Új hozzászólás Aktív témák

  • todyor

    tag

    válasz FatCutter #31471 üzenetére

    Nem bántanám a szervizt emiatt. Ők egy egyszerű számítógépes üzlet szerviz szolgáltatással. A feladatukat teljesítették azzal, hogy a processzort, és a memóriákat kipróbálva azokat jónak minősítették. Ebből, valljuk be, eléggé logikus a következtetésük, hogy az alaplap a gyanús, mert tényleg sérült, vagy a memóriákkal nem kompatibilis.
    Akkor hogyhogy mégis elindult a gép?
    Erről kétféle elképzelésem van.
    Az első, hogy valamilyen szennyeződés (pl.porszem, processzor lábra kenődött, és a foglalatba bekerült hűtőpaszta maradvány), vagy egyéb mechanikus jellegű probléma (processzor, vagy memória foglalat deformáció) miatt érintkezési probléma volt. Ez a konfiguráció szétszedésével, és újraépítésével megszűnt.

    A második (és ez akár önmagában, akár az előzővel együtt), hogy az UEFI a rendszer indításakor teljes körű, és alapos hardver ellenőrzést végez. Nem véletlen az UEFI frissítések nagy száma, mert az AGESA frissebb verziói főleg a rendszermemória kezelésének javítása miatt kerülnek kiadásra. A memóriák vizsgálata pedig különösen fontos, és igen bonyolult.
    A lentebb megjelölt cikkben megemlítik, hogy viszonylag gyakran előfordul a kettős (néha hármas) rendszerindulás, amikor az elsőnél nem sikerül a memória (számunka nem, csak az UEFI által hozzáférhető) paramétereinek beállítása. Ilyenkor az UEFI újraindítja a gépet, és más beállításokkal már sikerül.
    A sejtésem az, hogy egy olyan ágon akarta javítani a memóriakezelést az UEFI, amire nem készítették fel, és ez csak úgy oldódott meg, hogy az újraépítéssel az alapoktól indulva már jó ágra futott az UEFI.
    Természetesen nem küldök semmit sehova. Végre összeállt egy nagyon jó, gyors, stabil kis rendszer.
    Most éppen a sokak által kiátkozott Corsair Vengeance LPX 5.20 memóriákkal fut stabilan.

    Itt egy nagyon jó cikk az AMD Ryzen memóriakezelésről és a tuningról.

Új hozzászólás Aktív témák