Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz samugalaxys #14715 üzenetére

    "A fotos boltban az elado nem javasolta 10bites monitor hasznalatat, inkabb lebeszelt rola, azt mondvan, hogy jo lesz nekem az sRGB."

    Akkor azt az eladót el kellene onnan tanácsolni, mert vak... ;)

    "Itt a monitoros forumon inkabb a 10bites megjelenitök iranyaba orientaltak."

    Teljes joggal. 10 Biten a megjelenített információ sokszorosa a 8 Biten megjeleníthetőnek. Képzelj el egy naplementés fotót: 10 Biten gyönyőrűen élő színű, dinamikus kép látható: annyira él a kép, hogy szinte lemászik a monitorról. ;) 8Biten ugyanez egy kifakult, sávosodott hulladék lesz... :U

    "1 BenQ BL2411PT , allitolag 100% sRGB, 16:10, DisplayPort (ez talan mindegy is), kb 270€-ert
    2 Dell U2413 99% AdobeRGB ... stb ... (8bit+fcr (az egyébként 8 Bit + FRC), ami nem tudom, mit jelent), 420€ es kb ez lenne a felsö keret."

    A Benq-k nem éppen a megbízhatóságukról híresek, ráadásul fotófeldolgozásra a 90%-uk amúgy is alkalmatlan. U2413-as Dellt már több fotós kollégánál is kalibráltam: kitűnő képük van.

    A 8 Bit + FRC azt jelenti, hogy a 10 Bit első 8 Bitje valós érték, viszont az utolsó Biteket csak "megtippeli" az elektronika. Ez akkor cinkes, ha egy monitor 6 Bit + AFRC módon működik, mert akkor még az sRGB színtérhez kellő 8 Bit sincsen meg színcsatornánként. De ez a Dell szerencsére nem ilyen. Az elektronikája 14 Bitet tud egyébként, a panel a szűk keresztmetszet benne.

    "Ha minden igaz az elsöhoz mehet barmilyen videokari, a Dellnek, meg ha szeretnem kihasznalni az 1,07milliard arnyalatat, akkor kene valami quadro 410, 600 fele a 10bites szinnenkenti kimenethez."

    Ez így, ebben a formában nem igaz, hogy csak olyan hardcore kártyák jók a feladatra: én pl. egy GTX460-ról hajtom a Dell 2709-emet DisplayPorton keresztül színcsatornánként 10 Biten.

    "Tenyleg annyira el lehet fuseralni az atvaltast egyik szinterböl a masikba, ertem ezalatt a kep konvertalasat, hogy kezdökent tenyleg jobban jarok az sRGB-vel? "

    Abban az esetben, ha csak webre dolgozol (az interneten az sRGB az általánosan elfogadott standard színtér). Ha viszont papíron, nyomtatásban is szeretnéd viszontlátni a képeidet, akkor jobban jársz egy Adobe RGB-t is tudó megjelenítő rendszerrel (azt még mindig vissza tudod butítani sRGB-re, ha kell).

    "Valakinek mond valamit a Jared Polin nev? Mostanaban nezegetem a videoit es ö allitolag egy 27"es iMac-en dolgozik, amit nem is kalibraltatott soha? Ez szamit valamit, vagy az igazi profik azert ennyire nem "adjak alabb"? :P"

    Persze, tegnap is együtt söröztem vele. ;) :DDD Van egy városi legenda, hogy a MAC-ek kalibrálva érkeznek a gyárból és nem is kell hozzájuk nyúlni... :N Ennek kissé ellent mond az a tény, hogy elég sok esküvőfotós kollégámhoz járok MAC-et kalibrálni és orbitális különbségek tudnak lenni a gyári és a kalibrált állapot között. ;) A másik fele meg a dolognak, hogy egy kalibrálás általában ~3 hónapra elég, utána elmászik a rendszer az alkatrészek elektromos tulajdonságainak megváltozása miatt. Ez függ a környezeti hőmérséklettől, a páratartalomtól, stb...Tehát még ha tényleg kalibrálva is érkeznének a MAC-ek a gyárból, akkor is előbb vagy utóbb újra be kellene őket állítani. ;)

    Ha van még kérdésed akkor privátban folytassuk, hogy ne offoljuk szét a topicot! ;)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák