Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Gentoo-val lehet most problémamentesen ZFS root-on boot-olni EFI-stub kernellel, initramfs nélkül, ha beépítettem a kernelbe (nem csak loadable modulként van hozzá) az OpenZFS drivert?

    Ezzel minden ugyan úgy maradna, mint most, az egyetlen változás az lenne, hogy egy friss mentés után Btrfs-ről ZFS-re váltanék az SSD-n, visszaállítanám a rendszerfile-okat, majd szükség szerint módosítanám a kernelbe mentett hivatkozást, hogy hol találja a root-ot, ami jelenleg a GPT partíció ID-re hivatkozik (tehát talán még maradhatna is, mert nem kell megváltoznia az ID-nek, a kérdés csak az, hogy ZFS-nél hogy működne ez...).

    Bár alapvetően csak konkrétan a radi5/raid5/raid5 (data/metadata/system) profilos Btrfs-ből lett elegem (talán írok majd erről egy blogbejegyzést, hogy miért, de hosszú) a viszonylag nagy méretű adattárolásra használt HDD-ken, az SSD-n szépen dolgozik single/single/single profillal a rendszerfileok alatt, de az egységesség kedvéért (főleg, hogy a cache kezelésük is teljesen független, így kvázi egymással versengenek a szabad RAM-ért az ARC és a pagecache, illetve épp a cache vezérlés paraméterezhetősége pont egy olyan dolog, ami a single/raid profiltól függetlenül is jobban tetszik OpenZFS-nél Linux alatt, mint a Linux kernel általános paraméterezhetősége, amit nekem nem sikerült úgy beállítani, ahogy szerettem volna, de most az ARC van: csak metadata cache módba) szeretném a root filerendszert is lecserélni ZFS-re (csak ugyan így single módban, mint most van Btrfs-el, ebből nem lesz RAID profil), így elég legyen egyetlen filrendszer drivert betölteni (és egy ARC-ot tartani, nem egymás mellett ARC-ot és Linux-os pagecache-t is).

    Próbált már valaki ilyet?

    Egyrészt az OpenRC-ről van kételyem, ami úgy láttam szereti "kötelezően" újramount-olni a root-ot még akkor is, ha előtte már read-write módban mount-olta maga a kernel.
    Mikor átálltam erre az EFI-stub, EFI boot módra, és mindenképp kézileg, statikusan kellett megadnom a kernelnek a root filerendszer elérhetőségét (előtte a grub kezelte automatikusan), akkor próbáltam egyel tovább ugrani, és rögtön ott listázni a többi mount opciót, az fstab-ból pedig törölni a / bejegyzést (most elvileg már semmi sem használja értelmes módon...), de ez valamiért nem tettszett az OpenRC-nek. Nem olvastam végig, hogy mit akart, mert úgy volt beállítva, hogy azonnal újraindult és a naplózás még nem ment.
    A localmount scrip-et kéne ilyenkor törölnöm az RC listából, vagy a root nevű script-et is (vagy csak utóbbit)?

    A nagyobb kérdés viszont:
    - Hogy találja meg egy EFI-stub kernel a ZFS root-t?
    Ahogy elnézem, jelenleg a zfs-mount nevű rc script mount-olja nekem a HDD-kről a RAID-Z1 filerendszert (vagy valami fstab félével, amit automatikusan tölt fel, vagy scan-el egyet és betölt mindent, amit csak talál és sikerül), nem maga a kernel mount-olja automatikusan. Gondolom, hogy GRUB2-es boot-oláshoz ezért kell az initramfs, hogy scan-eljen és mountoljon minden ZFS-t a gépen, köztük a root-ot is. :U

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák