-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Húha. Közben ugye automatázok, reggeli latte Bellarom Tansania, látszatra tök jó lett, de most én vagyok a robbanós fejű emoji a kormányplakátról.
Ennyivel gyengédebbet főz a karos? Elképesztő. Valamit ki kell találnom erre, rövidebb adag, esetleg nyomásfokozó növelés már megint, ami látszatra ellentmondásos, mert ha több ideig érintkezik vízzel a kávé, erősebben kioldja a koffeint. Szerintem csak rövidebb adag lesz. -
konzumpro
senior tag
Mindig vannak kis optimalizálások, fejlesztések az újabb sorozatokban. Már más a csepptálcák alakja az új sorozatban, csendesebb a mechanika és nem jár feleslegesen, jobb az adagolás is. De ez igaz az eggyel azelőtti sorozatra is, ahol középre került a főzőegység.
Igazán takarékos a vízzel inkább a Jurák között van. A Tchibot nem tudom, tippelem csak hogy mindenben jobb mint a Saeco rendszerűek. -
konzumpro
senior tag
Philipsnél két év után kezdtek szétmenni a gyorskötözővel megoldott csőcsatlakozások a nyomásfokozó miatti túlterhelésnek hála, ez abban nyilvánult meg, hogy néha tócsák maradtak a tálcán kívül, hallhatóan szivárgott a víz a gépen belül. Javítva tökéletesen működik, minden gépre ráfér egy idő után egy átnézés.
Én most úgy próbálok segíteni ezen a hőfok problémán Philipsnél, hogy először gőzölök, utána főzök, ahogy az automatáknál szokás. Egyébként szimpatikus az újabb Krupsoknál a mennyiség állítás lehetősége a kijelzőn.
EA 8108 volt a családban, jobbakat főzött mint az utána jövő Philipsek gyári mennyiségekkel.
-
konzumpro
senior tag
válasz Dr. Szilikát #4128 üzenetére
Ilyenkor már érdemesebb a Sage Oracle-ben gondolkodni, majdnem automata, csak a kart kell rakosgatni, azt hiszem megy vele az adagonkénti őrlés is manuális módban, vagyis könnyen lehet váltogatni a kávéfajtákat, bár akkor meg tudni kell melyik hanyas fokozaton muzsikál. Annyi előnye van bármelyik másik karoshoz képest hogy tamperol is automatikusan, ha meg egy kávéfajtával kell sokat főzni akkor adagol is. Amúgy indokolatlanul drága.
400e körül már képbe jöhet két különálló gép is.
-
konzumpro
senior tag
Ikeásnál nem jobb az átlag tejhabosítós automata, de legalább kényelmes. Ha kifogsz egy rövid fém gőzcsöves Minutot, azzal jó latte habot lehet csinálni. De irreálisan drágák ha vannak még új darabok. Az új Philips sorozat (1200/2200-tól felfele) manuális gőzcsövese nem egy leányálom, csak buborékos habot tud. Műanyag fúvókán gumi köztaggal fém pannarello. De ha az is elég, akkor jó bármelyik, a Tchibo Esperto Latte is, ha nem kell akkor elég az Esperto Caffe. Ha automatikus cappuccino kell akkor legolcsóbb LatteGo-s Philips. Ha latte kell akkor LatteCrema-s Delonghi, de az 180e körül volt legutóbb mikor néztem.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz Graphics #4151 üzenetére
Philipsen is jól működik ez a külső őrlős módszer, de csak akkor, ha meg van pimpelve a nyomásfokozó egy plusz SBS nyomásfokozóval a rugós kerámia pöckön túl. Így 10 grammból 23 g főzet keletkezik ugyanazzal az őrlő fokozaton mint ami karosnál optimális. De olyan, hogy még mindig a hatása alatt állok. Kétféle bevált bolti kávéval próbáltam, presszóként, az egyik a Bellarom Tansania, amiből még karossal se jön le ilyen finom füstös dohányos fűszeres aromavilág, a másik meg a Rioba Platinum, amiből hiányzott a keserűség ami karosnál előfordul, szóval jó ez a tuning automata, jobb most mint a karos, de ha egy fokkal durvább az őrlemény, már citromlé és keser, szóval jó pár órám ráment de a végén jó lett. Kár hogy a gyári őrlő nem őröl elég finomra, meg kéne próbálni alátétezni vagy keresni régi xsmall őrlőt és új késeket rakni bele, mert azzal jó volt nálam az őrleményfinomság. Persze szériafüggő. De mindegy, van Graef, őröl jól. Fura de működik ez a kombó.
-
konzumpro
senior tag
Az őrlő abszolút minimumán (gépet szétszedve) max adaggal szerencsém van Rioba Platinummal, ami azt jelenti, hogy ez 5-6 értéknek felel meg a Graefen. Megpróbálom majd kapton szalaggal a kést megemelni, lehet hogy annyi elég lesz plusz 2-3 fokozat áthidalásához, amivel már a Bellaromok is ki tudnak teljesedni.
-
konzumpro
senior tag
A kapton szalag nem vált be, letolja az őrlemény.
Viszont volt egy másik őrlőm, aminek a felső késtartója nem 1-es hanem 4-es számot visel az öntőforma lenyomataként, gondolom így lehet durván kalibrálni a gyárban, késtartó cserével.
Érzésre hamarabb összeérnek a kések, és gyakorlatban sem lehet annyira összetekerni, hogy teljesen eljussak a horony végéig. Ütközésig tekerve beállítottam 1-esre és így kb. megvan középállásban az eddigi 1-es fokozat. Majd kiderül milyen finomabb őrleménnyel. -
konzumpro
senior tag
válasz Revolit #4166 üzenetére
Igen én is láttam egy gépet össze-vissza zsírozva, azt hittem a tulajdonos csinálta de ezek szerint a gyárban tolják tele. Én negyedévente szétszedem átsikálom és csak a fontos pontokon használok minimális zsírt. A pipacsőnél nézd még meg a tömítéseket, meg hogy mennyire kopott ki a hengerfejnél a főzőhenger, ott segíthet ideig-óráig a zsírozás, de úgyis kimossa a kávézacc, inkább polírozni lehet meg tömítést cserélni.
Van valakinek tapasztalata Saeco (Philips) felújító szett kék szilikon tömítéseiről?
-
konzumpro
senior tag
válasz MegalodonS #4173 üzenetére
Igen, nem bírja a nagy hőt. Keresd meg a Philips ügyfélszolgálatot, küldenek alkatrészt.
-
konzumpro
senior tag
válasz MegalodonS #4175 üzenetére
Ennél az új 5400/4300-as sorozatnál jött elő, olyan mint amikor először és utoljára kiforrázza az ember az akril kulacsát és bepókhálósodik...
-
konzumpro
senior tag
válasz MegalodonS #4178 üzenetére
A főzőegység ugyanaz, de azért SBS nyomásfokozóval. Meg az a gőzcső is alkalmat ad a házi baristáskodásra, ami LatteGo-val felejtős.
Igen, a mosogatógép ki tudja nyírni az ilyen akril alkatrészeket sajnos.(Olcsó) Philipsekre azt mondom, tudnak olyan jót főzni, mint egy karos, de gyári állapotban épp egy kicsivel gyengébb a nyomás, épp egy kicsivel durvább az őrlemény, épp egy kicsivel alacsonyabb a hőfok mint kéne. De ha ezeket korrigálod, kitapasztalod mikor érdemes indítani a főzést, jobb mint az új karosokból bármelyik 200e alatt.
30ml beállítása, aroma és hőmérséklet maximálisra állítása, üresen átöblítés után főzés, őrlő tuning, SBS nyomásfokozó tuning, nyomásfokozó rugó beállítása, belső csövek kötéseinek megerősítése, túlzott zsírozás rendezése, napi tisztítási szertartás szűrt vízzel, használat szűrt vízzel. Kb. ennyi és nem rosszabb mint ami karossal elérhető, sőt talán azt kell mondanom, jobb is. Persze attól függ milyen karos. A mostanában gyakran eladósorba kerülő Barista Expresszeket talán nem körözi le, de a Graef/Catler/Delonghi termoblokkos karosait simán. Ha fém gőzcsöves akkor lattéban jobb mint a Sage.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Nem bonyolult, ez a kétféle crema szelep szokott a főzőegységen lenni, a 2-es típus van a legtöbb újnál. A most emlegetett Gaggia Accademiában meg Babilában van egy plusz szabályozható szelep, amivel állítható a lefolyás, mint régen a Taleákban.
A kétféle szeleppel ezt lehet könnyebben megvalósítani, csak sajnos fixen. De ha jól be van lőve, nem nagyon kell hozzányúlni.
A lényeg, hogy bent marad a nyomásfokozó rugó és golyó és rá kerül az 1-es típusú SBS. A rugót szét lehet húzni, önmagában ez is elég lehetne de ezzel a kombinált megoldással jobb eredményeket értem el.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4185 üzenetére
Ja, ez nem az a fórum. Itt döglöttkávé újrahasznosításról van szó, amit a boltban kapni lehet.
Amúgy lehet hogy összejön egy jó szett 200e alatt is, de aki már elköltött közel ennyit automatára, annak lehet hogy érdemesebb beállítani a gépét a következő lépcsőfok eléréséhez.[ Szerkesztve ]
-
-
konzumpro
senior tag
válasz MegalodonS #4197 üzenetére
De, minden modding garanciavesztéssel jár.
-
konzumpro
senior tag
válasz Greg Vinous #4206 üzenetére
Jelentősen olcsóbb lesz, ami azt jelenti, hogy a 20e ft/kg-os kapszulás árhoz képest a már elég jónak mondható 8e/kg-os friss pörkölésből akár kétszer annyi kávét is felhasználhatsz, még akkor is olcsóbban jön ki egy sokkal jobb minőség.
-
konzumpro
senior tag
Még arra gondoltam egy előtte-utána főzés is fontos lehet, persze úgy, hogy mondjuk előtte két bemelegítő főzés legyen, hogy friss legyen az őrlemény mindkét verzióval.
Az újabb sorozatnál már azért nincs gond a cremával, a Minutoknál kell ilyen trükközés.
Az őrlő lutri, van akinél biztosan kapásból jó a kalibrálás. -
konzumpro
senior tag
válasz Greg Vinous #4212 üzenetére
Szerintem elég egy szimpla átöblítés. A gyári állapot jó, majd ha elkoszolódik, akkor érdemes kicsit visszafogni, mert öt tubus se lenne elég hogy úgy tele legyen zsírozva mint a gyárban.
-
konzumpro
senior tag
Leírnám hogy milyen tehetséges üzletember aki a selejt zöldből aromásítva pörkölt döglött kávéból még kapszulát is tud tölteni, de még a végén félreértené és beperelne becsületsértésért.
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
A dugattyú kattan ahogy távozik a főzőhengerből öblítéskor, az nem baj, azt jelzi hogy jó a tömítés. Amikor erősebb a nyomásfokozó, akkor kattan nagyot igazán, egész veszélyes hangja szokott lenni.
Igazán lehetne egy szelep ami főzés után kinyit, akkor nem kattanna, de lenne még egy hibalehetőség.
Az őrlőt sehogysenem kell zsírozni.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Palesztin994 #4305 üzenetére
Nem törődik vele hogy milyen vizet töltesz bele, ez csak egy számológép, ami átfolyt mennyiséget mér, meg hónapokat is talán.
-
konzumpro
senior tag
válasz Dr. Szilikát #4308 üzenetére
Kéne már egy FAQ az összefoglalóba ezekből a jó válaszokból.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4326 üzenetére
Rooibost szoktam főzni az automatával, de előtte propelleressel őrlöm és úgy rakom bele egyből a főzőegységbe, aztán őrölt módban megy egy kb. 90ml-es főzés max hőfokon. Ez elég szokott lenni két ír kávés pohárhoz, amibe először gőzölt tej kerül, majd ez a tömény rooibos-presszó, aztán egy kanál méz, majd fahéj a tetejére.
Amúgy kotyogósba régebben volt fruitcafé, gyümölcskávé, szőlőmag és cukor keveréke, az tök jó volt. Bár a savasság nem biztos hogy nem mart le egy keveset az alu kotyogósból, de hát kell egy kis vitamin!!! -
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4328 üzenetére
Igen, szálas tea. Nagy tételben érdemes venni, a kis filteres aránytalanul drága és kellene belőle 4-5 egy adaghoz. Meg kell csapatni propelleressel, de nem szabad szitálni mert akkor befullad, a rostok segítenek egyenletesen főzni nyomásfokozósban mint az automata.
Red espresso néven van kapszula is, őrölt is, gondolom szemcsés méretűre vágják a tea szálait, ahhoz nincs technológiám. -
konzumpro
senior tag
válasz Dr. Szilikát #4329 üzenetére
Olyat már olvastam hogy víz helyett tejjel főzik a kávét vagyishát cappuccinot, kotyogóssal. Az is biztosan megköszöni.
Az eddigi legjobb ötlet a levesfőzés volt kotyogós aljakban. Legalább olyan jó mint a lógulyás főzése szamovárban.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Valorant
- Luck Dragon: MárkaLánc
- BYD Atto 3 menetpróba
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Politika
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...