Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Petykemano #7035 üzenetére

    Elég sok anyag keletkezett a sandbagging témában. Meghallgattam MLiD új Broken Silicon epizódjából azt a részt is, ami a téves IPC jövendölésre vonatkozik.

    Bennem egy olyan kép alakult ki azzal kapcsolatban, hogy "honnan jött, hová lett a nagyobb IPC növekedés gondolata?", hogy talán tényleg félreértelmezett eredmények (pl: látok egy teljesítmény növekményt, leosztom a magok számával és feltételezem, hogy mondjuk 8-10%-kal többel nem nőhet a frekvencia, a többinek IPC növekedésnek kell lennie) vagy partikuláris eredmények értelmezése alapján jöhetett (bizonyos tesztek reagálhatnak jól a megnövelt L2$-re és/vagy az AVX512-re)

    Tehát a Zen4 tényleg egy Zen3 die-shrink (annak minden előnyével) AVX512 támogatással és (nagy eséllyel az előző miatt ) duplázott L2$-sel új DDR5 platformon.

    A >15% ST növekmény a minimum, aminek nagy része a valószínűleg 5.52Ghz-es boost órajelből fakad, ami ha tényleg ennyi lesz, akkor máris 12.5%-ot magyaráz (vs 5950X 4.9Ghz)
    Nem elképzelhetetlen, hogy végleges SKU majd 5.6Ghz-es lesz. És az sem elképzelhetetlen, hogy továbbra is lesz PBO és ez brutális feszültség mellett tovább tornázható (Extreme overclocking)

    A maradékot magyarázhatja IPC növekedés. Mivel az architektúrához nem nyúltak hozzá (lásd Intel, amelyik minden új verziónál növelget ilyen reorder buffereket meg regisztereket) ezért a >15% ST esetében a frekvencia által nem fedezett növekményt - IPC növekedést - a DDR5 nagyobb sávszélessége, valamint a Gigabyte leak-ben szereplő egyéb órajelnövekedések magyarázhatják. Pl FCLK Ez az N6-on készülő IOD előnye lehet.

    De lehetnek olyan szoftverek, amelyeknél ennél nagyobb teljesítmény növekedés, sőt akár nagyobb IPC növekedés is lesz mérhető. Biztosan vannak olyanok, amelyek jól reagálnak a L2$ méretnövekedésére és AVX512-t használó szoftverek esetén is biztosan látványosan nagy számokat lehet majd bemutatni. És

    Nem is kell messzire menni, mert ott van rögtön az AMD által bemutatott Blender teszt. Ha feltételezzük, hogy bemutatott mérnöki példány 40%-kal gyorsabb, mint az 5950X és előbbi 5.2 all-core frekvencián ment, míg utóbbi mondjuk 4.2-t. Akkor a 40%-os gyorsulásból ~25%-ot magyaráz a magasabb frekvencia, a maradék ~12% viszont úgymond IPC-növekedésből kell eredjen.
    Ez máris több, mint a >15% ST számból származtatható 2-3%. Ha valaki az L2$-re és a megnövelt AVX képességekre jobban reagáló programot futtatott, azokból könnyen juthatott arra a következtetésre, hogy itt kéremszépen 20-30%-os előrelépés tapasztalható nem számítva a frekvenciát.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák