Új hozzászólás Aktív témák

  • kenwood

    veterán

    válasz soma314 #15600 üzenetére

    Nekem 103 kerdesem volt az uj ccna vizsgan. Elvileg 2-3000-es pool van. Szerintem ha sikerulne is megszerezni az osszes kerdest, akkor is nehezebb lenne megjegyezni a valaszokat,mint felkeszulni a vizsgara. kisebb-nagíobb topologiak, routing tablak, kimenetek vannak a kerdeseknel. Nem igazan tartom eletszerunek a dolgot.

    [ Szerkesztve ]

    Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

  • olloczky

    senior tag

    válasz kenwood #15601 üzenetére

    Mi ebben a nem eletszeru?

    Szerk.: ja gondolom a dumpolasra ertetted, sry

    [ Szerkesztve ]

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • ÁrPi2

    senior tag

    válasz suomalainen #15590 üzenetére

    Tisztelt magasszintű packetterelőpásztor(ok)!

    (...én a megszólításhoz ;) kapcsolódóan még Packet Tracer-t meg kicsit GNS3-t használó kiskolléga vagyok itten IE-k és IE aspiráns félék körében, én "mostanában" az A -tól a P -ig akarok csupán eljutni :B)

    Mindahány név ajánlatot köszönöm mindegyikőtöknek!

    (Kevin Wallace úgy látom itt kicsit "controversial" :F:F)

    Mindemellett megkésve olvasva az utobbi kommenteket , hol vagyok én attól de valóban érdekes (lehet a régi komoly tudású pásztoroknak) odafigyelniük hogy két vagy ugye három év a diszkusszióban szóba került csúcs cisco cert új standard érvényességi ideje. És A szintemen ami meghökkentett volna:

    "Ami a Cisco videokat illeti: ma már ugye nincs CCNA, de amiket láttam Udemyn azokat ..."

    Van ott jó új 200-301 video course, (hja...egy ccie aspiráns beszél belőled, te nem kutakodsz már jobb kisiskolát ),
    és az általam említett teacher-eket nem érinti a brekegés megjegyzés, azt én nem is érteném (hát ugye mert nem értek békául :DD. Habár hallgatom Maher Haddad-ot per Mikrotik, vagy Shyam Raj-ot per Juniper).

    David Bombalról szólván ő jó, de pl. valóban lassú (talán didaktikusan lassú és ismétlő), ezért azt találtam hogy 1,2-1,5 X vagy nagyobb lejátszási sebesség mellett lehet jobb a tanulmányi élmény.
    79,5 óra pt és gns3 labokkal 10 dodó volt a nagy udemy sitewide árleszállításkor.

  • Maco Mamuko

    újonc

    válasz ÁrPi2 #15603 üzenetére

    Ha még keresel Python kurzust, akkor van még egy jó "Python for Network Engineers" kurzus, ami méghozzá ingyenes is: https://vimeo.com/user31890934

    Natív amerikai (elvileg), CCIE és Ő készítette a Netmikot..

  • suomalainen

    tag

    válasz soma314 #15600 üzenetére

    Most teljesen felesleges belemenni abba, hogy kell CCIE labig eljutni, részben mert a written nekem is meglett anno, másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy mit várnak el egy laborvizsgán.
    1.
    Az új labor kapcsán nem azt akartam kidomborítani, hogy savanyú a szőlő, hanem azt, hogy a v4 és a v5 között korántsem volt akkora ugrás, mint a mostani Enterprise lab között. Ahogy most látom, az Ent.lab annyira progresszív elemeket tartalmaz, amit innen nézve most nem tudom hogy lehet majd megugrani. A v4, v5 szerintem jóval teljesíthetőbb elvárásokat állított a vizsgázó elé, részben mert a CLI-on belül maradtál.
    2.
    Az új CCIE lab is egy komoly szinvonalat tükröz (ezt soha nem is állítottam hogy nem igy lenne, hanem pont az ellenkezőjét), viszont van egy nagy gond: valószínű szanaszét lesz dumpolva, ugyanúgy mint a v5 volt. Ezért írtam, hogy ma már minden kecskepásztornak van CCIE minősítése. Ez nem azt jelenti, hogy akinek van, az kecsekpásztor, hanem azt, hogy nagyon nagy lett a zacc. Remélem érted a különbséget.
    3.
    Ami a számokat illeti, teljes tévedésben vagy. 2019 nov végén adták ki az első 64000 számot (ez tuti hogy így van), rá 2 hónappal már volt 66000 is. Ha te is 2019 közepe táján vizsgáztál és 60k alatti a számod akkor már remélem érted, mit értettem azon, hogy szeneslapáttal hányták a CCIE-t. Na, ezért írtam, hogy boldog-boldogtalan ment vizsgázni dumppal (alias kecsekpásztor) akik bőven nem voltak az elvárt szakmai szinvonalon, de meglett, mivel dumpolt. Annyira mentek, hogy lehetetlen volt helyet foglalni már tavaly augusztus környékén.

    [ Szerkesztve ]

  • Yeffy

    veterán

    válasz soma314 #15600 üzenetére

    koszi az ismetelt bő lére eresztett kommentet! :K

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • sajnos Indiában tényleg vannak arra szakosodott cégek, hogy ccie lab-okat dumpoljanak... :(
    A CCIE RS v5 nagyon népszerű volt, mert "népszerű" technológiákat kért számon, sokszor nyakatekert scanario-kban (hiszen mégiscsak CCIE...). Nagyon nagy volt az igény, nagyon sok hivatalos tananyag készült, több cég tartott bootcamp-eket, így nyilván több infó is szivároghatott ki vizsgákról, nagy study group-ok is alakultak. Valóban tűnhet úgy, hogy "csak" be kell gyakorolni a sok infó alapján task-okat és meg is van...
    Hát nem. Sok emberrel találkoztam Brüsszelben, akik 3-4-5x voltak már RS lab-on. Néhányan tudták, min csúsztak el korábban, viszont meglepően sokan nem tudták... merthogy szerintük működött, úgy működött ahogy kérték, de aztán a kiértékelésnél ott virított a megmagyarázhatatlanul kevés % egy-egy section-nél. Szóval van egy ilyen faktor is. Hiába dump-olsz, az sem garancia. Meg ha tudod, az sem.
    Egy ismerős, akivel egy bootcamp-en voltunk, már eleve JNCIE-SP volt, amikor elkezdte a CCIE-SP-t. Kisujjában volt az egész, nagyon éles esze volt ehhez, öröm volt vele készülni. Ötödszörre lett meg neki... Ebből az 5-ből 2 alkalom olyan volt, hogy egyszerűen nem hitte el, hogy nincs meg. nincs magyarázat, már csak dühből ment vissza ötödjére. Volt néhány ugyanolyan task, mint a korábbi vizsgákon, de a józan ész és a konfig guide-ok alapján sem volt más megoldás, mint amit először kitalált, nem tudta máshogy csinálni. Ötödjére már megkapta a pontokat ugyanarra a megoldásra, amire korábban nem.

    Lehet, hogy van "birkapásztor" CCIE, de szerintem ez a jelenség nem tömeges, főleg nem az EU-ban vagy az USA-ban.

    A mostani CCIE lab-ok pedig tényleg húzósnak tűnnek nem csak a kibővült topic-ok és az automatizáció miatt, hanem a lebonyolítás miatt is. Az egész az eddigi DIAG section-re hasonlít nekem, csak itt még konfigolni is kell, meg design, meg tshoot... de mintha a CLI már nem lenne annyira fókuszban. Érdekes lenne tapasztalatot olvasni valahol erről, de még egy darabig nem lesznek lab vizsgák.

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz suomalainen #15605 üzenetére

    Én személyes tapasztalatból mondom mert a v4-en voltam először a vége előtt pár héttel hogy nem volt ám az könnyebb. Nem volt olyan hogy 30 perc plusz a tshootra ha akarod, nem volt minscore rendszer, és bár 4 switch és 6 router volt csak de agyament feladatok voltak. És pont azért mentem el rá mert egy éve készültem kb. 600 órát, és meg akartam próbálni hogy ne kelljen az új topikokat megtanulni. Ahogy a v5-t is most sokan. El is húztak csúnyán.

    Három olyan dolog jut hirtelen eszembe ami robbanásszerűen hozzájárul a számok növekedéséhez:
    - sokkal több a track
    - egyre több embert érdekel mert nő a piac és az igény rá
    - sokkal könnyebb laborhoz jutni. Anno hol tudtál virtuálisan 50 routert futtatni? Esély sem volt készülni mert nem volt vas vagy arra pénz. Mikor még két napos volt itthon se sokan fértek hozzá. Most bárkinek elfut egy alap notin kis túlzással 20 router.
    Az, hogy vannak dumpra szakosodott cégek az tény. Ahol van kereslet ott lesz kínálat is. Ismerek jó CCIE-kat és kevésbé jókat is. Ahogy jó ügyvédet és rosszat is. Pedig mindegyik doktori címet kapott. De végigtolta az X évet, puskázott vagy sem.

    Én a CV-n, Linkedin-en, blogon stb. kívül nem használom a számomat, mert nem jelenthet erőfölényt. Azért ne merjen nekem ellent mondani valaki mert CCIE vagyok? Azért nézzem le mert ő nem az? Na akkor nagy baj lenne.
    Szoktam tévedni, sok dolgot nem tudok, és ez így van rendjén. Fel szoktam vállalni.
    Viszont a CCIE sok dologra megtanított a CLI-n kívül:
    - hogy ne adjam fel
    - hogy legyek kitartó
    - megtanultam tanulni
    - megtanultam menedzselni az időmet
    - megtanultam priorizálni
    - megtanultam átlátni magasabb szinten dolgokat, rendszerben gondolkodni
    - képes voltam 8 órán át stressz helyzetben koncentrálni
    - hoztam áldozatot (1600 órát a szabadidőmből) és megtérült
    - rájöttem, hogy rengeteg dolgot nem tudok, és ez azóta is így van

    Nem azért tisztelem az embereket mert CCIE-k vagy CCNA-k hanem amilyen emberek. És nem várom el hogy tiszteljenek mert CCIE vagyok. Tiszteljenek azért ha bizonyítok, ha segítek, ha magyarázok és tiszteljék azt az 1600 órát amit beleraktam. Mert nem hiszek a rövidebb útban. Abban hittem hogy a CCIE a mellékterméke annak hogy egyre jobb szakember vagyok. Nem a cél, a következmény. A tiszteletre rá kell szolgálni. És ez nem egy generált számon múlik.

  • soma314

    tag

    válasz suomalainen #15605 üzenetére

    "felesleges belemenni abba, hogy kell CCIE labig eljutni, részben mert a written nekem is meglett anno, másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy mit várnak el egy laborvizsgán."

    Akkor te ráléptél arra az útra, amin én végigmentem, ezért nem lehetsz tisztában mit jelent megcsinálni a labot, csak addig tudod, hogy eljuthattál volna egy laborjelentkezésig.
    Nagyon sajnálom, mert nyilván sokkal többet tanultál, mint egy CCNP, de az elméletire nem ad ott a Cisco címet.
    Akármilyen nehéz is volt a beugró elméleti vizsga, hidd el az még nagyon az eleje volt a CCIE megszerzéséig. Ez volt legalábbis az én tapasztalatom, de eddig nem találkoztam olyannal, aki megcáfolt volna.

    Eljutni a labig eddig volt nehezebb, az új rendszerben könnyebb.

    Én szerencsés voltam és végig a v5-re készültem, vizsgáztam. Annyit tudok a v4-ről hogy keményen volt benne framerelay, ami általában nem az emberek szíve csücske. A v5-ben már nem volt. Ha ezt vesszük akkor ez egy elég jelentős különbség. Akkor a v5-ös könnyebb lett, mint a v4-es?!

    Az elméleti vizsgával jártam úgy, hogy bekerültek az "evolving technologies" címmel az SDN, Cloud, IoT. Nem örültem neki, de ha megcsináltad az emléletit, akkor tudod, hogy nem az volt a meghatározó.
    Szerintem az új vizsgán is leginkább a CLI-ben maradnak majd a jelöltek. De el tudok képzelni némi TCLshell-t, ansible-t, esetleg a diagnál valami Cisco termék kimenetét.

    Jól tudhatod, mert én 2019 nov előtt vizsgáztam és az én számom 63-assal kezdődik. Azt írtam, hogy a ccie hall of fame utolsó frissítésének a száma 57k, ami 2017 nov-i adat azt akartam írni, hogy a két száma kiadása között nincs 2 év különbség, de látom 2000-et írtam. (Korán volt, elnézést.)
    Na most 2019 nov és 2017 nov kb 2 év és kb 6k a különbség a két szám között. Erre mondtam, hogy évi 3k.

    Az, hogy egy vizsga ciklus alatt mindez nem egyenletes, az teljesen természetes. Néhány évente változtatják, amikor kijön az új még csak könyv sincs hozzá, nem hogy felkészítő VoD anyagok, bootcamp-ek...Amikor meg bejelentik az új rendszert, akkor aki teheti és esélyt érez az még elmegy a korábbira.
    Én másodszorra mentem át, az első alkalommal egyedül ültem a laborban a két proktorral. A második alkalommal tele volt. Egy év telt el köztük és a második alkalomnál már lehetett tudni, hogy jön az új rendszer 4 hónapon belül. (A Covid ezt kicsit felülírta, de akkor még nem létezett.)
    Szóval egy olyan statisztikát néznék meg, hogy hányan próbáltak az adott időszakban vizsgázni és abból hányan mentek át!

    A Cisco nem ad ki részletes információkat a vizsgád eredményeiről. Pl százalékos értékelést, sőt olvastam olyat is hivatalos forumon, hogy adott labor variációnként más-más lehet az elvárt konfig / diag arány, mert úgy fair. Vannak nehezebb és könnyebb laborok, diag kérdéssorok. Ezért simán el tudom azt is képzelni, hogy ha "mindenki megbukik" akkor a Cisco visszavesz a megkívánt eredményből, könnyíti a labort...
    Ezért sem mondhatod azt, hogy az egyik verzió nehezebb, mint a másik (v4, v5, v6...) mert fogalmad sincs mit kell rajtuk elérni. Az új labornál meg gyakorlatilag még senkinek sincs semmi tapasztalata.

    Én is találkoztam a vizsgán olyan személlyel, aki elmondása szerint hetedik alkalommal van ott. Ránézésre, angol kiejtésre indiai származású lehetett. Persze le lehet "kecskepásztorozni", de egyrészt ez elég rasszista, mert valahol olvastam, a hogy a 7. az átlag a sikeres labor vizsgából!

    Persze biztosan hirdetnek indai, kínai csoda "tanfolyamokat", amivel garantálják neked, hogy átmész, de szerintem ahhoz is érteni kell (CCNP szintnél jobban) a témához és/vagy fotógrafikus memóriával kell rendelkezni.

    Én ezzel kapcsolatban egy rémtörténetre emlékszem, ami a CCDE-ket érintette néhány éve. Bizony a Cisco rámozdult és veszélybe kerültek a megszerzett CCDE-k.
    CCDE-ről nem sokat tudok, de annál még inkább el tudok képzelni dump-olást a dolog tervezési jellegéből adódóan.

    A számok beszélnek kb 150e emberre juthat 1db CCIE/CCDE, ami mondjuk Hazánkra vetítve úgy 60-70 ember? Hát ez egy rohadt híg társaság lehet.

    Egy költői kérdés:
    Na most mi a valószínűbb, hogy valaki dollár tízezreket költ egy "kecskepásztor" fotografikus memóriával azért, hogy egy őt meg nem illető szakmai tanúsítványt szerezzen, amivel aztán egy rövid, de zuhanó karrierbe kezdhet tudás nélkül. Ahelyett, hogy végigjárná a casinokat és blackjack-en számolná a lapokat (könnyebb is elsajátítani) vagy az a valószínűbb, hogy azok, akiknek nincs (még) meg a CCIE azok irigységből igyekeznek degradálni azt!
    Mindenki válaszolja meg magának.

  • soma314

    tag

    válasz kenwood #15601 üzenetére

    sajnos az új CCNA-nál ez már így van
    itt van róla egy jó videó: https://www.youtube.com/watch?v=FjiVI880NBE

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz soma314 #15609 üzenetére

    A CCDE tudomásom szerint az egyetlen vizsga amihez semmi nincs kint. Amikor egyszer kikerült lefújták a következőt és felülvizsgálták az előző eredményeket ahogy írod is.
    Nekem 2,5-es átlag próbálkozás rémlik és 10% az elsőre sikeres versenyzők aránya tudomásom szerint.

  • soma314

    tag

    válasz FecoGee #15611 üzenetére

    A 2.-3. próbálkozást, mint átlagot én évekkel korábban hallottam, olvastam, 2019 őszétől az új változat miatt besűrűsödtek a vizsga próbálkozások. Lehet úgy volt, hogy abban az időszakban minden 7. vizsgázónak volt sikeres a laborvizsgája. Most nem találom meg hol olvastam, és az is lehet, hogy rosszul emlékszem.

    Arra viszont biztosan emlékszem, hogy kétféleképpen is számolják az egyikbe beleszámolják a "no show"-kat, a másikba nem.
    Amikor először mentem laborra, akkor úgy voltam egyedüli vizsgázó, hogy papíron voltak mások is, csak nem jelentek meg a vizsgán. Ők a "no show" kategória.
    Az elméleti vizsga úgy volt érvényes 3 évre, ha 18 hónapon belül megkezded az első labor vizsga próbálkozást és utána 12 hónapon belül a következőt. Feltételezem azért jelentkeztek be vizsgára és fizették ki a vizsgadíjat, hogy bent maradjanak az időben. Ettől ugye nem lesz nehezebb a vizsga, de feltételezhetően azért nem mentek el, mert nem tartottak ott a felkészülésben, hogy esélyt láttak volna á.

  • Yeffy

    veterán

    válasz FecoGee #15608 üzenetére

    Én a CV-n, Linkedin-en, blogon stb. kívül nem használom a számomat, mert nem jelenthet erőfölényt. Azért ne merjen nekem ellent mondani valaki mert CCIE vagyok? Azért nézzem le mert ő nem az? Na akkor nagy baj lenne.
    Szoktam tévedni, sok dolgot nem tudok, és ez így van rendjén. Fel szoktam vállalni.

    Nem azért tisztelem az embereket mert CCIE-k vagy CCNA-k hanem amilyen emberek. És nem várom el hogy tiszteljenek mert CCIE vagyok. Tiszteljenek azért ha bizonyítok, ha segítek, ha magyarázok és tiszteljék azt az 1600 órát amit beleraktam. Mert nem hiszek a rövidebb útban. Abban hittem hogy a CCIE a mellékterméke annak hogy egyre jobb szakember vagyok. Nem a cél, a következmény. A tiszteletre rá kell szolgálni. És ez nem egy generált számon múlik.

    szereny velemenyem szerint ez mindenkepp egy jo es tiszteletremelto hozzallas. :K
    en is hasonlo elveket vallok (meg ha a kozelebe sem vagyok az IE-nek :D).

    A CCDE tudomásom szerint az egyetlen vizsga amihez semmi nincs kint.
    erre van amugy magyarazat, h miert? mondjuk, mert ez kb a top/koronaja a Cisco cert hierarchianak? nem ismerem ezeket a magas szintu cert-eket, remelem nem irtam nagy butasagot.

    [ Szerkesztve ]

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz Yeffy #15613 üzenetére

    Azért mert olyan mint egy “kalandjáték könyv”. Az előző válaszra épülnek a következő lehetőségek. Tehát ha pl. az első kérdésre beklikkelsz valamit akkor az alapján jön a következő kérdés. Ez eleve nehezíti mert minden kombinációt ki kellene lopni. Itt nincs konfig csak kattogatás, ez is vue vizsga mint amit jól ismerünk. Csak CCDE Practical a neve. És ha jól emlékszem négy feladat van a vizsgán, tehát rengeteg lehetőség van. Ami még másképp működik hogy kb. 3-4 havonta van egy vizsga, tehát nem lehet menni annyiszor mint CCIE-ra. Illetve jóval kevesebb a jelentkező is. Itthon pl. ha jól tudom mindösszesen 1 CCDE van.

  • Yeffy

    veterán

    válasz FecoGee #15615 üzenetére

    ertem, igy mar vilagos, koszi :K

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • suomalainen

    tag

    válasz stfreddy #15607 üzenetére

    Tényleg nem akarom ezt tovább nagyon feszegetni, csak gondolatébresztőnek szánom a kommentet, egyben lezárásnak is.
    Pont azért sikeres a dump, mert olyan configot adnak közre, amit a script kér, nem pedig szükségszerűen azt, ami a config lenne a valóságban. Az esetek többségében a kettő egybevág, de van, hogy nem. Amikor az ismerősöd vizsgázni ment, könnyen lehet, hogy ilyennek esett áldozatul.
    Lehet, hogy ebben a fórumban olvastam, hogy valakinek úgy lett meg, hogy kérte az újraszámolást. Ezek azok az esetek, amikor a script hibázik. Könnyen meglehet, hogy gyakran fordul ez elő és ezért van az, hogy nem tudják miért nem lett meg a lab, amikor annyira egyértelmű volt, hogy mit kellett configolni. Emellett ott van az IOL, ami finoman szólva sem bugmentes.
    Viszont, ha ennyire körülményes volt a v5 pontozása, akkor hogy fog teljesíteni egy script mondjuk egy sd-wan deploymentnél, amikor a cisco ajánlás az aws vagy azure és ehhez mondjuk még automatizálni is kellene egy kicsit. Ha a v5-re annyit kellett készülni amennyit, akkor a mostani lab szerintem jelen pillanatban teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a vizsgázó elé.

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz suomalainen #15617 üzenetére

    volt egy CCIE Webinar pár hónapja az új verzió kapcsán. Hangzottak el érdekes dolgok. Állítólag alap dolgokat fognak kérni az SD dolgok kapcsán, illetve alap scripteket stb. Mert kimondott tény hogy ez nekik is új irány. Én erre nagyon kíváncsi vagyok. Holnaptól nyitva a brüsszeli labor, Beijing már 1-je óta nyitva van. Jöhetne már valami tapasztalat és beszámoló :)

    Az újraszámolós sztory soma314-é (én úgy emlékszem legalábbis), és az volt a pletyka anno hogy a reread 1%-ban sikeres, a többi esetben kidobott pénz. De ki tudja, mi a valóság...

    [ Szerkesztve ]

  • soma314

    tag

    válasz suomalainen #15617 üzenetére

    Valóban "enyém" a reread-es story. Szóval engem nem kell meggyőzni mennyire lehet bug-os az IOU, mennyire lehet bízni a script-es javításban.
    Annyiban izgalmas a dolog, hogy reread-et csak akkor kérhetsz, ha reread nélküli eredményed is közel van a sikerhez. 1000 dolcsi, amit csak akkor kapsz vissza, ha eredményes a reread (vagyis sikeres a vizsgád). Szóval nem kevés kockázat.
    De pont ez is afelé mutat, hogy a vizsga letétele nem kevés áldozatot kíván (és ebből szerintem az anyagi a legkisebb áldozat) ezért sem értem a "kecskepásztoros" kijelentésed.

  • Maco Mamuko

    újonc

    Network design irányba megéri menni kezdőként? Ha majd később váltani szeretnék hálózati mérnök pozícióra, akkor nem lesz hátrány, hogy nem network operator/administrator tapasztalatom van?

  • Cyber_Bird

    senior tag

    válasz Maco Mamuko #15620 üzenetére

    Szerintem ez nem offtopic :)

    Nezopont kerdese, operations tapasztalat mindenkeppen jo, mert sok olyan dolgot tudsz majd hasznalni a designban, amire nem feltetlen gondolnal egyebkent, ha csak "elmeleti" tudasod van. Szerintem a jo irany, ops/admin --> design, de nyilvan azert mert valaki nem igy kezdett meg lehet jo designer, es lehet kesobb jo az opsban.
    Tapasztalatom szerint design teruleten kevesebb cli-t fogsz latni, tehat ha onnan akarsz atmenni ops-ra, akkor nehezebb lesz a valtas, mint ha forditva csinalnad.

    En opsrol jottem designra, es sok teruleten kiestem a gyakorlatbol, mert eleg ritkan kell hibat keresnem, foleg eles outage eseten, es amit opson fejbol vagnak azt nekem neha ki kell vadaszni a doksikbol, mert emlekszem nagy vonalakban az elmeletre, de a pontos reszletekre nem. Ez persze nem akkora baj, ha ebben kene dolgoznom gyorsan visszarazodnek, de ha soha nem is foglalkoztam volna ops-al akkor szerintem nehezebb lenne, de nem lehetetlen.

    Neked kell merlegelni, hogy megeri-e?

  • Maco Mamuko

    újonc

    válasz Cyber_Bird #15621 üzenetére

    Hmm, ezek alapján tényleg jobb volna üzemeltetésben kezdeni. "Neked kell merlegelni, hogy megeri-e?" - hát most más választás nem igen van, az is érdekes, ahogy ezt az állás találtam :D Köszönöm a hosszú választ!

  • Cyber_Bird

    senior tag

    válasz Maco Mamuko #15622 üzenetére

    Szivesen, bar nyilvan ez csak az en tapasztalatom/velemenyem, szoval hatha masok mast gondolnak :)

  • Yeffy

    veterán

    válasz Cyber_Bird #15623 üzenetére

    en ugyan meg nem dolgoztam design teren, de en is kb ezt a velemenyt hallottam/olvastam kollegaktol/szakmai(bb) forumokon.
    de ahogy irtad, ez persze nem zarja ki, h valakinek forditva ne menne.

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • olloczky

    senior tag

    Szerintem ez általános dolog. Nem lehet valaki tervező, alkotó ha előtte nem foglalkozott vele a használói oldalon. Ha mégis akkor az sokszor rosszul sül el. Ismétlem: szerintem, általában :)

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • Maco Mamuko

    újonc

    válasz olloczky #15625 üzenetére

    Végül kiderült, hogy nem úgy gondolták a juniort, hogy pályakezdő, hanem hogy a network designon belül junior és a fizetés alja is nettó 500 volt, szóval igazad van :DDD

  • soma314

    tag

    válasz olloczky #15625 üzenetére

    Érdekes dolog ez a hálózatok esetén.
    Csak gondoljuk végig kicsit:
    Van valaki 5 éves üzemeltetői gyakorlattal, aki egy cégnél dolgozott folyamatosan. 5 év alatt ugyanazt a rendszert üzemeltette. Amikor odament már működött. Ott kezdett juniorként. Miket bíztak rá?
    Mondjuk troublshooting-ot? Abból a rutint. Mondjuk csinálgatta a shutdown no shutdownt psec errordisable portoknál. Ha valami nagyobb gebasz volt, akkor azt valamelyik senior kolléga simogatta ki.
    Maintenance window-kban access eszközöket cserélgetett, firmware update-elt.

    Követte a szervezeti változásokat vlan-ek konfigurációjával. Mondjuk volt egy dinamikus routing protokol, amit használtak például OSPFv2 single area-ban, esetleg némi site to site VPN. A saját topológiájukat álmából felébresztve fel tudta rajzolni.
    Jellemzően az IPv6 is csak "zavaró" tényezőként volt jelen (mint lehetséges biztonsági rés), ha egyáltalán kezdtek vele valamit.
    Az 5 év végére ismerte minden egyes használt switch típusának minden firmware verziónak minden bug-ját. Tudta a saját esign-juknak, topológiájuknak minden buktatóját.

    Viszont
    - ha alapvetően új dolog, számottevő dolog történt a cégnél, például változtattak a topológián, cserélték a core switch-eket, átáltak egy másik routing protokol használatára ... akkor azt olyan külső cégre bízták, akik rendszeresen ilyennel foglalkoznak. Az üzemeltetők mindezt a folyamatot nagyban segítik a "helyismerettel" de alapvetően a know how-t egy külső cég hozza, az ő felelősségük lesz a migráció sikeressége.
    Az üzemeltető 5 év gyakorlattal, mennyit fog tudni mondjuk a többi routing protokolról, a BGP-ről, mpls-ről, IPv6-ról...csak szigorúan az RS témakörén belül maradva?
    Persze üzemeltetőként rengeteg minden nem RS témát is csinált, mert ritka az a cég, ahol külon DC-s, security-s, wifi-s személyzet van!

    Aki már épített komplex hálózatot akár otthon laborban az megtapasztalhatja, hogy a legtöbb troubleshooting a hálózat "felélesztése" során jön elő. Ha már egyszer beüzemelted, akkor már nem igazán hozhat újat (persze a valóságban a dolgok elromlanak, bug-osak...).

    Ezzel nem lebecsülni akarom az üzemeltetéssel megszerzett tudást, tapasztalatot csak rávilágítani, hogy nem feltétlenül azonos "skill set"-et szed össze, 5 év gyakorlattal az aki egy rendszert üzemeltetett folyamatosan és mondjuk az aki 5 év alatt x rendszert telepített, migrált....

    [ Szerkesztve ]

  • olloczky

    senior tag

    válasz soma314 #15627 üzenetére

    Ez is igaz. De ez is egy bizonyos tipusu ember, akibol remelhetoleg nem lesz designer, mert semmi keresni valoja olyan pozicioban. Nyilvan mellette kepeznie kell magat, es a napi rutintol eltero dolgokba belenezni, gyakorolni. Az mar ugy megint mas.

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • Cyber_Bird

    senior tag

    válasz soma314 #15627 üzenetére

    Igen, nyilvan ez megint azon is mulik, hogy valaki ssc jellegu uzemeltetesbol jott vagy nem. Azaz tobb ceg tobb halozatat latta, vagy sem. Ettol fuggetlenul szerintem az altalad felhozott peldaban a junior kollega is tanulhat, kepezheti magat, annak ellenere, hogy "elesben" nem fog talalkozni olyan hibakkal, csak az kevesbbe hatekony, kevesbbe marad meg.

    Ettol fuggetlenul ha kitarto, akkor nem biztos, hogy tudas hatranyban lesz, foleg ha nezi a forumokat is :)

    Szerk.: Ahogy olloczky leirta elottem... ideje a reggeli kavenak.

    [ Szerkesztve ]

  • kenwood

    veterán

    LEARNING kuponkodra 45% kedvezmenyt ad a Ciscopress az alabbi konyvekre :

    - CCNA 200-301 Portable Command Guide, 5th Edition
    - CCNP Enterprise Advanced Routing ENARSI 300-410 Official Cert Guide
    - CCNP and CCIE Collaboration Core CLCOR 350-801 Official Cert Guide
    - ACI Advanced Monitoring and Troubleshooting

    ENARSI premium ebookot be is zsakoltam 39 dolcsiert :)

    [ Szerkesztve ]

    Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

  • FecoGee

    Topikgazda

    Full off topic de megkérdezem, hátha tud valaki segíteni.

    Mac-en:
    - magyar kiosztással sehogy sem megy a Control-Shift-6, csak US-sel. Terminal és iTerm2 sem eszi
    - Draw.io mennyire élhető Visio helyett? Néztem export-importot, de a vddx nem volt valami szép...
    - Milyen egyéb korlátokat tapasztal aki almás géppel nyomja :)?

    Köszi!

  • gadam1

    újonc

    válasz soma314 #15627 üzenetére

    En korulbelul 10-11 ev ops-os tapasztalattal magam mogott azt gondolom, hogy cege valogatja, hogy hol milyen az ops es az engineering reszleg. Tobb enterp. ugyfel halon dolgoztam mint
    2nd vagy 3rd line network operator/analyst illetve dolgoztam standard sp platformon is, de 10 ev alatt nalam az volt a tapasztalat, hogy aki ops-ban dolgozik jobban kepben volt a halozat mukodesevel. Nem ertek egyett azzal, hogy ha egy halozatotot mar beuzemelt az ember es atadott ops-ra ott mar nagy meglepetesek nem lesznek. Olyan cifra dolgok jonnek elo egy-egy elrontott ugyfel vagy 3rd party change utan, illetve ott vannak a kulonfele performance problemak, special business requestek amiket azonnal meg
    kell oldani ilyen olyan workaround-dal. Tobb szaz incident case van lementve nalam es mind nagyon is sokretu volt illetve a megoldasukhoz teljes mertekben kellett az
    adott protocol ill. network design ismerete.
    Amit te mondasz, hogy az illeto beteve ismeri opsoskent az egesz halozatot az mar
    mas
    teszta, par ev utan lehet
    annyira
    ujat nem tud mar
    mutatni a halozat, ez komplex es
    nagy halonal olyan 2-3
    ev, de olyankor lehet valtani es
    folytatni az opsot mashol, mivel mar
    nem ad sokat az
    adott halozat amin dolgozol. Jelenleg inkabb az engineering oldalon dolgozok es
    azt
    tapasztalom, hogy sajnos egybol latszik a munkatarsakon ha egy percet se toltottek el operacioban. Potolhatatlan tapasztalatot lehet szerezni ops-ban. Persze nem mind1 , hogy az ugyfel halo mennyire standard, hany
    eszkozbol all es
    milyen technologiakat hasznal. Szerencsere volt reszem olyan ugyfel halon is dolgozni ahol volt minden, lan/wan/vpn/wlan, az eszkoz szam 10e-res nagysag rendu volt es igen, kaosz volt a kobon, ami azt is jelentette hogy rengeteg tapasztalatot fel lehetett szedni. Persze a 10 ev ops-nak a hatranya most utkozik ki nalam, nem szeretem az engineering task-kokkal jaro doksizasokat, rajzolasokat, allando projekt callokat
    stb. Engineer-kent rengeteg olyan dolgot kell csinalni ami nem tisztan technikai es ezek sok idot vesznek el. Masreszrol viszont fejlodsz mas
    teruleteken. Tenyleg attol fugg kinek mi a cel. De wgy ido utan az ember igy is ugy is felhagy a full-time ops-sal, mert nem lehet birni az
    on-call es az allando incidensek miatt, egyszeruen nincs
    maganeleted
    mellette ha jol akarod
    csinalni. Szerintem
    Crok tudna meg a
    temahoz igazan hozzaszolni
    😂 Na ossze vissza irkalok itt par sor utan, de
    erdekes
    es
    orok tema.

  • crok

    Topikgazda

    válasz gadam1 #15632 üzenetére

    Nem szólok bele mert rámgyújtják a házat :D :D :D Egyébként én is így gondolom a dolgot - de mi egy alomból származunk :D :D :D

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • gadam1

    újonc

    válasz crok #15633 üzenetére

    😂 Orok vita. Lenni kell az adott testresz mind2 oldalan es sok halozaton megtapasztalni ugyanezt, tobb reszlegen, talan akkor jobban eltudja dontwni az ember. De mindig vannak kivetelek.. nem b&w.

    [ Szerkesztve ]

  • olloczky

    senior tag

    válasz crok #15633 üzenetére

    Ugyanmar nem olyan hely ez :D lokjed nyugodtan

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • Yeffy

    veterán

    válasz crok #15633 üzenetére

    :DDD
    nem hinnem, h rad gyujtana barki is, nyugodtan oszd meg a tapasztalatod. :))

    [ Szerkesztve ]

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • soma314

    tag

    válasz gadam1 #15632 üzenetére

    szerintem én is hasonlóan gondolom. Csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy attól, hogy valaki x évet eltölt üzemeltetésben még nem jelenti azt, hogy széles körű tapasztalata lenne. Azt lehet feltételezni, hogy amit üzemeltetett azt mélységében ismeri, de nem üzemeltethet valaki "mindent".

    Ha nem is leszek népszerű a véleményemmel, de továbbra is kitartok amellett, hogy egy rendszer beüzemelése jelenti a legváltozatosabb tshoot tapasztalatot, mert ott minden lehet: layer 1-től 7-ig. Semmire nem mondhatod azt, hogy ezt feltételezem, hogy jól van konfigurálva, mert eddig ment. Lehet a lefektetett optika is hibás, vagy az újonnan használatba venni kívánt switch/router szoftvere bug-os. Mert egy új rendszernél jellemzően olyan eszközt telepítenek, ami új típusként is, ezért kevés vele a tapasztalat.
    Ha egy üzemelő rendszerben jönnek ki hibák, anélkül, hogy valami elromlana, akkor az az én szememben a hiányos commissioning/testing fázis sara és nem üzemeltetési feladata lenne azt kiegyengetni egy tökéletes világban.

    Abban is igazatok van, hogy van aki úgy üzemeltető, hogy 30 rendszert üzemeltet és akkor foglalkozik egyikkel másikkal, amikor azzal baj van, fejlesztik, migrálnak... Ez utóbbi két kategória nálam (de lehet rossz a fejemben kialakult kép) már nem klasszikus üzemeltetői feladat, hanem pont olyan, amikor egy cég külső szakcéget von be a fejlesztés megtervezésére, levezénylésére.

    A másik végletet írtam le, amikor egy jól megtervezett, jól beüzemelt rendszert üzemeltet valaki. Persze akkor lehet ideje képezni magát, de akkor nem attól lesz később jó tervező, mert üzemeltetett, hanem mert képezte magát.

    A CCIE RS tshoot labor INE video-iban rendszeresen visszatérő motívum, hogy a vizsga nem a "best practice"-ról szól, hanem a workaround-ról. Ahogy sokszor az élet is.
    Nálam viszont a jó tervező olyan, ami törekszik a best practice-ok követésére (akár alkotására) nyilván a rendelkezésre álló keretek között. És apropó keretek: szerintem nem az a jó tervező, aki műszakilag a lehető legjobban tervezi meg, hanem az, aki a rendelkezésre álló anyagi forrásokba beférve tervezi meg a lehető legjobb rendszert.
    Egy tervezőnél szerintem az is fontos, hogy jól (értsd használható módon) dokumentáljon. Ne az üzemeltető személyzetnek kelljen feltérképezni a hálózat topológiáját, hogy mit hova kell dugni.... Ez aprólékos és babra munka, de szerintem a tervezés része az, hogy egy jó LLD-ből bárki (szakma beli) meg tudja építeni a rendszert.

  • gadam1

    újonc

    Az, hogy milyen jellegu hibak fognak egy ops team-nel elofordulni a tervezes/implementalas minosege mellett azert nagyban fugg a kornyezettol amit uzemeltetsz. Ha egy full standard sp kornyezetrol van szo ott a testing/development reszre hatalamas hangsuly van fektetve. Egy egy uj hardware/software bevezetesenel tobb ezer teszt case-t kell vegigtolni es mivel a product fullra standard es meg nagy esellyel az implementacio is automatizalt, ott az opsnak tenylegesen hw cseret es vonal check-kolast kell csinalni, amik eleg halatlan melok. Ha meg nagy problema van, akkor az adott vendortol jonnek a dedikalt tac engineer-rok.
    Ha viszont egy kaoszos large ent networkrol van szo ahol van tobb dc, tucatnyi vpn gw, rengetek sp resz kulonfele mpls service-kel, wlan, hatalmas campusok stb es minden site mas es mas, meretben, tervezesben, kivitelezesben, akkor oda kell egy eros ops team. Tenyleg olyan hibakat tud szulni az elet, amire nagyon nem vagy felkeszulve es mellette ragjak is a fuled kozben a managerek/ugyfelek.
    De meg ha full standard az ent network, akkor is tuti, hogy az ugyfail bevezet egy uj appot, amivel vagy perf problemak lesznek vagy pont az okoz mashol problemakat. Plusz a legjobban tervezett halozatnal is elojohet design issue ha a kirakos egy darabjat nem jol teszik be par hoppal arrebb es konnyen lehet h a te site-odon kell valtoztatni ha az ugyfelnek az a erdeke.

  • kenwood

    veterán

    :D

    Rack fillerekbol. Szerintem lopom az otletet :D

    Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

  • crok

    Topikgazda

    válasz kenwood #15639 üzenetére

    Ikea, ha nem tévedek (:

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • Cyber_Bird

    senior tag

    válasz FeRkE #15641 üzenetére

    jo kis LackRack :)
    "the LackRack is the ultimate, low-cost,
    high shininess solution for your modular datacenter-in-the-living-room."

    [ Szerkesztve ]

  • FeRkE

    őstag

    válasz Cyber_Bird #15643 üzenetére

    Kene vennem nekem is egyet otthon Debrecenben aztan beszerelni a megmaradt eszkozeimet, jobban mutatnanak :D

  • Yeffy

    veterán

    válasz FeRkE #15644 üzenetére

    jopofa, kerdes, birni fogja a sulyukat hosszabb tavon? foleg a legalsonal.
    ezek az olcsobb modellek azert nem a terhelhetosegukrol hiresek.

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • kavik

    csendes tag

    válasz Yeffy #15645 üzenetére

    meglepően masszív, sokszor útban van így egyben szoktam cipelgetni

  • tutitibi

    senior tag

    válasz Yeffy #15648 üzenetére

    Sziasztok!

    Én egy OKJ képzés keretében végeztem el 2 évvel ezelőtt az alábbi képzéseket:
    RS4: CCNA RS Connecting Networks
    RS3: CCNA RS Scaling Networks
    RS2: CCNA RS Introducing to Networks
    RS1: CCNA RS Routing and Switching Essentials

    Nem a Cisco vizsgát tettük le , hanem az oktató intézmény által kadott egyedi vizsgasoror feladatokat. De azt 95% felett sikerült megoldani.
    Sajnos nem is vettünk át egyes témakörökből minden egyes chaptert pl. az RS3-ból és RS4-ből Nem vettük a Frame Relay-t pl...vagy a feszítőfa protokollt sem...

    A kérdésem az, hogy a munkahelyemen ahol egy kész vállalati hálózat van, ahogy a nagy könyvben meg van írva ott ezekből nem mindent kell használni mert van olyat, amit én nem változtathatok meg csak aki felettem áll. Mondjuk úgy a switchek nekem jutnak , a routereket már nehezen "adják oda" ... De szeretnék olyan poziciót majd a hálózat nagyobb részét is rámbízhatják.
    Én szeretnék letenni egy Cisco vizsgát, az alapot ami ezt a 4 fejezet felöleli. Tudom már más ok az elnevezések és mások a fejezetek is de a tananyag azért marad egy ideig ugyanaz vagy kiegészült.
    A kérdés, hogy itt kéne átnéznem, beszereznem egy Cisco hálózatos vizsgához, ami a legelső lenne ???

    Ja, és mibe kerül ez nekem pénzben ?
    Köszi :)

  • kenwood

    veterán

    válasz tutitibi #15649 üzenetére

    Frame Relay meg a serial interfacek, dsl,es a tobbi legacy megoldas szerencsere mar nincs a ccna vizsgan.
    Itt talalod a temakoroket : [link]

    Ez a (200-301) legkisebb hivatalos Cisco vizsga most.
    Amit te szeretnel, az meg a regi CCENt-nel (fel CCNA) is kevesebb lenne, olyan nincs.

    Nehany 10 euros Udemy tanfolyam (Anderson es Bombal ajanlott),es az OCG utan mar leteheto a vizsga.
    kb. 100 dollar a tananyag, 300 a vizsga.

    Alphaprep-re erdemes benevezni, mert rengeteg kerdesuk van a test exameken, es 45 dollarert megkapod melle a kozel 100 dollaros OCG-t vol 1-2-t is.

    En a Boson Exsimet is megvettem, az csak 3x102 kerdes, de sokkal nehezebb,mint a valodi vizsga, es nagyon jol elmagyarazzak a valaszokat is.
    Erdemes a legvegere hagyni, ha ott a 3 vizsgabol az egyik pass elsore, akkor szinte biztos,hogy atmesz elesben is.

    Azokon a platformokon, ahol havi elofizetesi dij van, (Cbtnuggets, Pluralsight,Linkedin learning), altalaban ingyenes az elso 7-10 nap.
    Ha jol osztod be az idodet, akkor annyi ido alatt le is tudod porgetni a helyi ccna kurzust.
    Vagy ha mar vegeztel a korabban megvasarolt Udemy tanfolyammal, es a tankonyvvel, akkor onnan betomod a lyukakat.

    Youtubeon is van par egesz jo ingyenes megoldas, de mindegyiknel van valami gond.
    Keith Barker 1.5 oraban adja elo a 20 perces temat, Jeremy's IT lab meg nincs teljes, Networkingnel az akcentus zavart.
    Kezdetnek,foltozasra azok is jok,es ingyen vannak.

    [ Szerkesztve ]

    Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

Új hozzászólás Aktív témák