Új hozzászólás Aktív témák

  • Stoner

    csendes tag

    Üdv minden Phenomosnak!
    Előre is bocs a hosszú sztoriért, de talán érdekesnek találjátok majd.
    Februárban sikerült szereznem egy akkor éppen akciós Phenom II X4 820-at. Eredetileg valami nagyobbat és BE-t néztem ki, de mire rendelésre került a sor kifogyott, tovább várni viszont nem volt lehetőségem. A lényeg, ez egy C2-es stepping, gyárilag 2800Mhz-en megy 1.3V-on.
    Persze mikor beraktam, neki is álltam tesztelgetni mit tud, de valami gebasz volt és az alaplap (Gigabyte MA770-UD3) 240-es FSB fölött meg se nyikkant (bootolni sem tudott), így végül 3,3Ghz-et sikerült kihoznom belőle stabilan, minimális alulfeszeléssel. Jó darabig igy is ment a gép, semmi probléma nem volt vele, de azért nem hagyott nyugodni a kiváncsiság, hogy hol lehet a proci vége. Szóval időről időre újra próbálkozgattam, de a lap nem akarta a tutit. Cseréltem rajta NB hűtőt, teleraktam a házat ventikkel, végigzongoráztam minden beállítást a biosban, de hiába. A sok próbálkozásba egy 1Gb-s Kingston modul meg is adta magát (érdekes módon a párja túlélte, wtf?!). Végül már a lapcserén gondolkoztam, de mivel semmi garancia nem volt rá, hogy sokkal többet is tud a proci, ezért nem akartam rá költeni.
    Aztán pár napja jött egy hirtelen ötlet, mivel épp nagyon ráértem. Először is minden sebességet és szorzót minimumra raktam a biosban, aztán elkezdtem konkrétan 1mhz-es lépésenként emelni az fsb-t. Na ez valamiért most bejött. Korábban sosem tököltem ennyit, általában 5-10mhz-enként próbálkoztam. Gond nélkül eljutottam a 280-as FSB-ig. Tovább nem erőltettem, így is durva sokáig tartott, kiváncsi voltam így meddig jutok a procival ha elkezdem szépen felfelé tolni a szorzót. Az eredmény a képen látható. Mondjuk ennél följebb már extrém nagy fesszel (1.45-ig próbáltam) sem állt fel a Windows, és tuti hogy Prime közben is elhasalt volna, de a nagy feszre és a 30fokos szobahőmérsékletre való tekintettel nem is akartam erőltetni. Azért Everest benchmarkok lefutottak és netezgetni is tudtam fagyás/újraindulás nélkül. Most keresgélem, hogy alapfeszen hol lehet a vége, egyelőre 3500-on Prime-stabil. Remélem a 3600 összejön, ebben a melegben semmiképp sem szeretném emelt feszen járatni.
    Bevallom nem nagyon ismerem a Phenom II szériákat, de 3,8Ghz egy C2-estől talán nem annyira rossz?

    A közhiedelemmel ellentétben a rendszergazda nem gépparkot üzemeltet, hanem állatkertet.

Új hozzászólás Aktív témák