Hozzászólok Aktív témák

 • Oposzumtoszó

  tag

  LOGOUT blog

  Utánaolvastam, miután említetted. Legalább már ezt is tudom. :)

  A PTK szerint 8 napom van arra, hogy a talált tárgyat átadjam a jogos tulajdonosának, vagy ha amennyiben az nem ismert, az illetékes kerületi jegyzőnek.

  Szóval jogosan tájékoztathatott volna, hogy mi a teendőm. Mivel a határidő nem járt le, nem követett volna el szabálysértést. Legalább is az én olvasatomban.

  Teszem hozzá elnézést kértem Tőle, hogy ilyenekkel zavarom.

  Akkor vagy befutott szakács, ha a papucsod Birkenstock, a késed Wüsthof, az órád Schaffhausen!

 • Vertigo18

  addikt

  Még egyszer kérdezem, miért tájékoztatott volna arról, hogy mit "kellene" tenned, amikor neki is kötelessége megtennie? Megtette a szükséges dolgokat, csak JÓVAL egyszerűbb lett volna, ha azt teszed, ami le van írva. Viszont nem kötelességed tudni, mi a szabály ilyenkor, neki meg igen. És eljárni is köteles, nem kioktatni téged... akkor még a végén az lehetett volna egy panasz alapja, hogy "kioktatott a rendőr!". Sajnos ilyen világban élünk...

  Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

 • Agyasima

  senior tag

  Azt hiszem, itt inkább a megfelelő kommunikáció hiánya az, amit szerintem Oposzumtoszó "sérelmez". Az, hogy "Köszönjük, átvesszük. Legközelebb legyen kedves egyből az önkormányzathoz menni talált tárggyal, mert ők az illetékesek és innen is oda fogjuk vinni." szerintem nem kioktatás és hasznos is lett volna.

  Értem ugyanakkor a te felvetésedet is - mégis tök jó lenne, ha nem az járna ilyenkor bárki fejébe, hogy "bepanaszolnak, mert kioktattam". :R

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • Oposzumtoszó

  tag

  LOGOUT blog

  Jól mondod, ez volt a problémám. :R

  Akkor vagy befutott szakács, ha a papucsod Birkenstock, a késed Wüsthof, az órád Schaffhausen!

 • BÁ Nutrition

  addikt

  Franko nickek xd :DD

  youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

 • JHONNY 79

  tag

  Sziasztok!

  Egy kis tanácsra lenne szükségem. Parkolóból kezdtem tolatni, majd egy puffanást halottam, hirtelen megjelent mögöttem egy autó, ami nekem balról érkezett. Töltööttünk betétlapot, első körben úgy gondoltam én voltam a hunyó. Este viszont megnéztem a fedélzeti kamera felvételét, elsőt és hátsót és két dolog tűnt fel. A nekem balról érkező autó nem tartott jobbra egy felező vonallal ellátott úton, nem tartott még egy ajtónyitásnyi távolságot sem. Kb. 30-50 cm-t mozdult az autóm hátra, amikor a koccanás megtörtént. A másik dolog, nem az a személy vezette az autót, aki a kárbejelentőn meg lett jelölve mint autót vezető személy. Tudom elsőre mindez furán hangzik, de szakadt az eső, az ember tiszta ideg, stb. és nem figyel a részletekre. Utólagosan jeleztem emailben az észrevételem a biztosítónak, illetve hogy mindezeket kamera felvételekkel is igazolni tudom. Jártam rendőrségen is, de ott azt mondták, nekem mindenképp elsőbbséget kell adnom és én vagyok a felelős. Ezt értem, de ha pl. állnak mellettem és nem látok ki oldalra, akkor is minimálisan hátra kel gurulnom tolatáskor, hogy meg tudjak győződni, hogy be tudok e csatlakozni a forgalomba. Tényleg nem túlzok azzal, hogy kb. 30-50 cm-t ment hátra az autó, ami a felvételen is látszik. Én azt gondolom, hogy a balesetért mindketten felelősek vagyunk, hisz a másik fél nem tartott jobbra, illetve elhaladáskor nem volt egy ajtónyitásnyi távolság sem.A másik dolog, hogy nem az vezette az autót, aki a betétlapon szerepel, ez is tisztán látszik. Ezzel külön eljárásban tudnak foglalkozni a rendőrők, de a baleset miattam történt az álláspontjuk szerint,így a kár rendezése mindenképp engem vagy a biztosítómat terheli. Nagyon nehezen tudom ezt elfogadni, kíváncsi lennék esetleges hozzáértők véleményére.

 • LuckyL

  őstag

  azt hogy nem az vezette az autót aki a papíron volt nem reklámoznám a helyedben a rendőrségen, mert ez magánokirat hamisítás is lehet, amiben te is elkövető lennél
  másrészt pedig még a végén eléred hogy kapj egy jókis szabálysértési bírságot ha te okoztad a balesetet (a leírás alapján egyértelműen te vagy a ludas)

  amugy meg nem kell parázni meg rendőrségre járkálni, a biztosító úgyis fog kérni tőled egy (újabb)kárbejelntő kitöltést mielőtt megtéríti a kárt a másik félnek
  ott majd leírhatod hogy mi hogyan történt
  a másik fél meg ha akar beperelhet majd, mert ha nem ismered el a kárt, akkor a biztosító nem fog neki fizetni
  de ennek az egésznek semmi köze a rendőrséghez, sima polgári ügy

 • Vertigo18

  addikt

  Most én vagyok hülye, vagy tényleg azt írtad, hogy voltál a rendőrségen és elmondták, hogy te vagy a hibás?

  Ezek után pedig idejössz és "esetleges hozzáértőket" keresel?

  Nem akarlak bántani, de szerinted ki a legkompetensebb egy ilyen baleset esetén? A legjobban "hozzáértő szakértőkkel" beszéltél a Rendőrségen, hidd el! Most elkezdhetném magyarázni, hogy miért TE vagy a felelős, miért téged venne elő az eljárás során a Rendőrség és miért téged ítélne el egy bíróság, de te valójában azt szeretnéd, hogy valaki azt mondja egyszer, amit hallani szeretnél. Nos, te ilyen embereket keresel.

  Te voltál a hibás.

  Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Rosszul gondolod. Te adsz elsőbbséget a parkolóból kitolatva. Ajtónyitásnyi távolság tartását pedig nem írja elő a kresz. A bejelentőn meg tök mindegy kinek a neve van a kárrendezés szempontjából, mivel te mentél ki eléje, szóval a te biztosítód fogja rendezni, de annak kitöltésekor neked ezt meg kellett volna nézni, szóval ezt a részt jobb nem feszegetni.

  [ Szerkesztve ]

 • Debilon

  őstag

  plusz kárbejelentőn első a szerződő neve és a lap közepe táján van a járművezető adatai, de ahogy írták is, mivel Te vagy a felelős mindegy, hogy ki vezette a másik járművet

  amúgy még ajánlom pluszba a KRESZ 33. § (3) bekezdésének olvasását (igen, egy arra járó bárki is megteszi)

  a többit meg már leírták :)

  Suzuki DL650 || life is shit || XBOX gamertag: Debilon || steam: Debilon || Huawei P Smart 2019

 • Bajgunar

  tag

  Én olyat "követtem el" hogy:
  Mellékutcából jöttem. Főútvonalra kanyarodtam volna ki, nekem balra. Stoptábla, index. Megálltam. Jött egy kocsi nekem ballról. Látom már ~300-350m-ről, hogy folyamatosan indexel jobbra. Ergo felém, hogy be szeretne fordulni. Kis vékony utca. Én se húzódtam teljesen a szélére. Ok. De így is meg ha lehúzódok is, akkor is nehézkes a főútról érkezőnek befordulni. Mert egy nagy beton árok van az út bal oldalán. S ki kell centizni, hogy vagy ne menjen bele, vagy az én hátsóm ne kapja el. Mind1. Mivel nem jött jobbról semmi, megindultam kifelé, hogy kifordulok ballra. De éppcsak kimentem a főútra ~30-50cm-t, mire felmértem, hogy az érkezőnek esze ágában sincs se befordulni, se semmi. Én megálltam egyből! Lassan mentem. S csak azért akartam kifordulni, hogy ő be tudjon fordulni felém az utcába! De neem. Satu... Csúszott vagy 3m-t, s levitte a lökhárítót!
  Én megálltam! Stop tábla volt! Elindultam, hogy kifordulok, de megálltam, ahogy érzékeltem, felmértek, hogy a másik nem áll meg, nem lassít. Én az előzékenység elvét is figyelembe vettem, hogy beengedjem az érkezőt. S a bizalmi elvet is figyelembe vettem, mert valahol meg is bíztam benne, hogy indexel. Aztan én meg is álltam, hogy elkerüljem a bajt. Ő meg meg se próbált, nemhogy bekanyarodni, lassítani, de még csak kikerülni sem. Holott tök üres volt a főút! Meg se próbálta elkerülni a balesetet... Totál megtévesztett. Palira vett. Átvert. Aztan azt mondta, hogy biciglist előzött, ~500m-el feljebb, azért indexlet, hogy visszatérjen a sávjába!!!:O
  Nah ilyenkor ki a hibás?

 • Bajgunar

  tag

  Én? Mert nem adtam meg az elsőbbséget?:O
  Ő tolathat, szlalomozhat, jöhet hátrafele menet a szembejövő sávban is, amíg főútvonalon megy, neki van elsőbbsége! Indexelhet, villoghat, dudálhat!!! Nekem el kellett volna engednem.... Meggyőződni róla, hogy ő bizony mit akar...
  Én meggyőződtem...
  Azóta anyáznak is páran, ha nem kanyarodok ki egy ilyen indexelős elé sem, mert már egyikben sem bízok! Ezek után?
  Ha hiszitek, ha nem. Vezettem! ~17 éve van jogsim. Volt hogy évekig, napi 5-700km! Körbe az országban! Egy koccanásom nem volt. Volt hogy évekig a városban! Legbelül! Semmi.
  Erre jön egy 2!!!!! hetes jogsival rendelkező egyén, s okoz nekem ~500k-es kárt!!! Mert én ennyire hiszékeny, jóhiszemű, naív, előzékeny, s bizakodó voltam.
  Jah s itt is. Magát írta betétlapra mindenhova. S mint utólag kiderült, anyuci nevén volt minden. Aztán otthon még rajzolt az övéhez hozzá ezt-azt... A végén semmi nem lett. Mert feladtam a szórakozást, a sok emailezést a biztosítóval. De jobb is. Igy is ugy is én voltam a hibás. Neki csak ~20k lett a kára. Rendőrt nem hívtam akkor. De lehet jobb is. Még azt is nekem kellett volna fizetni? Így elbúcsúztunk, s megcsináltatta mindenki a maga kárát.
  Valóban én voltam a hibás?

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Mivel nem adtál elsőbbséget, te voltál a hibás a balesetért. Őt meg megbüntetik, mert félrevezető volt a jelzése. Az, hogy a másik indexel, még nem ment fel az elsőbbségadási kötelezettség alól. Egyébként ilyenkor érdemes azt is nézni, hogy a jelzést adó lassít-e, felkészül-e a bekanyarodásra. Tökmindegy mennyit vezettél, attól még ismerni és alkalmazni kellene a kresz-t. Kikanyarodni valaki elé stop-tábla mögül csak mert indexelt, primitív hiba.

  [ Szerkesztve ]

 • Bajgunar

  tag

  Ahha. Csak az a vicc, hogy szinte épphogy csak kitoltam a kocsi orrát az útra. Ez nem volt fél méter sem... Tehát, ~5-10cm-el lógtam bele az ő nyomvonalába. Ami részéről eléggé az út széle felé húzott. Mintsem középen. (A felezővonal és az út széle közt.) Ha kikanyarodtam volna elé, akkor oldalba ver. De nem. Csak elindultam. De meg is álltam, mire észrevettem, hogy nem is 50-el jön, s h esze ágában sincs lassítani, fékezni, nemhogy bekanyarodni...
  Minimális kormánymozdulattal elkerülhette volna azt az ~5-10cm-es ütközést a kocsi orránál. Ami annyira pont elég volt, hogy letépje a lökhárítóm, a hűtőt, lámpát, s még a kasztni is elnyomódjon...
  Tehát ennyire mentem, kanyarodtam ki elé... :F
  Mert ha kimegyek, s oldalba vág, ok. 1000% én vagyok a hibás. De ilyenért?...... :Y

  Tehát akkor ez azt jelenti, hogy kirakhatom index-et, s szabadon, nyugodtan, hasíthatok végig Üllői úton befelé. S egyáltalán nem leszek hibás, ha ~10-9 kikanyarodik elém a mellékútról...
  Mert ez kb azt jelenti, hogy szabadon indexelhetek. Ha bekanyarodok, ha nem.
  Azt ha a kikanyarodó kijön, ő lesz a hibás.... :C :C :C

 • Joezyka

  senior tag

  üdvözletem!

  A bestbuy topicba olvastam valamit windows kulcsokról, hogy nem jó amik ott keringenek, de kicsit visszaolvasva, nem találtam meg az mire lett írva.
  Kaphatok arról felvilágosítást?
  Köszönöm

  Ha szép nem vagy, hülye ne legyél!

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Teljesen mindegy mennyire mentél ki eléje, mivel hirtelen fékezésre kényszerítetted, ezért nem adtad meg neki az elsőbbséget.

  Tehát akkor ez azt jelenti, hogy kirakhatom index-et, s szabadon, nyugodtan, hasíthatok végig Üllői úton befelé.

  Az irányjelzés nem lehet megtévesztő.

  [ Szerkesztve ]

 • Bajgunar

  tag

  De engem mégis megtévesztett, mert nem kanyarodott be. S továbbra sem mentem olyan szinten ki elé, hogy "elé", hanem épp csak kidugtam a kocsi orrát. Ő ballra tekeri 2cm-t a kormányt, és simán elkerül. De neem.
  Satu... (Y) big like
  Se bizalmi elv, se előzékenység elve, totál megtévesztés. És én vok a hibás. Nem értem én ezt.
  De ha én csinálnék így. Hogy indexelve közlekedek. Akkor is én lennék a hibás.
  Értem... Vagyis nem értem...
  Mindegy ki, hogy vezet. Ha én vagyok a másik fél, én vagyok a hibás. Mert én vagyok Bajgunar.

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Igen, megtévesztett. Ezért írtam korábban, hogy emiatt őt büntetik meg. A baleset okozásáért pedig téged, mert nem adtál elsőbbséget. Önmagában a jelzés semmit sem jelent, egy lekanyarodó autós, lassít, helyezkedik, készülődik a lekanyarodásra. Az oktató szakmában ezt mozgás nyelvének szokás nevezni.

  Volt egy kollégám, aki hasonlókkal küzdött. Azt mondja beültem a parkolóban az autómba, majd mikor tolattam, nekimentem a mögöttem állónak. Szerinte a mögötte álló volt a hibás, mert őmögötte meg sem állhatott volna. Csak hát a közlekedés nem ez alapján, hanem a kresz alapján működik és természetesen ő volt a hibás, mert még hátra sem nézett a hátramenet közben. Ha ott egy ember sétál meg átmegy rajta? Nem értem az ilyen módon közlekedőket.

  [ Szerkesztve ]

 • Bajgunar

  tag

  Akkor még azt had kérdezzem meg.
  Ha akkor rendőrt hívok. Kit, hogy büntetnek meg? Vagy ha tovább megyek. Tudok e valahogy? Vagy mi lehetett volna ennek a végeredménye? Feljelentés? Ki hogy, kinek fizet?
  Jelen esetben a biztosítóval vitáztam 6-8 emailen keresztül... De csak azt taglalja, hogy ő főúton ment. Punk-tum... Én vagyok a hibás. És én fizessek mindenkinek.
  Ok. Kifizetem az ő ~20k-es lámpaeltörés kárját.
  De nekem több mint 300k volt. Ezt akkor nyeljek le, s törődjek bele?
  Csak hogy tudjam, máskor HA ilyen van, mire számítsak?

  A másik kérdés meg bennem, hogy ok, főúton jött. Ha ott áll egy autó, ahol én. Elég nehézkesen fordul be. Főleg ha nem húzódik le atom a szélére, bele a bokorba. Hogy a lekanyarodó beférjen. Vagy leviszi a kocsi hátulját, vagy a másikoldali árokba megy...
  Így meg ~megállásra kényszerül a főúton, hogy (jelen esetben én!) kijöjjek az utcából, hogy ő be tudjon kanyarodni.
  Ergo megállásra kényszerítem.
  Ez káosz... Vicc.

  Láttam h jön, indexel. Jobbra néztem, hogy ürrs e, hogy kiforduljak, hogy ő megállás nélkül beforduljon.
  Éppcsak megindultam. Mire észrevettem, hogy nem lassít. Megálltam. De ő nem bírt, s nem is akarta elkerülni a bajt. Belémcsúszott.
  Jóhiszemű, előzékeny voltam. Rutinból indultam. DE próbáltam elkerülni az ütközést. Majd 17 éves jogsival, joccanás nélkül, szarrá tör egy 2 hetes jogsis... A megtévesztő indexelésével.
  Ilyen soha nem volt! Máskor is kifordultam így. Időbe láttam h lassít. Stb. Ez most nem jött össze. De h egyedül magam vigyem el az én károm.:( Ez kicsit lehúzott anyagilag.
  Lehetett volna "harcolni" valamit? Közlekedésivel, rendőrség, biztosító? Ha nem hagyom annyiban? Vagy csak mégnagyobb büntetést kapok?

 • Bajgunar

  tag

  Win kulcs legális mivoltára én is kíváncsi lennék.
  Aztan itt be is fejezem az eszmefuttatádom a topicban....

  Ha a "kutya" összerágja a dossziét pl, amiben a win számla van. Meg egyéb iratok pl....
  Akkor nincs számlám a win-ról, akkor már nem jogtiszta? Tehát nem tudom igazolni, hogy hol vettem, akkor vegyek új kulcsot horror áron?
  Vagy mitől jogtiszta, legális egy kulcs?
  Attól, h szla-val tudom igazolni, hogy vettem?
  S ha eltűnt a szla?
  Vagy hogy van ez?
  Nem vesézték ki. Csak írogatják, hogy attól nrm lesz jogtiszta, ha ph-n veszem....
  De h miért? :F

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Ha rendőrt hívsz, akkor még pluszban mindkettőtöket meg is büntetnek, téged közúti baleset okozásáért, őt pedig megtévesztő jelzés használatáért. Egyébként ha nincs kamera és tanú, a jelzést akár még le is tagadhatja, ha olyan az illető. A lényeg, hogy te ebből csak rosszabbul jöhettél volna ki, ha rendőrt hívsz. A biztosító helyesen járt el, neki csak az a lényeg, hogy a védett úton haladó elé mentél ki, tehát te okoztad a balesetet. Így az ő kárát a te biztosítód fizeti, a tiédet pedig te magad, ha nincs casco.

  Idei cikk a témában: https://112press.hu/hu/hirek/reszletek/vw_kanyarodott_audi_ele_87_esen/

  Ilyen esetben egyszerűen nincs miért harcolni. Semmi köze ehhez az éveknek és a kilómétereknek. De ha már szóba hoztad, a 17 év rutinoddal azért tudnod kellene, hogy önmagában az indexelés semmit nem jelent. Ha elkezded keverni ezt az ügyet csak annyi történt volna, hogy mindketten kaptok még "csekket", de a baleset a te sarad és a kárrendezés sem zajlott volna másképpen.

  [ Szerkesztve ]

 • Vertigo18

  addikt

  Lauda leírta teljesen, töviről-hegyire a választ, akármennyire is nem tetszik neked (ami érthető), sajnos ez van. A baleset okozásáért TE vagy a felelős, pont... Attól, hogy ESETLEG őt is megbüntetik a megtévesztés miatt, attól még neked nem lesz jobb. Továbbmegyek, mi van, ha tényleg egy kerékpárost előzött korábban? Sosem fogod bebizonyítani az ellenkezőjét. Az, hogy te nem láttad a kerékpárost, az nem jelenti azt, hogy az nem is volt ott...

  A Windows kulcsokkal nagyon egyszerű a helyzet. Amihez van matrica, az teljesen legális. Minden más, ami netről van szerezve, amihez nincs "FIZIKAILAG" semmi, az simán átmehet a Microsoft regelésén, még akár többször fel is lehet használni teelfonálgatások során, de ha van egy házkutatás, ami kiterjed aszámítógépre is, akkor a nyomozó, vagy szakértő egyetlen dolgot fog a Windows-szal kapcsolatban kérdezni: "matrica???".

  Ha nincs matrica, az azt jelenti, hogy valamilyen géphez adták azt a serialt matricástól és AZT használod épp.

  Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

 • LuckyL

  őstag

  de ha van egy házkutatás, ami kiterjed aszámítógépre is, akkor a nyomozó, vagy szakértő egyetlen dolgot fog a Windows-szal kapcsolatban kérdezni: "matrica???".

  a windows 10hez már évek óta nem is adnak matricát ha a géppel telepítve jön
  arról nem is beszélve hogy az összes windows 7 kulcs is jó win 10-hez
  plusz egy 2012-es uniós rendelet alapján a használt licenszkulcsok is átruházhatóak
  ráadásul vehetnek szervezetek mennyiségi kulcsokat ahol maguk generálják egy programmal a kódokat (egyébként ezt árulják neten)...ki ne találd már hogy majd mindhez matrica lesz :D

  szóval azért illene tájékozódni, mielőtt valaki kijelenti hogy ez és ez van :B

 • IMGM6

  csendes tag

  A Windows-ban tévedsz, a Microsoft sem ad minden licenszhez matricát.

 • Vertigo18

  addikt

  Istenem, mennyi B-lap! ;]

  Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

 • galoslac

  csendes tag

  "A Windows kulcsokkal nagyon egyszerű a helyzet. Amihez van matrica, az teljesen legális."

  Nem. Tiszta szoftver, MSNA, DreamSpark? (VL-t már meg sem említem..) Ezekkel mi van? Egyikhez se adnak matricát, a kalapjára akarja ragasztani a közeg, vagy milyen cucc hatása alatt kérdezne ilyet?

  "Minden más, ami netről van szerezve, amihez nincs "FIZIKAILAG" semmi, az simán átmehet a Microsoft regelésén, még akár többször fel is lehet használni teelfonálgatások során (eddig ok), de ha van egy házkutatás, ami kiterjed aszámítógépre is, akkor a nyomozó, vagy szakértő egyetlen dolgot fog a Windows-szal kapcsolatban kérdezni: "matrica???"."

  4 jegyzőkönyvet néztem meg most, ami azért eléggé kiterjedt a gépekre. Egyik esetben se volt szó matricáról vagy olyanról, hogy "eldöntötték" volna, hogy márpedig ez nem legális OS.
  LuckyL által írt UsedSoft ügy miatt ez rettentő vicces is lenne....

  "Ha nincs matrica, az azt jelenti, hogy valamilyen géphez adták azt a serialt matricástól és AZT használod épp."

  Hülyeség.

  [ Szerkesztve ]

  Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál

 • Bajgunar

  tag

  Ms store-ból ~70k-ért vett windows-hoz kipostázzák a matricát? Hogy legális legyen?
  Volt matricám, nem ragasztottam a procira, gépre, egérre, stb. Akár ~exemnél laktam, együtt éltünk. Szétmentünk, elváltunk. Sajna ennek a papírjai, számla, matrica... Minden ottmaradt nála.
  (Nekem pl anno ~7 éve az összes pc alkatrész dobozom, számlák, miegymás).
  Akkor most vegyek új kulcsot, hogy legyen "matricám", hogy legális legyen???

 • galoslac

  csendes tag

  A digitális licenc esetében látnod kéne a storeban, a matrica kérdésében meg Ms ügyfélszoli.

  Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál

Hozzászólok Aktív témák