Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz Wolfskin #69920 üzenetére

    A környezetbe sokkal rosszabbul adja át a hőt. Meg kell nézni a fajhőjét, hogy mennyit tud felvenni, de csak idő kérdése hogy forró legyen, mert nem tudja leadni. Legalábbis sugárzással nem, ha jó nagy felületen érintkezik valamivel ami elviszi a hőt, az már más kérdés.
    Itt van néhány anyag emissziós tényezője:
    Aluminium, polírozott 0,05
    Réz, polírozott 0,01
    Sárgaréz, polírozott 0,03
    Bronz, polírozott 0,1
    Króm, polírozott 0,1
    Arany, polírozott 0,02

    Lakk, fekete, matt 0,97
    Réz, feketére oxidált 0,88

    Jól látszik, hogy ami fényes, az mindegy miből van, marhára nem sugározza ki a hőt. Ebben a réz még az aranynál is 'jobb'. És minden ami fekete és matt, az meg igen.
    A lámpák testén átfolyik az áram, ebből a szempontból a réz jobb mint az alumínium, de valószínűleg jelentéktelen a különbség annál a vastagságnál. A hőt is jobban vezeti, ez hasznos lenne ha a külső felület matt fekete lenne.
    A
    Szigetelőszalag, fekete 0,95
    vagyis ha infra hőmérővel akarunk fényes tárgy felületén hőfokot mérni, akkor rá kell ragasztani egy darab fekete szigszalagot. Esetleg a szép fényes polírozott réz lámpát be kell tekerni szigszalaggal és akkor jól fog hűlni. :)

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák