- Hálózati / IP kamera
- ASUS routerek
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Windows 10
- Proxmox VE
- OpenWRT topic
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Na, a bazár megrendelve aliexpress-ről. Idő kérdése, és meg lesz a LED szalag és 9 Euróert 2 db ESP32 kontroller.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Janos250
őstag
-
Hello,
Most éppen ESP8266-tal szívok. Ti hogyan kötitek be?
Próbaképpen egy USB-TTL (3,3V-os) átalakítóra dugdoztam, de nem nagyon hajlandó normálisan kommunikálni. Van valakinek egy kipróbált bekötési rajza?Jelenleg azt csinálja, hogy invalid-ot mond egy rakás szemét után. Korábban egy másik USB-TTL-lel szépen kiírta a paramétereit, de azt sikeresen hazavágta (valószínű túl sokat fogyasztott, most külső tápot kap).
Mutogatni való hater díszpinty
-
addikt
Üdv,
Milyen fejlesztői környezetet javasoltok program írásra Windows 7 alá?
Eddig ha jól láttam kétféle megoldás van:
- Arduino IDE: amihez le kell csak tölteni az ESP specifikus kiegészítőket, és egy kalap alatt mehet a fejlesztés, tesztelés, feltöltés az arduino saját nyelvén
- ESP saját megoldás: ami micropyhton vagy arduino kompatibilis nyelven lehet programot írni, és kb 3-4 program kell hozzá: szövegszerkesztő, Toolchain, ESP-IDF (és a windows miatt python és git, hogy egyáltalán le tudjam szedni a szükséges cuccokat)Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
...közben meglett, csak szívatnak a borzalmas USB-TTL-ek : nem tudom, miért szemetel a kimenetbe, de egyszercsak kiköpte a wdt reset-es adatokat, azóta mennek az AT parancsok is.
Programozásához kell valami különösebb áramkör? Két kapcsolós megoldásokat láttam erre, de érdekelne, ki hogyan oldja meg, ami kényelmesebb...(Mindenesetre köszi az ESP tervezőinek a hazavágott USB-TTL-t... meg azt is, hogy PC tápról kell tolni a chipjüket, mert minden mást túlságosan megszív )
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
mArZsi
tag
Valaki használt már OLED-et ESP-vel? Hogy lehetne a kiiratási rutint ESP barát delay mentesíteni?
Esetemben az ESP-n fut egy NTP, loopban figyelem a percváltozásátt. Ilyenkor lefut pár rutin, végeredménnyel. Ezeket szeretném kiiratni.
Egy kiiratás igy néz ki:
void blabla(){
display.clearDisplay();
display.setCursor(0,0);
display.println(var);
display.display();
delay(5000);
}Ezt a rutint is meghívnám a perc változás figyelőből, sőt hogy tovább menjek van vagy 5-6 kiiratás más-más idő periódussal egymás után. Csak a millis(); figyelése a megoldás vagy van jobb? Esetleg yield()?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Janos250
őstag
Na, itt jön be az ESP32 multitask, két core, előnye:
Annyi önálló taskot futtatsz, amennyit akarsz. Egy feladat, egy task. Amikor elvégezte a dolgát, akkor megfelelő delay, ami nem fogja meg a procit, hanem átadódik a vezérlés másik tasknak. Amit meg közben nagyon figyelni akarsz (pl http kérés), megy önállóan a másik core-ra. Lehet egy 1000 + 1000 Ft-os ESP8266 + UNO kontrollerekre mindenféle tótágasos programozási trükkökkel mindent felpaszírozni, de egyszerűbb egy 1600 Ft-os ESP32-n kisujjból kirázni. Ha azt is hozzávesszük, hogy az ESP32 mellé már az UNO se kell, még olcsóbb is lesz, sokkal nagyobb teljesítménnyel, sokkal egyszerűbb programozással.
Én mindenkinek azt javasolom, hogy ha kezdésként egyszerűbbel akarja kezdeni, akkor tényleg az egyszerűbbel (azaz korszerűbbel) kezdje. Ha már minden jól megy, akkor ha nagyon akarja, rátérhet a régebbi eszközökön sokkal bonyolultabban és drágábban megoldani ugyanazt.
Én csak a pofonegyszerű dolgokra használom fel a régebbről megmaradt ESP8266-okat. Pl. egyszerű WiFis ki-bekapcsolás, illetve a Sonoffban is az van, ott adott. Nagyon kedveltem az ESP8266-ot, és az STM32-t, amíg nem jelent meg az ESP32, illetve, amíg gyér volt a támogatottsága. Ma már - az egyébként szintén jó - STM32 helyett is ESP32-t használok.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Kedves HCl "sósav"
Csak egy bugyuta kérdés: az USB-TTL konvertert ugye 3.3 voltos üzemre állítottad, nem felejtetted véletlenül 5V-on? Mert állítólag az 5V-os üzemet is elbírja, de sokkal gyakrabban hibázik (ezt csak valahol a neten olvastam, nem próbáltam). Mindkét panelt célszerű külön tápról hajtani. Egyszerűbb konverter már 2-300 Ft-ért is kapható:
link
Én többnyire olyan szabályozható tápokat használok mostanában, mik ki is írják a feszültséget, pl. :
link
A 230-ról pedig vagy régi, kidobott nyomtatók, szkennerek tápját, vagy a piacokon olcsón beszerezhető LED tápokat használom.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
válasz Janos250 #7867 üzenetére
és &vargalex :
A belinkelt leírásban hibás az a rész, hogy csak a GPIO0 -t kell földre húzni, az enyémen kell a GPIO2 +3,3V -ra húzása is. Mondjuk ez lehet nem mindegyiknél van, lehetnek különbségek az egyes modulok között.@Janos250 : Igen, 3,3V-ra volt dugva. Sehol nem olvastam 5V-os üzemet, elvileg az egész modul nem 5V toleráns, a GPIO és a kommunikációs vonalai sem :S
Amúgy ilyen step-down-om van nekem is, de végül nem erről ment, hanem a döglött USB-TTL 3,3V-ja adta a 3,3V tápot, abból még kijönnek a tápfeszek, csak nem kommunikál. Elvileg 200mA eszik... csak amikor nagyon nem akart menni, akkor toltam be neki egy PC táp 3,3V-ját, hogy ez tud pár ampert, biztos elég lesz Aztán miután sikerült jól bekötni, jó soremelést beállítani, és megfelelő módba tenni, akkor elkezdett reagálni az AT parancsokra is, így már megy a két USB-TTL-ről (egyik adja a tápot, másikról húztam a többi 3,3V-os szálat.
Mindegy, működik, most összedobok hozzá valami programozócuccot, saját táppal.Mutogatni való hater díszpinty
-
Janos250
őstag
"működik" Ez a lényeg!
"enyémen kell a GPIO2 +3,3V"
A GPIO2 néhány panelon a beépített led, így alapállapotban megvan a magas szintre húzás, viszont akinek nem, az most jegyezze meg a tapasztalatod!
"elvileg az egész modul nem 5V toleráns"
Így igaz, de a neten sokan állítják, hogy ők kipróbálták, és a GPIO vonalak elviselik az 5 V-ot is. Én nem próbáltam, és nem is akarom, maradok a 3.3V-nál. Korábban már írtam, hogy nekem egy 5 V-os WS2812 is elviselte a 9V-ot, mégsem arról hajtom természetesen. Tehát mindig igyekezzünk maradni a gyártó által megadott paramétereknél. Ha az nem egyértelmű - mert a fejlesztők kommunikációja sem az ezügyben - akkor maradjuk mindig a biztonságosabb módnál.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Teasüti
nagyúr
Ismertek vmi apró, de qrva hangos berregőt? Olyan 110-120 dB kéne.
-
Pubszon
veterán
válasz Teasüti #7875 üzenetére
Riasztónak a duda, index és stb jelzésnek meg ez is elég hangos szerintem.
Itthon mikor tesztelgettem ezzel, a ragasztót vissza raktam, mert bántotta a fülem.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Teasüti
nagyúr
válasz Pubszon #7876 üzenetére
Ilyet vettem, csak lap nélkül.
85 dB papíron. Bedobozolva legyen mondjuk fele hangerő. Ezt talán még meghallom majd sisakban, forgalomban.Amúgy régen nem ilyenek voltak a PC-s alaplapokon?
Lassan már ragaszthatnék vmi PC-s matricát a vasra. 24pin ATX, 5pin Molex, 3pin ventilátor csatlakozók után most kap egy csipogót is. -
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy xl4016-os labor tápot. Csakhogy kijelzőn szeretném látni a beállított és mért értékeket.
Alapból a kínai xl4016-os panelen van két poti. Ezt szerettem volna felváltani digitálisra, de nem találtam megfelelőt. Majd eszembe jutott, hogy van nekem tda1543 dac-om. Ehhez kéne majd egy könyvtár vagy valami, hogy arduinoval tudjam vezérelni a kimeneteit külön-külön. -
JozsBiker
aktív tag
válasz Janos250 #7866 üzenetére
Lehet tudni, hogy az ESP32 órája mennyire pontos ?
Arra gondolok, hogy ha valaki órát szeretne vezérelni vele ( és történetesen hálózat sincs, ahonnan folyamatosan lehetne pontosítani ), szükséges-e külön RTC modul úgy mint a sima Arduino -nál ( DS3231 és társai ) ? Köszi. -
Janos250
őstag
Nem teljesen Arduino, csak félig:
Win 8.1
A keresés jól megtalálja a dolgokat pl. a .h fájlokban, de semmit nem talál meg az .ino fájlokban.
Bill G. már nagyon csuklik.
Tud valaki valami üdvözítőt? Hiába variálom a beállításokat is, semmi. Ha átnevezem .txt-re, .h-ra, akkor megtalálja ami benne van, de ha .ino akkor nem.
Andaxin[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
válasz Janos250 #7847 üzenetére
"Mega328 LCR-T4 Digital Transistor Tester"
Ezt néztem már korábban, hogy mi lehet, és, hogy szükségem van-e rá. Meg azon filóztam, hogy vajon azért ez a neve, mert egy Atmega328 uC csinál benne minden mérést, és akkor azt hogy oldották meg, és meg lehet-e itthon egy ilyet építeni , vagy van benne egy mérő áramkör, és a 328 csak a megjelenítéssel foglalkozik, meg vezérli a lényegi munkát végző műszert?
A keresésre én is a total commandert tudom javasolni, az mindent megtalál.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"Atmega328 uC csinál benne minden mérést"
Igen, az csinálja a méréseket is, nem csak a megjelenítést. Mivel 3 bemenete van, és semmi megkötés arra, hogy a bemenetek melyikébe milyen alkatrész melyik lábát dugod, rengeteg variációt végig kell próbálni, hogy kitalálja, mit dugtál és hova. Biztosan meg lehetne építeni, de nem hiszem, hogy megérné. Képzeld el a programot, ami a mérésekből kitalálja, hogy ez egy tekercs, egy FET, vagy micsoda. Ha pl. FET, tranzisztor, dióda, ellenállás, kondenzátor, zener, stb, akkor megmondja, melyik láb micsoda, mik a paraméterei, miegymás. Szerintem nagyon hasznos. Én pl. a napokban is arra használtam, hogy a FET készletemből megnézzem, melyik nyit a legalacsonyabb gate feszen, hogy az ESP32 mellé azt tegyem.
Elég megtévesztő a neve, hogy tranzisztor tester, mert az csak egy funkció a rengeteg közül.
Kipróbálom a TC-t, ezer éve nem használtam.[ Szerkesztve ]
-
jubilleum
senior tag
Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem.
esp32-vel szeretnék vezérelni 4db dc és egy servo motort.
Létezik ilyen h-híd vagy akármi más shileld, kiegészítő nodemcu esp32-höz?Köszönöm
-
nagyúr
válasz Janos250 #7885 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az analóg bemenetekkel, ezzel a látható néhány diszkrét alkatrésszel ilyen sokféle / ilyen finom mérést végezni, ilyen széles mértékhatárok közt!
A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)?
A rá való programot nyilván nem én írnám, nem hiszem el, hogy ne lehetne valahonnan letölteni. -
Azt meg lehet csinálni, hogy bluetoothon vagy wifin küldöm rá magát a programot, mint a Lego Ev3-ra?
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
tvamos
nagyúr
A https://www.mikrocontroller.net-en beszélgetnek erről a műszerről, ott megtalálod a kapcsolást, meg a programot is, ha keresed. (Mondjuk Németül van.)
A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)? Biztos nem PWM-mel."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
válasz Victoryus #7892 üzenetére
Meg lehet, igen, bt-al, hc05-tel, az UNO-ra. Talán másra is. Van hozzá leírás is valahol, azt hiszem egy dll-t ki kell cserélni a pc programban. Egy időben én is meg akartam csinálni, aztán valahogy mindig más dolgom volt.
Esp-re is van OTA frissítés, vagyis wifi-n keresztül tudsz rá tölteni.
Ha LEGO-szerű dolgot akarsz csinálni, akkor viszont más irányból közelíts, firmata firmware-el hasonló kockatologatós környezetben tudod programozni a Blockly környezetben, van több változata is, annyi a különbség, hogy a pc fogja irányítani a robotot élő BT kapcsolaton keresztül.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz Victoryus #7892 üzenetére
Meg lehet csinálni, könnyű. Kell egy HC-05 modul, ellenállások, egy elkó, és egy fine point forrasztóhegy, mert rá kell forrasztani a modul egyik lábára, ami BT kapcsolódáskor le fogja húzni az Arduino reset portját.
PC-n semmit nem kell csinálni, csak párosodni a HC modullal, így lesz egy virtuális COM port, amit csak ki kell választani az IDE-ben.
Ha kézzel is megfelel a reset-elés programfeltöltéskor, akkor nem kell forrasztani, elég csak beüzemelni a modult.
Lényegében egy vezetéknélküli sorosportként működik, semmit nem kell trükközni hozzá. A reset funkcióhoz kell csak barkácsolni.
Én használtam egy időben, elég kényelmes. -
ngabor2
nagyúr
Van egy klón ESP32 lap, ESP-WROOM32 modullal. Valamint egy BMP-280 I2C-s szenzor. A kettőt összekötöttem, de valami nem kerek. Az ESP32 lábkiosztását a netről néztem, mert annyira klón, hogy még jelölés sincs rajta...
Levadásztam egy i2c tesztelő kódot, ami annyit csinál, hogy végigmegy a lehetséges címeken, és kiírja, ha talál I2C eszközt (címmel együtt). Ez azt mondja, hogy a 0x76-os címen talált egy i2c eszközt. Mivel más nincs is rajta, ezért jó eséllyel ennek kellene lennie a szenzornak.
Ezen kívül van egy példaprogram a BMP280-hoz. Ezt is lefordítottam, feltettem. Ez viszont azt írja ki, hogy nem talál eszközt.
Belenézve a BMP280 header fájljába, ott azt láttam, hogy a 0x77-en keresné, ezért a kódban újradefiniáltam a megtalált címet. Ez se segített rajta.
A szenzor 3,3 V-ot igényel, ezt az ESP32-től kapja. Ez lenne kevés? De akkor i2c-kereséskor miért találja meg? Valami ötlet, hogy mit nem veszek észre?
-
Janos250
őstag
válasz ngabor2 #7898 üzenetére
A különböző panelokon különböző a lábkiosztás!
Én több mint egy évvel ezelőtt próbáltam, ennyit jegyeztem fel magamnak, de már nem emlékszem a dolgokra:
WemosD1-en BME280 I2C Test.ino működik
Final data sheet
BME280
Combined humidity and pressure sensor :"The 7-bit device address is 111011x. The 6 MSB bits are
fixed. The last bit is changeable by SDO value and can be changed during operation.
Connecting SDO to GND results in slave address 1110110 (0x76) ;
connection it to VDDIO results in slave address 1110111 (0x77) ,
which is the same as BMP280’s I²C address.
The SDO pin cannot be left floating; if left floating, the I²C address will be undefined."Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
addikt
Jól gondolom,hogy ez a mikrokontrolleres játszadozás simán tud függőséget okozni?
Még meg sem érkezett az enyém, csak a cikkeket olvasgatom a nete, hogy ki mit csinált belőle és már azt tervezem, hogy ezt is megépítem, meg azt is.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- Konteó topic
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- LEGO klub
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- PlayStation 4
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest