Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Doky586 #29770 üzenetére

    Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. A partícióimon adatok vannak, OS-ek beállítással. Sima felhasználói adatokról van mentésem (doksik, játékok telepítője, sorozatok, zenék), meg néhány beállításról, de ha szétcseszem a partíciókat (értsd adatvesztés vagy nem bootol), akkor telepítgethetek órákat megint, EFI dualboot, OS reinstall, csomó mindent konfigurálhatok elölről. Ne is haragudj, de napi szinten használt rendszereket nem fogok neked szétcseszni csak kíváncsiságból, hogy aztán egy csomó plusz munkát csináljak magamnak. Ha veszek új SSD-t, vagy ki tudom próbálni a külső SSD-men, amin általában semmi fontos nincs, akkor majd kipróbálom. Ennyi erővel én is kérhetném, hogy tedd meg te az alignálás módosítását, ha szerinted nem lesz adatvesztés, akkor nyugodtan meglépheted.

    Egyáltalán nem aszerint jelent az SSD, hogy az OS mit akar hinni. A valóságot jelenti le, ettől még az OS mindenképp 512 bájtos logikai szektorokkal kezeli (kivéve, ha máshogy van beállítva). A Linux nem hisz semmit, használja a meghajtót, felírja a partíciós táblát, íráskor, olvasáskor, ha be van állítva TRIM-kor, meg SMART-lekérdezéskor küldözgeti a megfelelő ATA parancsokat (NVMe meghajtónál az NVMe parancsokat), a vezérlő pedig intézi az adattároló felületen, amit kell. Mindez attól független, hogy mi van a SMART-ban lejelentve. Sőt, ha Linux alá nem telepítesz smartmontools-t, akkor semmit nem vesz figyelembe a SMART-ból, mert nem lesz SMART-kezelés egyáltalán, az egyébként is a felhasználó tájékoztatását szolgálja, hogy tudni lehessen milyen állapotban van a meghajtó, mikor kell cserélni.

    Én azért használom 4K-kompatibilis alignálással, mert a particionálóprogik eleve így hozták létre, egész MiB-os határon (2048 szektornak valamilyen egész többszöröse), nem volt okom ebbe kézzel belenyúlni. Nem nyertem volna vele semmit, sok gigás meghajtón nyerni 1 MiB-tot az első partíció előtt elenyésző, azon senkinek nem múlik az élete). Még hagyományos (nem 4K-s) HDD-ket is így particionáltam, már sok éve így működnek ezek a programok, meg eleve azt preferáltam, hogy egész GiB-os, egész 100 MiB partícióim legyenek, amivel könnyebb számolni a partíciók méretét. Ez alól kivétel az utolsó partíció, mert ott lehet a vége olyan szektorra esik, ami nem egész MiB-os, GiB-os határon végződik, de ez a legutolsó néhány szektor nagyon ritkán íródik. Ennek a megoldásnak az is az előnye, hogy ha véletlenül elveszne a partíciós tábla, akkor emlékezetből újra létre tudom hozni, mert a szektorhatárokat újra ki tudom számolni, meg a partíciótípusokra emlékszem. Persze modern OS-nél és UEFI-nél már ez sem segít, mert partíció UUID is tárolódik a partíciós táblában, ami fontos lehet, ha ez elveszik, akkor szopó a meglévő rendszereket az új UUID-ket átvezetni, úgy, hogy bootképesek maradjanak. MBR + Legacy boottal viszont működne. Utoljára a DOS/Win9x-es FDISK, meg Win9x/NT4/2k/XP particionálóprogramja volt az, ami az első partíciót a 63. szektornál kezdte, a többit meg ahogy esett a partícióméret alapján, de ilyen gépem, amit XP telepítővel particionáltam, utoljára 9 éve volt, de pl. 8 éve sem voltak még sehol a 4K-s HDD-k és SSD-k.

    Olyan meg nincs, hogy egy partíció alignálatlan, mert min. a partíciós táblával mindenképp alignálva van, vagy többel. Itt most az a kérdés, hogy ennek az alignációnak mindenképp 4K-nak kell-e lennie ezeknél az újabb SSD-knél is.

    Arról még mindig nem írtál, hogy nálad a HD Sentinel mit mutat. Gondolom 512 bájtos szektorokat. Tudom, tévesen van lejelentve, hogy az OS-t becsapja. Azzal is tisztában vagyok, hogy a NAND cellák határai is bizonyos szektorhatárra esnek (page size), de a 3D NAND TLC-n több forrás szerint ez 16384 + 2208 bájt, ami 4K-nak megint nem többszöröse, vagyis az lenne, ha az a 2208 bájt nem lenne ott, lehet az csak metaadatot tárol, ennyire sehol nem mélyednek bele.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák