Új hozzászólás Aktív témák

  • dudika10

    veterán

    válasz zed juron #11407 üzenetére

    Olyan 80Hz körül kezded el elveszíteni az irányokat, de továbbra is megmarad, csak nem olyan mértékben mint a magasabb hangoknál. Ilyen tekintetben sokkal előnyösebb a 2.0 mint a 2.1 mégha fél milláról is beszélünk...

    A 2.1-ből a .1 értelme, hogy azokkal a mély hangokkal kiegészítse a hangképet, amiket a sztereo pár már nem képes megszólaltatni. Ha ez 80Hz felett történik, akkor komoly problémák lesznek, ld fenn.
    A PC-s 2.1-eknél ezt általában átértelmezték a gyártók, a cél az lett, hogy minél búgósabb, minél "dögöseb" legyen a hangzás, ami mondjuk ki, szar.
    Ha a szatelitek mérete nem ér el egy bizonyos szintet, akkor a fizika törvényeiből kifolyólag a crossover frekvencia magasra (bőven 80Hz fölé) kerül, mert a szatelitek f3 pontja is magasan lesz. Ilyen esetben ismét fennáll, a 'szar' helyzet.
    Persze nagy szatelitekkel is el lehet jutni ehhez a helyzethez.

    Ezek mellé ha odarakjuk azt, hogy a rendszerek többsége egy bassreflex vagy egy bandpass ládával rendelkezik, amiket hangolni is kéne és ezt a gyártók nem teszik meg (vagy direkt elhangolják, nem kérdeztem őket még erről), akkor a 'szar' helyzet még szarabb lesz.

    Erre remek példa a drága és rossz Logitech z2300, aminek lényegében egyik része sem használható.

    Az ajánlott Edifier-ek ebből a szempontból (és más szempontból is) sokkal jobbnak mondhatóak. Ezért is ajánlom én például őket.

    A rendszerek mindenképpen kompromisszumosak. 2.0 felépítés esetén elveszítjük az igazán mély tartományokat alsóbb (és jóval drágább) kategóriákban (is).
    2.1 felépítésnél a mélynyomónak lehet kiegészítő szerepe, amire eredetileg szánták és mindent elnyomó szerepe. Ebből elég könnyen levezethető, hogy egy nagyon szar 2.1 sokkal inkább kompromisszumos mint egy rossz 2.0 azonos áron.

    Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

Új hozzászólás Aktív témák