-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Tudok olyan helyet, ahol nagyjából akkoriban törölték még a Neptunból is (oktatási adminisztrációs program) azt a választható tárgyat, aminek keretében PIC-kel olvastak egyszerűbb szenzorokat, vezéreltek mintaként ledeket, lámpákat, szervo és léptető motorokat.
"Erre csak a villamosmérnököknek van szüksége", mondták. Ma, ha egy mérésnél a készülék fűtését telefonról (ESP8266) vezérlik, és ott olvassák le az adatokat, arra, mint értelmetlen hibbant, különcködő ötletre tekintenek az intézménynél. Érdekes, hogy leginkább a tanítottak éreznek rá ennek az ízére.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
.DLL
veterán
Sziasztok!
Megjött Kínából a 900 Ft-os NRF51 modul, és egy kis átalakítással Drag&Drop programotható egy BBC Micro:Bit (# Microbit, Micro-bit, Micro bit) segítségével!
[video]
(Egy kis teszt progi ami gombnyomásra rádión (Nordic Gazell protocol) küld egy OK-t a vevő oldal pedig erre hármat villant.)A lényeg, ha Microbit-szerkesztőben írt programokat szeretnénk használni a kis modulon, akkor a második kvarcot el kell távolítani, mert az a 'Button B' bemenetre csatlakozik, ezen kívül az Accelerometer és a Magnetometer helyén üresen maradt interrupt bemeneteket a biztonság kedvéért lezártam 1-1 ellenállással, de nyilván ezeket a funkciókat ne is hívjuk meg.
Az eredeti Microbit-en az SWD port ki van vezetve két teszt pontra, ebből az SWDIO-ra menő vezeréket (nrf51822 chip 23-as lábához) meg kell szakítani, ezek után összeköthető a cél modul SWD pontjaival, és az interfész chip simán ráírja a bedobott hex fájlt.
Igazából csak érdekességként akartam ezt megosztani, tudom egy ESP32 sokkal menőbb, de talán valakinek ez is jól jöhet. (nekem, pl. bőven elég és egyszerűbb :D )
Egyébként van leírás a neten, hogy hogyan lehet ezt a modult Raspberry Pi segítségével programozni, ha valakinek már az adott, akkor ez is hasznos leírás.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Ja, tök jó, nekünk elektroműszerész szakközépben, kb. ugyanabban az időszakban, kb. említés szintjén volt a mikorporofesszor, egy fogalmatlan hülye előadásában.
Infó szakon minimális assembly (mind a kettőn, amit elvégeztem).
Komolyan, ha középiskolában szabadidőmben nem programozok, sehol se lennék.Mutogatni való hater díszpinty
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #7784 üzenetére
A gazdi az, aki tudja a jelszót, ami valami 32 bites szám.
Hogy mi? Ezt most látom először.
Akkor ezért nem működik egy csomó RTOS parancs?
Itt is vmi jogosultsági rendszer van? Meg kell szerezni a root jogot, vagy mi a szösz?Igen, a delay() alatt tud futni másik task, így nem hal éhen szegény kutyus, mert a scheduler eteti
Ezt a scheduler-t a mai napig nem értem. Elvileg úgy kéne működnie, hogy fix időszeletek szerint osztja el a cpu időt. Ha nem is adja át a token-t a task, az ideje lejártával kényszerítve kéne indulnia a következőnek.
Ehhez képest meg simán reset-el a wdt. Pff...
Persze a prioritás eredményezheti azt, hogy újra ugyanaz a task indul el. De a scheduler ettől még meg kellene, hogy szakítsa. ...És ilyen formán etetnie a wdt-t.igazából én sem teljesen értem, hogy miért nem futhatnak a többiek is, hiszen a loop prioritása is 1, meg Te is ugyanezt a prioritást adtad, de valahogy mégis megfogja a többit.
Amúgy azt lehet tudni, hogy 0-20 közt a magasabb vagy az alacsonyabb érték a nagyobb a prioritás?
Egyetlen egy youtube tutorial-ban találtam eddig utalást rá, de már régen volt.Az esp_task_wdt_feed() -et és az esp_task_wdt_delete() -et hiába teszed be, mert az csak arra a taskra hatásos, amibe betetted.
Jó tudni. Ezek szerint a wdt is egy task kell legyen. Hardveresen nem lehet figyelni a dinamikusan meghívott task-ok garmadáját.[ Szerkesztve ]
-
Panhard
tag
válasz Janos250 #7790 üzenetére
Köszi a részletes magyarázatot. Azt próbáltam még, hogy ha 1-nél magasabb prioritáson van a task, akkor el sem indul. Nem tudom miért. De mindegy, így most jól működik. Kicsit átvariáltam úgy, hogy az időkritikus feladatokat az alap loop-ba tettem, ami core1-en fut, minden mást az általam létrehozott loop1-be, ami core0.
-
Tankblock
aktív tag
válasz Teasüti #7805 üzenetére
Hello
Low priority numbers denote low priority tasks. The idle task has priority zero (tskIDLE_PRIORITY).
Nincs Root jog, csak szerintem az van, hogy ha nem hagyjuk a schedulert futni a magon akkor a watchdog feltételezi, hogy valami nem működik jól és resetel....
Gondolom az is közrejátszik még, hogy 2 magon fut a FreeRTOS-t meg 1 magra találták ki... Ezért nincs minden funkcionalítása leimplementálva. (Mi van olyankor ha az egyit task az egyik magon a másik magon lévő tasktól függ pl....)
Lehet szép SW watchdogot írni akár állapotgépre is... pl minden task lefutott-e adott időn belül, ha nem akkor még mindig eldönthetem h reset vagy figyelmen kívül hagyom az egészet....
Release the Beast....
-
Teasüti
nagyúr
válasz Tankblock #7809 üzenetére
Mi van olyankor ha az egyit task az egyik magon a másik magon lévő tasktól függ pl....
Pedig ez egy könnyen előforduló eset, amire vannak is példák tutorial-okban.
xSemaphoreTake() és -Give() ami nagyon is multitask programozás és teljes a támogatása FreeRTOS-ban. -
Janos250
őstag
válasz Teasüti #7805 üzenetére
"Hogy mi? Ezt most látom először.
Akkor ezért nem működik egy csomó RTOS parancs?
Itt is vmi jogosultsági rendszer van? Meg kell szerezni a root jogot, vagy mi a szösz?"
Csak a WDT regiszter írásához kell a jelszó, de azt a rendszer elvileg csinálja.
Tehát a hardver WDT etetése a leírás szerint így működik:#define TIMG_WDT_WKEY_VALUE 0x50D83AA1 // ez a "jelszó"
TIMERG0.wdt_wprotect=TIMG_WDT_WKEY_VALUE;
TIMERG0.wdt_feed=1;
TIMERG0.wdt_wprotect=0;Az esp_task_wdt_feed() meg az esp_task_wdt.h ban van, kifejtve meg a libesp32.a-ban, vagyis nem tudjuk, hogyan működik.
"Ezt a scheduler-t a mai napig nem értem."
Én sem!
Néztem régebben szkóppal: 1 millisec-enként szakít meg - ha nem fut a magon tőlem semmi - akkor kb 3 microsecre. Valamit az alatt a 3 alatt csinál, de nem tudom mit. A millist biztosan növelgeti szoftverbőlAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Na, ez érdekes!
Azt nem mondanám, hogy tökéletesen megértettem, de mindenesetre ennyi pénzért (900 Ft) az NRF51 ami egy Cortex M0 mag + BT, az azért elég jó!
A MicroBittel nekem egyetlen bajom van: az ára. 4-5 ezer Ft.
Ennyi pénzért már az Orange pi sokkal többet tud.
Ez az NRF51 viszont érdekes lehet az okos otthon/miegymás témában.
Előnye mindenesetre, hogy ARM. A Cortexekből én az STM32 szériából használtam, amik szintén igen jók, de nekem a WiFi nagyon hiányzik belőlük.
Az ESP32 nem menő, csak olcsó.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
.DLL
veterán
válasz Janos250 #7812 üzenetére
A lényeg annyi volt, hogy az NRF51 SWD-n keresztül flash-elhető (elsőre felületesen néztem utána, és azt hittem elég egy USB-Serial átalakító, de üresen azzal nem tud mit kezdeni) úgyhogy a MicroBit-ről ezt az SWD vonalat vezettem át a kis modulra. Sajnos ehhez a MicroBit-en található NRF51 SWDIO vonalát meg kellett szakítani, különben könfliktusba kerül a két chip. Jó szem kell hozzá, de egy forrasztással úja összeköthető a vonal.
Ma kértem kölcsön egy Raspberry Pi-t is, meglátjuk azzal is tudok-e rá írni a fenti leírás szerint, és akkor nem kell a nyák megszakítással szórakozni, de elvileg bármilyen SWD kompatibilis flasher használható hozzá, csak azok is többezer Ft-ba kerülnek, úgyhogy ennyi erővel a MicroBit még némi pluszt is ad (pl. szenzorok), amellett, hogy SWD flasher is lehet belőle.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
-
.DLL
veterán
válasz Janos250 #7814 üzenetére
Programozható sokféle nyelven, köztük microPython is, én a lego-szerű Micro:Bit Block Bditort használom, mert kezdő vagyok, és itt a szintaktikára nem kell figyelni csak a programra. Az editor utána egy hex fájlt ad ki, amit fel lehet tölteni az NRF51-re. De van hozzá Arduino Core is, így aki azt használja, a megszokott IDE-ben írhatja a programokat erre is. Itt van elég sok videó erről a modulról.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Hello,
Sehol nem találok egyértelmű megoldást erre.
Van egy ESP8266-om, amit Arduinoval szeretnék összehozni, de
- soroson direktbe kötve PC-re nagyjbából közli, hogy ő mi
- Arduinoval összekötve már nem annyira (random karekterek jönnek, baudot persze jól állítottam be, amennyivel direktben ment az usb-soros átalakítóval, annyira - 115200)
- nem találok hozzá libraryt... mármint olyat nem, amivel az Arduinoról tudnék wifit használni, nem magában az ESP-t - létezik?Wifi kliensnek kellene, kb. annyival, hogy ha érzékel egy kapcsolót zárva, akkor küldjön egy GET vagy POST kérést. Mondjuk lehet, hogy erre magában az ESP is elég, de első körben Arduinoval együtt képzeltem el.
Köszi minden tippet
Mutogatni való hater díszpinty
-
Teasüti
nagyúr
-
-
Janos250
őstag
" Mondjuk lehet, hogy erre magában az ESP is elég"
Így igaz, és úgy egyszerűbb.
"első körben Arduinoval együtt képzeltem el."
Na, úgy már bonyolultabb!
Ahhoz, hogy az AT parancsokat fogadja az esp, kell fusson rajta valami program. Úgy tudom, gyárilag van rajta valami ilyesmi, de ha valaki már töltött fel rá valami mást...
Én az AT parancsokat soha nem próbáltam, mert csak az esp-re rakni a programot egyszerűbb.
Én a másik oldaláról fognám meg. Az esp-re program, ami figyel, és küldi a POST,GET-et, és soros porton küldi az UNO-ra, amit mindenképpen az UNO-n akarnék.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
válasz Janos250 #7821 üzenetére
Hello,
A gyári vanaz ESP-n, direkt soros porton a PC-nek dumál is...
Kéne első körben egy Arduinos library, hogy tudjam tesztelni a dolgot, illetve azt vettem még észre, hogy sok rajzon van felhúzó ellenállás is, lehet az okozza a szemetelést.Mutogatni való hater díszpinty
-
addikt
Üdv!
Abszolút kezdő vagyok Arduino-ból.
Amit szeretnék mégis megvalósítani:
- 3 RGB LED szalag vezérlése
- színbeállítás szalagonként (pl wifi modulon keresztül)
- fényerő szabályozás szalagonként.Ahogy olvasgattam leírásokat, részben találtam megoldást mindenre, csak nem így összefüggően.
Van esetleg Arduino-hoz szimulátor? Vagy egyből fejest kell ugrani és bevásárolni.A leírt feladat szerintetek megvalósíthato?
Elvileg van annyi analóg pin a cuccom, hogy akár egy negyedik szalagot is tudjak vezérelni.
Teszek majd MOSFETeket a szalagok meghajtásához, bár elvileg el kellene bírnia a kb 50cm-es darabokat.
Elektronika nincs távol tőlem, az megoldom, és a C sem teljesen ismeretlen számomra.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Teasüti
nagyúr
Digitális szalagokkal volt eddig dolgom, de az analóg is éppen ugyanúgy programozható. természetesen minden felsorolt igény könnyedén kivitelezhető.
A wifi lesz talán a megkomplikáltabb része, abban Janos250 az illetékes profi.Ami problémát okoz az a távvezérlő program. Na itt vagy készítesz magadnak egyet, vagy webserver-t futtatsz a mikrokontrolleren és HTTP alapon éred el bármilyen böngészőből, vagy keresel egy kész programot mondjuk Android-on, vagy ami tetszik.
Szimulátor nincs, úgy hogy én leadnám a rendelést Aliexpress-en. Mire ideér addigra kiművelheted magad a témában.
-
gyapo11
őstag
válasz Teasüti #7824 üzenetére
Egyszer keresgéltem szimulátorokat, találtam is ezt-azt, de mélyebben nem mentem bele:
http://emulare.sourceforge.net/
https://blocklyduino.github.io/BlocklyDuino/blockly/apps/blocklyduino/
https://www.sites.google.com/site/unoardusim/services
http://virtronics.com.au/Simulator-for-Arduino.htmlmenyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
Az én kommentem:
Színenként és szalagonként kell egy-egy FET, tehát összességében egy tucat. Ehhez kell valami panel, doboz, miegymás.
A fényerőt vagy úgy állítod, hogy szaggatod a jelet (PWM), vagy a FET részleges nyitásával fűtesz.
Az okosotthon témában sok androidos vezérlő megoldás van rengeteg dologra, egy része egész szép, de én ezeket nem használom/tam. Én szeretek saját WiFi/html megoldást használni.
Ahogy én csinálnám:
WS2812 RGB led, 810 Ft/m, 30 led/m. Én pár hete még 600-ért vettem, szépen múködnek, elég gyorsan be is érkezett.
link
Külön madzag van a tápnak, és külön a vezérlésnek. Kódok küldésével adjuk meg, hogy melyik szín milyen erővel világítson. Ami kódot egyszer kiküldtünk, az a táp kikapcsolásáig él, nem kell frissítgetni, csak amikor változtatni akarunk.
A vezérléshez használt madzag 3.3V-al is hibamentesen működik. Tápnak 5V kell, de kevesebbel is elmegy. A tévedésből rákötött 9V-ot egyszer régebben még elviselte, de a mostanában véletlenül ráadott 12-t már rossz néven vette.
A neten vannak rá programok, Teasüti gyakorlatban alkalmazza őket. Én nem ezeket használtam, mert túlbonyolítottnak találtam, én saját magam írtam rá egyszerűbbeket, ESP32-re (én mostanában mindenre az ESP32-t használom, mert olcsó. 2 ezer Ft alatti összegért gyors, 2 magos, sok szolgáltatással felvértezett kontrollert kapunk)
A több led használata a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a pin számot váltogatod, mert minden megoldásban úgyis van egy változó, ami a GPIO számot definiálja.
Előnye, hogy ha a későbbiekben variálgatni akarod (pl. folyamatosan , akár pixelenként változó szín, fényerő), nem kell hozzá semmi hardver módosítás, csupán szoftver, arra meg azt írtad, ismered a C-t.
Van persze, az a távirányítóval vezérelhető led szalag is, valahogy bizonyára azt is lehet valahogy Arduinoról vezérelni, de annak az ára is közel van a WS2812-höz.Még utólag: ha wifi is van a tervek között, akkor kizárólag ESP8266, vagy ESP32 a mai világban. A net tele van régi, ma már elavultnak számító, drága, bonyolult megoldásokkal régebbi kontrollerekre, de - szerintem - nem érdemes energiát pazarolni rájuk. A korszerűbb olcsóbb, és egyszerűbb.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Még egy kis kiegészítés:
"Van esetleg Arduino-hoz szimulátor?"
Nem tudom, lehet, hogy van, de az a lábak, prifériák kezelését biztosan nem tudja azokon a kontrollereken, amiket ma használunk.
"Elvileg van annyi analóg pin a cuccon, hogy akár egy negyedik szalagot is tudjak vezérelni."
Attól függ, milyet használsz. STM32-n, ESP32-n jóval több is, ha mindenképpen analóg megoldást keresel. WS2812-re digitális pin meg aztán végképp.
"Teszek majd MOSFETeket a szalagok meghajtásához, bár elvileg el kellene bírnia a kb 50cm-es darabokat."
Szerintem FET nélkül nem fogja elbírni az analóg ledet.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz gyapo11 #7825 üzenetére
Ezek közül egyik sem egy színes szagos RGB szalag szimulátor.
A másodikban meg nem találom a szimulátor részt, az csak egy legós program generátor.
Egyébként meg Arduino alatt manapság már nem az Uno-t értik sokan, főleg ha wifi-re van igény. Ezt hogy szimulálja le bármi is?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Csak egy gyors kérdés:
ESP32 dev board-on a 3V3 láb az a fesz. stab. IC bemenete (egyes helyeken Vin-ként hivatkoznak rá), vagy itt a stabilizált 3.3V jelenik meg? Le tudok venni innen 3.3V-ot, vagy ne erőlködjek? Szenzorhoz kéne, de 5V-os tápom van csak.
Nem aktuális.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Teasüti, gyapo11, Janos250 köszönöm a válaszokat.
A terv, hogy egy WS2812 fog futtatni egy http servert és azon keresztül tudom majd vezérelni a szín beállításokat az Arduino Uno-n keresztül.
A fényerőt külön nyomógombokkal terveztem változtatni, mindhárom szalag esetében.A LED szalagok egy IRL540N FET-re lesznek kötve.
A legfogósabb kérdés számomra a LED szalag, mert nem nagyon láttam leírásokat a szalagokról, hogy az most analóg, vagy digitális. A cikkek többségében csak annyit írnak hogy 5050-es LED szalag. Ezt beírva kapok milliónyi találatot, de nem nagyon látom feltüntetve, hogy az adott szalag analóg, vagy digitális. Kollégám azt javasolta 60LED/m szalagot válasszak.
-
Janos250
őstag
"A terv, hogy egy WS2812 fog futtatni egy http servert és azon keresztül tudom majd vezérelni a szín beállításokat az Arduino Uno-n keresztül."
Na, én már végképp nem értem. Milyen szalag, milyen kontroller?AZ IRL540 jó.
"A legfogósabb kérdés számomra a LED szalag, mert nem nagyon láttam leírásokat a szalagokról, hogy az most analóg, vagy digitális"
Nézd meg, hány madzag megy bele. ha négy (R táp, G táp, B táp, GND), akkor analóg. Ha 3 (GND, táp, vezérlés), és gyakran még külön 2, hogy azon is lehessen tápot adni, ha valaki úgy akarja, akkor digitális. Bár a WS2813-nak szintén több bemenete van, mert ott van még egy plusz data volanl valamiért, de az úgyis drágább még.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Szalag kapcsán ha nincs feltűntetve miről van szó, akkor a legegyszerűbben úgy tudod eldönteni analóg vagy digitális, ha megvizsgálod a vezetősávokat. Analóg RGB jellemzően 4 sávos és Vcc, R, G, B a neve a sávoknak. WS2812b-nél pedig 3 sáv van csak: Vcc, Data (Din -> Dout), GND. Vagy négy sávos digitális WS2801 esetén: Vcc, Data, Clock, GND. De van két adatbuszos WS2813 is Data és Backup sávokkal, amivel összesen 4 sávos lesz ez is.
Aztán van egy rakás elfajzott elnevezés is, mint az APA??? különböző variánsai (ahol a ? egy típusszám), de lényegüket tekintve pont ugyanaz, mint a WS???? széria.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Teasüti #7832 üzenetére
ÁÁÁ, köszi, igen, ezt benéztem. Bocsi.
ESP8266 - ez a wifi modul, futtat egy http szervert a színbeállításokhoz
Arduino Uno - ő vezérli a ledeket:
- a szín beállításokat az ESP8266 kapja
- fényerőt nyomogombokkal állítomSzalagonként 3 db IRL540N (mert ezt találtam a hestore.hu-n) pedig a ledeket hajtja.
A ledszalag pedig WS2812. Ha jól értelmeztem, akkor ezt led chipenként lehet címezni, nekem biztos hogy kell ez?1 led szaleg megy az asztal aljára, 1 az asztallap széléhez a fal mellé vagy a monitor mögé, 1 pedig asztali lámpa és headset tartó (plexiből hajtogatott izébigyó) megvilágítása lesz. (bár ha nagyon belejövök csinálok egy infinity mirror kreációt is egy negyedik szalagból, ugyanerről az arduino-ról)
Egyébként csak azért akarok Arduino-t mert látszólag nagyon népszerű most és sok leírás van hozzá. Az ESP32-ről nem tudom még micsoda.
A v-tac céget ajánlotta nekem a kollégám. Ezt néztem ki náluk, de a kép szerinte nem jó a leírás meg nem tartalmazza, hogy milyen a cucc:
[link][ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #7835 üzenetére
Ha megmurdál az egyik pixeled, akkor az utána következők jelét nem korrumpálja.
Egyébként meg:
Nézd meg, hány madzag megy bele. ha négy (R táp, G táp, B táp, GND), akkor analóg.
Ez helytelen, a Vcc közös és a másik három sáv megy GND-re. Így fog működni Low-side vezérléssel, vagyis a megszokott N-csatornás MOSFET-tel.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Uno + ESP8266 felállásban nem tudok segíteni, de a többiek erről úgy 3,6 másodperc alatt fognak lebeszélni.
Az ESP is egy mikrokontroller, amit ugyanazon a nyelven, ugyanabban az Arduino IDE-ben lehet programozni.
Csak fejlettebb (lásd wifi).Az, hogy milyen szalag kell neked, azt te döntöd el. Vannak érvek mindkettő mellett és ellen is.
Az egyszerű megoldás az analóg szalag mind programozás, mind üzemeltetés (és megbízhatóság*) szempontjából. És olcsó is.Digitális szalag az drágább, bonyolultabb programozni, viszont egyszerűbb bekötni és mehet ugyanarról a tápról, mint a vezérlő. (Persze a tápot méretezni kell, és érdemes berakni a vezérlő elé egy diódát, hogy ha gépre kötöd, akkor a szalag véletlenül se tudja meghúzni az usb portot.)
Az egysávos adatbusszal rendelkezőknek megvan az a hátránya, hogy ha az egyik pixel vezérlőhibás lesz, akkor az utána következő pixelek is szemetelnek.
A szalagok gyártási minősége elég nagy szórást mutat. Simán előfordulhat, hogy egy 5 méteres szalagon az első bekapcsolásra lesznek hibás pixelek, vagy rövid időn belül megy tönkre egy-egy. Persze ha szerencsés vagy, akkor hosszú ideig nincs rá gond.*Egy pixel ha tönkremegy - vagy egy színkomponense -, nincs hatással a többire.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz Teasüti #7837 üzenetére
Igazad van, kösz a kiegészítést. Azt olvastam én is, hogy az esetleg hibás pixelek miatt van, de nem nagyon értem a megoldás lényegét. Akkor oda ugye nekem semmit nem kell kötnöm? Vagy oda is a data megy?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #7839 üzenetére
Oda is a Data megy amennyire tudom. Egyszerű redundancia.
szerk:
The BIN receives the data signal, and then compare the data with the DIN side after phagocytosis of 24bit data, if DIN
do NOT receive the signal, then switching to BIN for receiving the input signal, which ensure that any the IC's damage
does not affect the signal cascade transmission and make the BIN in state of receiving signal until restart after power-off.
Egy pixel két bemenettel rendelkezik, és egy adatkimenettel. A data sávra sorban vannak felfűzve, a Backup sávra meg párhuzamosan a pixelek. Ha jól tudom... Nem találok róla kapcsolási rajzot.(#7840) Xpod
Nem rutin kérdése, hanem felhasználásé. Én úgy vettem a Starter Kit-emet, hogy azonnal rendeltem mellé egy 8 pixeles led stick-et (ws2812b). Van hozzá library, amivel gyerekjáték működésre bírni.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Először azt kell eldöntened, hogy milyen ledet akarsz, mert minden további attól függ.
Az általad mellékelt linken analóg van: 60 led/m, azaz 20*(1 vörös, 1 zöld, 1 kék ). Ehhez kell a FET. A WS2812-ben minden pixel önmagában RGB, tehát egy pixelbe van berakva mind a 3 szín. Ha WS2812, akkor nem kell FET.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Janos250
őstag
-
addikt
válasz Janos250 #7845 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket.
Kb 20 perc alatt több infót tudtam és értettem meg, mint amit az elmúlt 2-3 napban esténként próbáltam összeszedni.A javaslatnak megfelelően akkor ESP32 és WS2812 kombót fogom kipróbálni.
Ahogy néztem az ESP32 az ESP8266 modernebb változata. Ha jól gondolom, akkor az ESP8266-ra építtet alkalmazások működnek ESP32-vel is.ESP32-vel viszonylag kevés ledes projektet láttam.
Az ESP32-höz kell velemi spéci kábel, vagy programozó áramkör, vagy csak rádugom USB-re és feltolom rá az elkészült programot?Milyen oldalt javasoltok, az alapok megismeréséhez?
-
Janos250
őstag
Olyan ESP32-t vegyél, amin van USB port. A maiak 99 %-a olyan.
Semmi nem kell hozzá, csak USB kábel.
A WS2812-höz való csatlakoztatáshoz én ilyesmi kábeleket használok:
link
Táphoz ilyet, de persze bármi jó:
link
meg ilyet:
link
Meg ez is jól jön:
link
Ha komolyabban akarsz majd a későbbiekben az Arduinoval foglalkozni, akkor egy ilyen is nagyon jól jön:
link
Egy ilyen is nagyon hasznos alkatrészek teszteléséhez:
link
Itt jobban látszik néhány példa azokból, amiket, tud. Nem csak tarnsistor tester, hanem szinte mindent, aminek nincs háromnál több lába. Bedugod, és megkeresi saját maga, hogy mi az, kirajzolja a bekötését, kiméri a paramétereit.
linkMilyen oldalt javasolok? Hát ez egy nehéz kérdés. Az Arduino rendszer a C++ nyelvet ismeri, a szabad fordítóval fordít. Az Arduino annyival több mint a sima C++, hogy bizonyos függvények minden kontroller típushoz kötelezően definiálva vannak, ebből adódik, hogy a specialitásokat nem használó programok bármely Arduino kompatibilis lapon ugyanúgy futnak.
Na, ennyi olvasnivalót mára.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Janos250 #7847 üzenetére
Köszi. Egy NodeMCU gyártmányt néztem ki az esp32-ből, a kép alapján a 2. verzió.
Kábelem van bőven amiből meg tudom oldani az összekötéseket.Egyellőre csak ezt az egy projektet akarom megcsinálni, de ki tudja mi lesz belőle.
-
tvamos
nagyúr
Hello!
Most ilyen battery shieldet használok, Wemos D1 mini pro-val. Van ennél valami jobb ESP-s megoldás? Nem tetszik, hogy két USB van, az egyikről tölt, de nem látja a gép a Wemos-t, a másikon megy a kommunikáció, de nem megy a töltés."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konteó topic
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest