Új hozzászólás Aktív témák

  • M43g

    aktív tag

    válasz Soká #20813 üzenetére

    (#20805) thyeby, (#20806) ferkoboy, (#20813) Soká és a többiek, ha volt még valaki, akit nem soroltam fel… köszönöm a segítségeket! :)

    OFF(ba hajló) és hosszú lesz vegyesen:
    Az ásványi olaj olyan cucc, amivel pl. vágódeszkákat szoktak kezelni, IKEA-s, és elvileg élelmiszerhigéniailag rendben van. A színe viszont aranysárgás lett tőle, kicsit olyan, mint a hot-dog padoknak a fesztiválokon...

    A higítós olaj alapozást (1-2-3 mély réteg, erre rá egy sűrű olaj réteg) meg faterom javasolta, aki vegyész és szintén élelmiszerhigéniával foglalkozott, szabadidejében meg a régi fa vitorlásunkat javította minden évben a szárazdokkos időszakban (innen is jött, hogy ne legyen bükk) :) Más kérdés, hogy szédítő élmény felkenni :) Viszont szerinte így mélyebbre szívódik. A higító meg úgyis elpárolog relatíve gyorsan.

    Sajnos a nagy türelmetlenség okán már nekikezdtem a felületkezelésnek, a zasszony már nyaggatott, hogy türelmetlen... júli eleje óta csinálom a konyhát: csempét le, vakolatot le, parkettát fel, betont le, vakolatot járólapot csempét fel ésatöbbi ésatöbbi :)

    A következő felcsiszolásnál akkor viszont kipróbálom a natúr színezetű IKEA olajat is, igazság szerint kicsit jobban megy a járólaphoz a fa eredeti erezete és színe. Azt még nem tudom, hogy fog érni a színe, de úgyis meglátjuk idővel... :)

    Igen, azt tudom, hogy az akácnak vannak nem előnyös tulajdonságai, vetemedésre is hajlamos, de ha jól van szárítva, és táblásítva, akkor talán nem gond. Ezt mondjuk senki nem tudja. Ezzel szemben marhára ellenálló mechanikailag is és a betegségekkel szemben is, és iszonyatosan kemény.

    Az IKEA táblával az volt a baj, hogy kb. 2 db 2m és egy darab 1m körüli lapra volt szükség, ez meg 2db. 2,5 és 1db 1,8m darabból jött volna ki, a többivel meg nem igazán tudtunk volna mit csinálni. Mivel az "amerikai" konyha egy sarokban van, és U alakú, az U kilógó szárának túloldalára pedig egy mini "bárpult" lett betervezve a sütővel szemben, ezért oda el is kelt a 625-nél szélesebb lap. Az 5000*650*40 tábla méretből meg kijött, és beljebb voltunk 15e Ft-tal úgy, hogy a 650-es szélesség is megvolt.

    Én a táblásított kőrist a Salix lignum Kft-től vettem Érden. Máshonnan nem tölgy-bükk-fenyő lapot (meg IKEA nyír) teljesen esélytelen volt szerezni, végigtelefonáltam a fél Balaton-felvidéket, meg Pest megyét, amerre járok :/ Viszont ők elég korrektek voltak minden tekintetben. Sajnos körfűrészen kívül más eszközük nem volt, úgyhogy a mosogató és főzőlap kivágást máshol kellett megoldani, és végül is nem lett összemarva, bár ez volt a megrendelő eredeti elképzelése :P Az összehúzó jó lesz talán, szép egyenes mindkét összerakott él, és majd viasszal kitöltöm a hajszálrést.

    Ha meg egyszer lesz még olyan, hogy konyhát csinálok, és arra pultot, akkor előtte szerzek eperfát, kitanulom, hogyan kell szárítani, táblásítani, felfűrészeltetem és abból lesz a pult. Handgemacht!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák