- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- Proxmox VE
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Starlink
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Amazon Prime Video
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Nem is ismerlek honnan tudhatnám te mivel dogoztál, és mikor, dolgozol-e ha itt osztogatod a hozzászólásokat Őszintén ? Nem is érekel...
A technológiáról pedig a hsz-ekben olvashatsz fölösleges lenne ismételgetni de azért megismétlem :modern technológia alatt ne várj tőlem karbonszálas gyémántkéses gépeket mert arra nekem nem tellik, olymódúlag hogy a kuntsaftjaim nem fizetnék meg.De a HM kések, szerszámélek elég modernek, és én ezeket preferálom minden téren ahol csak lehet.Akinek nem tetszik az nyugodtan használja a jól bevált HSS-t engem nem zavar.Modern technológia a számomra az ipari gépeket gyártó cégek általam kiválogatott egyes géptípusai,tehát gép és gép között van különbség gyártón belül is attól függ a tervezés hogy sikerült .Nem robot cnc-re automata üzemcsarnokokra hanem modern kézigépekre gondoltam. a 6448-as hsz -ben kifejtett módon,beszerzeve, ha nem érted hagyjál a kötözködés nem visz minket előre[ Szerkesztve ]
-
-
Madmax81
aktív tag
válasz Márton111 #6448 üzenetére
Szia
Én is hasonlóan kezdek neki a gépvásárlásnak csak nem tart 2 hónapig míg döntök maximum 1 hét alatt lezongorázok mindent .
Én elsősorban a Makita és a Dewalt kínálatából választok az ár érték arány fontos de nem mérvadó ezzel nem azt akarom mondani hogy kiadok egy gépért 500 ezret ha meg tudom fizetni akkor megveszem azt amit a pénztárcám enged és nem fogok kételkedni hogy jól döntöttem vagy sem , szóba sem jöhet Festoo és a Bosch kisgépek terén .
Neten végignézem mi a kínálat és ezek után jön a személyes tapasztalat ismerősi körben végigkérdezek mindenkit hogy van e valakinek olyan gépe amire fáj a fogam .
Általában sikerrel szoktam járni de van úgy hogy az utcánk végén lévő Makita kereskedésben nézek körbe és próbálgatom a gépeket " már 10 éve jó barátságban van a két család úgy megyek hozzájuk mint ha átmennék a szomszédomhoz , ők nem a magasröptű szövegelésükről híresek hanem a segítőkészségükről "
A mostani kiállításon is kint volt a Makita stand ahol thyeby vel hosszan múlattuk az időt Sopronban a gépek kipróbálásával , itt vágtam ezzel a géppel másodszor de ez első találkozásunk alkalmával meggyőzött hogy ez lesz a Metabo utódja rövid időn belül
Árakkal kapcsolatban kaptam 135 -és 130 ezres ajánlatot is de nem a vásár helyszínén vásároltam hanem az utcánk végén 122 ezerért1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
Kevés híján kommendáltam neked egy igényes feladatot. A tavaly feltett bükk konyha referenciád alapján. Egyetlen ellenérv volt: Pesti vagány vagy, és a pesti szakember mifelénk drágának számít. Van egy helybéli Festoolbolond, lehet, h ő lesz a nyertes. (Aki kérte, évek óta halogatja, h inkább többet fizet, de az olyan legyen.)
Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Ennek a gépnek is van kotyogása nem nagy elsőre ha nagyon neki feszülök akkor úgy fél mm lehet de mint írtam ez normális ennél a felfüggesztésnél .
A Dewalt 707 azért nem jó mert az nem felső" karos "gép ez azt jelenti hogy a futó szánja nem függőlegesen áll ezért nem lehet vele a vállazni " remélem érthető voltam " a mesteremnél van ebből kettő darab is nagyon jó gép csendes mert ékszíjas a meghajtása de nekem nem nyerte el a tetszésemet ez a gép pedig a1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Ennek a gépnek is van kotyogása nem nagy , ha nagyon neki feszülök akkor akár el is tudnál deformálni a vezető sín rendszert de vágáskor nem éri oldal irányú terhelés a gépet ha nem csinálok úgy mint a Metebo-nál
A Dewalt 707 azért nem jó mert az nem felső" karos "gép ez azt jelenti hogy a futó szánja nem függőlegesen áll ezért nem lehet vele a vállazni " remélem érthető voltam " .
A mesteremnél van ebből kettő darab is, nagyon csendes mert ékszíjas a meghajtása de nekem nem nyerte el a tetszésemet pedig a Dewalt gépeket kedvelem .A FESTOL Kapex gérvágója teljesen kihúzva se kottyan
Nekem sikerült ezt a gépet is kipróbálni és ez is mozgott egy kicsit teljesen kihúzva .
Festoo stand mellett állva egy beszélgetésre lettem figyelmes miszerint a gép egy év használat után elállítódott és a 90 fok már nem 90 és a 45 fok is csal , a területi képviselő megnyugtatta a tulajt hogy ez természetes ezért vannak a gépen állító csavarok ilyen probléma esetére egyszóval egy márka sem tökéletes .
Egy másik beszélgetés két Dewaltos üzletkötő között zajlott valahogy így hangzott hogy ezek még a piacon vannak azt hittem rég eltemette őket a lószar a drága gépeikkel együttA régi gérvágómat eladtam már 40 ezerért .
A vásár alatt kicsit panaszkodtam a márkaképviseletnek hogy mi történt velem és megígérték hogy ingyen bevizsgálják a gépet és ha garis akkor meg is javítják , az új tulajnak elmondtam hogy hová kell vinnie Vácon a gépet forgalmazóhoz és majd a jövő
héten kiderül hogy mit tudnak vele kezdeni1956-2010 07.22 Varga László
-
runner 125
nagyúr
Szeva újra!
Ma elkezdtük felrakni a gerendákra a pallókat. Ismét egy kis segítség kellene;
Mivel szokás ezeket a gerendákhoz rögzíteni? Akácfa a palló, és a gerenda is, szeget átverni kb. esélytelen. Fúrjam meg előtte, majd facsavar?
Köszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok!
Valmilyen szakmabeli (látvány)tervező programot keresek "kis költséggel"
Ha esetleg tudnátok nekem ebben segíteni (privátban ha lehet), annak nagyon örülnék!
Köszi, SciHirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Madmax81
aktív tag
válasz runner 125 #6457 üzenetére
Szia
Jó gondoltad hogy meg kellene fúrni mert egy jó akác anyagba nehezen megy bele a szög , arra vigyázz hogy ha a csavarozás mellett döntesz , jó erős csavart válasz ,mert hajlamos egy idő után eltörni a csavar " mozgolódás közben "
[ Szerkesztve ]
1956-2010 07.22 Varga László
-
runner 125
nagyúr
válasz Madmax81 #6459 üzenetére
Értem, köszi a segítséget.
...most már csak valami normális bitfejet kell beszereznem, mert ma próba közben 2 bitem ment szét, persze kb. mind gagyi volt.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
thyeby
őstag
válasz runner 125 #6457 üzenetére
"Fúrjam meg előtte, majd facsavar?"
A kérdésben van a válasz is.
Keményfába nem lehet előfúrás nélkül csavart hajtani.
Mi több: Pl. a 4-es csavarnak 3-assal fúrunk elő fenyőbe, 3,5-el keményfába. Ez azért van, mert ha nagyon passzentosra fúrod a keményfához, akkor jó esetben csak beforrósodik a csavarod, és megáll, rosszabbik viszont, amikor beletörik emiatt. Azt kiszedni már reménytelen, egyedüli megoldás, h új lyuk, új csavar - már ha van hova fúrni új lyukat.
Szegezheted is, de azt is elő kell fúrni.Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
válasz runner 125 #6460 üzenetére
Ha jó bitfejet szeretnél ajánlom a Wiha márkát esetleg a Felo és a wera-t ezekkel nem lesz bajod ráadásul az áruk sem vészes .
-
thyeby
őstag
válasz runner 125 #6460 üzenetére
Vedd meg a titán bitet, meglátod, az lesz az olcsóbb.
Jah, és a régieket mindet dobáld ki, mert ha összekeveredik a jó a tecsógazdaságossal, hát a szekercét a töködbe vágod kínodban, mikor emiatt mászhatsz le a tetőről keresgélni másik bitet.Kaptam Varga Lacitól egy fasza bittartót. Egy rugós hüvely tartja a bitet, így nem tud munka közben kiesni. Jó, ha beszerzel egyúttal egy ilyet is. Kínos a fűben négykézlábolni egy kurva bit miatt!
És igen, Madmax nem felejtette ki a lényeget: Jó erős legyen az a csavar, és kellően méretes.
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #6456 üzenetére
Biztosan tanultál abból a metebós balesetből annyit, h nem fog megismétlődni! Mi több, nekem is eszedbe jut az eseted olyankor, mikor méretesebb fadarab kerül a gérvágóra, és jól odafigyelek, h picit se tudja a tartólécnek lökni az anyagot.
"egy év használat után elállítódott"
Ez hasznos infó! Köszi. Már csak azért is, mert én úgy beleszerettem abba a Kapexb-ba. Jobb, ha te józanítol ki, mint 400 ezer forint elkótyavetyélése.
Én meg arra lettem figyelmes, h a szervízbe hoztak javításra egy ELU-t. Egy szabolcsi bútorüzem használja 20 éve. Sosem állítódott el, ma is pontosan vág. Vmi elektromos bajjal került a javítóba. Úgy tudom, h az a DeWalt 700-as sorozatának az őse.
Az a vállazás, amit bemutattál nekem a metibóval, meg a DW felsőmaróval?
Ezt a futószán függőleges dolgot nem értettem teljesen, de mindjárt lepuskázom a fotókról, és biztosan rájövök.
Nekem ez a legszebb makita, de a többi gérvágó közt is párját ritkítja. Fogod szeretni. A kis LS 1040-essel (azt hiszem jól írtam a típust) úgy jártam, h vagy kétezer vágás után behalt a fékező elektronikája. Egyébként szépen muzsikál. Megcsinálták garanciába (utolsó órában), de úgy nyolc rugó a javítása, ha behal megint. Plusz fel is kell újra szabályozni a féket akkor, mert hiába az elektronika csere, a fék nem fog. Ennek az a tünete, h rágva indul el, és rémül világít a szénkefe. (Nekem nincs szerencsém a makita fékekkel: A nagyobbik kézi körfűrész (Nem az, amelyiket megvetted. Apropó: Jól szolgál?) meg el se indult néha, úgy befékezett.)
És azt hiszem, így, h 122-ért hozzájutottál, én is a makitát választottam volna, nem a DW707-est. És tetszik, h van rajta lágyindítás is. Csendes gép?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #6464 üzenetére
A befogó szárhoz szereznem kell vmi belevaló bitet, mert az enyémen a bevágás nem pont oda esik, ahova kellene. Megfogja úgy, ahogy kell, de az istennek nem akarja elengedni. Arra viszont tökéletesen tudom használni, h a pici fúrót, ami hatszöganyagba van ültetve, beletegyem. Azt elengedi szépen, amikor én akarom. És ahányszor használom, mindig eszembe jutsz.
A faesztergán elszakadt az ékszíj. Tudod, azon van a csiszolódobom. Épp holnap kellene vele csiszolni, de vasárnap lévén nem lesz megint ékszíj. Várom, h kipróbálhassam. Őszintén szólva azért gyűjtögettem a csiszolnivalókat, h ne kelljen menni még a városba ékszíj után, mert amiatt kiesek nagyon a tempóból - de már halaszthatatlan.
A Pilana fűrészlapot meg tovább ajándékoztam. A fiam keresztapja hozott a srácnak egy vagyonért LEGO-kat. Hozzám szokott jönni fűrészelni, mert az ő korongja gagyi a kaptárgyártáshoz. (Ti. ő nagy méhész.) Biztosan jó lehet a fűrészlap, mert azóta nem jött a leceivel.
Te, Laci! A szalagcsiszolód sebességét hogy számoltad ki? Milyen sebességgel jó egy ilyen szerkezetet meghajtani, hogy vigye is az anyagot, de ne is égessen? Mint a kézi szalagcsiszolók sebessége, v gyorsabb?Más: Betetted a fotókat a LIGNO NOVUM-ról. Átnézegettem én is, és köszi! Láttam itt egy arzenált fűrésszalagból. (Most láttam először keményfémlapkás fűrésszalagot.) Ez a cég biztosan tudna jóféle szalagot ajánlani a kis 200-as szalagfűrészemre. 0,4 vastag, 6mm széles és nagyon tartós élű szalag kellene vmi 1425 (?) hosszúra végtelenítve kicsi terpesztéssel, sűrű fogazással. Nem kaptál tőlük névjegykártyát? Van honlapjuk, e-shop-juk? Mi a nevük, címük?
(És a mindkét oldalon fogazott fűrésszalagot hogy a picsába támasztják, vezetik?)
-
Madmax81
aktív tag
Az a vállazás, amit bemutattál nekem a metibóval, meg a DW felsőmaróval?
Ezt a futószán függőleges dolgot nem értettem teljesen, de mindjárt lepuskázom a fotókról, és biztosan rájövök.Az a helyzet hogy a metebo és a makita felfogatás egy adapterrel történik és az asztal felett van csatlakoztatva a géphez itt talán jobban látszik miről beszélek Dw 707
Makita LS 1018LIgen van rajta lágy indítás és motorfék és a lehetőségekhez képest halk halkabb mint a Metabo új korában volt .
A kézi körfűrészemen nincs motorfék ha arra gondolsz ??1956-2010 07.22 Varga László
-
Madmax81
aktív tag
szalagcsiszolód sebességét hogy számoltad ki?
"Nem egyszerű történet a motor tengely fordulatszámát megnéztem kiszámoltam hogy mennyit forog az áttétel végén a felső kerék majd a megmértem a kerületét és beszoroztam a fordulat számmal átváltottam méterbe és kijött hogy 1 perc alatt 300-400 métert tesz meg a henger ez a papír sebessége is egyben " remélem jól magyaráztam el a dolgot már volt annak 3 éve is hogy ezt kiszámoltuk és lehet hogy rosszul emlékszem .A szalag sebessége minimum 280-320 M/pers legyen de az sem baj ha több 400/m per perc is tökéletesen megfelel .
Adott fához és szemcsemérethez kellene optimalizálni szerintem ha finom papírt akarsz használni tölgyfához akkor szálára csiszolva nem kellene 500/M perc mert beégetnéd a papírt de figyelembe kellene venni azt is hogy nagy felületen vagy milyen szintkülönbséget akarsz egyszerre eltávolítani , ha nem nagy a csiszolási idő és az eltávolítási felület akkor nincs ideje felmelegedni a papírnak és nehezebben ég bele e csiszoló por .Haver tett el tőlük prospektust de ha jól hallottam akkor felétek van a székhelye a cégnek , de majd rákérdezek a pontos címre .
-
Márton111
aktív tag
Örülök arra amit a dewaltról írtál ,hogy mi módon szidták őket a .... üzletkötők , mert ez a kritika nem a minőségnek szólt, hanem minőséggel együtt járó árnak , és mivel nem temette el DW-éket a "lógané" ezekszerint van igény rájuk, megéri venni másnak is,nemcsak nekem.Makitáékat én is szeretem ,mert ipari gépnek nem drágák.Jó a marójuk ,akkus behajtójuk , dekopírjuk.Bosch-t is simán megvettem, a rezgőcsiszolójuk (GEX125AC)jó a kis betonfúrójuk pedig egy mozdulattal lecserélhető SDS/gyorstokmányos fejjel pláne , flex, lamellózó ,szintén jó Boschból.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
A szakma robotmunkából állna?Robotokkal csak robotolni lehet.A hasznot a tulaj fölözi le Az alkalmazott fillérekért robotol,százmilliós gépeket szolgál ki "akik" a lényegi munkát elvégzik .Itt a lényeg a gép az ember huszadrangban van.A csúcstechből ez nekem már túl sok emiatt pont. Persze ez is nagyon szép munka mint például a banki adminisztrátor, de nekem semmi közöm hozzá ,én a két kezemmel alkotok, és előtte gondolkodom, hogy lehetne megvalósítani,az én lehetőségeim között, nem a főnököm adja ki az ukázt, mit csináljak.A szakma egyik csúcsa az én számomra a műbútorasztalosság ,ennek nem sok köze van a robotgéphez, ha mégis robotmunka lesz ebből is,akkor akkor majd nem fogom csinálni,max hobbiból .Amúgy konyhát is csinálok jó minőségben (amit mkd-nek ajánlottál), ha tudsz valamit ,írj mélt,az IKEA áraival vagyok versenyképes.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Madmax,
bocs, de én már elfelejtettem, milyen típusú volt a Metabód?Egyébiránt szerintem minden kihúzható gérvágónak van egy kis holtjátéka. Pontosabban nem holtjáték az mert nem lötyögésről van szó, hanem az adott hosszúság mellett a rudazatnak/felfüggesztésnek már van egy hajlékonysága. Ezek a gérvágók, a legnagyobbak is szállíthatóra vannak tervezve, vagyis a súllyal takarékosan bánnak, ennek következtében a merevség sem olyan, mint egy telepített fix gép esetében. Nem tudom, gérvágóból létezik-e ilyen, de ha igen, annak a rudazata mondjuk 60-as átmérőjű csövekből lenne + plusz stabilabb motorház, stb.
Véleményem szerint ha az ember odafigyel a vágásra, azaz van gyakorlata, akkor az elhajlás, amit "szárazon" tapasztal az ember, nem vészes, a forgó tárcsának is van bizonyos "tehetetlensége" (ezt nevezik giroszkóp-hatásnak?), és talán a munkadarab is megvezeti a fűrészlapot. -
Márton111
aktív tag
-
Márton111
aktív tag
persze nem szabad oldalirányban rángatni a gépet vágás közben Hanem precízen irányben egyenletesen tolva megvezetni.Akkor (éles lappal )jó lesz.Az enyémen is rugózik az acélcső pár tizedet ha 30cm-re kihúzom és megpróbálom elhúzni vágásirányra merőlegesen.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Nekem van egy Pilana lapom nem rossz, használható, nem volt drága.(fához hosszvágó lap)talán hangyányival durvább a vágásképe mint egy metabónak de lehet hogy csak utánérzés (mostanában nem nézegettem és már 2éves) a metabo lapom meg szegény pofára esett (lapjára kapta az ütést) a körfűrész amikor leesett úgyhogy az már nem kipróbálható.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #6470 üzenetére
"konyhát is csinálok jó minőségben "
Hát tégy fel egy fotót referenciáról: Komplett (átlagos méretű) konyha tömörfából, pontos ármegjelöléssel. Enélkül nem tudlak közvetíteni. Balázsról viszont tudom, h otthonosan mozog konyhaszekrény terén, mert már nem egyet készített. Tett fel részletes fotót és árat is. A képre ha rá lehet közelíteni, és megnézni a részleteket közelről is, az szerencsés.
Régebben csináltam konyhákat, és ennek kapcsán még mindig keresnek olykor, de nekem már kellemetlen lemondani az ilyen munkákat. Úgy könnyen megy, ha ajánlok megbízható szakembert magam helyett.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Miért mondod le a konyha megrendelést? Fotó helyett elég az hogy szépen dolgozom.Tömör konyhát igényeseknek készítettem alkalmazottként, sajnos saját képeim nincsenek róla.Volt főnököm meg anno nem nagyon rajongott azért hogy kiadja azokat a fotókat amiket ő készített a munká(im)ról.(adott összvissz3-at de sokkal több volt amit csináltam)Árajánlatot pedig előzetes megbeszélés után tudok adni ha tudom pontosan milyen anyagról, milyen felületkezeléssel,készül, hány elemről van szó,egy alaprajz a méretekkel, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Dízeles
aktív tag
Üdv kollégák.
Érdemben a fentiekhez nem igazán szólnék hozzá.
°
De lazításkén hétvégi formatervűtség keretein belül pár kütyüre felhívnám a figyelmet.
Ha pár percet lopnál a reggeli ébredésből . Amennyiben nem lenne a vázákat hová tenni..Gondolom már benneteket is megkerestek borosüveg tartó készítése miatt.És ha hangulat világításos estére vágyna valaki.
De csak miután áldoztunk az energiatakarékosság oltárán.[ Szerkesztve ]
Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #6478 üzenetére
"Miért mondod le a konyha megrendelést?"
Mert jobban jövök ki pénzben is, időben is, ha a fadarabkáimmal foglalkozok. Ráadásul azt többnyire ücsörögve tudom csinálni, és elegem lett a cipekedésből, batyuzásból. Amíg nem tudtam jobbat, örültem egy tömör konyha megrendelésnek. A kaptárkészítés könnyebb munka a konyhabútornál, de azt is lemondom mindig. Jobb egy seggel egy lovat ülni. Ha kikacsintgatok, megtorpan ez a vállalkozás, így pedig évről évre szépen fejlődve hozza a hozzáfűzött reményeimet.
Mifelénk nem elég az, h mondod, h szépen dolgozol. Kell referenciafotó pontos ármegjelöléssel. Ez a beugró, ha közületnek, ha magánszemélynek akarsz árajánlatot adni. És egy konyhabútorhoz hiába adsz fotót egy gyönyörű esztergált padlóváza-remekműről. Oda konyhabútor fotó kell.
Lehetett volna annyi eszed, h lefotózd magadnak anno azokat a referenciamunkákat. (A főnököd meg dugja fel magának azokat a fotókat.)
Tudni kell, h mifelénk fordítva működik a dolog, mint a fővárosban: Ott a szakember az úr, és ő diktál, itt a megrendelő az úr, és ő diktál. Dolgoztam Budapesten többféle szakmában is, és a bőrömön tapasztaltam meg, milyen különbség van ott és itt. Itt a pesti ár 70%-áért már elkél a legigényesebb szakember munkája is. Ez azért van, mert itt nincs folyamatosan munkája sok asztalosnak. Ősszel itt is megjuhászulnak a megrendelők, amikor hideg-melegburkolót keresnek, de tavaszra megint megbolondulnak.
-
Márton111
aktív tag
mifelénk fordítva működik a dolog, mint a fővárosban: Ott a szakember az úr, és ő diktál, itt a megrendelő az úr, és ő diktál.
Szerintem te a rendszerváltás előtt néztél körül alaposan a fővárosban. Bár így lenne .Rég nincs már így .Én nem szoktam a megrendelőimnek diktálni , mivel ők gazdag urak.Igaz én csak akkor vállalok be egy munkát ha valamiféle hasznom lesz belőle.Ingyen nem dolgozom a legnagyobb uraknak se, még akkor se ha ez okozna nekik a legnagyobb gyönyörűséget
Lehetett volna annyi eszed, h lefotózd magadnak anno azokat a referenciamunkákat. (A főnököd meg dugja fel magának azokat a fotókat.)
Sajnos 100%-ig egyetértek , de nem gondoltam volna még 1 évvel korábban se (anno 6 éve) hogy önállósodni fogok.(Akkor még csak filmes gépem , volt drágaa film, kicsi fizetéshez.)[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Laminált konyhabútort csináltam azóta, arról van fotó.Egyéb fa/mdf munkákat csináltam arról is van.Példul amit átlüldtem neked fotókat,(ha megvan még )az utolsó ablakon a teljes ablakborítás felszerelés fa borítás MDF parapet én csináltam használt ajtóborításból, meg új MDF parapetet tettem több helyre ott amit én gyártottam minta után. Festett mdf bútorról is van fotóm.Itt van la. És korábban feltettem eg ytömör bükk könyvespolcot is a fórumra
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #6481 üzenetére
"Szerintem te a rendszerváltás előtt néztél körül alaposan"
Rendszerváltáskor épp alkalmazottként dolgoztam harmadik éve Budapesten. A kilencvenes évek végén rendszeresen feljártam lambériázni, hidegburkolni, mert még utazgatással együtt is majdnem duplán pénzemnél voltam így. Hidd el, tudom, mi a különbség ott és itt. Csak egyetlen példát:
Csempét raktam egy helyen. A konyhába át kellett volna vinni a melegvízcsövet egy folyosóról. Gyakorlatilag egy falátfúrás, egy bekötés, 2 fm cső rögzítése a falon, és egy leállás a mosogató fölé a falicsaphoz. Ezt 10 rugó munkadíjért nem vállalta a vizes szaki. Pontosan 97-ben történt, mert akkor volt egy éves a lányom. Akkor itt Szabolcsban tömegek dolgoztak alkalmazottként 16-20 ezer forintért. Persze, hogy felajánlottam a munkámat. Gépet kölcsönöztem, és anyaggal együtt volt szűk 3 ezer Ft költségem, 7 ezer hasznom egy jó délutánnyi munkáért, amiben már az anyagért szaladgálás is benne volt. Úgy gondolom, h 7 rugó egy bő félnapért még ma is jó keresetnek számít. Itt, ahol élek, kifejezetten jónak. Pedig azóta eltelt tíz év. Ha akkoriban itt elvállaltam egy bükk lépcsőt a tetőtérbe 50-ért, ugyanennek Pesten akár a háromszorosát is megkaptam. Ezért utazgattam, batyuztam a szerszámaimmal. Tömör bútorfront tekintetében pedig a következőt tudom mondani: Budapesten teljesen normális dolog kiadni 200 ezret egy m3 szélezetlen bükkért. Én itt nézek rögtön másik forrást, ha ugyanezért br. hatvan ezernél többet próbálnak tőlem kicsikarni. És itteni viszonylatban nem vásárolom olcsón a bükköt. Ha átmennék Erdélybe, pontosan feleennyiért kapnám meg még szebb minőségben. Na, egy itteni megrendelő rögtön meg is ugrana attól, ha olvasná az árajánlatban, h bükk alapanyag ktg a frontra 110E Ft, plusz fuvar ktg. Ez itt úgy működik, h 80 E Ft alles zusammen a front alapanyag méretre vágva.
Néhány éve még erősködtem itt a fórumon, h ugyanannyiból, ill. alig többől kihozható egy tömör fenyő front, mint a legolcsóbb bútorlap. Mindenki lehurrogott, nem hitte senki. Aztán nem erőltettem ennek az igazát, de itt valóban működik ez.
Ominózus megrendelő pl a front alapanyagot gyalulva, nagyjából méretre szabva már eleve adja. Így a vállalkozónak már módja sincs az alapanyag ktg-vel operálni - bemondja gyakorlatilag a munkadíjat, és bemutatja a referenciafotóit. Ha ez értékarányos, akkor nyert. Vannak itt is olyan megrendelők, akik tudják, h a drágább mester az olcsóbb, mert az nem fogja se elszabni, se elb@szni, és korrektül, megegyezés szerinti módon kivitelez. Ám napi tíznél többért valóban precíz, igényes kezű szaki csak elvétve jut megrendeléshez. (A napi tíz nettó munkadíjként értendő.) Sok helyen van kiírva, h rezsi óradíj 3-4 ezer ft.Több fa van, mint asztalos!
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Az én gépem a Metabo KGS 216 " volt " nagyon jól tette a dolgát míg nem érte egy szerencsétlen baleset .
Én is ezt mondtam thyeby-nek hogy a csúszó résznél kell hogy legyen holtjáték különben meg sem lehetne mozdítani a gépet , nem is beszélve arról hogy a gép asztalához rögzítő elemének is lehet mozgása , olcsó kiviteleken még a "sima " billenő fűrésznek is van " holtjátéka ".
Szerintem oldalirányú terhelést ritkán kapnak ezek a gépek és ez a mozgás elhanyagolható ,ha mindent ennyire kritikus szemmel vizsgálnánk akkor az összes gép mehetne e kukába a körfűrésztől a dekopír fűrészig .1956-2010 07.22 Varga László
-
Márton111
aktív tag
Nem érdemes árakat írni "egy frontra",mert minden front más méretű.A konyha elemek számától függ az meg a helyiség méretétől, meg a tervezéstől.
Ha megírod hány m2-re gondoltál,hány Ft-ért vagy egy négyzetméterárat írsz ,aztán egy anyagot hogy miből van az illető illetve hogy pácolva-lakkozva, vagy lakkozva , vagy natúr állapotban levőről volna szó akkor én is jobban el tudnám helyezni az áraidat. Az olcsó bükk érdekes, mert ha harmadáron adják vidéken ugyanabban a minőségben akkor a főnököm aki nem hülye, pénzének nem ellensége, onnan hozatta volna a fát, de nem tette...
Pedig 1m3 bükk esetén a fuvart plusz hasznot simán kihozná ha minden stimmel.(Erdély már messzebb van onnan több a fuvar, és a te áradhoz képest kisebb a különbség/távolság növekedéshez képest) Ja és főnököm vidéki tehát tudnia kellett róla (apja is fával dolgozik vidéken )Nem mondom hogy nincs igazad,amíg nem ismerem a tényleges helyzetet, de ez ellentmondás.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Madmax81 #6486 üzenetére
Szerintem nyessél vele egyet ,vagy akár többet is ,hogy hogyan vág és megtudod rövidet , hosszút próbát összeillesztve 2 hosszabban (keresztbe)elvágott felületet hogy passzol,fordítsd meg az egyiket, akkor is passzol-e a másikhoz, nincs-e benne kifli, állítsd be pontosan a derékszöget a gépeden puding próbája hogy megeszik-e sakkor megtudod milyen a géped, a hosszabb távon meg kiderül a kopást hogy tolerálja nem fog -e kotyogni a szög beállító skálán, meg a csapágyak nem fognak-e lötyögni.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
"Budapesten teljesen normális dolog kiadni 200 ezret egy m3 szélezetlen bükkért."
Találtam 1.oszt cseresznyét itt budapesten 195.000Ft-ért, gőzölt bükköt pedig 120.000-ért.Kérdés hogy amit neked 60-ért adnak az milyen minőségű, tehát mennyi hulladékod lesz,mennyit dobsz a kazánba belőle.Lehet, hogy ugyanott vagy egy rosszabb minőséggel 60-ért mint 120-ért egy jobbal amiből kevesebbet dobsz ki Na ez nem stimmelt ,hogy miért nem vett vidákről fát a volt főnököm.Nem éri meg mert nem olyan sok különbség van az árban,hogy a fuvart megérje.Ezért.Különben, ha megéri biztos hogy onnan hozza.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
-
Márton111
aktív tag
Nem volt az hülye, jó szakember volt , csak sokkal többet terhelt a cégre mint szabad lett volna.Bennünket meg csúnyán kihasznált,főleg engem. Ez is hiba volt különben még ma is ott dolgoznék.Kissé agresszív gyorsasággal akart 200m2-es lakást építeni egy tetőtérbeépítéssel , közben jól élni családostul szeretőket, + asszonyt eltartani , 2 gyerek, és csak 3-an dolgoztunk neki mindehhez.Tehát őt 3-admagával,200m2-es műhely bérlettel ,épülő tetőtérbeépítéssel, teherautóval, mobilhasználattal, vidéki utakkal rokonokhoz erre 3-an voltunk munkánkkal eltartani...Kissé túlzás volt.Itt elszámolta a dolgot, lassabban kellett volna tollasodnia, akkor sikerült volna.Így beszerzett 38 éves korára ráadásnak egy infarktust.(Az adósság eléggé nem szívbarát stressz.)
-
Márton111
aktív tag
Akkor tök egyszerű felküldöd pestre egy fuvarossal egyeztetett címre, a buta pesti asztalosoknak, egy kis haszonnal olcsóbban árulod mint amennyiért itt kapni, és a végén te leszel az új Zatik bácsi és alapítasz egy 2000m2-es faáruházat Akkor majd gondolj rám mint ötletadóra és egy kis kedvezményt adjál az árból
Főnököm nem tönkrement, hanem többmilliós adósságot görgetve elköltözött egy olcsó műhelybe és most már maga dolgozik...saját kis kezével ,egy infarktussal a háta mögött...[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Halihó ez nem osztályon felüli hanem van benne minden!! Nem mindegy az árra !! mennyit dobsz el belőle!!! Amit én vettem azt 1. és 0. osztályúak közül kiválogattam a legjavát, abból nem kuka semmi max szabáskor egy kis része el tud görbülni, az nem látszik előre.Tehát ahol lehet a pénzért válogatni az bejön annak aki tudja a fa tulajdonságait (szerénységem)
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Ráadásul fehér bükk az olcsóbb mert nem gőzölték meg = sokkal könnyebben jön-megy, dolgozik , vetemedik, a gőzölt bükk ára más.A fa ára sok minőségi körülményből áll össze nem lehet csak úgy elintézni, azt látni kell hogy néz ki mert az olcsób nem olcsóbb aztán ,vagy csak kicsivel olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Madmax81 #6486 üzenetére
"Az én gépem a Metabo KGS 216..."
Akkor jól emlékeztem, csak nekem úgy rémlett hogy nem neked vagy nem ezzel a géppel volt valamilyen zűröd, sok szervizes utánjárással... (bocsánat, de elég lyukas a memóriám)
A KGS 216-ra viszont azért is emlékszem, mert amikor én megvettem a KGS 255-t jónak számító 75ezres áron, akkor a vásárlást követő héten megjelent a metabo új szériája, többek között ez a 216-os nagyon olcsón. Bosszankodtam is kicsit, illetve nem értettem a dolgot 8ma sem) mert még mindig lehet kapni a 255-t és még mindig jóval drágábban, noha a paraméterei alapján a 216-os a jobb.A kisvakondban aztán kézbe vehettem a 216-t és annyit érzékeltem, hogy kicsit "röcögősebben" jár a vonófunkciója. Te viszont azt mondtad, hogy teljesen jó. De mindegy is...
Nekem a legfőbb bajom a KGS 255-el, hogy a 90 és 45 fokos reteszelése nem pontosan 45 fok. Vagyis ha a csavarokkal beállítható hátsó "falat" pontosan belövöm a derékszögű vágásokhoz, akkor 45 fokkal elforgatva az asztalt már nem tutira 45fok a 45fok Aztán a forgácselszívása is szarabb, mint a 216-nak.
Kíváncsi vagyok a makita mennyire pontos ezen a téren? persze ez csak akkor derül ki, ha egy szélesebb, képkeret jellegű gérbe vágást/illesztést csinálsz.
De illene is, hogy a makita egyértelműen jobb legyen, mégiscsak dupla áron adják... -
Márton111
aktív tag
Csak kényszer szülte megoldást tudok ajánlani a 45fok hogy 45 fok legyen a derékszög pontos beállítása esetén is
egy 300mm-es fán (a vezető végéig érjen) próbát vágsz , úgy hogy különböző vastag fémlemez darabokat teszel mögé a végénél.Amikor így már pontos a géred akkor készíthetsz egy 30 cm hosszú 40mm magas ékes fát ahol is emelkedése pont annyi mint amit kikisérleteztél pl 300x40x20mmaz egyik végén 21mm vastag a másik végén.Ezt ha gért akarsz vágni 2 csavarral rögzíted (az alu vezetőt átfúrva, vagy van is már gyári csavarhely benne).Ez nem rossz sztem használható, kérdés hogy a többi szöghöz kell-e pótlék vagy azokat nem használod annyira.Esetleg a pót állító vezető fádat csinálhatod teljes gép szélességre mindkét vezető vonalzót lefedve ez esetben 4 csavar kell rögzíteni,és akkor forgathatod a gérelendő anyagot bal jobb oldalról vágvánVagy egyszerűen a kikisérletezett beilag lemez vastagságot ráragasztod egy vonalzó fa hátoldalára 300x40x20 és ezután felcsavarozod a géreléshez (ha végigmegy akkor 2 beilag kell a 2 gépi aluvonalzó darabhoz, mert a gép ketté fogja vágni a fát az első vágás alkalmával
A másik sokkal bonyolultabb megoldás ha a meglevő ütköző skálát próbálod meg átkalibrálni egy kis reszeléssel + állítással (esetleg reszelés és rászögecselni egy lemezdarabot hogy az így megtágult lyuk csökkentve legyen a másikoldalról ez csak gondolkodás , nem kész recept).vagy ha újat készítesz ez sztem nem éri meg illetve feltételezve hogy ez egy hibás darab csere egy gyárira ez esetben sincs garanciaa hogy jobb az új.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Android szakmai topik
- Kupon kunyeráló
- Poco X6 Pro - ötös alá
- PlayStation 5
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest