- Otthoni hálózat és internet megosztás
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Hálózati / IP kamera
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Synology NAS
- Windows 10
- Linux kezdőknek
- ESET NOD32 Antivirus / Smart Security
-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz viktorhu #58045 üzenetére
"Nem azt írta az NMHH, hogy már nem osztogatják a mérőberendezést, az egy egyszeri felmérés volt?": passz, nem követtem ennyire a témát.
"Egyébként mit értesz kémdoboz alatt? Bridge módba lehet tetetni, és akkor sima "modemként" viselkedik.": amit nem én konfiguráltam, arról azt se hiszem el, amit kérdez. behoznak egy dobozt, amiben kínai szoftver van, amiről a neten keringő hírek szerint lehet tudni, hogy kémkedik. a dobozon van wifi antenna, azzal azt csinálnak, amit akarnak.
szólok a központba, válaszolnak, hogy bridge módba tették. ebből csak abban lehetek biztos, hogy válaszoltak. hogy mit csináltak és mikor, az egy másik kérdés. majd a dobozban lehet esetleg olyan cucc, ami sebezhetőségeket keres. hiába dugom saját tűzfalra, ki tudja, mit tudnak vele művelni.
azt kiemelném, hogy nem átlagos itthoni internetet szeretnék.
"Mire fogsz váltani, ha váltasz?": nem tudom, upcnál lehet-e még idegen modemet regisztrálni, elvileg régebben lehetett. van itthon olyan modem, amiről tudom, hogy kevésbé kockázatos. vagy költözök saját szolgáltatási területre
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz LSL1337 #58050 üzenetére
"csak mert te úgy gonolod, attól még nem így van.": ebben látod igazad van.
nem azért van úgy, mert én úgy gondolom.hanem azért van úgy, mert az eu tanácsa nem hallgat a fotelben ücsörgő júzerekre, és kiadta a 2015/2120-as rendeletét. lassan két éve alkalmazandó is.
-
bambano
titán
válasz wwenigma #58056 üzenetére
kevered a subthreadeket.
az egyikben az én itthoni csatlakozásomról van szó, én sem láttam eddig olyan hivatalos véleményt, ami engem biztatna, ebben nincs vita.
a másikban arról van szó, hogy itt kérdezte a kolléga, hogyha soha nem megy 360Mbps fölé a gigás netjén mérhető sebesség, akkor van-e lehetősége lépni. itt azt mondják, hogy nincs, én meg azt mondom, hogy van. itt azt mondják, hogy a garantált minimumra szerződik a digi, én meg azt mondom, hogy nem.
ez utóbbival kapcsolatban a korábbi helyzet az volt, hogy a szolgáltatónak minőségi célértéket kellett meghatároznia, amit önként vállal és teljesít, és ezt mérésekkel kell igazolnia. a feltétel az, hogy a mérések legalább 80%-ában meg kell legyen a célérték. ezt megnéztem, a digi ezügyben, szerintem, jogsértő, mert a célértéke alacsonyabb, mint a garantált sebessége (ászf C melléklet).
a fenti rendelethez találtam egy pptx-et, amit egy nmhh-s illetékes írt, abban is le van írva, hogy meg kell határozni, hogy mi a szolgáltatás szokásos sebessége, és azt milyen időszakban kell elérni.
"mellesleg azt nem találtam hogy mi hogy implementáltuk a jogrendszerünkbe...": magát a rendeletet sehogy, mert rendelet, tehát hatályos. a rendeletben előírt kötelezettségek elvégzése más kérdés, de azt gondolom, hogy a korábbi nmhh-s gyakorlat megfelelt a rendelet elvárásainak. volt régebben egy módszertani tájékoztató az nmhh webjén, amiben pontosan leírták a minőségtanúsítás lépéseit, de ezt azóta valamiért levették és nem is találtam meg.
-
bambano
titán
válasz viktorhu #58058 üzenetére
"vita esetén a szolgáltatónak kell bizonyítania": ez úgy működik, hogy a szolgáltatónak havi bontásban tesztelési ütemtervet kell készítenie, és az abban foglaltak szerint az előfizetői létszám százalékában arányosított mennyiségű sebességmérést el kell végeznie és dokumentálnia kell. ezen mérések eredményéből év végén (ami objektív okokból február) jegyzőkönyvet és minőségtanúsítási jelentést kell készíteni és feltölteni az nmhh-hoz.
tehát nem csak vita esetén kell bizonyítanod, ez a rendes ügymenet része. az év végét úgy kell érteni, hogy a teljes naptári év lezárultával van másfél hónapod a papírmunka elvégzésére, ezért februárban küldöd be a jelentést.
"Ezzel együtt a 300-as letöltési mérés szerintem is user error lesz": én nem mondtam, hogy user az error, de error. én azt mondom, hogy a napi lapály időszakban (tipikusan hajnali kettő és öt között) ha nem tudod érdemben kihajtani a hálózatot, akkor okod van a további ténykedésre. azt már nem prejudikálom előre, hogy saját házad táján vagy a szolgáltatóén. valószínűleg ebben a sorrendben.
-
bambano
titán
válasz DonMaster #58064 üzenetére
"Tudom nem neked cimezve, de a tiédet foyltatva.": úgy érted, a threadek közötti elkeveredést folytatva...
"Nem kötelez egy szolgáltatót sem semmilyen rendelet törvény hogy felvegyen az ügyfelei közé": egyébként meg de, kötelez.
-
bambano
titán
válasz Brandynew #58088 üzenetére
saját személyes megdöbbenésemre megjelentek a piacon a megfizethető árú ethernet kártyák, amik tudnak 2.5,5,10 Gbps-t is. illetve van már olyan switch, aminek van két 10 gigás interfésze is, bruttóban 80 körül.
szóval szerintem hamarabb jönnek azok a routerek, mint 3 év, én azon se lepődnék meg, ha a felső házban még idén megjelennének a 2.5 Gbps-re képes routerek.
-
bambano
titán
válasz Brandynew #58124 üzenetére
értem, csak én meglepődtem azon, amit vagy két hete fedeztem fel, hogy az eddig jellemzően 120 ezer forint körül és felette pattogó ethernet kártyák helyett van már bruttó 37 körül is.
szóval egy szűk százast lekaszaboltak az árcédulájából. ezért én merészebb becslést tennék nálad.
-
bambano
titán
szerintem nem sok.
a poe-s switch sokkal drágább, mint a sima, és mivel a digi raklapszám vette, alig hiszem, hogy poe-s switchet rakjanak fel szándékosan.az sokkal inkább előfordulhat, hogy másik fázison van a switch és/vagy földelési probléma van a hálózatban, ezért úgy érzed, hogy ráz.
-
bambano
titán
poe-t nem csak kintről befelé jövet adhatsz a switchednek, hanem bentről is.
egy kliensoldali porton is megtáplálhatod a switchet.poe-t nem fognak adni, mert nem fogják helyetted fizetni a villanyszámlát.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz bambano #58039 üzenetére
"tegnap megkérdeztem tőlük emailben. ha kapok választ": ma kaptam választ.
az ügyfélszolgálattól.
megírták, hogy a kérdéseimet továbbítják az illetékes elvtársak felé.
és erre nekik öt nap elég volt...gyorsak, mint a villám.
-
bambano
titán
válasz Criton #58271 üzenetére
"minden defaulton van ahogy eddig is volt, vagy miket kéne megnéznem?": pont ezt.
mert előfordulhat, hogy ha nőtt a késleltetése a hálózatnak, akkor már nem fogja tudni kihajtani a kapacitást.az elején gyors, majd lassuló, később felgyorsuló net lehet tcp window scaling probléma. ez lehet oprendszer frissítésből eredő elbaltázás is.
-
bambano
titán
válasz Tompie #58280 üzenetére
szerintem a digi nem fogja erőltetni, hogy melyik kábelre dugd a tévédet, csak a régiben nem lesz jel.
sőt, valószínűnek tartom, hogy a bejárati ajtó külső síkjában el fogják vágni és ki fogják húzni a kinti szakaszokat.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz E300TD #58286 üzenetére
látatlanban komoly szakértő nem mond olyat, hogy aggályos.
kockázat-elemzés, pro és kontra érvek számbavétele után mond olyat.semmi baj sincs a cleartext jelszóval. pláne nem ebben az esetben.
ha véletlenül feltörnék a digi rendszerét, akkor a radius jelszó lesz a legkisebb problémád.
-
bambano
titán
válasz Gyurka6 #58297 üzenetére
természetesen nem jól gondolod.
ha egy kábel behúzva maradt egy lakásban, akkor tudják, hogy melyik lakás. a radius logokban benne van a nas szerver ip-je és a szerver portja is, hogy honnan jelentkeztek be.
tehát, feltételezve, hogy a diginél értenek a hálózathoz, a lopott jelszavas belépést másodpercek alatt el lehet kapni. akár automatizáltan is.másrészt meg mifelénk a digisek ki szokták húzni a kábelt a switchből, úgyhogy hiába erőlteted, nem jutsz be semmivel, ha nincs előfizetésed.
(#58304) adika4444 "Nem tudom hogy FTTB-nél mennyire követhető le a pontos belépés, de tartok tőle hogy nem elég pontosan...": tartsál tőle. egyébként meg teljesen pontosan lekövethető.
(#58305) Mr. Janó "Ettől kezdve az IP címek, napló adatok és egyéb általunk nem ismert biztonsági protokollok miatt hamar kiderülne, hogy ki a hunyó.": az ip címek alapján konkrétan pont nem...
-
bambano
titán
válasz Gyurka6 #58327 üzenetére
"másik helyen be tudok jelentkezni az ottani azonosítóval": picit pontosítsunk.
nem azt állítottam, hogy nem tudsz bejelentkezni.
azt állítottam, hogyha lopott accot erőltetsz és a gazdája panaszt tesz, akkor elkapnak.tehát az, hogy van egy legális előfizetésed és ezzel máshol jelentkezel be, nem hiszem, hogy problémás, mert a digi nem fog panasz nélkül nyomozni utánad.
"az fttb helyen nem igazán értem, hogy mi alapján": mivel abban a hsz-ben szerepelt a válasz, amire válaszoltál, csak ismételni tudom magam: a logokban benne van, hogy honnan jelentkeztél be.
tehát ha te ellopod gipsz jakab accountját, és illegálisan akarod használni, és tegyük fel, hogy hanyag volt az alvállalkozó, és nincs kikötve a drótod, akkor a következő fog történni:
- bejelentkezel a lopott accal, ettől a jogos tulajt kirúgja a netről.
- majd ő jelentkezik be, amitől téged rúg ki.
- majd ezt a pingpongozást ő elunja, és bejelenti hibára a diginél.
- a digi előveszi a logokat, és azt fogja benne látni, hogy (példa kedvéért) Debrecen Lehel 20. 12. emelet ék switch 14-es portjáról jött egy bejelentkezés gipszjakab4857 accounttal, majd pár perc múlva Debrecen Cívis 12. 4. emelet k switch 8-as portjáról. (ék, k mint égtáj, a folyosói lakások alapján)
- ez szöget üt a fejükbe, megnézik, hogy a panaszolt időszak előtt mi volt a logokban, illetve megnézik a szerződés szerinti szolgáltatási helyet. ebből ki lehet matekolni, hogy az egyik bejelentkezés legális lehet, a másik meg nem, és hogy melyik melyik.
- ezután szépen kisétálnak a másikhoz, és uft alkalmazásával helyreteszik a dolgokat, te meg kapsz egy új jelszót. (universal firewall tool=oldalcsípő fogó)azt nem tudom megítélni, hogy ilyen esetben a digi örül, hogy minél kevesebb melóval megszüntette a hibát kiváltó okot és megy a többi bajával foglalkozni, vagy még fenékbe is akarja billenteni azt, aki ellopta az accountot. én biztos nem vinném túlzásba az időpazarlást, max. egy válogatott míves qrvanyázást engednék el telefonba, oszt jónapot.
-
bambano
titán
válasz Criton #58374 üzenetére
ha túl kis sugárban hajlítod meg az optikát, kiesik belőle a fény.
tehát érdemes lenne megnézni, hogy akár azokon a területeken, ahol te látod a drótot, akár a többin, nincs-e megtörve a kábel vagy nagyon szűken meghajlítva.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Roland861010 #58392 üzenetére
azért fotózta le, mert megkértem rá.
-
bambano
titán
Üdv!
Megkaptam a papírt, hogy fttb+ethernetről átépítenek ftth-ra.
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem (mikor a digi ügyfélszolgálatának feltettem, értelmezhetetlen válasz jött):
1. ez is pppoe?
2. meg lehet tudni a pppoe usernevet és a jelszót?
3. van valami regisztráció, amivel regisztrálják a gpon végpontot?
4. lehet-e saját gpon onu-t használni? nem azt kérdeztem, hogy szabad-e
5. szabad?A problémám: annak az esélye, hogy egy kínai digis kémberendezést beengedjek a lakásba, nulla. Tehát jó lenne, ha meg tudnám csinálni a végződtetést magamnak. Tv már nincs pár éve, telefon még van, de simán lemondom, ha ennyi az akadály.
ideális állapot: veszek mikrotik sfp onu-t, beledugom egy mikrotik routerbe, az onu képes kapcsolódni a digi gponhoz, a mikrotik meg letudja a pppoe-t.
előre is kösz.
-
bambano
titán
válasz Livius #63566 üzenetére
rendesen működő nagy cégek éves tervek alapján működnek. megcsinálják a következő évi beruházási tervet, megszerzik hozzá a vezetéstől a pénzt, és amikor aktuális lesz, megépítik.
ezt azért mondom, mert személyes tapasztalat alapján most van itt az ideje, hogy beszéljetek a digivel, mert ha a jövő évi tervekből kicsúsztok, akkor 2020-ra (se) lesz internetetek.
-
bambano
titán
válasz jeriko2 #63546 üzenetére
a routeren IS, és a linuxos kliens gépen IS vedd le az interfész mtu-ját 1492-re és nem másra.
tehát a routeren azon az interfészen, ami a digi felé néz, az ethernet mtu-ja legyen 1500, a pppoe mtu-ja 1492 (nem is lehet mást beállítani).
a router azon interfészén, ami a belső hálózat felé néz, legyen 1492 az mtu, és a linuxos gépen is.
emellett állítsd be a clamp-mss-to-pmtu-t.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
immáron ftth-ról...
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz narumon #63724 üzenetére
szerintem azt kevered, hogyha ezt az allmedia vackot hozták neked is, akkor tényleg van az alján usernév/jelszó páros, de az a wifié.
valamit nagyon elbabrálhattál, mert nekem is saját routerem volt, kihozták a dobozt, betolták az optikát, elindult routerként, telefonáltak egyet, és mire visszapakoltam mindent, addigra ugyanaz a router ugyanazzal a konfiggal nyikkanás nélkül elindult.
azt nézd még meg, hogy a dobozon, amit nekem hoztak, két ethernet port van, előfordulhat, hogy a tieden is. én találomra bedugtam az egyikbe az ethernetet és jó lett. lehet, hogy a tieden is két port van, és akkor átdugással kísérletezhetsz.
szerk: ha routerként használod, akkor is lehet torrentezni, csak be kell forwardolni a torrent portját.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz TeeJay #63777 üzenetére
jaja, és itt a hangsúly azon van, hogy a TE tudtoddal.
senki nem tud objektív, hihető állítást megfogalmazni arról, hogy mi folyik az ont-ben.(#63778) DonMaster "enynire nem kell paranoiásnak lenni": két dolog:
1. te nem tudod, hogy nálam mi van itthon.
2. te sem tudod, hogy mi van az ont-ben.kettő következménye: neked nem osztottak lapot abban a kérdésben, hogy nálam megfelel-e az a biztonság, amit hisztek az ont-ről vagy nem felel meg.
"bridgben menne is a wifi-je mit ér ha neked utána van kötve a routered amiröl fut a rendszered?": önként és dalolva beengedtem a nagy kínai kémkonglomerátum végberendezését a lakásomba. ez kb. az a szint, mintha az 50-es években az ávh emberét behívtad volna, megkínáltad volna kávéval, és a kezébe adod az összes leveled, stb. pl. manapság sajnos nem triviális helyi wifi nélkül létezni. ha felrakok egy wifi ap-t, azt elkezdheti törögetni az ont, mert nagyon ráér. ha feltörte, akkor már bejuthat a lakáshálózat olyan részébe, amit nem akartam az orrára kötni. rosszul konfigurált rendszer esetén a komplett lakáshálózatba is.
mint azt tudjuk, jelenleg nincs feltörhetetlen wifi, a legutolsó wpa2 törési módszer kb. egy hete szerepelt a hup-on.
-
bambano
titán
válasz MasterMark #63780 üzenetére
"Jó esteben nem kéne, hogy elérd a másikat, hiába egy switch-ről van szó.": a digisek elkövették azt a hibát, hogy nem tiltották le a switchen az ip-t. úgyhogy a korábbi fttb-s megoldásnál is elég nagy hálózati szegmenseket lehetett látni. csak az ellen van védekezés, ha a határvédelmi eszköz az én kezemben van.
szerk: "Egyébként nem feltétlen kell saját eszköz. Már beszéltük, hogy egy választható feláras professzionálisabb ONT (ami csak modem, semmi hülyeség) is tök jó opció lenne.": nem tökmindegy, ha az is kínai? ha vehetnék egy eu-s eszközt saját magam, például egy mikrotik sfp ont-t, akkor esetleg nyugodtabb lennék.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz TeeJay #63811 üzenetére
"ez olyan mintha veszel egy Ferrarit amire az van írva prospektusban hogy 350-et megy de te csak 340-et tudtál vele menni és reklamálsz": ha gigabitet ígérnek, és 600 Mbps-nek már örülni kell, akkor az nagyjából azt jelenti, hogy a 360-ra specifikált ferrari csak 240-et megy, tehát jogosan reklamál.
ha az van a ferrari doksijában, hogy 360-at megy, akkor mennie kell 360-nal.
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- AMD Ryzen 7 9800X3D masina
- Iphone 13pro max 128gb
- Ryzen 7 5700X / RTX 4060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB SSD + 1TB M.2 SSD / 650W GOLD
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1216A), 2025.11.25-ig Alza garanciával, Bp-i üzletből eladó
- Sony eszközpark eladó! Tamron objektívek (35-150, 28-75, 17-50, Viltrox 24 1.8.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest