- Tömeges letartóztatás volt Dél-Koreában az ország legnagyobb kriptocsalása miatt
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Trump és az AI miatt 4 éves mélypontra került a Samsung
- Összerakja az AI-t és az 5G-t az NVIDIA
- Más reklámokat nézhetnek a Facebookon az európaiak
- Vírusirtó topic
- Microsoft Outlook topic
- eBay
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Sweet.tv - internetes TV
- SkyShowtime
- Trump és az AI miatt 4 éves mélypontra került a Samsung
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #1550 üzenetére
A Head Align prg-s verziója kell neked alapnak egész pontosan.
-
Truman
senior tag
válasz DarkByte #1550 üzenetére
Szia.
Sajnos nincs vonalbemente, ez valami nagyon butított Hifi center. Annó a legolcsóbbak között volt. És más működő kazetttás egységem sincs. Így kénytelen vagyok CD -vel megoldani, arról meg rádióról tud felvenni a magnó. Egyébként CD-RW -vel csinálnám amúgy is.
A többiből viszont egy szót sem értek. Mi az "turbo load"-os program? És a letöltött d64 kiterjesztésű fájlt mivel másoljam rá a CD -re úgy, hogy ne adat CD ként értelmezze, hanem Audio CD -ként? És magnó fej beigazítás alatt mit értesz?
[ Szerkesztve ]
Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
DarkByte
addikt
A d64-et semmivel, az floppy image fájl. (ezért linkeltem a másikat, csak utólag láttam hogy az d64)
A magnó fejbeállítása a fej azimuth-ot állítja (kb. hogy a fej mennyire merőleges a szalag síkjára, ez sosem tökéletes egyetlen deck-nél sem tipikusan). A felvevő deck-ednek is lesz egyfajta azimuth-ja és a C64-es magnónak is. Egymásra kell őket hangolni és a C64-en ezt egyszerűbb, ott a magnón a kazetta ablak alatt van egy kis lyuk és egy csavarhúzóval tudod állítani. Ha betöltesz egy beállító programot pl, a fenti Head Align, miközben a magnó "olvas" a szalagról egy játékot látsz a képen vonalakat. Addig kell tekergetni a csavart még egyenes vonalakat nem kapsz.
prg vagy tap fájlt tudsz Windows-on WAV-PRG-vel wav-ra alakítani, amit utána már ki tudsz írni CD-re valami író programmal mint Audio CD-t.
Fastload/turboload: alapból a C64 belső rutinjai borzasztó lassúak, kb. minden szalagos játék amit tap-ként töltesz le használ valami turbo-t, ami sokkal gyorsabb jelváltozást jelent a szalagon és ha nincs jól beállítva a magnó nem nagyon fogja tudni hiba nélkül betölteni őket.
Szalagos játékoknál tipikus volt hogy előbb be kellett tölteni valami Turbo loader (pl. nekem Turbo 250 volt a szalagjaimon amit más másolt össze) és utána annak a parancsait betölteni a tényleges játékot.
De olyan is van amikor a turbo betöltő része a játéknak és ahogy elkezded tölteni magától vált.Pl. az Audiotap (ez a WAVPRG oldalán letölthető) is tud úgy prg-t szalagra másolható wav-á alakítani hogy a Turbo programot automatikusan elérakja a turbó kódolt adatnak és simán a szokásos "LOAD" paranccsal tölthető lesz az egész.
A lassú rutin amivel a fejbeállítót kellene felvenned az ezen a screenshot-on a "kernel loader". Ez mivel lassabb kevésbé is érzékeny a hibákra és jobb eséllyel töltöd be eltérő fejbeállítással.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Ja igen, még egy opció, hátha erre nem gondoltál:
Ha van esetleg autós kazetta adaptered, azt is tudod úgy használni hogy a Commodore magnóba beteszed, a jack dugóját pedig bedugod a PC-be. Nekem amíg nem volt jobb lehetőségem addig egy ilyet használtam. Igaz le kellett csavarozni a kazetta ajtót, mert a kábel nem tudott hol kijutni máshgy.
Tippre boltokban mai napig fellelni, de Aliexpress-en tuti van fillérekért.[ Szerkesztve ]
-
Truman
senior tag
válasz DarkByte #1554 üzenetére
Ja igen, láttam is ilyen adptert. Bár én nem használtam soha, talán még uncsitesómnak van ilyen. Kipróbálom amint hozza haverom a magnót.
Még AV kábel készítésnél lenne egy kerdésem. Szóval az LCD TV -men csak composit RCA van, nincs scart sem s-video.
Tehát akkor nekem a 4 -esre kell kötni a vidót, a 3-asra az Audio R/L -t egyszerre, a 2 -esre meg az összes kábelnek a földjét igaz?
-
Truman
senior tag
Sziasztok.
Sikerült az AV kábel gyártása, szép lett a kép és hang.
És már találtam olyan floppykat is, amik működnek.Valamit viszont nem értek, szóval látszólag működik a Joytick ha az indító képernyőn húzogatom, meg nyomogatom a tűz gombot és ennek hatására rakja a sok hülye jelet, szóközt stb.
De játék nem indul el. Betölöttem egyik régi kedvencemet a Ghosts 'n Goblinst. Van zene váttogatja a képeket a stáblistától a eredménytáblákig, de akarmit nyomok, a játék nem indul el. Vagy flippernél se tudom, csak a jobb oldali kart kezelni. Balra nem megy. Pedig főképernyőn arra is reagál valamit.
Ez mitől lehet?
-
bitmad
aktív tag
A játékok általában a 2-es portot használják, ha az 1-es portba dugtad a joysticket akkor valószínűleg azért nem megy.
Egyébként egy rövid basic programmal le tudod kérdezni a joystick állapotát, hogy biztos legyél a működésében.
Az 1-es port az 56321, a 2-es port az 56320.
[ Szerkesztve ]
-
-
Truman
senior tag
válasz DarkByte #1561 üzenetére
Az a baj hogy a port 2 -be sem megy, bár csak átdugtam nem indítottam újra. (gondolom mindegy). Holnap beírom ezt a kis programot, és meglátom mint csinál.
Már biztos egy fél tubus kontakt sprayt ráfújtam úgyis. A tulajnál évekig egy fűtetlen garázsba sínylődött a szerkény tetején. Már azon is csodálkoztam hogy bekapcsolt. Jobb sorsra érdemesek ezek a gépek.
-
Truman
senior tag
válasz DarkByte #1563 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, hogy a port 2-be nem működik a tűz gomb. (Gondolom ezért nem indult a Ghosts 'n Goblins)
A port 1- be simán ragál rá. Még az érdekes, hogy ha balra húzom a joyt, reagál rá, de akkor valamiért lassabban ismétli a számokat, és ugye a flipper játékban is a bal kar nem működött a port 1-ben. Hát itt valami nagyon nem stimm.
-
Truman
senior tag
válasz DarkByte #1566 üzenetére
Köszönöm szépen a segítségeteket. Ezt most elengedem szerintem. Visszaviszem a gazdájának. Pedig olyan szép lett, megmostam a kávát. Megjavítottam és megmostam a billetyűzetet is. De hátha lesz másik egyszer.
Ezt dobta be közben a Youtube. Megmondom őszintén ettől most felállt.
Tényleg összeállítható vadi új alkatrészekből, egy teljes értékű C64? (Mert ha igen, ennyi erővel árulhatná valaki egyben is. )Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
DarkByte
addikt
Össze, de kegyetlen drága lesz
Illetve biztos összevesznél pár emberrel valójában ez mennyire valódi C64, az FPGA/CPLD használata miatt(Személy szerint én nem birtokolok már fizikai C64-et, van egy MiSTer-em, ha nagyon retrózhatnékom van nem szoftveresen emulálva, az megteszi. De az idő nagy részében így is kihasználatlanul hever. Demók többsége fentvan videóban neten, vagy pillanatok alatt bedobom VICE-ba, ami mostanra igencsak tökéletesnek mondható. Viszont a MiSTer közben annyit drágult, hogy nincs szívem eladni.. újra megvenni nem lenne gazdaságos ha megint elkap a gépszíj. Illetve az sokkal több mindent is megvalósít mint egy C64.)
[ Szerkesztve ]
-
bojan
tag
Jó joystickot honnan lehet manapság szerezni? Esetleg van bárkinek olyan amit ajánl?
-
Truman
senior tag
Én nézegettem korábban, hogy honnan lehetne újonnan, de csak ezt az Atari -hoz való joystickot találtam. Nincs odaírva a C64 kompatibilitás, de én úgy látom hogy a kiosztás egyezik: Atari ; C64
Nem rendeltem meg, mert még normálisan működő gépem sincs.Amúgy a szokásos források vannak használtan, jófogás, vatera..
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
-
Truman
senior tag
Annyira sajnos nem olcsó, mert a szállítás drágább mint maga a termék, de ahol meg ingyen szállítás van, ott meg a termék drága. Szóval minden opcióval ugyan ott vagy, kb 5000 Ft környékén.
Ami még nem teszik benne, az a tapadókorongok hiánya az alján, és az hogy csak egy gomb van, az is lent, nem az a repülőgép botkormány stílusú, amit annó régen az én gépemnél megszoktam.
De ha ennek ellenére bevállalsz egyet, akkor majd várjuk az élménybeszámolód.Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
Truman
senior tag
válasz KROK640 #1579 üzenetére
Van egyékként olyan változat, ahol a karon vannak a túz gombok.
-
bojan
tag
Végül ezt a megoldást válaszottam a joystick problémára:
https://www.tindie.com/products/riq/unijoysticle-2-c64-gamepad-for-commodore-64/
Ezzel elvileg bluetoothon kersztül bármilyen meglévő controller ráköthető a gépre. Ha ideér majd írok róla beszámolót. -
bojan
tag
van két autentikus is itthon , de úgy döntöttem kell valami olyan megoldás is ami biztosan működni fog mindig meglepően élvezetes új játékok jöttek ki az utóbbi 1-2 évtizedben, de fusztráló, hogy nem olyan jól működnek az irányok. Így ezzel viszont ez biztosan nem lesz gond, ha tényleg működik. Meg azt is ki akarom próbálni, hogy esetleg egérrel is tud-e működni, mert akkor Eye of the Beholder is mehetne c64en
plusz tv-n tolva még jól is jöhet hogy a gép ott lehet alatta és kábel nélkül lehet messzebről is tolni
de meglássuk milyen, először érkezzen meg, és derüljön ki, hogy tényleg működik[ Szerkesztve ]
-
bitmad
aktív tag
-
bojan
tag
ígértem beszámolót és ma megérkezett végre a kütyü
xbox controllerrel tudtam kipróbálni és tökéletesen működik. Minden irányt tökéletesen vesz, plusz az egyik gomb az a felfelének felel meg így platformer játékot kényelmesebb is játszani vele mint joystickkal. Plusz nincs kábel, így akár nagyobb távolságról tv-ről is lehet tolni
2 controlleres dolgot azt még nem próbáltam ki, de elvileg azt is tudja. Sőt elvileg egy joy 2 analogja és lehet a 2 különböző joy -
MageRG
addikt
Sziasztok!
Mi van, ha ebayről szerzek egy video to vga convertert (pl. ezt). Ebbe bemenne egy RCA kimenet, a másik végét meg VGA kábellel egy monitorra kötném.
Működik ez az elrendezés?
Elvileg van hangkimenet is."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
copass
veterán
ezekből van egy valag, mindenki másra esküszik. nem igazán konzisztens a minőség.
nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni, ha normális skálázót akarsz venni.
[link]
tegnap volt pont a linusnál a retrotink 4k 750$ és eszetlen jó a minősége. cserében nehéz kapni. úgy tudom 1 ember van eddig magyarországon akinek sikerült beszereznie!
[link][ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
OgreImre
senior tag
Ezt a gyöngyszemet most dobta fel a youtube. Az év 1983.
Jim Butterfield Commodore 64 Training Tape - FULL Length C64[ Szerkesztve ]
"And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke
-
copass
veterán
Debreceniek figyelem!
Most szombat délutánra szerveztem egy mikroszámítógép találkozót!
"Cívis Mikroklub" lett a neve. itt a facebook esemény a részletekkel. [link]
bemásolom a szöveget ide is:
"Várunk minden retrószámítógép kedvelőt egy közös gépezésre, beszélgetésre.
Hozhatod a saját számítógépet vagy kipróbálhatod másét is. Megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, öteleteinket. Legyen az egy új fejlesztés vagy egy saját program.
Természetesen játszani is lehet majd.Aki hozni szeretne gépet az jelezze, mivel korlátozott számban vannak asztalok.
Fontos: elosztót hozzon mindenki magával!:D
A helyszín befogadó képessége limitált, maximum 70-en lehetünk bent egyszerre.
Időpont: 2024.április 6. szombat 13:00-18:00 óra között
Helyszín: Telekom Kraftlab, Debrecen, Bethlen utca 1-9.sz. 3. emelet
(páternoszter hétvégén nem üzemel)A Múzeum utca és Bethlen utcákról, a sorompós kapuátjárón keresztül lehet megközelíteni.
Parkolás szombaton 14:00 órától ingyenes.""amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
bojan
tag
Newcomer-höz tud valaki olyan linket adni amit ha letöltök és kiírok lemezekre akkor biztosan menni fog, és végig is lehet játszani?
-
bojan
tag
köszi, emulátorban működő nekem is volt, abban reménykedtem, hogy valahogy eredeti gépen tudnám tolni. Találtam amúgy egy zipcode 2-es verziót amit vissza lehet írni lemezre. Intro le is fut, de ha játékot indítom akkor a kezdő kép után sajna fekete képernyő van ahelyett, hogy leírás szerint megkérdezni, hogy be akarok e mentett állást tölteni. Így egyelőre úgy néz ki ez kimarad
-
-
Trailblazer
veterán
Nem túl aktív ez a téma, de ugye a topiclakók jönnek a huszonötödik (!) Árok Partyra Ajkára?
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
Új hozzászólás Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vírusirtó topic
- Hardcore café
- Egyre több piacra eljut az eredetileg korlátozott Ryzen 5 7600X3D
- Anime filmek és sorozatok
- Wise (ex-TransferWise)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest