Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Gatya felköt, Ilonka.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
kilua
senior tag
Azt már sok helyen lehetett hallani hogy egy prototípust legyártani könnyű. Kiépíteni az ellátási láncot hogy 10milliószámra lehessen gyártani az igazán nagy feladat.
A még nagyobb feladat az lesz, hogyha miután a chatbotok miatt nem kell call centeres, nem kell kódolók 90%a, nem kell ember a gyártósor mellé ... A mai ipari robotok olyanok hogy elég komoly mérnöki tudással lehet beállítani és azért kell mellé karbantartó ha pár miliméterrel elmegy. Na ezek mellé az sem kell.
Szóval ki fogja megvenni amit a gép legyárt alapjövedelem nélkül, amiben a gazdasági szakemberek nem hisznek?
-
Lajmund
őstag
Szerintem pl Kínában is simán megoldják hogy legyen kapacitás gyàrtani főleg ha jövedelmező lesz ami több mint valószínű.
Majd a gyàr ad pénzt hogy legyen alapjövedelem. Persze poén. Jó kérdés. A robotok el fognak terjedni ez már biztos a többi meg majd alakul úgyis. A fejlődés mindig magával hozta ezt a kérdést de mégse állt meg. Most se fog. Én annyira nem bánom hogy kevesebb ember rabszolga lesz. Mert első körben ezeket a 3 műszakos szutyok helyeket fogja kivàltani ami amúgy sem embernek való.
Engem az érdekelne hogy mikor lesz szexi szobalány aki mindent is megcsinál. Természetesen a takarításra mosogatásra mosásra és ilyesmikre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
ddekany
veterán
Hogyne... A Tesla bot, vagy Figure AI robotja sem mutatta meg még, hogy hasznos lenne, pláne szélesebb körben. Ki tudja hány év múlva érnek el oda pl. AI terén. Amúgy durvák így tech demónak is, de ez akkor is csak tech demó. (Ideértve a Mercedes gyárban totyogást is, vagy Tesla gyárban az "elem" rakosgatást.) Ez olyan, mint a 2019-re(?) ígért Tesla Robotaxi. Fogalmuk nincs, mi minden hiányzik még, ismeretlen terep.
Persze Kína annyira előrébb jár, hogy ők már tudják, 1 év múlva kész is vannak. Ha egy CCP szócső oldal elismételte amit kell, akkor az biztosan úgy is lesz...
[ Szerkesztve ]
-
Tasunkó
senior tag
Vannak szutyok helyek ahol a hő, kosz,zaj, füst, pára, gőz, szikra, fémpor, savak, sugárzás... meg a jövő eddig levegőbe nem tolt anyagai, kikezdik egy robot érzékelőit. Ezeket még mindig egy ember viseli el a legjobban, nem hiába vagyunk a legfejlettebb faj
Kérek egy számot a jútútú
-
clon
aktív tag
Ezt tejesen jól leírtad. A magasan kvalifikált, agyoniskolázott, több nyelven beszélő egyetemisták kezdhetik elfogadni, hogy nem ingben és zakóban hanem kantáros munkaruhában fogják beállítani a gépeket a gyártósoron és ők lesznek a modern "rabszolgák" csak laptopal a kézben nem pedig villáskulccsal.
A 3 műszakos szutyok helyek miatt van sok minden még a mai modern világban is úgy, hogy mindenki lenézi az ott dolgozóz DE nélküle vagyis a munkája nélkül meg sem tudna mozdulni a modern ember. -
ddekany
veterán
A fő gond továbbra is az általános és kellően megbízható intelligencia rész. Ha az megvan (és ez a nagy "ha", aminek időpontját senki sem tuda), valószínűleg előbb a fehér gallérosok repülnek, de pár év késleltetéssel alighanem a kékek is.
Plusz, a valóságban pont ott egyértelműen előnyösek a gépek ember helyett, ahol egészségügyi okokból problémás dolgozni. (Kivéve Afrikai gyarmatokon, ahol nem számít az emberélet és egészség.)
-
Tasunkó
senior tag
Humanista hozzáállás, de biznisz szempontból megalapozatlan. Az biztos ha gyorsan sok ember hal meg, az fenntarthatatlan, de ha lassan? Az emberek lassan öregszenek is, a franc se tudja megkülönböztetni. A robot meg piszok drága lesz, és még a szervizdíj, ha kiküldik a számlát, az nem éppen vállalkozáspárti. Vigyázni kell rá, maj olyan helyre megy ahol van klíma, hisz nem tud izzadni.
-
ddekany
veterán
A robot drágasága... ha sokat gyártanak sorozatban, én nem lennék benne biztos. Itt a gazdag országokban legalább is az emberi munkaerő is nagyon drága. Havi milliós kiadás egy ember. Az sem egyértelmű, hogy a "karbantartása" olcsóbb, mert az embernek is kell világítás, hűtés/fűtés, ebédlő, HR, stb. Plusz az ember 6-8 óránál többet ritkán dolgozik effektíven (lehet hogy 10 órát van bent, de általában rakás üresjárat van abban). És visszadumál, felmond. Ááááh.
A számítógépek is megoldották izzadás nélkül, hűtőborda, ventilátor. (De amúgy, ha ez kell, lehet olyat, hogy van egy tartály víz a robotban, amit felmelegszik és párolog, aztán néha elballag feltölteni.) Az is sokat segít, hogy mi kb 36 fokos testhőmérséklettel vagyunk üzemképesek, és kész. Ellenben egy robotot lehet mondjuk 60 fokos "testhőmérsékletre" tervezni, és akkor sokkal nagyobb hőmérséklet különbség van a környezethez képest, azaz sokkal gyorsabban tudja leadni a hőt.
-
ddekany
veterán
"hogy mindenki lenézi az ott dolgozóz DE nélküle vagyis a munkája nélkül meg sem tudna mozdulni"
Mert nem azért nézik le, mert nem fontos amit csinál. Hanem mert a jó-munkás-ember sem akart az lenni, ő is jobban szeretett volna valami irodában okosodni valamin, csak nem volt képes jobb szakmába küzdeni magát. És amúgy ebből adódóan, aki már tényleg ilyen tipikus "munkás", hát... szóval arányában több egyszerű ember van ott, mint mondjuk a fejlesztő/mérnök, meg business analyst, meg hasonló kollegák közt.
[ Szerkesztve ]
-
Tasunkó
senior tag
A 30 000 euró egy ilyen gépnél az 30 havi fizetés előre. Az embernél bevállalják a fluktuációt akár 6%-os fizetéskülönbözetért, de utólag. Előre fizetés az nonszensz. Nyilván a szervizhálózat rá fog telepedni a cégekre havi sáppal, saját betanítószoftwerrel, meg kitalálják majd. Az ár és a szerviz ár, azt fogja tükrözni, mennyit képes legyártani, és a megvételével milyen órás haszonra számíthat a vevő. Egy hetes megtérülése az nevetségesen hangzik. 5 évvel meg már hirtelen nagy összeg egy emberhez képest. Megbízhatatlan esetén meg valakit szétszaggat, vagy ami mégroszabb egy drága technikát tör össze, szóval garanciákkal nő az ár is. Az izzadás esetén arra gondoltam, hogy ma is a gépnek teremtik meg a körülményeket, az embert bárhová betolják. 40 fok semmi szokatlan , a fagypont azért alsó határ mert gyakran vízhűtések vannak és befagynának. Merőben szokatlan változás lesz egy háklis gépet betenni olyan környezetbe, ahol nem volt eddig spéci technika. Lehet drága is lesz a akár a füsttől, portól is megóvni. Általában ilyen 70 eurós filternek is az éves cseréjét kitolják a senki nem emlékszik rá tartományba. Finommechanikai lesz, a számítógépben csak a ventillátor mechanikus, ráadásul gyors mint Jet Lee, ez a kettő máris egy problémás gépet ad ki. Esetleg ha valami részt le tudnak zárni, ahol dolgozik, de várható hogy egy csomó hátránya lesz az emberi munkaerőhöz képest. Az emberek egyébként soha nem dumálnak vissza, ha valami nem tetszik mennek máshová, ahol szintén kussolnak. Mondjuk ahol eddig is kifinomult mechanikák működtek, oda könnyen alkalmazható, de ott meg már jellemzően automatizált.
-
kilua
senior tag
"A 30 000 euró egy ilyen gépnél az 30 havi fizetés előre"
Megveszi a gyár 5 éves részlet fizetéssel vagy nem veszi meg hanem lízingeli. Olcsóbb mint az ember fizetése+adók+HR stb. De az unitree G1 az 15ezer euró jó az még valószínű nem vált ki egy embert de a G2 vagy G3 már lehet hogy igen.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
Illetve ha 4 műszakban dolgozik az ember akkor nem csak egy embert vált ki hanem egyből 4et ... de nem kell a robotnak szünet/fizetett szabadság/táppénz... jó talán táppénz=szerviz díj.
Szerintem tuti olcsón ki lehet váltani egy fizikai dolgozót is 2030ra.
[ Szerkesztve ]
-
KaLeun
senior tag
Itt csak egy kérdés van.
Mit csinálnak a tömegekkel és a családjaikkal? Mert így sem fizikai sem szellemi munkát végző emberekre nem lesz szükség. Csak valami elitre.
Cila
-
Tasunkó
senior tag
Lesz gyár ami megteszi, de most is automatizálhatnának és mégsem teszik, mert drága. Nem mindegy hogy hol, pláne kelet-európában a gyárak nem saját fejlesztésből keletkeznek. Az automatizáció beültetéséhez is zoknik, ennek nagyon ideálisan önműködőnek kell lenni, a legjobb lenne ha megtennék főnöknek, mert amúgy minden gyárba kéne egypár éles kés akik fel bírják fogni a problémáit és a hosszútávú előnyeit. Egy olyan intelligenciadeficittel fogunk szembesülni, ami bedönti az ipart, a gyarmattartóink örülni fognak hogyha vissza tudják állítani az embereket úgy ahogy eddig.
Hát igen három műszakban három fizetést fog kiváltani. Ha véletlenül összevethető lenne a havi üzemeltetése a bérrel, akkor a Fülöp -szigeteken is élnek abból hogy két kővel csépelik az aranyat hogy vékony lapkát csináljanak belőle, csak lenyomja a munkaerő árát.
Az nem adja hogy a szar melókat kiváltja. Kelet-Európa mindig a Nyomorultak világa volt a történelemben, amihez tejútrendszert lehetett igazítani. Most meg ilyen jó világ lenne, kell hogy legyen valami amin ez elsiklik.Kérek egy számot a jútútú
-
BE4GLE
aktív tag
Ki fogja a terméket megvenni? Nos, van egy lehetséges disztópikus jövő. Lehet, hogy úgy fog működni a világ mint egy freemium online játék. "Ingyen" részt vehetsz benne. De az egyetlen funkciód az lesz, hogy asszisztálj abban, hogy a fizetőképes és fizetésre hajlamos réteg költse a pénzt. Nekik cserébe nagyon jó dolguk lesz. Mindenki másnak rossz lesz. Mindenhol reklám lesz. (Ez a rész már teljesült.) És emberek tömegei lesznek arra programozva, hogy a termékeket tovább népszerűsítsék.
Redmi Note 9 Pro
-
kilua
senior tag
De miért drága az automatizálás? Komoly mérnök kell aki beállítja. Ha változik a termék akkor megint. Ha eláll a gép egy milliméterrel akkor karbantartó. Ennek nem kell. Meg kell mondani hogy milyen egyszerű munkát csináljon akár magyarul, aztán csinálja.
Igen, a mai gazdasági rendszer probléma lesz. Ezért valamiért pont a milliárdosok mondják a legjobban hogy alapjövedelem kell, mert ki veszi meg a sok megtermelt dolgot? Nekik elég egy magán gép, egy luxus villa és utána?
Persze akármilyen milliárdos is valaki attól még nem akar tömeges éhínséget. Pont usa ahol a legtöbb milliárdos van erőlteti a globális minimum adót a leginkább hogy lehessen adni alap jövedelmet. Mások szerint "az olyan komcsi dolog" de ez kikényszerítheti.
Egyébként tényleg 6 millió forint, amivel ki tudom váltani a saját munkámat? Azaz akinek van annyi pénze az 2028ban nyugdíjba mehet. Vesz egy robotot ami "két kővel csépeli az aranyat" helyette? (Egy 5 darabos csomagot kérek : )
Mondjuk valaki azt írta hogy "jelenleg az van hogy az állami támogatás a létrejövő új munkahelyek száma alapján jár azért sem automatizálnak" nem tudom mennyire hülyeség. Ha így van akkor én veszek egy robotot 6 millióért aztán csinálja helyettem. Vagy megmondja a főnök hogy nekem kell csinálni azt nem vihetem be a termelésbe? Az meg szívatás vagy "nem munkahely hanem óvodai foglalkoztató"
Mármint az unitree G1 16ezer dollár és "Mass Production version" keress rá, sok videó van róla még több mint a Tesla robotjairól. És lassan tényleg rendelhető. [link] vannak már az unitreenek rendelhető robotjai elég jópofák, amiatt sem hiszem hogy hamis a videó ... esetleg konkrét forrasztásra rávenni még nem olyan egyszerű, úgy értem lehet nem venné észre ha hibásan forraszt és lehet javítani sem tud elsőre pont mint a chatGPT ha hibás a kód amit ír de akkor is. Elég egy gyártósor ilyen és mellé egy ember aki felügyeli őket. A gyárban ahol vagyok sok olyan munkahely van hogy "rakja be a panelt a teszterbe, várjon amíg végez, cserélje ki a terméket" komoly. Mindezért 4 műszakban filippínót kellett hozni a világ másik feléről havi 300ezer+szállás. Ilyen egyszerű munkát simán ki tud váltani robot.
Az MI modellek is egyre kisebbek energia takarékosabbak. Például amit 2022ben tudott a chatGPT 175 milliárd paraméterrel angolul/japánul (magyarul nem) ugyanazt tudja 2 milliárd paraméterrel a gemma 2 2b a telefonon (private ai app a Google playen) illetve a nagy modellek is egyre jobbak úgy hogy gyorsabbak/olcsóbbak. Azaz az unitree G1 szoftvere is fejleszthető.
[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
Elhiszem, hogy egy játéknál ez neked belefér. Sokan így vannak ezzel. De az élet többről kellene, hogy szóljon. Önmagunk megvalósításáról. Megtalálni azt, amiben jók vagyunk, és kiteljesedhetünk. Ha az életünk kizárólag arról fog szólni, hogy fogyasszunk és keresletet generáljunk én valszeg felkötöm magam. Az nem élet.
Redmi Note 9 Pro
-
kilua
senior tag
Szerintem pont most szól arról az élet a sok embernek hogy valahogy ki tudja fizetni a rezsit stb nincs idő másra. Ha nem kell dolgozni akkor lehet lesz idő önmegvalósítani.
Igen sokan lesznek akik tv vagy VR sisak előtt döglenek egész nap és csak fogyasztanak de attól még nem kell olyannak lenni aki nem akar. (Én mondjuk napi egy óra sporthoz kötném az alap jövedelmet)
Úgy értem az egészségtelen akár 4 műszakos 8 óra meló az minden csak nem önmegvalósítás, de az irodai akta tologatás sem az. Ha valakinek az az élet értelme az ... nem túl jó.
[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
Valóban sok ember kényszerül most is arra, hogy az idejük nagy részét olyasmivel töltsék, ami nem teszi öket boldoggá. A profit termelő gépezet részévé váltak. De kissé naiv feltételezés, hogy ebben a teoretikus jövőben azt csinálnak majd, amit csak akarnak. Pl. ha nem keresnek pénzt, hogyan jutnak majd hozzá olyan termékhez, vagy szolgáltatáshoz, amiben nincs reklám? Megsúgom. Sehogy. Tehát az idejük egy jelentős része agymosással fog telni. Nincs ingyen ebéd. És ha mint munkaerő nem tudnak a profit termeléshez hozzájárulni, akkor a rendszer más szerepet fog rájuk ruházni. És erről már nem fognak tudni szabadon dönteni, hiszen már nem lesz áruba bocsátható munkaerejük. Tehát nem lesznek jó alkupozícióban.
Redmi Note 9 Pro
-
Lajmund
őstag
+1
Fejlödni születtünk le emberi testbe a földre ha elhisszük ha nem. Én szerencsés vagyok mert sokat tudok munkába olvasni vagy videokat nézni és sok hasznos dolgot megtanulni de az emberek többségének nem ilyen munkahelye van és én se tudhatom hogy neikem meddig lesz igy. A legtöbb embernek abbol áll az élete hogy felkel elmegy munkába ott kiég haza utazik elkésziti vacsorát vált pár szot a párjával gyerekekkel és ennyi hétköznapok letudva. Hétvégén házimunka elmenni a mamához vagy bármi és ennyi néha egy kis göz leeresztés jobb esetben évi egy nyaralás és azon kapják magukat hogy ennyi volt az élet. Ezt lehetne fokozni 3 müszak vagy 4 (szombat vasárnap munka) beteg gyerek asszony szülö bárki kevés pénz tulélés élete végéig. Na ez minden csak nem élet. Inkább alap jövedelem ami egészséges élethez kötött ha valaki lusta és elhizik akkor az essen ki a kosárbol. Mondjuk itt a balkán seggébe mi elég szarul járnánk mert pl egy Dán vagy Svéd kormány biztos jol megvalositaná ezt nálunk ezek a kizsigereö magyar ellenes kormányok kicsinálnának lásd elmult 30 év. De az elgondolás mégis jobban tetszik mint hogy dolgozz halálig mint egy rabszolga. Én a 8 orát is beszüntetném és 6 lenne max hétfötöl csütörtökig. Itt kéne elkedzeni ha jolétet akarnánk és önmegvalositást. Ja és annyi fizetsét hogy egy átlag melos simán megtudjon venni egy sima lakást 5 év sporolással. Szóval felölem jöhetnek a robotok és az összes hulladék munkát váltsák ki amit csak lehet. Váltsa ki a sok semmitérö irödai melot is. Aki hasznos munkát végez és van esze annak ugy is lesz munkája. Még mindig várom a szexi szobalányt. Jöhet!?Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
ddekany
veterán
Ha meg tudják valaha csinálni az "igazi" AI-t, ami még mindig sci-fi (bár vigyázni, ami most van, az is az volt régről nézve), akkor szerintem a legkézenfekvő forgatókönyv, hogy átlagember kuka (tippre úgy, hogy nyomorult gettó élet, ivartalanítás). De mivel az elit is motiválatlan kitarott lesz, tippre pár nemzedék alatt elhülyülnek/puhulnak, és ugyan csak kihalnak. De franc tudja megmondani, de ez tűnik kézenfekvőnek. Pl. lehet lesz olyan "szekta", aki direkt nem akar szétfolyni, hanem valami szuper emberrék akarja magát tréningezni/integrálni AI segítségével. Aztán persze ott a kérdés, hogy ha(!) a gépek annyival jobbak, akkor miért nem fogja valaki úgy gondolni, hogy az egy jobb intelligens létforma, tehát adjunk neki motivációkat amit egy élőlényre jellemző (azaz, terjedni, fejlődni, sokasodni, nem pedig majmokat kiszolgálni), hiszen a legnagyobb kockázat nem az ember kihalása, hanem az intelligens létformáké. Messzire vezet...
-
ddekany
veterán
Az egész jelenlegi civilizáció nem az emberi boldogságra épít, hanem a gyilkos versenyre. Ha én nem csinálom, akkor a másik, és eltaposnak. És sajnos valószínűleg így is van. Mitől boldog egy ember? Ha egy kis közösségben él, relatív biztonságban (ne egyenek meg, na halj éhen valami extrém időjárás miatt), és saját kezével csinál néha dolgokat, ami ennek a közösségnek hasznos. Na nem napi 16 órában, hanem extra jó környezet legyen, ahol elég napi 4 órát vadászni, stb. Ennyi. Erre vagy bedrótozva.
-
Tasunkó
senior tag
De miért drága az automatizálás?
Be kell üzemelni, fejleszteni, nem ripszropszra van, mint egy fülöp szigeteki, csak odaáll, és vagy rájön vagy repül, és a többit megoldja. Az automatizálással a felsőbb szinteknek kell foglalkozni, mérnököknek, akik enélkül a fülöp szigetekivel pont jól elvoltak, most meg jön ez a f.szom új gép, kit érdekel, elbaszom, kávé mellett megmagyarázzuk hogy hiába próbáljuk a 10. melóst beiskolázni, ezek mind hülyék hozzá, és csak a reklamációk jönnek. A cég benyeli a filippínó ezeréves bérét, és lealkuszik 10 százalékot a fizetéséből, amiből mindenkinek a vezetőségben megemeli a bérét és kell a francnak a dióskalács.
Aki gyártósoron dolgozik, annak nem lesz pénze robotot venni, hogy dolgozzon helyette, ha lesz pénze, joga nem lesz, és kész.
A technológia mindig a létező legroszabb forgatókönyv szerint van alkalmazva, a fénysorompót rögvest kiblokkolják, az internetből csak az hasznos, amire senki sem figyel oda. Ez egy világtörvény, hogy a technológia csak úgy kerülhet alkalmazásba, ha azt ellennünk fordítják és csak a lepattanója válik a hasznunkra, jó esetben.Elméletileg kiválthatja a munkaerőt, ha hipotetikusan elképzeljük hogy van ilyen működő robot, tehát amúgy lehetséges lenne az amit mondasz, tehát hogy a rossz munkákat elveszi. És pont ettől lesz érdekez az egész. Mert már árulják. Nyilván ilyen robot nincs, és kilátásban sincs.
És akkor miért igérik, nyilván nem a magamfajta lelkes laikusokat akarják elbűvölni vele, mert egy kanyi vasat nem remélhetnek a produkcióért. Arra viszont rástartolhattak, ami már nekem is szembeötlött, hogy a cégek úgy működnek, hogy egy rakás idióta vezeti őket, néhány kétségbeesett, túlélni próbáló, ámde jelentéktelen hozzáértővel. Ezeknél meg rengeteg pénz van, nem is tudnak vele mit kezdeni, tehát ideális vásárlók. Megvetetik velük ezt a Tesla Dilinyós Joe-t, majd megvetetik a Dilis Mary 2.0-át aminél beígérik hogy ez már tényleg megfogja a tojást, és így tovább, elkezdik a hülyéktől kicsatornázni a pénzt, amit amúgy is elvesztegetnének a vezetőség barom ötletire, mint a húgyhólyagletapogató wécényitó ajtóra, amivel a gyártósori dolgozóikat kényszerítik a ritkább wc-látogatásra. Még régen amikor még drága volt a kamera, dolgoztam rövidke ideig egy cégben, ami épp tönkremenőben volt és 20 dolgozóra jutott 25 kamera. Néhány vakfolt volt a csarnok kellős közepén, ott ittuk a kávétKérek egy számot a jútútú
-
Lajmund
őstag
Te magad vagy a bizonyiték de ha jobban tetszik maga az élet. Egy gyerek ugyanugy látja a világot mint egy olyan ember aki egy életet leélt? Fejlödött? Ugyanolyan vagy mint 5 évesen? Ki van ott legbelül? Ki olvassa ezt? Csak egy sejt massza a semmibe amit atom magok és elketronok és protonok alkotnak? És pont ugy rezegnek állnak össze hogy nyomod a billentyüt és én nézem a monitoron és arrol kell meggyözzelek hogy bizonyitsam azt hogy fejlödni jöttünk ebbe a formába? Minden fejlödik itt a földön bárhonnan nézzük. Nevezhetjük bárminek akár evolucionak technologiai szellemi kulturális kollektiv fejlödésnek vagy aminek tetszik. Milyen volt az embereség 5000 éve? Még 500 éve is falvakat huztak karoba vagy fejeztek le vagy akasztottak fel. Népirtásokrol nem is beszélve. És mi van most? Internet meg házhoz hozzák a kaját és boldog boldogtalan véleményt cserélhet és tüntethet a fehér hollokért. Amit mi életnek nevezünk az maga a fejlödés ez a bizonyiték.
Pc power: i5, 32g ram, Asus tuf rtx 3080/ Monitor: lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch classic 6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
MaraTóni
tag
"És mi van most? Internet meg házhoz hozzák a kaját és boldog boldogtalan véleményt cserélhet és tüntethet a fehér hollokért. Amit mi életnek nevezünk az maga a fejlödés ez a bizonyiték"
Tehát a lényeg h házhoz hozzák a kaját neked nem kell csinálnod semmit sem. Ez nem fejlődés ezt úgy hívják végetelen ellustulás, az önfentartás képességének elvesztése, nemtudása.
Az meg hogy "véleményt cserélhetünk" szintés ordas nagy hazugság. Próbálj meg nem irányított véleményt, nem "PC" véleményt, nem "liberális értékű, demokrata" véleményt leírni mondjuk META-n. Már az automata botok instant bannolnak... hatalmas fejlődés és jó az irány itt is! Ez bizonyíték, nem igéret!....
Pár év, egy-két évtized és kihalunk, jelenleg ez a hatalmas fejlődésünk iránya és eredménye! -
ddekany
veterán
"Csak egy sejt massza a semmibe amit atom magok és elketronok és protonok alkotnak?"
Ez messze a legvalószínűbb. Hozzá téve, hogy ez ettől még valóságos csoda, mert elképesztő komplexitásról van szó, rengetek mütyürről ami összedolgozik, és java részét még nem is értettük meg.Továbbá, ez sehogy nem mond ellent sem az egyed fejlődésének élete során, sem a civilizáció fejlődésének/változásának. Utóbbi egyébként erősen emberi jellemvonás, mert kell hozzá a beszéd, aztán később az írás, most már kép/hang is, ami az egyedek halála (megsemmisülése) után is tárolódik.
-
ddekany
veterán
Azért változtak a normák, és az életszínvonal rendesen, statisztikailag. Pl. itt nyugaton most, PC őrület ide vagy oda, viszonylag idilli állapot van, és jólét (pl. legtöbbünk soha sem éhezett). Jelenleg. Kínában már borúsabb, ahogy egyre inkább bekeményit a vezetés, és sokkal kevésbé lehet nyiltan beszélni a gondokról. Szudánban vagy Észak Koreában, a többségnek akár középkori szintű horror.
Az emberiség kihalását én nem tartom túl valószínűnek, amíg nem teremt valami elképesztő ellenséget magának, vagy nem történik valami kozmikus/geológiai katasztrófa. Pl. ha kifejleszt valaki valami csoda vírus. Vagy egy intelligens utód létformát, akinek zavaróak az emberek, vagy csak simán ignorálja a hagyományos élőlényekre jellemző környezeti igényeinket (lásd hogy járt sok faj miattunk). De ha ilyen nincs... Az embert az értelme nagyon alkalmazkodóképessé teszi, bármelyik állathoz képest. Amíg van túlélésre akarat, valahol csak marad egy csoport, aki újraépít.
[ Szerkesztve ]
-
Tasunkó
senior tag
Azt hozzátenném, hogy egy 8 órás kimerítő műszak után, ahol minden másodpercet gondosan analizálva, aktivitással tölti meg a dolgozónak az erre a célra felhizlalt mérnök/marketingsereg, a legkevésbé sem mondható az ember lustának. Annyi hogy nem ésszerű és célszerű elfoglaltságokkal töltötte el a kimerítő 8 óráját, hogy mondjuk megsüsse a kacsáját, hanem égbekiáltó baromságokkal, amire a társadalom kényszeríti.
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
Erről most néztem CGTN-en egy dokumentum filmet.
Csak az Japán volt és ahogy most nézem ő 2015-ös.
Lényegében mindent tud csak azt nem amit az emberek----tanulni nem tud. Mert ugye algoritmusokkal dolgozik, tehát csak azok az opciók vannak amiket az ember beléprogramozott.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
-
azbest
félisten
"Egyébként tényleg 6 millió forint, amivel ki tudom váltani a saját munkámat? Azaz akinek van annyi pénze az 2028ban nyugdíjba mehet. Vesz egy robotot ami "két kővel csépeli az aranyat" helyette? (Egy 5 darabos csomagot kérek : )"
ezt úgy hívják, hogy vállalkozás. Csak most biodroidokat keresel.
A hírre meg csak annyit, hogy láttunk már sok nyugati cuccot utánzó kínai cuccot, de azért valahol valami hiányosság, spórolás kiesik általában.
A boston dynamic robotkutya utánzat is csak külsőre hasonlít.
Az kínai autók okos rendszere is általában kamu.
Egyedül a légi drónjaik, amiben kifejezetten jók, de azt eleve nem másolni akarták.Inkább az a bajuk, hogy sok scammer kínai van. Ők csak valami naaagy dolgot benyögnek, mutatnak valami kamut, begyűjtik a meggazdagodott kínai réteg tőkéjét. Aztán lelépnek a pénzzel és bedől a kamu cég.
Ettől még vannak nagy és komoly kínai cégek is. De nem biztos, hogy ezekről szól a mostani hír. Ha robotozás, akkor hamarabb gondolom, hogy alibaba vagy más hasonló, már bizonyított cégük fogja csinálni, nem valami meseszerű scammer, aki sehol sem volt még pár éve.
-
KAMELOT
titán
válasz Hieronymus #39 üzenetére
Az a dok film most készült, de Erika azóta van.
Mivel nincs érzelem, így az AI csak gép marad.
Pont erről beszélt a tulajdonos, tanulás valamilyen szinten megvalósítástható, de limitált.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Komplikato
veterán
Sokat fejlődtek a kínaiak és akár még lehet is abból valami, amit terveznek.
De elég messze vannak a Tesla, Google vagy Boston Dynamics cuccaihoz képest és mint fentebb írta valaki, még azok sem bizonyítottak igazán."Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Mivel nincs érzelem, így az AI csak gép marad.
A mesterséges intelligenciától én érzelem helyett logikát várok el.
Éppen elég idegbeteg, elmebajos ember van szaladgál a földön. Nincs szükség Hitler II. AI-ra.
Az érzelem, elsősorban az utódok biztosítására és gondozására alakult ki. Erre nincs szükség a MI esetében.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
KAMELOT
titán
válasz Hieronymus #43 üzenetére
Ez így rendben is van amit írsz.
Mivel nincs érzelem, így azt nem befolyásolja a döntést ahogy írod. Logika alapján dönt.
Emberi agyat nehéz replikálni, esetleg már megközelítik.
Kvantumpc csak ott az abszolút 0 a korlát.Adolf II jelen esetben van. Vlado, KimDzsong, Assad
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
-
KAMELOT
titán
válasz Hieronymus #45 üzenetére
Igen, így a pontos!
Addig ameddig van benne villanyV1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
ddekany
veterán
Valójában itt probléma megoldó képességről van szó. Ennek jelentős része inkább intuíció, mint sem egzakt logika. Egy mostani LLM kb. csak felszínes intuíció, de ez nagy dolog, mert eddig ilyet nem tudtunk. Ez a képesség önmagában kevés, de egyben kulcs fontosságú elem lehet, ha a valóság erősen információ hiányos komplexitásában akarunk problémákat megoldani, és nincsenek rá milliárd éveid, hogy mindent precízen kilogikázz, és előre leszimulálj.
Ha van egy tényleg jó álalános probléma megoldó géped (de még nincs), onnantól kérdés, hogy mik a céljai, mi az állapot, amit el akar érni, ezen képességét használva? Hogy érezze jól megát a gazdád (de ezért ne zárd valami mátrixba, stb.)? Vagy lehet a sokasodj, terjedj, fejlődj, mint valami élőlénynek. Persze eléggé veszélyes ötlet lenne ezt adni célnak, de onnantól, hogy a nehéz rész (az általános probléma megoldási képesség) megvan, lehet, hogy lesz olyan meggyőződésű csoport, aki ezt teszi. (Persze eleve vannak kétségek, mennyire pontosan tudjuk meghatározni a célt, a dolog fekete doboz jellege miatt.)
[ Szerkesztve ]
-
podtibi
senior tag
Nem gondolnám jövedelmezőnek, ugyanis egy robottal kiszúrni, olyan mintha cégek lőnék önmagukat hátba. Valós embereket alkalmazva pedig a cégnek van saját döntése, hogy éppen kit mennyire érdemes alkalmazni a saját munkaállományába. Ahogy szabadságba is bele tud szólni és ha nem tetszik nekik a dolgozó, akkor vesznek fel másikat. A robotok maximum gyors szalagmunkára jók, ha a teljesítményt növelni kell a rendelés betartása érdekében.
Az ai val is ez a helyzet. Nagyon jó hogy megkönnyíti sok embernek a munkáját, de el is veszi. Tehát hosszútávon az ai is szalagmunkára való, máskülönben gazdaságilag vág tönkre mindent.Ezt inkább rád bízom.
-
ddekany
veterán
Most pont arról álmodnak ezek a humanoid robot cégek, hogy lesz majd egyre inkább általános AI (AGI-szerű), és akkor azt beleteszik. Akkor fejlesztés nélkül be lehet állítani ember helyére, csak mint az embereknek, meg kell neki mutatni, mit kéne csinálni. De szerintem lesz itt majd befektetői csalódás, mikor ez nem jön össze első nekifutásra.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen