Hirdetés
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Windows 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Milyen routert?
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Olcsó Temu-riválison dolgozik az Amazon
- VMware
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 10 milliárd humanoid robotot jósol 2040-re Elon Musk
- Alulértékelt az NVIDIA, 2035-re elkészülhet a mesterséges szuperintelligencia
-
IT café
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Nagyon megtetszett a Chakra, és mivel én KDE fun vagyok, ezért gondoltam felrakom.
A gépemet munkára használom, fontos, hogy a napi feladatom hibátlanul fusson, és egy frissítés se akasszon meg...
A Windowról való átállás 2 hónapig tartott, míg minden dolognak utánnajártam és beállítottam a teszt rendszeren. Dokumentáltam, majd egy teljesen tiszta installal felraktam, a Kubuntut.
3 hónapja megy hibátlanul. Tudni kell hogy egy tervező program miatt kell egy vmware alatt w7 is (csupán egy program miatt), de ezt is sikerült úgy belepasszítanom a rendszerbe, hogy ez jelenleg csupán egy programablak a sok közül.Hogy miért váltok ha a Kubi tökéletes?... Mert !! .. én már csak ilyen vagyok.
Chakrával is ezt az utat szertném végigjárni, de sajna az első mérföldkőnél megakadtam.
Amire felmenne az egy laptop. Fontos nekem hogy a melóhelyen 2 monitor van, otthon meg csak a laptop képernyőjét használom.
A Kubi 13.04 és most a 13.10-nek is olyan képernyőbeállítása van aminél ha kihúzom a külső monitort akkor visszaáll egy képernyőre és az ott lévő ablakokat áthelyezi onnan, ha viszont rádugom akkor autómatikusan visszaáll 2 képernyősre. Mindezt futás közben.Sajnos a Chakra nem ezt teszi. Más a beállító program is és mindíg kézzel kell utánnaállítanom. Nem beszélve a már nem létező képernyőn hagyott nyitott ablakokról. Annó ezért szakítottam a OpenSuse 12.1-gyel is. (A oSUSE 13.01 már ezzel a számomra jó monitorkezelővel jön ki.)
Lehet ezen segíteni?
Laptop: Acer extensa 5635Z
LSPCI kimenete[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #913 üzenetére
Nem Kubuntu sajátosság. Az Ubuntu is tudja... Az OpenSUSE is tudja .. illetve tudni fogta 10 nap múlva hivatalosan. (13.1)
A hotkey viszont egy nagyon jó ötlet. Ha nem is a lapos saját key-je, hanem egy saját magam definiált hotkey.(hogy nem nekem jutott az eszembe )..
Nekem nem is az automatizmus a lényeg, hanem a menet közbeni váltás... Ezen tovább rágódok még.[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Lenne egy kérdésem. Linux világban még kezdő lévén valahogy nem tudom helyretenni a dolgokat.
A Chakra egy tisztán Qt distro, ellenben pl a Kubuntuval vagy a Manjaroval. Ha jól bogarásztam ki akkor ezért is olyan gyors.
Ellenben nekem szükségem van pár GTK-s programra (Inkspace, Chrome, VMware, Thunerbird).
Ha én ezeket felrakom akkor nem vesztem el a tiszta Qt-t előnyét? Ekkor már nem mindegy, hogy Charka vagy Manjaro? Vagy ez máshogy működik?[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #916 üzenetére
Köszönöm.
Ez az extra már elsőre bekapcsolva (Chakra web new oldalt elolvasva) csak a kezelése és a rendszerbe beépülése nem volt nekem világos.
A többit tudom. Ezért is esett a Chakrára a választás.Már ketyeg: .. Chrome, Thunderbird, Skype, megy..
Ami mág hiányzik:
wine és a vmware, sambaMost mértem indítást... hááát.. A kubi és a Chakra egyenlőre fej-fej mellett.. (1:22), és a chakrán még nem fut a samba..
GTK-s progik egyenlőre csapnivalóan rondák, de már formálom őket. Kell még idő de sínen vagyok.
(Ha a gombokat le tudnám kerekíteni akkor már kész is lenne).[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
bob.zxr: Köszönöm a GTK-t . Közben én is megtaláltam.. Kibiból vett ihlet alapján..
Szóval. A rendszer szép , a rendszer gyors, de még nincs minden kész.
Délután a VMware foglalt le.
Ubuntun a feltelepítés nem nehéz.
Aktuális kernelhez modul telepítés, majd install.
Az utóbbi itt sem nehéz, de mi ennek a Ubuntu parancsnak a Chakra megfelelője?$ sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r)
Egyébként ubin így kéne.
Ezt megtaláltam, de a 6. pontnál elakadtam.. a 7. már le sem fut hiba nélkül.
"[ ~]# vmware-modconfig --console --install-all
sh: /etc/sysctl.d/vmware: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Unable to stop services"Értem én hogy nincs, de most én hozzam létre?
Ha ez meg lenne, akkor jöhetne a SAMBA.
Tudtok segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #922 üzenetére
Nos..
Örömhír: Működik a VMware
Üröm az örömben.. nem tudom hogy mitől.Tipp: vmware-patch a ccr-ből és a Vmware újratelepítése
most a vmware-modconfig --console --install-all is lefut.
Ezt felírom és egy 2. újratelepítésnél csak ezekkel próbálom ki.
Köszönöm..
Jön a SAMBA
(megj: Ez a SYSTEMD kicsit bekever .. szerintetek lesz ennek támogatottsága más linuxokon is?)
-
_Dumber_
őstag
Hopsz... Ezt nem is tudtam....
Csak egy kis érdekesség a rendszer sebességére.
Boot után megelégedéssel használtam. És a sebességével is elégedett volta. Észrevettem ugyanakkor, hogy a vinyó folyamarosan teker. Pár perc nyomzás után rájöttem, hogy a Thunderbird a luds. Minden telepítés után le kell állítani az IMAP levelek gépre való teljes mirror letöltését. (a céges levelezésem nem kicsit nagy). Win alatt a hiba gyorsan előjön, mert a gép konkrétan használhatatlanul lassú lesz. Itt meg észrevétlen volt a sebességre. Persze kikapcsolása után azért csak gyorsult még a Chakra... nem is kicsit.. . -
_Dumber_
őstag
Nem akarom feladni, de egyenlőre lohad a lelkesedésem.
A Chakra projekt továbbra is nagyon szimpatikus, de a sambával csak szívok...Problem:
Gép bekapcsolásakor csatlakoztatni kellene 2 külső samba könyvtárat.
Kubi fstab-ból kiollózva és átmásolva a sorokat boot alatt nem csatol.
Ha boot után az első parancsom a "sudo mount -a" akkor gond nélkül felcsatolja.
Ez alapján az fstab aktuális sora rendben van... még nyomozom mi lehet - ( LOG annyit ír, hogy olvassam el a man cifs -t).....
másik:
A vmware gép el kell hogy elérjen 2 könyvtárat a chakrán. smf.conf átmásolva a kubiról. (ott tökéletesen fut)elérni jelszó nélküli, nobody (megosztandó mappa tulajdonos "nobody:nobody" és 0777).
A Win7 látja a csatolást, de jogosultság hiányában nem engedi olvasni a tartalmát sem.Még kipróbálom McSzaby ,logoutos bejegyzését, de akkor is érdekes, hogy ami az egyik linuxon tökéletes az a másikon nem jó.... Jó tudom , hogy ennek sok oka lehet, de talán segítetek rájönni hogy merre keresgéljek.
(Elvileg a tűzfal kikapcsolva és le is szedtem - ha már jó lesz anélkül, majd visszarakom) -
_Dumber_
őstag
Szeretnék USB nyomtatót telepíteni (canon mp550), de a Chakra nem ismer fel semmit. Hálózati nyomtató már telepítve van és működik is. Mit kellene telepitenem, vagy melyik daemon nem fut?
(normál telepítés volt tegnap + aktuális frissítés)
Eddig minden linux elsőre felismerte (manjaro is) -
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #939 üzenetére
Megoldottam:
Menete:1. telepítettem: ccr cnijfilter Ebből a: mp620
talált pár ütközést , azokat először kézzel leszedtem "pacman -R -dd <nev>" -vel.
2. Erről az oldalról az Epson-multi-functional printers bejegyzés alapján a létező 10-usbprinter.xxxx.rules-be beleírtam az ATTR...-kezdetű sort a megfelelő id-vel.Utánna már telepíthető volt a nyomtató.
-
_Dumber_
őstag
-
_Dumber_
őstag
Előzetesen:
Egyfelhasználós környezet. Felhasználó: dumber
Megosztott mappa:
/home/dumber/megosztasElötte a mappára lefuttatva:
chmod 777 -R /home/dumber/megosztas
sudo chown -R nobody:nobody /home/dumber/megosztasnyomtatók is megosztva
---------------------------------------------------
# smb.conf is the main Samba configuration file.[global]
workgroup = workgroup
netbios name = chakra-samba
passdb backend = tdbsam
printing = cups
printcap name = cups
printcap cache time = 750
cups options = rawusershare allow guests = yes
wins support = Nolog file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
security = user
guest account = dumber
map to guest = Bad User#[homes]
# comment = Home Directories
# valid users = %S, %D%w%S
# browseable = No
# read only = No
# inherit acls = Yes
# guest ok = No
#[profiles]
# comment = Network Profiles Service
# path = %H
# read only = No
# store dos attributes = Yes
# create mask = 0600
# directory mask = 0700
#[users]
# comment = All users
# path = /home
# read only = No
# inherit acls = Yes
# veto files = /aquota.user/groups/shares/
#[groups]
# comment = All groups
# path = /home/groups
# read only = No
# inherit acls = Yes[printers]
comment = All Printers
path = /var/tmp
printable = Yes
create mask = 0600
browseable = yes
public = yes
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/drivers
write list = @ntadmin root
force group = ntadmin
create mask = 0664
directory mask = 0775[share]
path = /home/dumber/megosztas
browseable = Yes
writeable = Yes
read only = No
create mask = 0777
directory mask = 0777
guest ok = Yes
only guest = yes----------
Ekkor a saját felhasználóneveddel jelszó nélkül be tudsz lépni (nyilván kicsit kockázatos, de én vmware-rel használom és megfelel)---------------------------
másik lehetőség (Archwiki)
guest account = smbguest # vagy bármi más név
Ebben az esetben létre kell hozni egy jelszó nélküli smbguest usert.*************************************
ugyanez működik kubuntu alatt is a következő módosítással: guest account = nobody
Valaki nekem meg tudá mondani, hogy miért van így, hogy *ubuntu (és opensuse alatt is) nobody-val, arch alatt meg csak valid userrrel működik?
ubintu nobody uid 65534, arch nobody uid 99. (bár hiába írom át 65534-re akkor sem jó[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz Merula Alba #1183 üzenetére
Próbáld ki a Manjarot.
Abból is van KDE felület.
Azt mondja magáról hogy rolling, de szerintem ez is half-rolling.. (ha nem is annyira half mint a chakra ).
Nincs minden nap frisstés, hanem hullámokban jön.. ha már a Manjaro-s fiúk letesztelték.
Nekem eddig egyszer sem akadt meg frissítés után.
Pár hónapja üzemszerűen (értsd: munkára) ezt használom. -
_Dumber_
őstag
Én azért a kubit sem szidom.
2013 nyarán álltam át linuxra. Kb februárig kubuntu 13.04 és 13.10 -et használtam munkára, napi 8-10 órában.
Egyszer sem borult meg.Ami a manjaroban jobban tetszik az az Openbox, meg a "soha többé verzióváltás", valamint hogy érezhetően gyorsabb.
Próbáltam Chakrát is, és az is gyorsabb a Kubinál..
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz Merula Alba #1191 üzenetére
Passzolom, mint ahogy a Chakrás problémádat is.
Nekem volt, hogy a telepítő a kernelt nem töltötte be, de miután újrairtama DVD-t (vagy a pent) akkor már jó is volt. (vsz rosszul írtam ki)..mondjuk azt jó lenne tusni, hogy mit akar tőled a telepítő.. (írd be ide).
Én lehet, hogy megpróbálnám DVD-ről az installt.
Lspci:
bootolsz egy LIVE cd-t, Nyitsz egy terminált és beírod: lspci
amit kiír az ide másold be. -
_Dumber_
őstag
válasz Merula Alba #1217 üzenetére
sudo pacman -Ss flash
Aminek a nevében van flash, azt kilistázza (manjaro alatt működik)
vagy:
Tedd fel a yaourt -ot "sudo pacman -S yaourt"Utánna sudo nélkül:
yaourt flash
Itt válogathatsz az elérhető listából + a közösségi tárolóból is -
_Dumber_
őstag
válasz szaszayanou #1386 üzenetére
Röviden:
# systemctl enable ntpd.service
vagy ezt
# timedatectl set-ntp trueEzzel a szinkronizálást lehet beállítani.
Nálam antergos-on megoldotta
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz molacika91 #1496 üzenetére
mi volt a hiba?
-
_Dumber_
őstag
válasz molacika91 #1498 üzenetére
Ez sajnos csak egy általános hibaüzi.. nekem az kellett volna, hogy konkrétan mi az az 1 hiba.
Csak a Chakra van a gépen, vagy más is?. Esetleg új a laptop?.. (UEFI boot, vagy a régi MS)
Ezt kipróbálhatod.. természetesen ne UBUNTU. hanem Chakra live-val
Ha itt is hibát kapsz, az egy kicsit bőbeszédűbb lesz.. az alapján már többet tudunk
-
_Dumber_
őstag
-
_Dumber_
őstag
Akkor csak a router körül keresném a problémát.. kizárásos alapon.
Annak is a wifi részénél, mert ezek szerint a DHCP jól működik. (osztja a címet, és a name szerver is teszi a dolgát).A Chakra is képes egy kapcsolatra ráálni, (hotspot).
Esetleg a géped wifije nem akarodzik a TP-linkre ráálni....
windows volt rajta valaha? azon jó volt?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #1682 üzenetére
A rolling pont akkor működik, ha állandóan frissíted..
Ha pár frissítést kihagysz és közbe 2x is volt olyan ami egymásra épült, akkor gondban lehetsz. (pl próbálj meg egy 2013-as chakrát telepíteni.. fogadjunk még frissíteni sem tudod egyből telepítés után, viszont ha folyamatosan frissítetted, akkor tökéletes rendszered van)
Ezt a Chakra, Manjaro úgy oldja meg, hogy időnként kiad egy friss rendszert (verziószámos) , amire építhetsz. Ha egy régid van, de folyamatosan frissítetted, akkor ugyanide jutsz. - Ezek a "kiadások" összeválogatott csomagokat tartalmaznak visszajelzések alapján, valamint a kinézet is más lehet csupén promo célból. (ez a manjaron jól látszik). Ugyanakkor ez bármikor előállítható a régi rendszerről is.
(Az origin ARCH meg úgy oldja meg, hogy telepítéskor csak a repokból telepít és azért lesz mindennapi telepítésed friss)
Itt a filozófia abból indul ki, hogy legtöbb ARCH használó már túl van azon hogy : nézd annak milyen vagány színe van.. tegyük fel azt.. használatonEzzel szemben pl MINT esetén nem is frissíthető verzió között, (szerintem helyesen), UBUNTUN, meg megtehető saját felelősségre (4 miatyánk kíséretében) , mert lehet szerencséd, de akár össze is zuhanhat a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #1686 üzenetére
Mindhárom (Arch, Chakra, Manjaro) más frissítési ütemet követ.
Arch = minden napra jut valami új. (rolling)
Manjaro = teszteli az arch frissítéseit, és kb 2 hetente ömlesztve megkapod. (szakaszos rolling)
Chakra = a progifrissítések folyamatosan, a rendszerdolgok kb havonta érkeznek (half rolling ) - és itt a half inkább a "teljes" és a "szakaszos" keverékét jelentiUgyanakkor alapvetően mindegyik a: "telepítsd egyszer frissítsd folyamatosan" alapelvet követi. Tehát gördülő azaz ROLLING, és ez a lényeg
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #1688 üzenetére
...ez nem sikerül maradéktalanul....
Ha csak egy ún. pillanatképről lenne szó, akkor miért nem működik nálad?
Azért mert első teszt verzió. Jelenleg a testing repóből felépített rendszerről beszélünk. Ami meg Neked (másoknak) van az stabil.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest