre vagy akár egyetlen ribbon mono overheadre.

    Az eszközök linkjei:
    http://rupertneve.com/products/portico-511-500-series-mic-pre-with-silk/
    http://www.soundskulptor.com/uk/mp573.html
    http://www.soundskulptor.com/uk/mp512.html
    http://www.soundskulptor.com/uk/mp599.html

    Artengo TR 990 Pro

Új hozzászólás Aktív témák