- Hálózati / IP kamera
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Magyar Telekom sem ad már ki telefonkönyvet
- Windows 11
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- Már nem álom: 100 ezer dolláros magasságban a bitcoin
- Video konvertálás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz zannor #39651 üzenetére
Huha, neked nem sok elképzelésed van a hálózat felépítéséről.
Szóval, digi lan kábel bejön a lakásodba, erre csatlakoztatod a routert wan portját (a router lesz az a "számítógép", ami bejelentkezik neked az internetre és egy általa kezelt belső hálón (LAN) szétosztja azt.
Szóval minden szobába bemegy a kábel és ezek másik vége egy pontban találkozik és oda kéne rakni a routert. És oda kell behúzatni a digi lan kábelét is. -
kevinium
aktív tag
válasz zannor #39654 üzenetére
a ruterből utp vissza egy másik dugaljba (ergó itt egy kettes dugalj kell)
Nem tudom milyen routered van, de 4 lan port szokott rajta lenni. (A lan a sárga, wan a kék általában), Ha az kevés akkor még azt is bővítheted switch-el.
Szerintem minden ugyanúgy marad, mint eddig, csak a digi netet egyből oda dugod be ahol a upc kijött a modemből... (A router WAN portjára.)
kettes dugalj kell
Vagy itt te már switch-re gondoltál?
roterbe és onnan utp-vel vagy wifi-vel szétosztom
Most is ugyanígy kell csinálni...[ Szerkesztve ]
-
kevinium
aktív tag
válasz zannor #39656 üzenetére
(4 csatlakozó, ebből egy be a routerbe és 3 tovább a routerből a szobákba)?
Igen, így meg lehet csinálni. De én 1 dupla csatlakozóval csinálnám, és 2db 1-essel. Így van 3 csatlakozód a három szobába 4 lyukkal. (Amiből az egyik a router WAN portjára van kötve, az lesz a "bemeneti")
2db dupla csatlakozót nem tudom, hogyan akarod tenni három szobába. (De lehet, hogy csak én nem bírom megérteni amit írni szeretnél/ írtál.) Ha pedig összesen 4 csatlakozóról van szó, 2db dupla 2db simpla, az 6 lyuk. A routereden van összesen 5 db. (1 WAN és 4db lan.) Tehát az egyik dupla felesleges.
De úgy biztos ne akard bekötni ahogy gondolom, hogy gondolod:
Bekötöd a két darab dupla csatlakozót a routerbe. (1-wan 3 lan) és utána a dupla csatlakozókat akarod összekötni a sima csatlakozókkal (2 lyukat a dupla csatlakozóból, a 2 sima csatlakozóval.) A harmadik meg a dupla csatlakozók szobájában lévő gép. Másképp nem jön ki a te matekoddal, de így szerintem ne csináld.Amúgy miért akarsz a bemenethez is csinálni egy csatlakozót?
Be akarod falazni a routert?Vagy szerinted annyira csúnya ha egyből a router WAN portjába van bedugva a kábel? -
Varszegig
veterán
Arra vigyázz, hogy az ilyen szép aljzatok 99%-a nem fog gigabites lan-t átengedni, szóval, ha 100 Mbs felett tervezel netet, akkor nagyon nézd meg, milyen az aljzat. (Cat5e, de inkább Cat6 legyen.) És amit behúznak kábel az is minimum Cat5e legyen.
Mentolka: Szinte biztos, hogy router hiba, mintha nem menne a hw NAT gyorsítás.
[ Szerkesztve ]
-
poli27
veterán
Sztem tök feleslegesen baxol ki 10k körüli összeget a faliajzatra a routernél, csak simán kijön a falból a kábel, rá egy csati és kész, kevesebb csatlakozás, kevesebb hibalehetőség..., és ez igaz a másik végén is... Sima vakdugót kell tenni az aljaz helyére (pl a prodaxnak van) kifúrni és még jól is néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
ha panelba kábelezel akkor az is fontos milyen az alaprajza
nekünk ilyen a panel lakásha a bejárathoz tenném a routert akkor a nagy szobába illetve a hátsó közepes szobába már elég gyenge lenne a wifi hogy 60-80megabitet toljon
csak az bejáratnál, a konyhánál és a legkisebb szobában lenne jó a vételezért én a DIG kábelt bevittem a legnagyobb szoba ajtaja mellé, és onnan kábeleznék a többi szoba felé
így a wifi is jó a router pont a 3 szoba között helyezkedik el kb.
és onnan könnyű átkábelezni a többi szobábaén is hagynám a helyedben a fali aljzatokat, szimplán csak húzd be a kábelt, hagyj pár métert és a végére dugó aztán pá.
jóval kevesebb hibalehetőség, filléres ebay-es tesztelővel magadnak is tudsz kábelt gyártani
egy olcsó krimpelő 1500-ból kijön, kábelt meg CAT5e otthonra bőven elég gigabitig
nem most lesz az hogy 1gigabit fölé menjünkMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
legenda
válasz zannor #40559 üzenetére
szia,
az "üzletkötő" jutalékot kap, ezt tovább tudod gondolni, hogy mit és miért mond.
a tapasztalatok szerint ha van eltérés, akkor a személyes ügyfélszolgálati ügyintézés szokott gyorsabban átfutni, de sokkal a netes és az üzletkötős módozat sem szokott lemaradni, legalábbis ideális esetben.
az árak tekintetében nincs eltérés, kötessék meg bármilyen módon a szerződés.
nem csak/kimondottan a lakást mérik fel, a megrendelt szolgáltatások függvényében a saját hálózatukat is nézni kell a lakásig, hogy van egyáltalán kiépítve, vagy sem, amennyiben igen, úgy jó a rendelés szerint, vagy fejleszteni kell...stb.
annak a függvénye is lehet a bekötési intervallum, hogy milyen szolgáltatásokat kérsz, kell hozzá szolgáltatós eszköz (a lakásba is), vagy csak rádugnak a(z esetlegesen már adott) kábel végére...stb.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Flashget
félisten
Menj be a legközelebbi üfsz-re és rendeld meg ott. Annál nincs gyorsabb menete a dolognak.
Tök mindegy telefon, üzletkötő vagy üfsz az ár szempontjából.
Ha megrendeled hozzá a 200Ft-os telefont is köthetsz hűséget és a teljes 1 v 2 évre jár a kedvezmény nem csak 1-2-6 hónapra mint a konkurenciánál.Realme GT Master Edition
-
nylontacsko
senior tag
Azt nem értem, miért "mennek ki felmérni"...
Múlt héten kötötték a csomagot nálam.
Net 500/200 - Kábel TV - TelefonFelhívtam a központi számot, ahol elmondták, hogy a 100PRO net csomag feletti csomagok esetén, ők (idézem) kivizsgálják, hogy alkalmas-e a terület a megadott net kötésére. A TV, telefon nem is volt kérdés.
15 napot adtak a vizsgálat idejére. Kb. 10 nap után kaptam egy emailt, hogy mehet a menet. Viszont ennél a netnél előre kell személyesen szerződést kötni. Menjek be a legközelebbi irodába.
Megtettem. Szerződés aláír, majd mondja a Hölgy, hogy innentől 15 napon belül jelentkezik a szerelő és bekötnek.
Másnap már hívtak is és harmadnap jöttek kötni.Igaz ez Győr nem Pest, de szerintem a metodika mindenhol ua.
Összességében én ott sem voltam a "kivizsgálásnál", csak a kötésnél.
Aki a lépcsőházban meg ki van rakva, ő egy vállalkozó üzletkötő. Ahogy leírták: járhatsz vele jól is, rosszabbul is. Lutri.Szerintem telefonon is el tudsz majdnem mindent intézni.
"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz."H.F
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Amazon Fire TV stick/box
- Projektor topic
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Okos Otthon / Smart Home
- Formula-1
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- HTPC (házimozi PC) topik
- Xbox Series X|S