-
IT café
Hasznos információk, fogalommagyarázat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gépötty
senior tag
Ha már itt vagyok, belekotyogok :)
Semmilyet. Legalábbis az én tapasztalataim szerint nincs olyan, ami jól működne.
Képtartalom-változást figyelnek, amivel - főleg sötétben - az a baj, hogy nehéz eldönteni mi legyen az a küszöb, aminél indul a felvétel. Nem is szokott sikerülni, és igazából elvi hibás is a módszer.
Erre a célra mozgásérzékelő+kamera kombót, vagy fejlett képelemzővel ÉS világítással ellátott biztonsági kamerát javasolnék, minden más szarpofozás. -
Gépötty
senior tag
válasz
Gépötty #16857 üzenetére
Nyilván kifutottam a szerkesztési időből, de győztem :D
70mai Pro 18k-ért, Banggoodról. -
Gépötty
senior tag
válasz
havri1 #16856 üzenetére
[link] Szia!
Még egy, aki visszatért :)
Nekem sikerült BG-ról 18k-ért Prot venni, EU-s raktárból.
Szerk: erőlteti ezt a nyomi appos linket...
Szokás szerint Sinceritytrading-től vettem kártyát bele, szerintem a világ legmegbízhatóbb eladója.
Nem is ez a lényeg (de), hanem hogy kifejezetten videóra szánt kártyát vettem próbaképp, mivel szép lassan halogatnak meg a DVR-ekben használt kártyáim. Gondolom, a folyamatos írás-újraírás miatt fáradnak el, míg aztán kártyahibával leállnak a kamerák. Valószínűleg sosem tudjuk meg, tovább tartott-e, hol fogok én emlékezni, mikor vettem ezt a kártyát -
Gépötty
senior tag
válasz
zolikaDB #10279 üzenetére
Nekem is van ilyen B40, jó nagy szemét.
A képe fw frissítés után is fakó, színtelen, az optikája az egyik szélen, függőleges sávban homályos (ilyet több, hasonló árfekvésű kameránál tapasztaltam már, együtt lehet vele élni).
Cserébe - gyanítom, a szenzor miatt - nagyon rossz a képe, mintha kisebb felbontásról lenne interpolálva. Olyan részleteket, mint rendszám, csak nagyon jó fényben, nem túl nagy sebességnél lehet tapasztalni, szóval szerintem felejtős.
De ha kell, eladom a sajátom, gyakorlatilag kipróbálva volt. -
Gépötty
senior tag
Sziasztok!
Kérdéseim vannak
1.
A régi, LS650W kamerám elkezdte azt játszani, hogy random abbahagyja a felvételt. A kijelzőn a kép ugyanúgy látszott, mint amikor rögzített, csak mégsem.
Transcend 32GB kártyával használtam, nem tudtam rájönni, miért csinálja. A formázás többnyire segített, de állandóan figyelnem kellett, villog-e még a felvételt jelző led. Meguntam, az aksija is haldoklott, vettem egy G1W-C-t. Ugyanúgy megállogat a felvétel. Vettem Sandisk kártyát, hátha. A helyzet ugyanez.
Most vegyek mondjuk egy Samsung kártyát, hátha azt szeretni fogja? Tudtok erre megoldást, netán valaki rájött, mi a hiba oka?
2.
Vettem egy MiJia kamerát Gearbesten. $40-ért beletörődtem a kínai nyelvbe, de kiderült, hogy van hozzá angol nyelvű app, amivel mindent be lehet állítani telefonról. Ennyiért szerintem nem volt rossz, bár a képétől nem estem hanyatt. Lehet, én vártam sokat, mindenesetre jobb, mint az eddigi, 99650-es procival szerelt dolgaim.
Viszont tartó kellene hozzá még egy, ilyet nem találok sehol. Én vagyok béna, vagy tényleg nincs egész Kínában egy darab eladó? Lehetőleg tappancsos, sokszor megyek más autókkal a cégnél,de ha ragasztós van, azt is megoldom.
Köszönöm, ha tudtok segíteni! -
Gépötty
senior tag
Látószög témakörhöz:
Nem is annyira a kép torzulása lényeges (már ha az eredeti feladatot, az események dokumentálását célozzuk meg), hanem sokkal inkább az a kompromisszum, mekkora látómezőt sűrítünk az adott felbontásba.
Nyilván minél nagyobb a látószög, annál kisebbek lesznek a részletek a képen.
Az én eddigi tapasztalataim szerint (plusz lásd az összefoglalóban lévő képeket), a 140-150 fok az ideális. A részletek, rendszámok, sokszor arcok is még azonosíthatók rosszabb fényviszonyok között is, cserébe lemaradnak az oldalt történő események, amik fontosak is lehetnek, ha valaki egy becsatlakozó útról érkezik beléd.
Memóriakártyához:
Sincerity nevű eladóra keress eBayen. Közel 100%-os értékelés, évek óta csak tőle vásárolok, sokakkal együtt. -
Gépötty
senior tag
Sziasztok!
Kicsit ritkán jutok mostanában ide, de azért a lehetőségekhez képest próbálom követni a történéseket. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy sikerül is, úgyhogy inkább kérdezek.
A napokban sikerült belefutnom egy olyan helyzetbe, ami a kamerának köszönhetően lehet, hogy visszahozza annak az árát. Egy szembejövő szélvédőjéről zuhant le jég, ami összetörte a tükörburkolat a cégesen. Ezen felbuzdulva kollégáim is elkezdtek nyúzni kameraügyben
Kicsit szétnéztem, kritérium volt az alacsony ár, kondenzátoros táp, tappancs, és a 150 fok körüli látószög.
Találtam egy G1W-C utódot, ami ezeknek megfelel, de azért rákérdezek, érdemes-e ezzel foglalkozni. Esetleg kuponkód, eu-stock valahol, egyéb jótanács hozzá?
Másik: kezd meghülyülni a saját kamerám is. Szoftver lesz, néha random leáll a felvétel. A kijelzőt nem használom, mert akkor lemeríti az aksit, szóval észre sem veszem, és ez eléggé frusztrál. A fent felsorolt kritériumok érvényesek rám is, de én áldoznék többet is a dologra. Esetleg frissebb szoft L650W-re? (Imádom, hogy világítanak a gombjai, nem hittem volna, hogy ennyire hasznos, emiatt megtartanám).
Még egy: szert tettem egy A118C-re. Amilyen rég vágytam ilyenre, akkorát csalódtam. Egyszerűen kritikán aluli módon ótvar a képe. Megszoftvereztem, így legalább lett valami színe, de ez az optikán nyilván nem segíthetett. Bele is néztem, azt hittem hamisítvány, de eredeti. Amennyiben van, annyit megért hátranézőnek, de ha ilyet kapnék boltból, nagyon fel lennék háborodva. Tesztvideó még nincs feltöltve, alkalomadtán tolok fel. A lényeg, hogy nincsenek részletek. Napsütéses időben sem látszanak rendszámok például. Durva, vigyázzatok vele!
Én pedig köszönöm a segítséget! -
Gépötty
senior tag
Techmoan tesztelte a Xiaomi Yi Dashcam-et.
A konklúzió röviden: vágyok egy ilyenre -
Gépötty
senior tag
válasz
vadkörte #6418 üzenetére
Könnyen és egyszerűen
Próbáltam nem a keréknyomban menni, mert ott leér a kocsi alja, és lecsúsztam a bakhátról. Beugrottunk a szomszédékhoz
Horpadás nincs, de a fényezés megsérült a sárvédőn meg a két ajtón, újra kell festeni a lökhárítót, és lehet, hogy cserélni is kell, mert nem ez volt az első afférja. Kellett egy tükröt vennem, és persze annak a burkolatát is fényezni kell majd, mert összekarmolta az átlátszó fém. Mindent összevetve százezerből kijön. A nagyobb baj az, hogy a kocsi többi elemén is vannak olyan kis sérülések, ami miatt egy teljes külső fényt kívánna az autó, és a három friss fényes elem nagyon virítana az összképből. Ezt még nem tudom, hogyan oldom meg, de egy telikabátot dobni rá több lenne, mint amit az autó ér. -
Gépötty
senior tag
válasz
huncutka1029 #6414 üzenetére
Felvételen jóval többnek látszik a tempó mint a valóságban. Tízzel mehettünk talán, gyorsabban futok.
Nade majd azt is felveszem videóra, hogyan fogadja, hogy itt ment a jövő hétre tervezett, születés- és Valentin napi ünnepléssel egybekötött wellness hétvége. Az ennél sokkal durvább lesz. -
Gépötty
senior tag
válasz
huncutka1029 #6411 üzenetére
Az optika ilyen, ráadásul elég sok, mindenféle típusú kamera viselkedik ugyanígy, köztük az enyém is. Érdekes módon, mindnek a bal oldala homály, olyat még sosem láttam, aminek a jobb oldala lett volna ilyen.
Ez meg saját tegnapi. Megtört az átok. -
Gépötty
senior tag
válasz
vadkörte #6157 üzenetére
A saját kamerám (nem G1W) tönkrement akkuja helyett Nokia BL5C-t tettem. Persze a házban nem fért el, úgyhogy az elejére rögzítettem kétoldalas ragasztóval, meg leborítottam fekete matricával. Szerencsém volt, hogy nem középen van az optika, és pont adott volt egy rács is, amin átfértek a vezetékek. Nem kell közelről nézegetni, de legalább működik, és elmenti az utolsó felvételt is, amire az eredeti aksival már nem volt képes.
-
Gépötty
senior tag
És ez nem véletlen.
Amiket olcsón megkapsz, azok nem képesek normálisan kezelni két kameráról érkező adatmennyiséget, amik meg igen, azok drágák. Csodák nincsenek, a hardvert meg kell fizetni. Én is az elöl-hátul külön kamera felállást javaslom, a saját kocsimban is így van kiépítve.
Annyit tennék hozzá, hogy hátra okosan kell kamerát illetve tartót választani, mert sokkal döntöttebb az üveg mint elöl. A saját kocsimban annyira van az üveg tetejére téve amennyire csak lehetett, és centik választják el a fejtámlától. Ráadásul közel egy síkban is van vele, tehát ha valaki ott ül, akkor simán fejelgeti amikor hátradől. És most egy huszonéves lépcsőshátúról beszélünk, még csak nem is mai kupéforma szedánról. -
Gépötty
senior tag
Boldog újat mindenkinek!
Nem tudom, a tiéd hogy viselkedik, de az enyém be sem kapcsol ha lehűl, lehet benne valamiféle védelem. Ha felvételen van, és közben hűl le, akkor semmi gond, minden további nélkül rögzít (állandó tápom van, amit emiatt bekapcsolva is tartok mivel rendszeresen a kocsiban felejtem a kamerát, aztán nehogy emiatt ne vegyen fel valami fontosat. Jeges szélvédő mögött is oké, de tegnap a táskámban megfagyott fél óra vásárlás közben, utána nem is indult el). Lehet, hogy hasonlóval van összefüggésben, és csak annyi a titok, hogy melegen kell tartani.
-
Gépötty
senior tag
Előre bocsátom, nem teljesen tiszta, mi a problémád.
Mentél hat órát kocsival. A kamera legfeljebb 32GB-os kártyát fogad, ez képtartalomtól függően 3-3,5 óra felvétel legnagyobb felbontással. Tegyük fel, ekkora kártyát használsz.
Hat óra tehát nem fér el rajta, hacsak nem veszel vissza a képméretből, de ezt miért is tennéd.
Tippek:
Fájlkezelőben nyisd meg a kártyát (Total Commandert használok, ha van olyanod, könnyebb dolgod lesz). Töröld az üres mappákat, ha sok van, az be tud kavarni a kamerának.
Nyisd meg az összes felvételt (a gyökéren nyomj egy Ctrl+B-t), és állítsd időrendbe őket. Ha van levédett (mert például belementél egy gödörbe és az ütésérzékelő aktiválta magát), akkor azok lesznek az első helyeken. Az utána lévőknek annyi időközönként kell követniük egymást, amennyire a loop van állítva (nem számítva ide persze az esetleges kiállásokat, amikor nem működött a kamera). Ebből meg tudod állapítani, rendben működik-e, vagy olyan szoftverhibája van, mint amit az enyém csinált: tízperces hosszakat kiválasztva ötletszerűen abbahagyta a felvételt újraindításig.
Ha pontosítod a vélt hiba leírását, talán többet tudok segíteni. -
Gépötty
senior tag
Felejtős.
Ilyen tükörbe épített kamera - tolatókamera - Navigáció szentháromságból én még nem találkoztam használhatóval. Ezt erősítik az adatai is (bár kínai oldalnak nem hiszünk el specifikációt).
Az eladók értékelése elég érdekes, és nem túl vásárlóbarát dolog. Ha panaszkodsz, és visszaadja a pénzed az eladó, nem adhatsz le értékelést. Én is jártam már így, azóta nem is vásároltam Alin, nem akarok intézményesített átbaxás részese lenni. -
Gépötty
senior tag
válasz
Kalandor #5707 üzenetére
5V-ot kér a bemeneten, de a saját aksija is 3,7-es, mint a többi Li ion cella. A sajátját kiszedtem, annak a helyére van bevezetékelve, mert a házban nincs annyi hely.
Viszont így sem kapcsol már be, hogy pár órát kint volt a kocsiban. Rámértem az aksira, 3,97 van benne, azaz feltöltöttnek mondható. Akkor viszont lehet benne valamilyen hőfokkorlát, ami nem engedi hidegen működni. Kezdem megutálni, nem fogok még fűtést is tenni bele...
-
Gépötty
senior tag
válasz
Kalandor #5697 üzenetére
Az enyémben (nem műbigyusz) is olyan döglött már az akku, hogy ha leállítom a kocsit öt percre, már nem kapcsol be többet. Állandóan be kell hordani a lakásba/irodába. Tegnap napon állt a kocsi, viszonylag meleg volt benne, úgy sem kapcsolt be. Mára terveztem, hogy rácelluxozok egy Nokia BL5C-t, de más dolgom akadt, talán holnap megoldom.
-
Gépötty
senior tag
Ezt csinálja a 9000-es is. Most reménykedj benne, hogy akkuval jó lesz, és nem melegedett el benne valami végleg. Én belevezetékeltem egy 18650-es cellát a kamerába, rágumiztam, arról csodálatosan működik, míg nem dugom rá a töltőt. De így nem lehet használni, csak tesztüzem volt.
-
Gépötty
senior tag
Ahogy MaCS_70 írja.
A 9000-esem nagy valószínűséggel azért ment tönkre, mert az akkuja meghalt (persze benne van a kalapban, hogy nem, de ezt így már csak tippelni lehet), és most forróra melegszik az alaplapja, ami miatt megáll működés közben. Hűtve elég sokat elmegy, külső akkuról (illetve az akku helyére kötött tápról) pedig akármeddig. Mivel ezeket a felületszerelt dolgokat én nem tudom javítani, gondoltam, megszüntetem a működésüket, és külső modulokkal pótolom, de az aksit akkor már ki is hagyom belőle, nem kell egy tűzveszélyes szar a kocsiba.
De a lényeg az, hogy sosem tudod, mennyire érzékeny a töltőáramkör a terhelésre (illetve akku nélkül annak hiányára), ezért írtam, hogy alkatrészektől függően akár gond is lehet belőle. Vagy nem -
Gépötty
senior tag
Már régen tervezem az akkuhalál miatt töltőelektronika-hibás GS9000-esem átalakítását. Terv szerint kikötném a töltőelektronikát, az akku helyére pedig csinálnék egy stabil 3,7V-os tápot, ami az autó akkujára közvetlen lenne rákötve. Idő hiányában még nem jutottam el eddig, de ami késik, nem jön el időben
Ez az akku nélküli üzemmód nekem egy kicsit neccesen hangzik, bár a beépített alkatrészektől függően akár működhet is. -
Gépötty
senior tag
Nekem az LS650W-ben annyira megfáradt az aksi, hogy amikor leállítom a kocsit, már villogtatja is a 'Battery low' feliratot, aztán nem leáll, hanem lemerül, attól kapcsol ki. Már be sem állítom az óráját, teljesen fölösleges. Ilyen hidegben hiába nem hagyom a kocsiban éjszakára, valamelyik reggel míg pár percre beugrottam a kenyereshez annyira lemerült, hogy utána nem kapcsolt be többet. Ha behozom a melegre, akkor magához tér, de utána használni kell, különben megfagy szegény
-
Gépötty
senior tag
Eddig három G1WH-hoz volt közöm.
Az elsőt már nem emlékszem, kinek adtam el, a másodikat keveset használják, de a harmadik kiszállítóautóban van, egész nap megy. Eddig egyszer hívtak, hogy baj van vele, de csak megtelt a kártya.
Hazudok, kétszer: nyáron (bennhagyták a kocsiban, a nagy melegen kívül más okot nem találtunk) elkezdett hülyeségeket csinálni. Ezt egy reset megoldotta, azóta nem beszéltem a tulajjal. -
Gépötty
senior tag
Ez ránézésre egy G1W-G1WH lesz, kiegészítve GPS-szel. A felépítése legalábbis nagyon hasonló. Ennek fényében nem adnék érte sokkal többet, márpedig az előbbiek a 10-15 ezer Forintos ársávban mozognak. Ha nem fontos a GPS (tapasztalatból mondom, hogy inkább érdekesek mintsem hasznosak ezek a lebutított, a sebesség kijelzésére, és külön programmal az útvonal visszanézésére alkalmas verziók, aztán sosem használja őket az ember), akkor feleennyiből megúszhatod. A kondenzátoros táplálás sokkal hasznosabb, a magam részéről inkább azért fizetnék többet.
-
Gépötty
senior tag
válasz
Wheelbarrow #5610 üzenetére
Ez egész pofásnak tűnik. Ne legyen rá soha szükséged!
-
Gépötty
senior tag
Yit tudsz rendelni EU-n belülről is, ez egy megbízhatónak mondott webshop.
Én ugyan a xiaomiforsale-ről rendeltem a telefonom (van náluk kamera is, kicsit drágábban mint a Honoron), és három napon belül itt volt, de állítólag a fenti bolt sokkal korrektebb. -
Gépötty
senior tag
válasz
Calogero #5537 üzenetére
Igen, annak nincs is akkora töltőárama. Mostanában viszont követelmény a gyors töltés, akkora áramok mennek, hogy csak pislogok. Nem csoda, hogy néha felpüffednek a telefonok az éjjeliszekrényen, meg a párna alatt, illetve az a csoda, hogy nem túl gyakran hallani ilyenről.
-
Gépötty
senior tag
válasz
Laca1212 #5525 üzenetére
Fizikai képtelenség ilyen kis méretre összezsúfolni olyan alkatrészeket, amik ekkora teljesítményhez kellenek.
Itt van például ez. 3A-t tud leírás szerint, és nagyjából 5x2x1cm a befoglaló mérete. És ezt még tokozni is kellene.
A másik, hogy nem szabad elfelejteni, hogy ezek azért melegszenek is valamennyire, és ha tegyük fel, tudja is a 4A-t, amint elkezd emelkedni a hőfoka, szépen korlátozza vissza a kimenő teljesítményt, nehogy megsüljön. A végén kijön, hogy tartósan másfél Amper megállítja.
Ha fontos a tok, és az egyszerű szerelhetőség, akkor én valami ilyennel próbálkoznék, illetve létezik ennek olyan változata is, amiből USB aljzatok jönnek ki, azzal még egyszerűbb dolgozni. -
Gépötty
senior tag
válasz
Laca1212 #5523 üzenetére
Hát ha egyszerre mindkettőt akarod tölteni, akkor lehet kevés! Egy újabb telefon simán képes felvenni 2A-t, így aztán nem is csoda, ha kevés lesz mindkettőnek. Te is éhenhalnál egy idő után, ha mindig meg kellene felezni a kajád valakivel
A másik ok lehet, hogy csak ráírva tudja az a töltő a 2,1A-t, közben meg másfelet se, láttunk már kínából érkezett tárgyakon fals adatokat. De mondhatom a saját Navon navigációm, amit a hozzá adott töltő nem képes etetni, de annyit azért tölt rajta, hogy a nyaralás felénél merült le, és kapcsolt ki.
A lényeg az, hogy ki kell szolgálni őket árammal, különben az történik, amit tapasztaltál. -
Gépötty
senior tag
Baszki, tényleg
De... ezt hogy tudtam ennyire benézni, ha ott ülök állandóan?
(Megfigyeltem, ha két ellentétes dolgot kell a helyére tenni - pozitív-negatív, kék-piros vezeték, ilyesmi - akkor már tudom, hogy nagyon oda kell figyelnem, mert képes vagyok addig forgatni, míg pont a fordítottját csinálom, mint kellene. Ha huszonnyolc vezeték van, akkor hibátlanul bekötöm, de a kettő kibabrál velem...)
(#5519) KL48
A stílust, hangsúlyt te képzeled a szöveg mögé, amit én leírok. Lehet, hogy nehéz lesz, de fogadd el: soha nem nézek le senkit, és lehet, hogy nagyon körülményes amit írok, meg sok a mellékszál, de ez mind csak azért van, mert ahányszor megspórolom ezeket, mindig félreértés adódik. Próbáld meg a kapott információkat a témára vonatkoztatva értelmezni, aszt' ennyi. -
Gépötty
senior tag
Techmoan friss, Philips dashcam tesztje.
-
Gépötty
senior tag
válasz
bajvan2 #5475 üzenetére
A YT videók alapján én is azt hittem, alig van különbség egy SJ4000 meg egy GoPro képe közt. Addig, míg nem láttam egy Hero BE felvételét. YT-on az tűnt fel, hogy lágyabb a képe, míg a másiké kontrasztosabb, de ez ízlés kérdése (szerintem a szemnek hosszabb idő után kellemesebb a lágy, de a kínainak meg sokkal részletezőbbnek tűnik a képe). Aztán a srác megmutatta, mit tud az új Hero 4-e. Na, az már nem szar ezen a szinten sem. Csak 110-120k az ára.
Azt javaslom, nézd meg a Xiaomi Yi-ket, talán kevesebb a hamisítvány, és jobb a support is. -
Gépötty
senior tag
Lehet, hogy aki egymás alternatívájaként, egy mondatban említi a GoPro és az SJCam kameráit, annak gúnyolódás helyett inkább tanulnia kellene még. De a legjobb az lenne, hogy feldolgozza a leírt igényeket, majd rájön, hogy amit javasolna, nem felel meg a célnak, és csendben marad
-
Gépötty
senior tag
válasz
bajvan2 #5463 üzenetére
Videózásra (táj - ahogy írtad) az egyik legjobb ár-érték arányú dolog például egy Lumix G6 135k környékén, kitobival. Ezzel már nézhető, esetleg publikálható FullHD felvételeket lehet készíteni, amik minősége nem összehasonlítható egyetlen dvr képével sem. Hozadékként jó minőségű fényképezőgépet is kapsz - ez az egy nagyságrend, amiről beszéltem.
Ha szeretnél sötétben is jó minőségű, 4K felbontású videót pontos fókusszal, akkor Sony A7S váz 700k értékben, erre tekersz egy jó minőségű obit 3-400k-ért, esetleg veszel hozzá egy olcsó gimbalt ami csak 250k-ba fáj. Ez már így igen jól használható, de pár apró sallanggal máris másfél métert költöttél el rá, amiért viszont kárpótol a fullframe vázból kiesett videó minősége.
A kettő között meg ott a GoPro, 4k videóval.
Ezeket a pici, szélvédőre tapasztható gyöszöket meg hagyjuk meg dokumentálásra, amire kitalálták őket. -
Gépötty
senior tag
válasz
bajvan2 #5461 üzenetére
Amire használnád, alaphangon egy nagyságrenddel többet kellene rááldoznod. Oldalra pláne, egyszer próbáld ki, lesz a felvételen egy csomó ferde vonal a függőlegesek helyett, elmosódott háttér előtt. Én átgondolnám a helyedben az igényeim, vagy a ráfordítható forrásokat.
-
Gépötty
senior tag
válasz
Gépötty #5419 üzenetére
Kicsit félreérthető voltam a mozgásérzékelővel. A G-sensor maradhat bekapcsolva (ez az, ami ütést érzékelve törlés ellen zárolja a felvételt), a képalapú mozgásérzékelést kapcsold ki, ami a felvételkészítést engedi/tiltja annak függvényében, történik-e valami az érzékelt képen.
(#5420) SsPL711:
Ha a hardware kemény, a software puha, akkor a filmware-t valami hártyavékony dolognak képzelem el -
Gépötty
senior tag
Milyen beállítások mellett érdemes használni?
Hát ami neked megfelel!Azért ez nem atomfizika, a menüpontok szinte mindegyike világos, és egyszerűen eldönthető kérdés, viszont a válaszok rád vannak szabva. A mozgásérzékelőt kapcsold ki - talán ez lehet kérdéses.
Frissítéssel egyelőre nem foglalkoznék, majd ha nem működik jól, akkor csinálj téglát belőle
A blokkosodás többé-kevésbé jelen van mindnél (inkább többé). Nem szabad elfelejteni, hogy ezek dokumentáló eszközök, nem családi videók készítésére szolgálnak, és ennek a célnak legtöbbször meg is felelnek. Ne hagyjuk ki azt sem, hogy a megkötendő kompromisszumok sorában a minőség-ár-felhasználásnak való megfelelés hármas közül az ár elég hangsúlyosan szerepel.
Használd, és rövid idő alatt választ kapsz a kérdéseidre. -
Gépötty
senior tag
válasz
Feribacsi555 #5406 üzenetére
Alapvetően mind teljesen automatikusan indul és áll le gyújtás ráadására és elvételére. Üzemszerűen nem nagyon kell velük foglalkoznod.
Nem vehettem tőled sok évvel ezelőtt egy LRx1.400-ast? -
Gépötty
senior tag
válasz
olahmate1991 #5343 üzenetére
Leginkább egyik sem.
Nagyon kompromisszumos már maga a koncepció is (nálam már az is kizárná, hogy nem tudom magam felé forgatni, mert akkor nem az utat nézi), de nem teheted akárhova, mert ahonnan lát, ott zavar, ahol nem zavar onnan nem lát, és te sem a kijelzőjét, stb. A felvett videó minőségéről semmit nem tudunk, a benne lévő hardverről szintén. És mivel valószínűleg ugyanaz a hardver dolgozik a videó rögzítésén, a navigáláson, meg az összes többi műveleten, egy ennyibe kerülő cucc feltehetően eléggé el lesz foglalva ahhoz, hogy minden akadjon, és ezzel az őrületbe kergessen. Szívesen tesztelnék egy ilyet, mert még sosem volt a kezeim közt, de rengeteg aggályom van ezeket illetően, ami miatt biztosan nem tennék bele nemhogy ennyi pénzt, kevesebbet sem. -
-
Gépötty
senior tag
Szia!
Pár kétely felmerült bennem:
- Tök ismeretlen a kamera, nem tudjuk milyen képérzékelőt, és képfeldolgozót használ. A Novatek és az Ambarella cuccainak minőségét ismerjük, a köréjük épített alkatrészek miatt, az egyes típusok között nagy eltérések nem lehetnek. De ebben milyen proci van? Ez meghatároz mindent.
- A bolt öt éve nyitott, ezalatt sikerült 53(!) értékelést összehozniuk. Hm?
- Az Aliról tudni kell, hogy ha az eladó visszautalja a vételárat, akkor nem értékelheted. Utána ez a tranzakció semmilyen formában(!) nem jelenik meg az adatlapján, az eBay-jel szemben azért van itt ennyi 100% közeli értékelésű eladó, mert aki reklamál, azt azonnal kártalanítják, ezzel elveszik az esélyt a negatív értékelés leadásától, aki meg hirtelen leadja az értékelést, később már nem módosíthatja azt.
Most ebből azt gondolhatod, hogy nem lehet bajod. Ha olyan a cucc, majd megreklamálod, és visszaadja a pénzed. Ez nem ilyen egyszerű. Ha vámot kell fizetned, azt bebuktad. Ha vissza kell küldened, a postát bebuktad. Utóbbi esetben valószínűleg cserét fog felkínálni, ennyi pénzt nem hagynak veszni. Folyamatosan arra fog játszani, hogy megund a baxtatását, húzza az időt, mindenről fénykép, videó kell. Megkérhet, hogy fotózd/videózd le, ahogy a kamerád 720p felvételt készít, amit 1080-ra interpolál! Hogyan oldod meg?
Engem legutóbb $5 értékű hibás kábel miatt próbált szivatni egy eladó, szerinted $30-40 összegért mit nem fognak megtenni?
- Lemaradtam a jóárasításról, nálam $99 jelenik most meg. Ez viszont borzasztó sok, ami jellemző is a kínaiakra: írnak valami bődületes árat, nagy hanggal leakciózzák, ami azt jelenti, hogy áthúzzák pirossal, és odaírnak egy elfogadhatóbbat. Emiatt állandóan akcióznak, sokszor ugyanaz az eladó, ugyanazt a terméket különböző árakon kínálja. Mindeközben ugyanezt megtalálod eBay-en olcsóbban
Az én tapasztalatom az - bár ezt kérem fenntartásokkal kezelni, mert fél éve rá sem néztem Alira - hogy korábban több darab rendelése esetén megérte onnan vásárolni, most a több darab után járó kedvezményes áron (sokszor alatta), egyesével, free postával is megveheted ugyanazokat a termékeket eBayen, de akár megbízható webshopokból is. Akkor? -
Gépötty
senior tag
-
Gépötty
senior tag
válasz
Maximusz #5291 üzenetére
Ez sajnos nem ilyen egyszerű kérdés. A kamerának kifejezetten képesnek kell lennie kondi használatára. Létezik olyan, ami mindkettőt tudja fogadni (Mobius), de többnyire vagy aksi, vagy kondi. Pl a G1Wc-ben kondi van, és már maga az alaplap is teljesen más, mint a mezei G1W lipora tervezett panelje.
Sajnos az ilyenhez az én tudásom kevés, de ha lesz megbízható információm a biztonságos átalakítást illetően, az mindenképp olvasható lesz majd itt. -
Gépötty
senior tag
válasz
bajvan2 #5277 üzenetére
Én is állandóan belsőívezek, többen meg is jegyezték már mellettem, hogy idegesítő vagyok. Az viszont mindenkit ugyanígy idegesít, ha kiesik az ülésből a kanyarban, vagy kapaszkodnia kell. Nekem viszont nem kell fékezni csak azért, hogy a kanyarból kiérve újra felgyorsíthassak, így ha nem zavarok vele senkit, meg még be is látom az utat, én is megengedem magamnak.
-
Gépötty
senior tag
válasz
#48613632 #5267 üzenetére
Azt nem mondtad, hogy nem itthon vagy! Ebben az esetben viszont nem értem, min gondolkodsz még
(#5266) Arti1
Vettem ilyen HDMI-kanócot, kipróbáltam, hogy működik, és soha többet nem dugtam be azóta sem semmibe. Ennek vagy egy éve. Hogy lefagyott volna, ha három percnél tovább használom, nem tudom. Igazából nem is érdekel túlzottan -
Gépötty
senior tag
válasz
#48613632 #5228 üzenetére
Akarok ilyen Garmint! Ezek szerint mégiscsak van olyan ikerkamerás dolog, ami jó!
Ez a kis gyösz hétezerért lehet jó vétel is, ha tudja a ráírtakat, illetve átverés, ha csak egy fHD-re interpolált 720p videót köp ki magából. Nem ismerem, passzolom.(#5230) Borisz76
Például a mini 0806. Illetve az ambarella A7-es procija a legjobb ma képméret- és minőség téren, de ugye az is számít, milyen szenzorral, és optikával építik össze. Akciókamerából a 4k-s GoProt mondanám.(#5231) -=RelakS=-
Nem feltétlenül kell hozzá ilyen szenzor, elég az, ha a szoftver a megfelelő képarányt menti.
Az csak képkivágás, a meglévő pixelek felhasználása nélkül. Helytakarékosságra végülis jó, de én arra gondoltam, hogy a szenzor tudjon nagyobb szélességet. Most, hogy jobban belegondolok, számtalan létező képérzékelő van, ami alkalmas lenne a feladatra, és pont ahogy mondod, képkivágással. lehetne akár 4000p széles is a kép, míg a magassága megmaradna pl. a FullHD 1080 pixele. Azért kellene bőven ehhez is fejleszteni, mivel egyrészt a szenzornak is alkalmasnak kell lenni a feladatra, a procinak is fel kell tudni dolgozni a kapott információt (ez lenne talán a legkönnyebb), illetve az optikának is ki kell tudni rajzolni a képet a képérzékelő teljes felületén.
Visszatérve az elképzelésedre, egy FHD felvételből kivágott, 1920x800, vagy A7-tel 2304x800 felbontású videó is alkalmas lehet a feladatra, lecsökkentve ezzel a tárhely iránti igényt.
(#5232) -=RelakS=-
Basszus, miért nem láttam én ezt eddig? Páran már megkerestek hasonló problémával, kevesebbet kellett volna magyaráznom, ha elküldöm a linket.(#5238) cigam
Két előre néző optikávál jó esetben 180 fokot fedsz le.
Az egyik kamerám 168, a másik 178 fokot lát. Ha simán összeadjuk a kettőt, az majdnem lefedi a teljes kört (persze ez nem ilyen egyszerű, nem lehet mechanikusan összeadni a látószögeket, és ahogy céloztál rá, egy pontba telepíteni az érzékelőiket).
Három darab 160-170 fokos kamerával azonban már biztonsággal, jó átfedéssel megfigyelhető az egész látótér, és akkor a képszéli torzulások, homályosodás is elfogadható mértékűre csökkenthető.
Csak a fizikai elhelyezésüket nem tudod megoldani jól.
Esetleg venni kell a Google-től egy leselejtezett StreetView-gyártó készüléket
De az ismerőssel egymással szemben állás ha nem is mindig megvalósítható, de jó ötlet! -
Gépötty
senior tag
válasz
#48613632 #5225 üzenetére
Szia!
Ez a kétkamerás dolog pont arra való, amiről most beszéltünk: duplájára nő a kép szélessége. Elvben. Merthogy ami felvételeket eddig láttam ilyen kamerákból kijönni, mind borzasztóak voltak. Ne bánd, hogy elfogyott.
Az álló helyzetben kamerázás kis ügyeskedéssel megoldható, a mozgásérzékelés pocsék, inkább felejtős. A nagy kártyaméret erősen leszűkíti a lehetőségeid, gyakorlatilag a mini 0806 az, ami hirtelen eszembe jut, hogy megfelelhet az igényeidnek, abba két 64GB méretű kártyát tolhatsz.
Hátra külön kamerát szoktam ajánlani, de nemrég felmerült itt kétkamerás rendszer, aminek a hátsó kamerája is tisztességes képet ad. Nyilván zsebbenyúlás nélkül nem úszod meg, de gondolom ezt sejtetted.
Ha a parkolóban vannak ilyen jellegű problémák, és minden egyéb felhasználás csak mellékes, nem lehetne azt bekamerázni, esetleg szétdobva a költségeket? -
Gépötty
senior tag
válasz
kismikis #5219 üzenetére
Teljesen más felhasználási terület: fényképezőgép valamennyi videófunkcióval vs. videokamera, ami valamilyen minőségben tud állóképet is csinálni.
Egymásnak ellentmondó, de legalábbis nehezen egyeztethető követelményeket kellene összehozni, gondolj csak a látószögre: egy átlagos fényképezőgép látószöge a legszélesebb állásban 70-90 fok. Autós kameráknál az ideális az én véleményem szerint a 140 fok, de 120-tól 170 fokig mindennel találkozhatsz. Nyilván mindent meg lehet oldani, de a végén kijönne egy olyan tárgy, ami semmire nem jó igazán, de legalább drága, úgyhogy nem is kell senkinek.
Te olyan sportkocsit akarsz építeni, amivel napi rendszerességgel el lehet vinni a gyereket bölcsibe, és befér egy kanapé meg egy szekrénysor.(#5221) -=RelakS=-
+1
Alig várom, hogy valamelyik gyártó kidobjon egy olyan szenzort, ami kétszer ilyen széles, és fele - kétharmad ekkora magas képet ad. Királyság lenne, csak nem tudom, erre megéri-e felhúzni egy gyártósort. -
-
Gépötty
senior tag
-
Gépötty
senior tag
Ezt már én is megfigyeltem.
Pár éve vettem ÉCs (értékcsökkent) pultból csomagolássérült Bosch AeroTwin ablaktörlőt párban, 750(!) Ft-ért. Tudtam, hogy nem olcsó, de arra nem készültem, hogy egy tizes lenne a rendes ára. Ez volt eddig a csúcs, bár életem legszarabb ablaktörlői voltak. Mire visszamentem a többiért, valaki már felmarkolta az összeset, így sajnos nem én toltam fel őket a Vaterára ötezerért -
Gépötty
senior tag
válasz
kismikis #5207 üzenetére
Mit jelent, hogy egy percet működött?
Csak azért, mert ha ezt saját akkuról tudta, akkor az nagyon jó cucc volt!
Az akciós dolgok közt általában kiállított, csomagolássérült, tartozékhiányos darabokat lehet találni, félárért nem várhatod el, hogy előtted bontsák ki a szűz dobozból. -
Gépötty
senior tag
válasz
ghostie #5200 üzenetére
Szia!
Ennyiért ajándék volt!
A látószög biztosan nincs 170 fok (az enyémnek 168, és mind a két A-oszlop alja látszik a képen), de ezt nem mondanám hátránynak, és előnynek sem. Jól jártál vele, és ez a lényeg!
Ja, a bele szerintem ugyanaz, mint a G1W-nek, az amúgy teljesen felesleges LED hiányzik az elejéről. -
Gépötty
senior tag
válasz
kenguru99 #5182 üzenetére
Szia!
Korábban már mások is tapasztaltak hasonlót különböző hangtartományokban, de eddig nem lett megfejtés. Szerintem szervizben is leráznak azzal, hogy szokd meg.
Azt még figyeld meg a későbbiekben, hogy minden felvétel ilyen-e. Az enyém csak az indítás utáni legelső felvételen adott hülye hangokat (az hasonló ütemben, halkan sípolt), viszont az utána következőkön teljesen normálisan szólt. Annál valószínű szoftveres dolog volt a háttérben. -
Gépötty
senior tag
Engem legutóbb egy hónapig szopattak nemlétező termékkel a GearBestiák. Ráadásul átlátszó módon hazudtak ahelyett, hogy azt mondták volna, hogy bocs, olyat hirdettünk meg, amit az életben nem gyártottak. Hitegettek, hogy küldik, aztán írtak, hogy nem szállít a gyártó (lol), és mire választhattam volna másik terméket, vagy kérhettem volna vissza a pénzem, jött a levél, hogy elküldték. Naná, hogy nem azt kaptam amit rendeltem.
De nyugi, meg fog jönni, csak türelem. Készülj három hétre, annál sokkal több nem lesz, ha meg előbb ideér, örülsz. -
Gépötty
senior tag
válasz
gerenda110 #5131 üzenetére
Nem igazán értem, hogyan kapcsolódik ez a seniorsághoz (Jé! Észre sem vettem, de tényleg!), és nem értek mindenhez. Nem dolgozom például a szíeszáj majaminál, ahol a biztonsági kamera felvételét kinagyítva, ujjlenyomatot vesznek a forgóajtón kirohanó tettesről, bár nagyon szeretnék, mert akkor az általad beillesztett képet, és az üzenetablakban lévő szöveget is ki tudnám elemezni. Talán még azt is, amit ide elfelejtettél.
Azt viszont nem eteted meg velem, hogy bezáródik az az ablak, amikor ott van rajta az OK gomb (másrészt még ha így is lenne, amikor nyomsz egy printszkrínt, már azelőtt megcsinálja a képernyőmentést, minthogy ettől bezáródna).
Ne háborogj, hanem adj elegendő információt, ami alapján lehet értelmesen válaszolni. -
Gépötty
senior tag
válasz
gerenda110 #5124 üzenetére
Nálad a számítógép-kezelés alapjaival van probléma. Ne a webkamerával kezdd, először legalább alapfokon tanuld meg használni!
-
Gépötty
senior tag
válasz
fant0mi #5121 üzenetére
Ja, én nem magára a szűrőre gondoltam, hanem egy olyan gyűrűre, amit külön fel tudok ragasztani valahova, hogy amikor nincs szükség a szűrőre, rá lehessen tenni. Tehát csak arra kellene, hogy ne a kesztyűtartóban, térképzsebben, hamutartóban hánykolódjon, és karcolódjon a szűrő. De így akkor jól láttam, hogy nem láttam
-
Gépötty
senior tag
De az fix, azaz ha nem akarod, akkor is rajta van.
(#5118) fant0mi:
Mutatta? (Kétszer is beszunnyadtam közben, de eddig azt hittem, visszatekertem)
Majd megnézem, most más dolgom van. A lényeg, hogy ha adnak hozzá, akkor nem szóltam, de ha külön kell beszerezni ezt a kiegészítőt, akkor nem értem, miért marad ki a csomagból. Ahogy a tok is jól jönne. -
Gépötty
senior tag
Gondolkozzunk Béláim!
A tükröződéshez kell a műszerfal, meg az üveg. Az üveg nagyjából azonos képességekkel bír minden autónál, bár ha jobban belegondolok, vannak a fémgőzölt szélvédők is, de azokat ne vegyük most figyelembe.
A műszerfal fényvisszaverő képessége behatárolja, mennyire tükröződik az üvegben.
Három módon lehet ezt csökkenteni:
- Valami nem tükröződővel el kell takarni a kamera látómezejéből a műszerfalat. Le kell mattítani, valamivel beborítani (lefesteni, flokkolni, felmosóronggyal letakarni, stb.), hogy minél kevesebb fényt verjen vissza, és ide sorolnám a kamera alá elhelyezett takarólapot is.
- a kamerát kell olyan helyen/szögben elhelyezni, ahol nem a műszerfal tükörképe látszik, hanem valami árnyékban lévő, vagy kevésbé reflektáló felület - természetesen ezt behatárolja a praktikum, és a kamera látómezeje;
- polárszűrő, vagy egyéb, tükröződést semlegesítő bevonat a lencsén. Ezeknek is bőven van hátránya, sötétben sokat rontanak a képen, ezért mindig le kell(ene) venni őket. Lehet, hogy a 118-as, illetve a 0806-os érzékenyebb a tükröződésekre másoknál, ám ezen valószínűleg az éjszakai képminőségük profitál.
Itt jegyzem meg, hogy adhatnának egy plusz mágneses gyűrűt a kameához, amire akkor lehetne feltapasztani a szűrőt, amikor nincs használatban. És ha már gyakorlat, nem értem miért nem jár műanyag tok is a kamerákhoz, mint ahogy a magnóelőlapokhoz természetes. -
Gépötty
senior tag
Techmoan friss mini0806 reviewja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gumi és felni topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Micro Four Thirds
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest