-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyix
őstag
megoldódott, talátam egy régen lementett mbr-t a vinyón, amit mbrwizarddal visszatöltöttem, és végre hajlandó volt látni a particiókat a fantasztikus win7 is (így az átmentés értelmetlenné vált), ami egyébként az mbr hazavágásáért is felelős...
[ Szerkesztve ]
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
aclandiae
senior tag
Üdv!
1. Szeretnék tanácsot kérni, hogy egy grafikus/kiadványszerkesztő gépre melyik Linux disztribúció lenne jó választás?
2. Milyen programot lehet ebből a célból feltenni, ami a Corel Draw "megfelelője" a Linux-os környezetben?
3. Az előző 2 pont ismeretében szükséges bármi egyéb program feltelepítése, a grafikus/kiadványszerkesztő tevékenységhez?
-
törölt tag
válasz aclandiae #9803 üzenetére
kicsit nehez. igazabol felteszel egy debian-t es a szukseges csomagjaidat, akkor kesz is vagy. viszont ha nem vagy ismeros a temaban, tenyleg kene egy jo disztribucio, amiben mindez benne van, esetleg optimalizaltak is ra.
progik kozul pl a kovetkezoket erdemes megnezned: scribus, inkscape, gimp.
volt regebben egy live dtp cd is, ami mar nem el, de esetleg adhat otleteket h milyen tovabbi programok erdekelhetnek teged.talan indulasnak ez is jo.
-
utgyuru
aktív tag
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy MS fontokat hogyan tudok használni Linuxon? Konkrétan csak GIMP-ben lenne rá szükségem, és egy Windows-os gépről lementettem azokat a fontokat, ami kell, és mint máskor, beraktam a .gimp/fonts mappába, de nem mutatja őket, amikor kiválasztom a programon belül, hogy mivel akarok írni. Más *.ttf fonttal jó volt így.
-
-
wetomi
aktív tag
Nem tudtam eldönteni melyik topicba is kellene ezt megkérdezni.
Az milyen, hogy ma reggel indítjuk az egyik gépet, amin XP van és egy laza GRUB loading error 18 majd 21 fogad minket?
Valamikor régen, néhány hónapja volt már egy ubuntu a gépen, de azóta kb 3szor volt formázva a vinyó és az xp újrarakva.
-
utgyuru
aktív tag
Azt meg lehet valahogy csinálni, hogy az egérgörgő legyen a bal klikk? Mármint hogy ha görgetek lefelé, akkor azt a gép bal kattintásnak vegye.
-
Jester01
veterán
válasz utgyuru #9811 üzenetére
Meg. man xmodmap, konkrétan a pointer szekció.
Nálam pl.:$ xmodmap -pp
There are 10 pointer buttons defined.
Physical Button
Button Code
1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
7 7
8 8
9 9
10 10
$ xmodmap -e "pointer = 4 2 3 1 5 6 7 8 9 10" && xmodmap -pp
There are 10 pointer buttons defined.
Physical Button
Button Code
1 4
2 2
3 3
4 1
5 5
6 6
7 7
8 8
9 9
10 10Vagyis felcseréltem az egyik görgő "gombot" a bal gombbal.
Jester
-
kte0
tag
Sziasztok
Feltettem a 10.4-es ubuntut, a magyart választottam ki nyelvnek a telepítésnél, de angol.
Mit lehetne vele csinálni?Üdv:kte0
-
-
Atapi
senior tag
-
Jester01
veterán
válasz utgyuru #9818 üzenetére
Hű, jó sok gombod van
xev megmondja ahogy nyomogatod őket (csak ne felejtsd el az ablakra vinni az egeret előtte)$ xev | grep -A3 ButtonPress
ButtonPress event, serial 22, synthetic NO, window 0x2800001,
root 0xaa, subw 0x0, time 3388035963, (103,110), root:(1775,167),
state 0x10, button 4, same_screen YESÉrtelemszerűen a button 4 jelentette a gombot.
Jester
-
ngabor2
nagyúr
hogyan lehet rávenni a linuxot arra, hogy a netet wlan kártyán keresztül megossza? elég összetett problémám van.
adott egy lejárt tesztperiódusú win, amit csak neten keresztül lehet aktiválni. netből a választék a wlan, mivel egyéb vezetékes mód nincs jelenleg. van egy mobilnet lehetőség is, de azt a winre kellene telepíteni, amit nem lehet... ezt a mobilnetet akarnám linuxon keresztül megosztani.
a rendszer egy régebbi ubuntu (talán 9.04? nem emlékszem pontosan).
mod: úgy néz ki, a kártyát nem tudom master módba állítani akkor marad a vezetékes bridge, és a crosslink kábel.
[ Szerkesztve ]
-
utgyuru
aktív tag
Valaki tudna olyan programot mondani Linuxra, mint Windowson a VirtualDub/NanDub?
-
ngabor2
nagyúr
válasz bambano #9826 üzenetére
holnap beírom, a melóhelyen van a gép.
Jester: a wlan dolgokhoz nem nagyon értek, ad-hoc módban ap-ként tud működni? egyetlen másik gép felé kellene osztani a netet, mindenféle titkosítás nélkül.
biztos, ami biztos, egy crosslink kábelt már odatettem, hogy ha nem megy vezeték nélkül, akkor próba vezetékkel. ahogy olvastam, a bridge kiépítése (elméletben) nem nehéz, utána már "csak" az kell engedélyezni, hogy menjen is a forgalom.
-
bambano
titán
válasz ngabor2 #9829 üzenetére
az adhoc mód lényege, hogy nincs ap. amikor van ap, az a managed mód.
Ha a notebookon mobil internetet használsz, akkor ott tippem szerint van ppp. Ebben az esetben nem bridge-t kell csinálnod, mert akkor a winxp-re is kellene egy-két cucc, hanem natolós router.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
ngabor2
nagyúr
válasz ngabor2 #9829 üzenetére
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet (rev 03)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)ez a 2 hálózati cucc van a gépben (meg az usb-s mobilnet, hso0 néven).
hoztam be crosslink kábelt, úgyhogy most már normál lanon keresztül is megpróbálhatom összehozni ezt a cuccot. el fogok akadni benne sokszor úgyhogy a google mellett a ti segítségetekre is erősen számítani fogok, ismét ismeretlen területre tévedtem (gondolom némi iptables varázslat is fog hozzá kelleni, ahhoz meg absz nem értek...)
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Nekem van egy SAN-om amin jelenlegi helyzetben Ext3 fájlrendszer van eddig 1 géppel használtam, most lesz egy másik gép is , és az lenne a kérdésem, hogy gond e , hogy ext3 fájlrendszer van rajta, mert ha ugyan azokhoz az állományokhoz akar hozzáférni egyszerre a két gép (mondjuk 1-ik írni a másik olvasni akarja) abból lehet valami gond? -
Lenry
félisten
van-e itt, aki ATi VGA-val használja a Linuxát?
videókártyát szeretnék venni, nVidiáról cserélnék ATira, és azt hallottam, hogy az ATiknak nem a legjobb a Linux támogatása, de egész pontosan mi nem megy Linuxon? mert ha csak 3D nincs, akkor az nem annyira érdekel, amíg nincs Steam Linuxra (akkor meg gondolom már csak nekifekszik az AMD a drivereknek). ha ezen kívül 720p-s HD-t, flasht, meg egyszerűbb asztali effektet visz, akkor az nekem elég lenne.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
-
hemaka
nagyúr
sziasztok.
lenne egy olyan problémám, hogy feltelepítettem a kubuntut és miután az ikonok betöltődnek, nem történik semmi, csak fekete a képernyő.
mintha nem töltődne be az asztal. -
Lenry
félisten
válasz bambano #9845 üzenetére
egyelőre 4:1 arányban nyerésre állnak akiknél megy az ATi
cuda-ra nincs szükségem, ha a fentebb felsorolt dolgok menni fognak, akkor én már boldog leszek, a Linuxot csak mindennapi, általános dolgokra használom, arra is sajnos ritkán, mert 3ds max nincs Linuxra, és ha már fut a Windows, akkor nem indítgatom újra a gépet csak azért, hogy Linux alól olvashassam a PH!-t.
legfeljebb ha mégsem működik az ATi, akkor eladom és veszek egy nVidiát.
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Jester01
veterán
10.5-ös catalystban valamit elbaltáztak ... FlightGear és Supertuxkart se megy rendesen.
Általános célra ATI jobb, mivel van open-source driver. Bizonyos kártyákkal már a 3D is egész elfogadhatóan megy vele.
Mind a bináris mind pedig az open-source driver megfelel 2D-ben.
MOD: 3dsmax lehet, hogy nincs, de van Blender
[ Szerkesztve ]
Jester
Új hozzászólás Aktív témák
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest