Új hozzászólás Aktív témák

  • Tybee21

    aktív tag

    válasz moha bácsi #13107 üzenetére

    A klipp nagyon finom, határozottan bejövős :K

    David - Igen divat erre felé is a vastag keret, nekem is olyasmim van mostanában, bár csak light-os verzióban. És a motrot is helyes állítólag, de hülyén hangzik az biztos. :B

    Ez egy nyelvészkedő fórumról:

    Kérdés: Kérem, szíveskedjenek megírni nekem, hogy a motor szó tárgyragos alakjaként megfelel-e a motrot?

    Válasz: A motor főnév tárgyraggal ellátott alakja az elfogadott köznyelvi gyakorlat szerint a motort forma. Ám a nyelvjárásokban és a kötetlen társalgásban előfordul, hogy a motor szóalakot a változó tövű névszókhoz, pl. a bokor szóhoz hasonlóan toldalékoljuk, és ekkor tárgyraggal a motrot alakot veszi fel.
    A motor szó jóval fiatalabb jövevényszó a nyelvünkben, mint például a bokor alak, így a bokor szóban tapasztalható tőváltozás a motor szó esetében már nem érvényesül. Ennek megfelelően az akadémiai helyesírási szabályzat ajánlása szerint a motor főnév tárgyragos alakja motort, ugyanígy a többes száma is motorok és nem motrok. A nyelvhasználati gyakorlatban azonban a hasonló hangalakú tőváltakoztató szavak analógiájára mégis találkozhatunk a motrot formával is.

    A pénzért az ember bármire képes, még akár dolgozni is!!! <<<<<<<<<|>>>>>>>>> " - Félig vegetáriánus vagyok. Sohasem eszem húst, miközben alszok! " =)

Új hozzászólás Aktív témák