Keresés

Aktív témák

  • (ÉN)közPONT

    senior tag

    válasz scang #53 üzenetére

    Bográcsos pörkölt (cigányosan)

    A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá őrölt kömény, őrölt bors, só, kevés szemes bors és hagyma bőségesen, majd újból hús stb.

    Egy órai főzés után, ha kell adunk hozzá kevés vizet, hogy jól tudjon rotyogni. Teszünk (tehetünk) bele babérlevelet, zöldpaprikát, majoránnát. Amikor már puhára főtt, adhatunk hozzá vörösbort, és ekkor tesszük bele a pirospaprikát. Hagyjuk megrottyanni és már kész is. Főtt krumplival, vagy puha kenyérrel tálaljuk.

    Fontos: soha nem keverjük, hanem a bogrács forgatásával, riszálásával mozgatjuk csupán (hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon).

    Megjegyzés: azért cigányos, mert a hagymát nem pirítjuk, hanem nyersen rétegezzük bele. Így a leve a pörköltnek sűrű lesz.


    FÁCÁNGULYÁS
    HOZZÁVALÓK: 1 fácán, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem­gyökér, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 paradicsom meg zöldpaprika, 50 dkg burgonya, só, pirospaprika, őrölt bors, majoranna; csipetke.


    A megtisztított, jól megmosott fácánt feldaraboljuk. A zsíradékon kockára vágott vöröshagymát fonnyasztjuk egy kevés pirospaprikával, őrölt borssal megszórjuk és a feldarabolt húst (zúzával, szíwel együtt) belerakjuk. Vízzel feleresztjük, megsózzuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a felszeletelt zöldpaprikát meg paradicsomot (helyette 1-2 evőkanál konzerv­lecsót is vehetünk) és az egészet puhára főzzük. Amikor a hús majdnem megpuhult, a kockákra vágott burgonyát beletesszük, ha ez is puha, csipetkét főzünk bele.

    Egy kevés majorannával ízesítve felforraljuk és így tálaljuk.

    jóétvágyat

    Rocker ... Gibson Les Paul Classic Custom 2008 Black

Aktív témák