-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Menni fog az. Nálam volt ilyen DHT22 és ment ESP-01 el, csak a szenzor megadta magát sajnos.
Azóta BMP180 váltottam és BMP280 szenzorok csak most jöttek meg. Én Home Automation t próbálgatok MQTT vel és OpenHAB al.Még kijelzőt is tehetsz rá és oda is kirakjhatod + beletenni egy szép dobozba....
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Az csak altatással fog menni. Ha folyamatosan a Wifit használod akkor viszonylag hamar le fogja meríteni az akkumulátort.
Ezen a ponton dönteni kell, hogy energia takarékos legyen vagy bármikor elérhető.
Ha jól emlékszem akkor 80 mA kell ahhoz hogy a Wifi kommunikáljon. 2 Li-ion akksi saccras 2* 2000 [mAh] kapacítással rendelkezik. 4000/80 = 50 [h] bár lehet h rosszul számolok és ez egy elméleti maximum. Ennél sokkal kevesebb lesz az idő. Ha altatod akkor 150 [uA] ha jól emlékszem.
Épp ezért vettem hozzá ATTiny13A -és MosFetel megszakítom a GND.t. Azt is altatom és az 5[uA] fogyaszt 3V3 melett. (Természetesen megfelelően kikapcsolva a nem használt részeket pl ADC.)
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
DrojDtroll
veterán
Milyen mikrokontrollert ajánlotok?
A következő szempontok fontosak:
gyors digitális írás és analóg olvasás
könnyű programozhatóság(mint az arduinóknál)
az ára olyan kb 15 ezer forint körül álljon meg -
Janos250
őstag
válasz DrojDtroll #4707 üzenetére
"gyors digitális írás és analóg olvasás"
Na de mennyire? Digitális megahertzes szkópot akarsz csinálni, vagy csak zenét?
Pár MHz frekivel már egy ezer forintos, Arduino alatt programozható lap is simán ír digitálisan, a maga 72 MHz órajelével.
Ez az alsó oldal, de pl 10 e-ért már komoly STM32 lapot is kapsz, amit szintén könnyű programozni, ha begyakorlod, de abba beletelik pár óra/nap/hét/hónap.
Én most kaptam egy C.H.I.P lapot 15 $-ért postával, amin linux van, de még nem próbáltam.
Variációk vannak, Neked kell döntened!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
zka67
őstag
válasz DrojDtroll #4710 üzenetére
Szia, DMA-val bármelyik STM32F4xx-es procival simán meg tudod csinálni. Én egy STM32F407VET6-tal színes videojelet csinálok...
-
zka67
őstag
válasz DrojDtroll #4712 üzenetére
Szia, igen
-
Teasüti
nagyúr
válasz Janos250 #4708 üzenetére
Fail safe-re igyekszem készíteni az összes projektem, így alapból bele foglalom minden programba egy 8 másodperces időzítéssel.
A kérdés az volt miért nem működik a Nano a WDT reset után? Mit jelent a pin13 villogása? Miért kell teljesen áramtalanítani az eszközt, hogy észhez térjen?
Nem az, hogy miért nincs szükségem WDT-re. -
Janos250
őstag
-
Teasüti
nagyúr
Mit kerestek még itt? Irány az élet! BUÉK!
-
Teasüti
nagyúr
válasz DrojDtroll #4720 üzenetére
Anyám ezen mennyi minden van!!
Tud adatot fogadni kikapcsolt megszakításokkal? -
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #4720 üzenetére
Inkább egy ilyen lenne, mert ez hamarabb itt van.
Kell valami különleges dolog a programozásához?
Hogyan kezdjek neki?
-
Gergosz2
veterán
válasz DrojDtroll #4722 üzenetére
ez egy az egyben egy arduino framework-kel is.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
zka67
őstag
válasz DrojDtroll #4722 üzenetére
Szia, a 401-es "csak" 84MHz-en megy, míg a 407-es 168MHz-en.
Én egy ST-Link V2-es adapterrel programozom és debuggolom, a Keil uVision4-gyel (ARM). Ha a Keilt választod, akkor kelleni fog hozzá az STM32F4xx_DSP_StdPeriph_Lib_V1.6.1 könyvtár, amit az ST oldaláról tudsz letölteni, valamint a Reference Manual, amit szintén onnan tudsz letölteni. Van benne jópár példaprogram is, de ha elakadsz, a neten minden problémádra találsz megoldást a "how to stm32f407 promléma" kereséssel.
Vagy kereshetsz engem is...
Csak megjegyzem, hogy a Keil sokkal gyorsabb kódot generál, mint az arduino fordító, és tudsz vele run-time debuggolni is.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #4726 üzenetére
Linuxra valami gnu compileres, eclipse-es játék van, így emlékszem. Elég nehéz úgy elindulni, hogy nem ismered se a controllert, de a környezetet, se support nincs.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok.
Először is az elcsépelt BUÉK
Van 3 DHT22 típusú szenzorom, amikkel ma jutottam el odáig, hogy van időm foglalkozni velük egyszerre történő használattal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben a szekrényben pihentek, érkezési sorrendben teszteltem mindet, ahogy jöttek. Külön-külön a hőmérsékletek jók voltak, viszont a páratartalom mindnél eltért 20-20%-nyi mértékben. Pl: egymás mellett mértek egyszerre 25-44-65% páratartalmat, Ma akartam csinálni egy konyhasós-oldatos "kalibrációt", hogy megtudjam mi a helyzet velük. Összeraktam a "rendszert", és szépen megkaptam soros monitoron mindhárom szenzortól, hogy "Failed to read from DHT #"
A szenzorok ígynéznek ki, lefotóztam őket:A kérdés:Ezek most kiégtek, azért vannak elszineződve a lábak körül a nyákok, vagy mi? Ha leszedem a nyákról magát a szenzort, az még működhet, vagy valszeg az is kuka?
5,5-5V-al voltak megetetve külső tápról, nem az arduino-ról, párhuzamosan voltak bekötve, és1 kivételével nem is melegedtek. Ahogy az egyik melegedett, már húztam is le a tápról őket.
Ilyen tápról kapta az áramot:
A véleményt,segítséget, előre is köszönömLenovo Thinkpad X220 :D
-
Janos250
őstag
Viszont a 4-es már nem érhető el, csak az 5-ös. Mellesleg jól tudom, hogy az ingyenes verzió csak 32K-ig használható, a fizetős verziók meg igen drágák amatőr célra?
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4731 üzenetére
Szia. Azért raktam fel a képet, mert az az elszineződés nekem gyanús. Furcsa a forrasztások mellett a nyák, nem lehet, hogy elégett? A mai napon egyik sem adott mérési eredményt mára legelső másodperctől kezdve sem. Lehetségesaz egyáltalán,hogy ezek a szenzorok "megsülnek" 5,5-6V-tól is akár? Azért akkora áramot nem hiszem, hogy felvesznek. A forrasztásoklátszólag épek, csak a környékük, na az aggaszt kicsit...
Lenovo Thinkpad X220 :D
-
Tankblock
aktív tag
válasz szaszyka #4733 üzenetére
Hello,
Adatlap szerint [link] 6[V] a max.Ha azon egy kicsit is túlment a fesz akkor lehet hogy károsodott.
2 lehet csak kiolvasni. Nem lehet, hogy a kódban van a hiba? Én egyesével végignézném 5V mellett azt szerintem még az arduino is meg tudja táplálni.
Ha melegszik hamar azt kézzel érezni lehet.
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz Gergosz2 #4736 üzenetére
Hello
Sajátból már csak a board van meg, de arról nem teszek fel képet, mert a forrasztásom nagyon csúnya.
ESP8266 al pl így csak raktam a táp oldalra még 100 [uF] Kondenzátort az ESP végett és még pár 10 [kOhm] pullup resistort :
[link]Arduinoval meg így ment nálam hetekig :
A fórumtársnak mintha a 10k Ohm rajta lenne a szenzorján.
Miután elhalálozott azóta inkább a BMP180 használom. Ha lesz időm akkor a BMP280 is beépítésre kerülnek.
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4738 üzenetére
Kapcsolási rajzom nincs konkrét, csak egy ákombákom kép. Így volt bekötve a 3 szenzor
Egy külön tápra vannak kötve a szenzorok, külön az arduino. A földelés sem az arduinora ment, hanem külön. A ventik most nem játszanak.
Elvileg a nyákra szerelt szenzor elvileg gyárilag tartalmazza az ellenállást, pont azért vettem ilyet, hogy azzal se kelljen külön foglalkozni. A rajz annyit hibádzik, hogy analóg lábhoz rajzoltam véletlen a szenzorokat, de a valóságban a 40-42-44 digitális lábakra vannak kötve[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
válasz szaszyka #4739 üzenetére
Hello
Per pillanat nem látok semmi mást, mint hogy a földeket az arduino és a 5V között közösíteném, vagy a Mega 5V kimenetéről hajtanám meg a DHT22 es szenzorokat.
Mivel ha jól látom akkor a DHT22 Sensor méréshez 1,5 [mA] kell így bőségesen elég lesz ha a Arduino Mega 5V és GND kötöd a senzorok Vcc és GND lábait.
Release the Beast....
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4740 üzenetére
Nem mertem rákötni egyszerre a szenzort, mert nem akartam esetleg túlterhelni az arduino tápellátását, hátha a 3 szenzort nem bírná egyszerre ellátni. Illetve nem is találtam rajta, csak 2db 5V-os csatlakozót, nem akartam egy csatira 2 szenzort rákötni. A biztonság elég fontos, minimalizálni akartam a kockázatot a meghibásodással kapcsolatban, azért van külön körön a szenzorok, és az arduino. Lehet amúgy sikerült kisütni mindhárom szenzort, mert arduinora kötve, egyenként próbálgatva sem szolgáltatnak mérési eredményt
-
Tankblock
aktív tag
válasz szaszyka #4741 üzenetére
Hello
Ha 1 pin 20 [mA] LED et simán kihajt akkor 3 * 1,5 [mA] is :-)
Mihez képest, plusz 1 hiba ha van még 1 tápegység. Remélem megmérted a tápegységet, hogy hány [V] szolgáltat és nem bíztál meg a kijelzőben....
Az arduino sem biztos h szereti ha 6V kap esetenként a pinjeire.....
A Föld vonalakat meg célszerű közösíteni, még akkor is ha különböző feszültségeken megy mert a lebegő föld tud csodákat művelni. Nálam RGB W2812B LEDek működtek furán addig amíg nem közösítettem a földet.Release the Beast....
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4742 üzenetére
Oksa, akkor módosítok majd rajta. Ha esetleg megpusztultak a dht-k, lecserélném bmp280-ra. Ezek jobbak a dht-nál, megbizhatóbban működnek? Tudnál írni róla, vagy a 180-ról valami tapasztalatot? Ebből is lehet 3-at egyszerre rákötni az arduinora? Csak páratartalmat mérnék vele, semmi mást. Ha jobb, mint a dht22, akkor lehet váltok arra inkább, mert a 3 dht22 20-20%-os eltérések kicsit kiakasztottak
-
fpeter84
senior tag
válasz szaszyka #4743 üzenetére
Szerintem kevered a típusokat... A DHT11 és 22 az (butuska) páratartalommérő, a BMP180 és BMP280 viszont légnyomásmérő. Ha okosabb páratartalommérő kell, az pl a HTU-21 lesz, vagy ha egyszerre szeretnéd a két funkciót akkor az a BME280 lehet pl...
HTU-21 -ből van 2db 2féle modulom, de eddig még nem jutott eszembe egymás mellett olvasni őket hogy mennyire adják ugyanazokat az értékeket - mindjárt ki is próbálom...
BME280-ból is a napokban rendeltem egy párt, de az még jó egy idő lesz mire ideérnek rizsföldről...
-
Tankblock
aktív tag
válasz szaszyka #4743 üzenetére
Hello
Arra BMP280 kell, a BMP180 "csak" hömérséklet és levegő nyomást mér.
2 hónapja megy folyamatosan 5 [sec] mérve a hőmérsékletet.
hmm lehet hogy 3 BMP280 sensor kihívás lesz, mivel SPI on csak 0x76 v 0x77 címek választhatók a datasheet szerint, és amit én kaptam azon ez szerintem fix 0x77.
I2C meg lehet trükközni a chip select tel, de ebben ki kellene kérni valaki más véleményét is.
Miért kell 3 Humidity sensor?
Release the Beast....
-
szaszyka
senior tag
válasz fpeter84 #4744 üzenetére
BME280. Arra gondoltam, bocsánat a két típus összekeverése miatt. BME, BMP szenzorokkal nem találkoztam eddig. Ha szakmám, vagy hobbim lenne az elektronika, és az arduino, akkor nem lennék "butuska". Bocs, hogy egyetlen projekt miatt nem msc-zek le a témakörből...
Szóval a dht22-k mennének a levesbe, helyükre mennének bme280-ak. Érdemes cserélni, jobbak, megbízhatóbbak, stabilabbak?Lenovo Thinkpad X220 :D
-
Tankblock
aktív tag
-
fpeter84
senior tag
válasz szaszyka #4748 üzenetére
Jaja, a DHT-re értettem hogy butuskábbak, de azt hogy stabilabb e még nem tudom. Mindenesetre 2 darabbal mindjárt megnézem hogy melyik mit olvas, csak elő kellene kerülnie valahonnan a második modulnak is...
Ha neked nem kell légnyomásmérés csak páratartalom, akkor a HTU21 is jó választás lehet. Viszont a 3 darab párhuzamos olvasása tényleg felvet némi problémát! Ezek az I2C eszközök max 2 címet tudnak kezelni, a HTU csak egy fixet... A BME-ből van olyan modul is ami I2C-n 2 cím közül választható, vagy van olyan ami SPI-t is tud, ahol a CS láb kezelésével ugye tetszőleges számú eszköz olvasható párhuzamosan.
Szóval a köv verziókat tudom elképzelni a párhuzamosításra:
- I2C eszközök azonos címen egyetlen buszra felfűzve, de a tápot 1-1 dedikált GPIO biztosítja a moduloknak (kicsi áram, max 0.5mA), és mindig csak egyik modulnak adsz tápot és adsz neki pár mp stabilizálódási késleltetést
- I2C eszközök azonos címmel külön szoftveres I2C buszon, vagy olyan uC aminek ennyi külön hardveres busza van
- I2C eszközök azonos címmel olyan uC-n ami rendelkezik valamiféle pin-remap funkcióval, hogy lehessen váltogatni a végpontok között az 1 hardveres buszt
- SPI eszközök külön CS-elViszont ha az utóbbit választod akkor jól nézd meg melyiket veszed, mert szerintem az olcsóbb kínaiak keverik a BME-t a BMP-vel! nagyon hasonló a 2 tokozás, de a BME fémsapkája négyzet forma, a BMP meg kisebb téglalap, és az olcsóbb BME-nek árultakon én a téglalap formát látom... Persze lehet a "kép csak illusztráció" és tényleg BME-vel küldi...
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konteó topic
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest