Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    válasz lezso6 #121275 üzenetére

    Basszus az összes szó jelentése úgy alakult, ahogy épp használták.

    Ebben a formában téves, a népies (avagy modern nevén szleng) nyelvezet esetén féligazság, irodalmi nyelvezet esetén meg konkrétan hülyeség. A nyelv bizonyos törvényszerűségek mentén újul meg, ebből fakadóan a te és a wikipédia ismeretlen Józsikája által használt új jelentés kizárt, hogy ugyanahhoz a szóhoz kapcsolódna, a magyar nyelv szabályaiból és trendjeiből fakadóan nagy valószínűséggel összetett szavak fogják az újabb értelmezéseket kifejezni. Mint ahogy a népies nyelvben ez már jelen is van a kultúrsznob, gasztrosznob, stb. által.

    De idekeverem, mert a szokással érveltél, én pedig korlátozott érvényű hatásának ábrázolására hoztam fel több példát. Nem véletlenül hoztam fel a sovinisztát, csak gálánsan elmentél mellette, pedig nagyon hasonló a helyzete a sznobéhoz, ahogy a hím előtaggal az eredetihez hasonló mégis teljesen más jelentést kapott, a köznyelvben pedig egyre többen hibásan elhagyják az előtagot.

    Ha utánanéztél volna, akkor tudnád, hogy amit linkeltél, az a 2004-es digitális kiadásból van, de tudnád azt is, hogy mi a különbség a meleg és a homokos között, illetve nem akarnál saját ízlésed szerinti szlengszótárt kanyarítani az értelmező szótárból.

    Részemről itt abba is hagynám ezt a meddő "vitát", alapvetően segítő szándékkal hívtam fel a figyelmed a problémára, a te dolgod, hogy mit kezdesz vele. Peace. :)

    [ Szerkesztve ]

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák