-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz rappit4 #32495 üzenetére
Ne is mondd. Végre eladtam a régi alaplapot, és mire meg akartam rendelni a passzív QC500-et, eltűnt a kínálatból.
Ettől függetlenül maradok ennél, csak a ventilátorral. Kicsit olcsóbb mint a J1900, nem kell RAM-ot cserélnem, több SATA port van rajta, támogatja fullHD feletti felbontást.
Van egy másik lapom 5150-nél és egyáltalán nem hallom a hűtést. -
Celtis
veterán
válasz misike1000 #32517 üzenetére
Szerintem a legtisztább lenne (open)VPN-nel csatlakozni a routerhez vagy a beltérihez, és utána olyan, mintha a helyi hálózaton lennél.
Egyébként milyen internet elérésed van, mekkora a feltöltési sebesség? Mit akarsz megosztani SD vagy HD csatornákat is? -
Celtis
veterán
Veszel egy ilyet , leszereled az egyik csatlakozót, és ezzel már belülre, az alaplapra tudod csatlakoztatni a szabványos USB-s IR vevőt.
Lesz a házban egy kupac drót, de olcsó.Ha van pákád, akkor pedig szétszeded az USB-s vevőt, és beforrasztod az alaplapi kábelt. A műanyag ház is eldobható.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz Prosectura2 #32535 üzenetére
A paneltáp a házon belülre építendő. Kívülre egy adapter kocka kell, ami a 230V-os hálózatból 12V-os DC-t állít elő.
A paneltáp tudtommal nem szabvány méretű. Leginkább olyan házat kell venni, amiben van paneltáp eleve.
Létezik még a PicoPSU nevű paneltáp, ami olyan kicsi, hogy egybe van építve az ATX táp csatlakozóval, így külön rögzítést nem igényel.A legjobb megoldás szerintem egy DC tápbemenetes passzív alaplap választása. Csak egy külső adapter kocka "notebook töltő" kell hozzá. Ilyen lap most a Q1900TM-ITX és a Q1900DC-ITX. Az előbbi szerintem minden szempontból jobb.Itt figyelni kell, hogy hány V-os adapter való az alaplaphoz.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
Egyik követelményed sem különleges. Tényleg csak kicsit kéne visszaolvasni, hogy milyen alaplapok, konfigok, szoftverek jöttek szóba, meg hogy képbe kerülj.
A leggyengébb HTPC is elboldogul 20gb-os mkv rippel, akár a Rasp Pi alapú gép is. Inkább a routered képességei miatt aggódnék.
-
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32571 üzenetére
Ahogy nézem van a Kodihoz tunein addon. Egyébként a rad.io -t ismered? Ez is online rádió katalógus, de úgy tűnik sokkal nagyobb a kínálat. Ehhez is van addon.
Utóbbi biztosan megy Openelec alatt Rpi B-n, van kedvenc, androidról piszkálható. -
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32571 üzenetére
Az RPi tud HDMI-CEC-et. Ha ezt támogatja a TV, akkor nagyon kényelmes a használat. Különösebb hókuszpókusz nélkül a TV távirányítójával vezérelhető a HTPC. Olyan érzés, mintha a HTPC a TV menüjének a része lenne.Fel-le jobbra, balra, OK, exit stb gombok végzik a dolgukat.
Megintcsak Openelec. -
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32577 üzenetére
Yatsee.
Az addonok között van a radio.
A radio addonnak van "saját adók" mappája, a Kodiban hozzáadhatsz rádiadókat a kedvencekhez, illetve a Yatseenak is van kedvenc mappája, de ez a 3 tök független. A Yatsee pl. nem látja a Kodi kedvenceket. Talán azért mert az skin függő feature. -
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32576 üzenetére
Kodiban a CEC konfigurációban megadod, hogy kezdésnél legyen a HTPC az aktív bemenet. (legfelső menüpont) és bekapcsoláskor arra vált a TV.
-
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32585 üzenetére
És nem tud az RPi sleepbe menni, ha kikapcsolod a TV-t?
-
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #32594 üzenetére
Szintén a CEC menüben be tuto állítani, hogy a TV kikapcsolásakor mit csináljon a HTPC: Semmit/alvás/kikapcs. Ha utóbbi kettő közül választasz és a TV ébreszti a HTPC-t akkor működni a fog az említett automatikus bemenetre kapcsolás.
Mondjuk én olyan nagy problémának nem látom a bemenetválasztást, ha a filmek között el tudnak navigálni. Másrészt ha mindig az RPi lesz az aktív a TV bekapcsolásakor, akkor a sima TV nézéshez kell bemenetet választani.
-
Celtis
veterán
Múltkor végignyálaztam a kínálatot. Szerintem ezeken van SPDIF tüske.
Asrock Q1900TM-ITX (nekem nagyon tetszik ez a lap)
Asrock Q1900DC-ITX
Gigabyte GA-J1900M-D2P és GA-J1900N-D2H
Az Asusnak van még, de azok mATX méretűek AM1M-E és AM1M-AJavítsatok ki ha tévednék, de szerintem csak az Asrock alaplapok tudnak USB billentyűzetről bekapcsolni. Legalábbis a többiek BIOS beállításaiban nem láttam ilyen lehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
Hátha valakit érdekel. Mivel a régi FM2-es alaplapomon nem indult el az újabb Linux, kénytelen voltam lecserélni.
Most van egy AM1-es lapom 5150-es APU-val és egy QC5000-es lap. Na szóval az utóbbi szerintem jobb választásnak tűnik. Kicsit mintha gördülékenyebb lenne. -
Celtis
veterán
válasz noorbertt #32731 üzenetére
Mivel a lap fogyasztása nagyon kevés max 15-20W, ezért célszerű paneltápot választani hozzá, aminek nincs hangja. A legegyszerűbb talán paneltáppal+adapterrel rendelkező házat venni.
A QC5000 gyári ventillátora silnet módban rendkívül halk. Teljesen csendes környezetben max 30-40 centiről hallom meg, hogy valami "kaparászik"Ha csak HTPC-nek akarod használni és nem kell windows, akkor 1x2G RAM elég bele az Openelecnek.
-
Celtis
veterán
Én ezt a HDMI kábelt ajánlom. Kicsit ugyan drága, mert az 1,5méteres 590 forint volt nemrég, de az most nincs. Ez egy százassal több.
Egy rekesz sört fizetek, ha mutatsz jobb kábelt, azaz olyat, amivel jobb képminőséget tudsz produkálni, más szóval vakteszten különbséget vagy képes tenni. -
Celtis
veterán
válasz noorbertt #32737 üzenetére
Igen, a windowshoz valószínűleg kell a 4giga, de ha nem ragaszkodsz a DB iso fájlokhoz, meg DB menükhöz, akkor bőven elég az OE is.
Passzív 3D TV-d van, ami felezi a felbontást 3D-ben. Eleve hendikeppel indulsz.Ahogy nézem optikai meghajtó nem kell neked. Van itt ez a nagyon puritán ház. Ne tévesszen meg a kép, nincs benne a táp.Mondjuk egy USB aljzat lehetne rajta, ha egy pendriveot akarnál gyorsan rádugni.
-
Celtis
veterán
válasz Mezga Aladár #32746 üzenetére
Amúgy a felajánlásom komoly, sőt akár emelem is a tétet. -
Celtis
veterán
válasz kopidoo #32864 üzenetére
Ezek Asrock lapok tudják az USB-ről történő bekapcsolást. Érzésre azt mondanám, hogy az MCE távirányítókhoz való USB IR vevő jó kell legyen.
Igaz drágább, de az Asrock Q1900TM-ITX-n van ugyanolyan CIR csati, ráadásul DC tápbemenetes, így a meglévő (panel)tápodat pénzzé teheted, igaz kell egy új hálózati adapter (kb. 3e ft) -
Celtis
veterán
válasz kovy79 #32868 üzenetére
Miután az Asrock alaplapok (legalábbis azok, amikről ebben a topicban legtöbbet beszélünk) tudják az USB billentyűzet vagy USB egérrel történő bekapcsolást, ezért az MCE távval bekapcsolhatók, lévén az USB egeret/billentyűzetet emulál.
Az is igaz, hogy más gyártó alaplapján a leírások alapján ilyen funkciót nem találtam. Volt egy FM2-es Gigabyte lapom az sem tudta, de a mostani két Asrock tudja, napi szinten használom is. Ráaádásul nem is billentyűzet, hanem au USB CEC adapter kapcsolja be őket.
-
Celtis
veterán
válasz Oszilaci #32874 üzenetére
A BIOS-ban milyen beéllítási lehetőséget látsz?
Egyébként kb. ugyanannyit fogyaszt kikapcsolva, mint altatva. A saját PC-met mértem ls 2W volt mindkét esetben. Persze lehet, hogy beállításoktól függően a kikapcsolt fogyasztás csökkenthető, de altatásban is jellemzően nagyon pici a fogyasztás. Inkább a tápegységtől függ.
-
Celtis
veterán
válasz rappit4 #32954 üzenetére
Pl. lefagy.
Az Openelec pl alapból nem is engedi az altatást, ha a rendszer pendrive-ról fut. Ami még problémás lehet tapasztalatom szerinte az a TV tuner kártya drivere illetve sajnos a CEC adapter. Ezeken lehet faragni, de addig is jó, hogy simán ki/bekapcsol a gép. Azt a 30 másodpercet meg kibírom. -
Celtis
veterán
válasz zoltan6 #33171 üzenetére
Kezdésként a Kodiban a rendszer/képkimenet menüben állíts teljes képernyős módot.
A képpont beállításokat nem kell piszkálni.Ha OK vagy Enter gombbal felhozod az OSD menüt, a képebeállításoknál van egy képernyő kalibráció. Ott beállíthatod a széleket és a képarányt. Vigyázz, mert minden képfrissítési frekvenciának saját értékei vannak.
De szerintem ezkre nem nagyon van szükség. Alapból jónak kel lennie.Amit viszont állíts be: "képfrissítés igazítása a filmhez"
-
-
Celtis
veterán
válasz nikilauda #33249 üzenetére
Igen a linkelt CEC-USB adapter kell hozzá.
Felébreszteni lehet vele a HTPC-t, illetve ha az alaplap támogatja az USB billentyűzetes bekapcsolást, akkor bekapcsolni is lehet. Tapasztalatom szerint kizárólag Az Asrock alaplapok támogatják ezt a fajta bekapcsolást.Kicsit olcsóbb alternatíva ez az adapter.
Ugyanazt tudja mint a fenti, de megfelelő alaplap kell hozzá. Egy ilyet ismerek: Asrock Q1900TM-ITX.Még olcsóbb alternatíva az RPi használata, mert azok alapból támogatják a CEC-t.
Csak ajánlani tudom, nagyon kényelmes és egyszerű a használata. Nem kell a családtagokat betanítani.
-
Celtis
veterán
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows 11
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- VMware
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Digitális Állampolgárság Program
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elite: Dangerous
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Logitech Astro A50X White
- Eladó JBL TUNE 130NC/TUNE 230NC/ TUNE BEAM BONTATLAN/EREDETI Bluetooth fülhallgatók
- Eladó JBL Flip 5 BONTATLAN/EREDETI Bluetooth hangszóró
- JBL T750BT EREDETI/BONTATLAN Bluetooth fejhallgatók
- Eladó EREDETI/BONTATLAN JBL Partybox Encore bluetooth hangszóró (Karaoke funkcióval, mikrofonnal)!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest