- Synology NAS
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AliExpress tapasztalatok
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz Sidorovich #49 üzenetére
s ugye azt is tegyük hozzá, hogy ezek, csak buta fapad CPU-k. Az M1-ben van még GPU, NPU, video encode/decode motorok
-
Sidorovich
senior tag
Itt az ábrán pontosan milyen teszt eredményeit látjuk? Mi volt a feladat amivel X idő alatt végeztek az egyes procik?
A sima Apple M1 max 20W-ot fogyaszt, passzív hűtéssel is elvan. A Ryzen 1600X TDP-je 95W. Azért ez nagyon nem mellékes. Én lemondanék 10 lóerőről az autómban, ha 1/5-ét fogyasztaná cserébe.
Én az Apple M4-et mértem össze egy Ryzen 7700-al (saját gépem mindkettő), szintén 20W fogyasztási keret a 65W ellen, renderelésben 1 szálon lényesen gyorsabb az M4 (+47%), sokmagos renderben a Ryzen volt erősebb, de csak 12%-al, 3x akkora fogyasztással.[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
-
Pikari
addikt
Csak ezek a processzorok voltak az ismerősi körömben, de arra azért sem számítanék, hogy a kissebb tdpjű ryzeneket megverte volna.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
Megnéztem, de már csak ezt a táblázatot találtam abból az időszakból, a rendes mérések már nincsenek meg.
Viszont itt az m1 az x86 kódot emulált.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
A belépő szintű ryzenek se fogyasztanak többet. Vagy mire gondoltál, amikor az "ilyen platform"-ot említetted? Én fogyasztásra, fizikai kialakításra asszociáltam.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
Na majd akkor igyekszem a mostaninál is sokkal szkeptikusabbnak lenni, már amennyiben ez egyáltalán lehetséges
Annyira azért nem kiemelkedően jó, modelltől függően 20-40w-ot beporlasztanak teljes terhelés alatt az M1-es gépek.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
A hírek arról szóltak, hogy ryzennel lesz kb egy szint sőt, egyes apple evangelizálók még olyanokat is híreszteltek, hogy gyorsabb
- és minden hírt eszetlenül be kell nyalni, vagy szkeptikusan, objektíven állni a dolgokhoz? A fele teljesítmény még mindig kiemelkedően jó, egy ilyen platformtól. -
Pikari
addikt
A hírek arról szóltak, hogy ryzennel lesz kb egy szint sőt, egyes apple evangelizálók még olyanokat is híreszteltek, hogy gyorsabb. Ismerősöm M1-én (remote) futtattam pár dolgot, amikor megvette (képes volt azt javasolni, hogy vegyek én is ilyet). A ryzen sebességét nem érte el, kb a fele volt annak. x86 emulációval futtatott programok esetén pedig nagyjából a harmada. Fordítást pont nem néztem, az nem volt közte. Az alatt lehet, hogy gyors.
-
hapakj
őstag
ok. De teljesen nyilvánvaló mi lesz az eredmény ha az intel egyik legjobban sikerült CPU szériáját hasonlítja az ember a kb akkori vagy nem sokkal későbbi ARM megoldásokhoz.
Ebből semmi értelmeset nem lehet leszűrni.BTW az Apple M1-em már simán megszorongatja a i7-7700K-mat. Fordítási feladatokban még jobb is mert ténylegesen 8 dedikált magja van.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem a maiakhoz hasonlítom őket, hanem kb core2duohoz szoktam hozzávetni az arm7-et, de a c2d sebességét nálam még meg sem tudta közelíteni semmilyen feladat alatt. A v8-al valamelyik újabb raspi-n találkoztam először de a c2d szintjét még az sem érte el.
-
Pikari
addikt
válasz Sidorovich #33 üzenetére
SQL adatbázishoz elsősorban baromi gyors tárhely kell, másodsorban meg sok memória, meg persze nagy sávszélességű hálózat (...) Ordít rólad, hogy életben semmi közöd nem volt semmilyen fejlesztéshez vagy komolyabb munkahelyhez az IT-ban, de játszod a szakértőt
Rólad viszont most a hozzászólásod elolvasva egész konkrétan kiderült, hogy tényleg nem tudod, mi az a feladatváltó, és hogy az miért kell az IO-hoz, a TCP-hez, meg úgy általában mindenhez, amit az SQL csinál.
És ahelyett, hogy utánanéztél volna, jött a ködös mellébeszélés arról, "komolyabb munkahely meg fejlesztés". Oprendszerek működése, hálózatok vizsga nélkül ma már oklevelet se nagyon adnak. Szerintem flame gerjesztése helyett inkább képezd magad.
-
hapakj
őstag
Egy android 4-es armv7-es eszközhöz teljesen felesleges hasonlítani egy mai high perf ARM megoldást, vagy akár egy többi éves középkategóriásat is. Szerintem egészen nyilvánvaló, hogy ARM vonalon 2015-2016 körül történt meg egy nagyobb áttörés teljesítményben. Akkor kezdődött meg a tendencia, hogy már egy középkategóriás telefon is sok évig használható.
-
Pikari
addikt
Van, ami jól megy, de általában nem ez a jellemző. Nekem is vannak levedlett android4-es telók és tabletek, azok még armv7 alapokon, de mióta a youtube nem megy rajtuk, már inkább csak szobadísz funkciót töltenek be
-
Sidorovich
senior tag
Mert a fejlesztői környezetünknek biztos nem volt része SQL adatbázis... Tökéletesen és gyorsan működött a MySQL, a virtuális gépen Windows alatt a legacy rendszernek meg az MS SQL Server.
Amúgy megint csak reklámozod a saját hozzá nem értésed, SQL adatbázishoz elsősorban baromi gyors tárhely kell, másodsorban meg sok memória, meg persze nagy sávszélességű hálózat. Nem a CPU szokott a szűk keresztmetszet lenni, főleg nem a context váltás, hanem az I/O és a memória.
Ha már a 8. osztályt emlegeted, nem kellett volna ott megállni."képes futtatni egy színes text editort"
Ordít rólad, hogy életben semmi közöd nem volt semmilyen fejlesztéshez vagy komolyabb munkahelyhez az IT-ban, de játszod a szakértőt.23#: 2024-ben 300 Mhz-es ARM-ről beszélsz? Minden oké? Honnan kukázod ezeket elő? Indítsunk valami jótékonysági gyűjtést, hogy tudj venni egy új számítógépet?
25#: látom nem jött át, hogy mindenki rajtad röhög.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
2021 körül, amikor kiderült, hogy az akkor épp aktuális qualcomm arm processzorral, debian linux mellett libreofficeban 0.1 fps körül lehet a dokumentumokban a képeket mozgatni
- érdekes, én épp most vettem pár ezer forintokért néhány pár éves lezuzott android telefont, hogy képbe legyek a platformmal. Az egyik középkategóriás Qualcommos telefonra felhúztam egy linux enviromentet, raktam böngészőt, meg LibreOffice-t is. Igazából teljesen jó volt, ahhoz képest, hogy egy Android rendszer futó Linux enviromentbe VNC-zek be Meg még Windows Emulatorral a FarCry-t is sikerült elindítani, s az hogy minden is emulálva volt ment 30-40 FPS-sel, abszolút meglepő volt. Uh kedvem támadt megint előszedni a cuccokat -
aktív tag
Jaj aki itt veszekszik ezen, inkabb hutsetek le magatokat:
https://youtu.be/mHAm7H2zwG8?si=EcBng1XHNCR_PVeM -
Pikari
addikt
minden ami új vagy modern az nagy eséllyel rossz
Szarkasztikus akartál lenni, de az utolsó mondattal tökéletesen egyetértekA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
hapakj
őstag
válasz Sidorovich #12 üzenetére
Jajaja, vágom én Csak szórakoztat milyen arroganciával és határozottsággal magyaráz, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy abszolút szűklátókörű, tapasztalatlan és hozzánemértő a dolgokhoz. Hja, de minden ami új vagy modern az nagy eséllyel rossz
-
Pikari
addikt
Azok a türelmes olvasók, akik idáig eljutottak a kommentmezőben, most megjutalmazódnak.
Mivel egy olyan típusú ember vagyok, aki valamennyire nyitott az újdonságokra, így az elmúlt évtized elején megvásároltam a képen látható ARM-os mini notebookot.
Ha valaki azt hinné, hogy trollkodom, íme a régi armos netbookom:
A fő célom ezzel az volt, hogy legyen egy kis fogyasztású gép, amely folyamatosan működik nekem itthon, nyitva tudok rajta tartani különféle chat programokat, üzenetküldőket, továbbá ezen lehet az itthoni szerverem is, amely akkoriban többek között php-t is futtatott.
Korábban egy régi Pentium2-es laptop volt erre a célra, de az már haldoklott (néha nem indult be, elszállt a kijelzője, stb.
Ez a kütyüt 300 mhz-es ARM processzorral és 128 mega rammal, specifikációkat tekintve megegyezett a pentium2-es konfigom specifikációival, és tökéletes megoldásnak tűnt.
A gépen a Windows CE akkoriban aktuális verziója volt. Aztán kiderült, hogy a rendszerbe épített alkalmazások egy év után nem kaptak frissítéseket. Soha többet.
Aztán kiderült, hogy amint a google.com elkezdett kicsit nehezebb lenni, mint ami eredetileg volt, már a google.com-ot is kb 50 másodperc alatt bírja betölteni (a pentium2 kb 10 másodpercéhez képest).Úgyhogy felment rá a linux. Kb 2-3 féle linux változat jött ki rá. Ma már meg sem lehet találni őket az interneten, én szerencsére lementettem őket.
Felraktam rá hát a php-t, gondolván, hogy arra majd csak jó lesz. Aztán kiderült, hogy miközben a pentium2 php-ban kb 3-5 másodperc-es page generation time-ja ezzel a készülékkel egy perc fölött van.
Akkor talán jó lesz fájlszervernek. Kiderült, hogy csak kb 200 kbyte/secet tud lanra.
Megtapasztalhattam első kézből azt a hihetetlen élményt, amit az akkori arm shillek megpróbáltak reklámozni. Nem volt egy jó élmény.
Sidorovich mindjárt felcsattan, hogy dehát ez már régi, ez alapján ne vonjak le tanulságokat. Ez maximum régebben volt igaz.
Azóta volt pár ilyenem még. Akkor adtam fel végleg a platformot, valamikor 2021 körül, amikor kiderült, hogy az akkor épp aktuális qualcomm arm processzorral, debian linux mellett libreofficeban 0.1 fps körül lehet a dokumentumokban a képeket mozgatni, az egyéb linuxos programok teljesítménye pedig a pentium4-es laptopomra emlékeztetett.
Biztosan nem én vagyok ezzel egyedül, a felhasználók nem szeretik, ha megvezetik őket.
-
Pikari
addikt
válasz Sidorovich #21 üzenetére
Milyen tömegeket érintő feladatkörben vagy szoftvernél lényeges ez amit hablatyolsz?
Ha már nyolcadik osztályban nem sikerült megtanulni, akkor szerintem kérdezd meg a komplett platformfejlesztő csapatodat, valamelyik talán el tudja magyarázni, hogy mit jelent a feladatváltás.
Hatékony feladatváltás nélkül már egy sql adatbázist se tudsz rendesen üzemeltetni.
De a lényeg, hogy a saját bevallásod szerint szerencsére megy rajta a visual studio (tehát képes futtatni egy színes text editort) akkor bármire jó. Te boldog vagy vele, és kész, ennyi
Pikari szerint szar az egész és mi mind hülyék vagyunk
Mindenkivel azonosítod magad? Úgy gondolod, hogy te vagy mindenki?ignorálva azt a tényt, hogy több 10 millió ilyen gép van használatban munkahelyeken és háztartásokban desktop felhasználásban már
Gondolod, hogy ez az én magánvéleményem?
A "több tíz millió" a 6 közel milliárd felhasználóból az hány százalék?Gondolod, hogy ha a felhasználók több, mint 99%-a még bottal sem nyúl hozzá a platformodhoz, akkor az azt jelenti, hogy én személyesen vagyok a hülye, mert nem vagyok képes felfogni a nagyságát?
-
Sidorovich
senior tag
Bárcsak tudtunk volna erről a munkahelyemen, ahol komplett csapatok fejlesztenek szoftvereket, platformokat, ARM alapú gépeken. Tényleg nem tudtuk, hogy nagy az overhead és amúgy sem lesznek soha alkalmasak az ARM-es gépeink 64GB RAM-al desktop felhasználásra, amin az asztalunknál 3 monitoron dolgoztunk. Ment rajta a Docker, Visual Studio, sőt, virtuális gépen Windows 11-el a legacy monolitikus rendszer, amivel integrálódnunk kellett és ami még a régi x86-os .NET Framework-re íródott. Sehol se jött fel a gyakorlatban, hogy Pikari szerint szar az egész és mi mind hülyék vagyunk.
Milyen tömegeket érintő feladatkörben vagy szoftvernél lényeges ez amit hablatyolsz? Pontosan mi miatt "alkalmatlan" az ARM desktop felhasználásra, ignorálva azt a tényt, hogy több 10 millió ilyen gép van használatban munkahelyeken és háztartásokban desktop felhasználásban már?
Vagy már megint csak sok a betű meg az arc, de sehol a konklúzió? -
Pikari
addikt
Magasröptű érvelés: A cikkben szereplő platformot irodai és multimédiás felhasználásra szánták. Főleg vékony notebookok, vékony laptopok készülnek vele.
[link]Nyilván erre a feladatra alkalmatlan egy steamdeck. Persze, ennek a típusú felhasználásnak természetesen része a gaming is. Méghozzá a casual gaming. Ami minden tekintetben más, mint amire egy dedikált AAA gamer kézikonzol képes.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Sidorovich #17 üzenetére
link - Azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki a lelkére veszi, hogy a kedvenc termékeiből hány darabot adtak el a piacon, vagy ha nem tudja elfogadni, hogy egy vagy több nagyságrenddel kevesebb játék létezik a platformjára. Nőlj fel.
mert baromság
Aki nem ért hozzá, annak baromság, mert az mondjuk megnéz egy szép csúszkát egy szintetikus benchmarkban, és azt hiszi, hogy ezzel elvégzett egy kutatómunkát ahhoz, hogy feltárja a platform teljesítményét.
Aki ért hozzá, az meg tudja, hogy az ARM chipeken nagyobb az overhead például kontextusváltáskor, és tisztában van ezzel, hogy ez milyen szituációkban tud problémákat okozni.
Az Apple meg esettanulmányként érdekes
Esettanulmányként érdekes. A konklúzió pedig az, hogy az apple azért váltott armra, hogy nagyobb kontrollja legyen a chip gyártása felett, mintha teljes egészében az intel kénye-kedvére kéne támaszkodnia a termékpaletta kialakításakor. Ezzel elméletben rugalmassabb és szabadabb termékportfóliót tudnak kialakítani, és a bevételnek is talán valamivel nagyobb része marad meg a számukra. Az apple ARM-ra váltása tehát nem arról szól, hogy ARM-ra váltottak, mert az jobb lenne, hanem arról, hogy kellett valami dizájn, amire elmenekülhetnek az intel elől.
-
Sidorovich
senior tag
"Ez a cikk mondjuk nem az appleről szól, csak gondolom nem sikerült elolvasni."
Közös vonatkozás az ARM, ha nem sikerült összekötni. Az Apple meg esettanulmányként érdekes, akiknél ez a váltás (x86 -> ARM) elég nagy sikerrel megtörtént 4 éve (!!!), ami most PC vonalon elkezdődött, és az MS is hozzájárul a cikkben emlegetett ISO kiadásával."Inkább mondjuk úgy, hogy szoftveres és hardveres limitációi is vannak."
Nem mondjuk úgy, mert baromság. Ami nem megy ARM-en, az azért van, mert nem portolták vagy fejlesztették le rá, és nincs rá emulációs réteg, amivel ez a probléma áthidalható. Elhanyagolhatóan kevés ilyen szoftverről tudok, főleg a mostani Windows 11 ARM esetén."topikokat járnék trollkodni, egyszerűen hazugság"
Nem, nem az. Had ne linkeljem megint be a f**szságaid másik topicokból, csak hogy a többiek lássák, milyen színvonalas szakmai beszélgetéseket gerjesztesz. Na jó, csak egyet: [link][ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Ez a cikk mondjuk nem az appleről szól, csak gondolom nem sikerült elolvasni. Az meg, hogy én konzolos topikokat járnék trollkodni, egyszerűen hazugság, eddig életem során talán 4 ilyen topikba írtam. Igaz, mindegyik személyes traumát okozott számodra, amikor szembesültél azzal, hogy nem mindenki tisztel istenként egy okos mariózos tamagocsit.
Nem lehetséges, hogy mégse te vagy a helikopter, és pár techtestvérrel együtt hangoskodva egymás buborékját fújjátok? Milyen érdekes, hogy mindig ugyanaz a 4-5 nicknév jelenik meg ezen platformok komment mezejében, hangazosan ugyanazt a követ fújva, a következtetést vonja le mindenki saját magának.
maximum szoftveres limitációi vannak
Inkább mondjuk úgy, hogy szoftveres és hardveres limitációi is vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
hát nem tudom, építs irodai pc-t steam deckből, másnap nem kell menned dolgozni
-
aktív tag
aki annyira képtelen, hogy megnézze, hogy mit tud hardveresen így megjelenés után 4évvel egy M1-es chip integrált grafikus egysége (esetleg m1 max / ultra, stb), és még mindig ott van leakadva, hogy nagyságrendekkel kevesebb játék van egy oprendszeren, annak mindent kár magyarázni.
Az ilyen majd a steam decket is le fogja szólni, meg az összes konzolt, meg az összesmindent, mert mindenki hülye, mindenki szembe jön az autópályán
hogy olyan magaslatokba ne ereszkedjek, hogy megvan a gamer pc helye is, meg a mac helye is, meg úgy minden más helye is a piacon, ami nem tényleg életképtelen hülye termék. És hát az új snapdragonos laptopok / tabletek helye meg aztán végképp (erről szólna a cikk, vagyis még csak nem is erről, hanem arról, hogy végre ki van adva hozzá ISO)
De nyilván jobb az egész ARM-ról vitatkozni, mint a témához szólni, mert egy értelmes hsz azt is feltételezné, hogy legalább minimálisan megvan a háttértudás. -
addikt
Nem láttam korábban itt írva róla, de állítólag a Microsoft adott pár lényegi funkciót a Prism emulációs rétegbe az egyik Windows 11 frissítéssel, úgyhogy ezt beszúrom ide:
A lényegi hozzáadott funkciók többek között van az AVX, AVX2, BMI, FMA és F16C utasításkészletek támogatása.
Azt tudom, hogy az AVX2 megléte létszükséglet bizonyos játékok esetén illetve olyan programok számára is, mint például a Topaz Video AI vagy a Premiere Pro.
[ Szerkesztve ]
Nexus 5x > Pixel 4a 5G \\ AMD Ryzen 5800X3D - Gainward RTX 3070 Phoenix - Acer ED347CKR Ultrawide \\ Asus Zenbook 14 UM3402YA \\ Playstation 5 \\ DJI Mavic Mini \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steelseries Arctis Nova 7 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Ubi Connect: Hopkins955
-
Sidorovich
senior tag
Hagyjad, nem érdemes túl sok energiát belefektetni. Rendszeresen trollkodja szét az összes topicot ahol valami olyasmi a téma, amit ő nem szeret. Tipikusan rendszeres vendég a játékkonzolokat érintő híreknél ahogy az ehhez hasonlóaknál is.
Mindeközben valamelyik korábbi topicban említette, hogy valami 10-12 éves gépe van, de 2 FPS-t emleget a legújabb Mac gépekkel kapcsolatban. Ahhoz képest egy mai Macen elindított virtuális Windows 11 közelebb van a gamer PC fogalmához.Az itteni állítása, miszerint az ARM gépek sosem lesznek alkalmasak desktop felhasználásra, úgy baromság, ahogy van. Már 4 éve milliós nagyságrendben használják munkára és szórakozásra egyaránt, és bármi amire most nem alkalmas, annak maximum szoftveres limitációi vannak a fejlesztők oldaláról.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Addig, hogy opengl, még rendben is volna a dolog, de ha a fejlesztők nem adják ki nagy számban a játékukat rá, akkor max emulációval futtathatod őket (vagy elindul, vagy nem, vagy jól fut, vagy nem... de inkább nem). Továbbá a mikrokerneles felépítés se tesz jót a grafikai teljesítménynek egy hívásintenzív szituációban.
Kinyílik a bicska a zsebemben, amikor a kommentelők belemanipulálják a hozzá nem értő, játszani kívánó felhasználót abba, hogy ilyet vegyen, azt a benyomást keltve benne, hogy ez megfelel a célra. Aztán egy hét múlva sírás közepette fogja az egészet a kukába kivágni, miután rájött, hogy tízszeresen túlárazott elektronikai hulladékra pazarolta a pénzét. Ez nem csak a mac gépekre vonatkozik, hanem a windowsos snapdragonokra is.
-
hapakj
őstag
hogy az osx hirtelen gamer platformmá változott
- dehát, dehát, dehát a macOS (ma már így hívják) natív tud OpenGL-t!!!! Onnantól már akkor az az ultimate gaming platform nem?Nehéz lehet elkeseredett módon kigooglizni azt az évente 3 db játékot, ami nem 2 fps-el fut rajta
. - én erre az abszolút hangulatkeltő hülyeségre gondoltam. Mivel már volt dedikált windows-os gépem gaming-re, ezért nem is igazán foglalkoztam vele és nem is költöttem rá, de így is több megvásárolt játékom, vagy natívan működöt macOS-en vagy ingyenes eszközökkel sikerült beüzemelni. Ha valaki mondjuk bármilyen gaming hw helyett, egy komolyabb megoldásba fektett, mint pl.: Parallels vagy CrossOver még jobb eredményeket tud elérni bármilyen gaming hw árának töredékéért, s továbbra is megmaradnak az Apple gépek által adott előnyök, csendes működés, kompakt méret, remek akkuidő.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Ha már hozzáértés, azt azért ne akard beadni, hogy az osx hirtelen gamer platformmá változott. Van az a szintje a ferdítésnek, ami már túl sok
-
Pikari
addikt
válasz Sidorovich #4 üzenetére
néha játszom is rajta
Részvétem. Nehéz lehet elkeseredett módon kigooglizni azt az évente 3 db játékot, ami nem 2 fps-el fut rajta.
-
Pikari
addikt
Az a te egyéni problémád Amúgy risc-v-nél azért van egységes platform, mert előre megfontolt szándékkal csináltak hozzá.
-
Sidorovich
senior tag
Az ARM platform sosem lesz alkalmas desktop felhasználásra.
- ezen a baromságon én is jót röhögtem.4 éve köszöni szépen jól megvan az ARM-el az Apple. Nem véletlen kezdi felütni a fejét PC oldalon is. Én is arról pötyögök, ügyeimet intézem, szoftvert fejlesztek, virtuális gépen Windows 11-et és Debiant futtatok, néha játszom is rajta. Mindezt egy max terhelésen 20W-ot fogyasztó SoC-al (ebben a keretben a CPU és GPU is benne van), bő 20 órás akksi üzemidővel.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
és a RISC-V mögé miért lenne bármi egységes platform? Érdemes lenne megnézni, hogy x86-nál miért alakult úgy ki, hogy lett és ARM-nál miért nem.
Az ARM platform sosem lesz alkalmas desktop felhasználásra.
- Mondjuk az Applenek ezt elég jól sikerült megoldani. Most is olyanról pötyögök[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Depending on the device, it will likely be necessary to include drivers from the device manufacturer for the installation media to be successfully bootable
34 évvel az első ARM chipek megjelenése után még mindig nincs semmilyen egységes bios. Még félmillió forintos kacaton sem. Az ARM platform sosem lesz alkalmas desktop felhasználásra. Jöjjön inkább a risc-v, rossz nézni azt a totális inkompetenciát, amit ez a slepp leművelt.
-
aktív tag
Egyébként végre
Én örülök!
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Synology NAS
- E-roller topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Bundle topik
- Revolut
- Iqos cigaretta
- AliExpress tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB