-
IT café
Ajánlott weboldalak:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Csak részben hasznos az ábra, mivel mindent egybegyúr és csak a fizikai értékesítésekre szorítkozik. Annyit mindenesetre látni rajta, hogy 2007-ben tetőzött a piac, majd jön egy nagyobb ugrás lefelé, onnantól pedig máig tartó csökkenés van. Sokak szerint azért van így, mert 2007-ben jelent meg az iphone és innentől kezdték meg az okostelók a konzolpiac harapdálását. Ugyanakkor nem kevésbé fontos megemlíteni, hogy a világgazdasági válság kezdete is erre az időre esett, úgyhogy már legalább két tényezőnk van, ami szóba jöhet. Találtam egy ilyen értékesítési sávdiagramot az iphone-ról:
Berajzoltam saccperkábé egy kék színű görbével a negyedéves eladások ütemét, amin látható, hogy egy exponenciálisan növekvő vonal kerekedik ki belőle. Ez csak az Apple része, de valószínűleg elég hűen reprezentálja az okostelefonok térnyerését. Az is látható viszont, hogy a kezdeti 3-4 évben még relatíve nem sok vizet zavartak. Ez annyiban érdekes, hogyha újra megnézzük az általad talált grafikont, amibe kicsit belefirkáltam...
Behúztam egy zöld vonalat az utóbbi csökkenő évekre, és az látszik, hogy többé-kevésbé egyenletes volt a csökkenés, de sokkal meredekebb, mint amit önmagában a mobilos térnyerés indokolna. Pirossal húztam egy vonalat, ami nagyjából az iphone-növekedéssel azonos ívű. Ebből így az látszik, hogy a konzolpiaci csökkenés nincs különösebb szinkronban a mobilok növekedésével. Az első években sokkal kevésbé kellett volna zsugorodniuk a konzoloknak, míg napjainkhoz közelítve egyre jobban. Ehelyett majdhogynem teljesen egyenletesen esett a forgalom. Sőt ha a digitális eladásokat is hozzávennénk (amit a grafikon sajnos nem közöl), akkor még érdekesebben nézne ki a dolog, akkor már egy, a mobilokéval ellentétesen futó exponenciális görbét kapnánk, ami némileg simítana a konzolok esésén. Úgyhogy biztosan csak annyit lehet kijelenteni, hogy bármi okozza is ezt a nagy visszaesést a japóknál, egész biztosan nem egyetlen tényező az, hanem több különálló folyamat egymásra hatása eredményezheti. Iwata nemrég beszélt a Nintendo részvényeseinek a japán játékpiac megváltozásáról, de szerintem a saját ezirányú kutatásaikat nem publikálták. Az NX-szel talán megpróbálnak majd valahogy adaptálódni ehhez, de azt már ki tudja hogyan.
Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Horizon: Zero Dawn
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- További aktív témák...
- Bezámítás! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD digital konzol + Pulse 3D headset garanciával hibátlanul
- Új, bontatlan dobozos PlayStation VR 2 év gyári Sony garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX ONE X 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + 2db játék garanciával hibátlanul
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol 2db kontroller és játék garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest