Új hozzászólás Aktív témák

  • Vertigo18

    addikt

    válasz -NOKIA- #5831 üzenetére

    Én úgy tudom, hogy a Tilos jelzésen áthaladás objektív felelősség alapján közigazgatási eljárás, és fix összegű a bírság. Nem akarok hülyeséget mondani, mert nincs nálam a táblázat, de 150k-ra emlékszem... Erről videófelvétel készül, és ennyi, mint a megállni tilos, csak más a büntetési tétele. Ebben az esetben természetesen a rendőr nem helyszíni bírságolhat, nem figyelmeztethet, a fent említett szankció az egyetlen, amit kötelességből teljesítenie kell. Bármi egyéb szankciót szab ki, abból panasz lehet. Mondok egy gusztustalan példát, most történt meg nálunk. Néni megállít, nem használta a bizt. övet. Közig. eljárás, nem helyszíni bírságolható, nem figyelmeztethető, csak a közig. eljárást lehet/kell alkalmazni. Ezt az intézkedő rendőr el is mondja, majd közli, hogy tekintettel arra, hogy szimpatikus a hölgy, ezért mégis figyelmezteti.
    A rendőr bemegy az Örsre, ott várja a főnöke, meg néni, és közli a főnök, hogy "A hölgy panaszt akar tenni, mert olyan szabálysértés miatt figyelmeztették, amire nem lehet figyelmeztetést alkalmazni..." Ennyi, megtörtént.

    Nálunk most jött be a gyakorlatba, hogy amennyiben nem biztosított a szükséges technikai feltételek megléte (pl. a fenti esetből: videókamera), abban az esetben "normál" eljárásként is mehet a szabálysértés: figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés. Nos, amire kötelező jelleggel 150.000 a büntetés, arra senki nem fog figyelmeztetni, de még a helyszíni bírság kiszabása is problémás lehet...

    Mindenesetre a kollegának igaza van: a helyszíni bírság egy lehetőség az intézkedő rendőrnek, nem kötelesség...

    Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

Új hozzászólás Aktív témák