Új hozzászólás Aktív témák

  • blueboi69

    csendes tag

    válasz ezittketto #131062 üzenetére

    A kérdés jogos. Akkor amikor felvettük a hitelt, nagyon alacsony volt a kamat. Visszanéztem kb 15-20évre visszamenőleg, hogy milyen kamatok voltak előzőleg és azt számoltam ki, hogy ha visszaáll egy normális 8-9% körüli kamatra, akkor sokkal jobban járunk. A végig fix kamat mellett elejétől fogva lett volna 10% feletti kamati kamat, de már megkoptak az emlékeim a pontos számokról, bár neten biztos visszakereshető valahol.

    Tehát akkor azzal számoltunk induláskor, hogy ha vissza is tér az átlagosra a kamat, addigra eltelik 5év, vélhetően magasabb lesz a fizum is és nem lesz gond. A másik amire építettünk, hogy fizetünk 3-4 LTP-t, amit visszaforgatunk a hitelbe, és az állami támogatás miatt kb kamatmentes lett volna a hitel. Aztán miután felvettük a hitelt kb fél-1évre rá döntött úgy a kormány,hogy eltörli az LTP támogatást. :W

    Most, a kamat a korábbi prognózis duplájára emelkedik (kb16%). Emellé bejött az infláció is, amit nyilván mindenki érez. Mondjuk ezt még azért ki tudjuk fizetni, aztán ha lemegy a kamat 1-2éven belül 10% környékére akkor már jobb lesz. És addig is előtörlesztünk.

    A hitelszerződésünk egyébként 20 vagy 25 év, már nem emlékszem pontosan, viszont 5évvel ezelőtt ha választjuk a fixet akkor végig ilyen 10-13% lett volna. Nem tudom a pontos számokat, csak kb-ra.

Új hozzászólás Aktív témák