Új hozzászólás Aktív témák

  • M0rph3u$

    csendes tag

    Sziasztok!

    Első körben szeretném megköszönni a fórum hozzászólásokat.
    Röviden: vettem egy IKEA markust és egy Secretlab Titant.
    Nem vagyok székhez értő ember (anatómiához közöm nincs), így nem ebből az irányból próbálom megközelíteni a dolgot. Saját tapasztalataimat írom le, szubjektív vélemény. Nyomokban társadalomkritikát tartalmazhat.

    Hosszabban:
    186 cm magasság ~100 kg.
    Napi 8-10-12 órákat ülök a gép előtt. Ennyit nem jó semmiben ülni, és ha dolgozol, akkor óhatatlanul is fél óra után rosszul fogsz ülni (erre találták ki az aktív székeket, de nekem az nem tetszik) és igen a hintamechanikát (lábat asztalra) használva még rosszabb testtartásban fogsz ülni, de hát ez a kényelmes .
    Elég sok hasznos tanácsot olvastam itt a fórumban a székekkel kapcsolatban, de a legfontosabbra szerintem nem helyeződik kellő hangsúly. Ez pedig a rendszeres testmozgás! Igen, van hogy napi 10-12 órát ülök és 2x max. 4x kelek fel a székből. Nekem az furcsa, hogy valakinél 100k-s székekben 2 óra után már zsibbad valami, nem kényelmes stb. Én már 30 éve az időm nagy részét a monitor előtt töltöm (játék, suli, munka miatt sajnos ebben a sorrendben de remélem 1x újrakedem és nem lépek túl a játék fázisán ) de 10 évig elvoltam egy sima irodai forgószéken, előtte meg mondhatni sámlin ültem.
    Vehetsz bárhányszázezer forintos széket, ha nincs meg a testednek a kellő tartása fájni fog (ebben segít valamennyit az aktív szék, kicsit rákényszerít, hogy ne "szétfolyjál" a székben hanem tartsd magad)
    Szvsz: lehet dolgozni 10 órát a gép előtt utána meg pihenés gyanánt 4 órát játszani, de kétnaponta legyen 1 óra aktív testmozgás (és ne csak egyvalami, minél változatossabb annál jobb: kondi, futás, crossfit, úszás, bicaj vannak nálam terítéken) Nem véletlenül megy már pár éve a core izmos edzés, ezt is ajánlom mindenkinek!
    Ha tudsz óránként 2 percre állj fel, mozgasd meg magad (nekem ez valahogy nem megy, de hátha valaki rá tudja magát venni)
    De aki százezer forintot szán egy székre inkább vegyen 5k ért egy sima széket, amin semmi nem állítható, a többit költse mozgásra, és nem fog fájni a háta.

    Életutam:
    Kb. 12 éve vettem meg az első irodai forgószékemet (noname sima fekete műbőr, lift + hinta, más nem állítható egyik hipermarketbe) Majd kb. 8 éve szintet léptem és vettem egy JYSK főnöki széket (extra: párnázott könyöklő) Akkor még nem volt gamer szék (A székeket párhuzamosan használtam két helyen, ezért kellett most is két szék) Aztán a következő beruházás egy-egy 6k-s memóriahabos deréktámasz volt, így rá vagy kicsit kényszerítve a normális testtartásra, bár nem mindig használtam. (tényleg nem egészséges órákat görnyedve szétfolyva ülni/feküdni a székben) És igen mindkét szék majd 10 évet kibírt, és még most is jó lenne, csak a műbőr pár éve repedezett és már esztétikailag csúnya. Ezért lecserélésre kerültek. Nem hátfájás miatt. (Mind a markus mind a titan sokkal kényelmesebb, de akkor jó volt ez is. Meg az ár se mindegy)

    Munkahelyen középkategóriás (?) antares irodai székek vannak ~70k körül (lift, hinta, állítható ülőlap dőlés, 3D állítható kartámasz) de az ülőlapot 3-4 év után kiültem.
    Ügyfélnél volt mindenféle irodai szék, azokban is ültem 8-10 órákat, volt többféle (nem a felsőkategóriás kb 50k-150k árkategória)

    Ezek után megvettem az IKEA markust tavaly novemberben:
    Pros: "olcsó", fém talprész, minőségi masszív anyag, 10 év garancia
    Cons: semmi nem állítható (könyöklők, deréktámasz) valami "zizeg" ha mozog a háttámla rész (más is találkozott ezzel?)

    Secretlab Titan:
    Pros: igen masszív szerkezet (szinte feküdni is lehet benne), minden irányban állítható széles kellően "kemény" könyöklő, kényelmes "kemény" ülőlap, levelekre gyorsan válaszolnak.
    Cons: szállítási idő (bő 1,5 hónap volt, de a megrendeléskor kiírt időt tartották, ez pro ) ár

    Markust kipróbáltam az ikeákba, de 5-10 perc után nekem kényelmetlen volt a korábbi low cost székeim után. De adtam neki egy próbát, a sok review miatt. Illetve látni lehetett, hogy masszív stabil a többi székhez képest. Több időt együtt töltve hozzászoktam. És igen tudom jól, hogy valakinek 50k egy székre sok. De én teljesen elégedett vagyok vele. 50k nem vennék gamer széket.
    Titan még csak ma jött, úgyhogy kb 4 órát ültem benne, de a minőségével körítésével teljesen elégedett vagyok. A 400 euró még drágább mint a markus, de aki megteheti/rászánja a pénzt, szerintem megéri.

    Én azt mondom, a piac beárazza a termékeket (kapitalizmus vagy mi) és ami többe kerül az annyival többet is ér. Most a markus 50k volt a titan meg 3x annyiba kerül, akkor 3x is jobb? A válaszom egyértelműen: _nem_. De a forma 1-ben is a tized ezredmásodpercek dollár milliókba kerülnek. A székeknél is, ha pl le tudsz mondani a karfa állításról és a hintánál a nagyobb dőlésszögről akkor a markus is ugyanolyan jó harmadáron. Vehettem volna 800k széket, és lehet az csak egy kicsivel többet tud mint a titan, de sokszoros áron ami nekem nem éri meg (Igen, van akinek megéri)

    Pár éve nem volt gamer szék. Most meg 20k tól 200k ig vannak a gamer székek. Ha drágábban veszem, akkor az jobb is lesz? NEM. Kapitalizumusba az is beletartozik, hogy minden annyit ér amennyiért megveszik És ha valaki megveszi az ipari hulladékot, annak csak gratulálni tudok, ha van kereslet, lesz kínálat is. (Ezért fontos amit sokan mondanak, hogy próbáljátok ki, mert ha most a gamer a menő akkor mindent el lehet adni 5x áron. Volt olyan szék 50-80k árkategóriában is amibe beleültem, jobbra balra dőltem és dőlt az egész szék . Könyörgöm tudjuk már belőni a tárgyak értékét. Sz@rt nem veszek, akkor inkább megtartottam a 10 éves székemet, hiába volt színes/RGB világítós/3 párnás/kagylóülés)
    Ideális kapitalizmusban a piac jól áraz, minden annyit ér amennyibe kerül. Csak az emberi "ostobaság"/hozzá nem értés miatt torzulnak az árak. Lásd még: luxuscikkek.

    Ha valaki kíváncsi bármire szívesen válaszolok, a székekkel kapcsolatban, mert arról nem sokat írtam

    u.i.: akinek nincs pénze ne akarjon gamer széket olcsón, mert olcsó húsnak híg a leve. Igen tudom, nem telik mindenkinek 100-200k egy székre (korábban nekem se telt) De akkor könyörgöm, ne akarjál 100k széket megvenni 30k ért, mert ennyiért csak a designet kapod meg. A "gonosz" cégek meg előjönnek a 30k-s ipari hulladékkal, később rájönnek h ez menő, el lehet adni őket 60k ért, és meg is veszik, akkor 80k ért adják (ugyanaz a minőség mint a pár évvel ezelőtti 30k-s szék) Így lesz az ördögi spirál, drágábban kapod a még sz@rabbat...
    Tényleg vegyetek egy sima stabil kényelemes széket 5-10k, ami nem gurul, nem világít, nem műbőr, nem kagyló, nincs fake lyuk az 5 pontos biztonsági övnek (ez a kedvencem a gamer székeknél , bár kíváncsi vagyok, akinek ilyen széke van tudja-e mire van ott az)
    És mozogjatok, erősítsétek meg a core izmokat.

Új hozzászólás Aktív témák