Zöld jelzést kapott a WiMax

Az ENSZ egyik szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) a múlt héten Genfben elfogadta a WiMax technológiáját mint bevett harmadik generációs vezeték nélküli mobilkommunikációs módszert, így a WiMax hivatalosan támogatott szabvánnyá vált.

Ettől a döntéstől a távközlési piac élénkülését várják, s megnyugtatták azokat a cégeket, akik komoly üzleti lehetőséget láttak már eddig is a WiMaxban, ám kivártak addig, amíg az ITU be nem emelte az elfogadott technológiák közé. A testületi támogatás különösen a Motorolának és az Intelnek kedvez (jelentős mértékben az ő lobbitevékenységüknek köszönhető a határozat), akik így már komoly versenytársai lehetnek a Qualcommnak és az Ericssonnak.

Habár Európában már több országban elkezdődött a rádiófrekvenciák kiosztása, a legtöbb nemzeti távközlési testület (a technológia újdonsága, csekély elterjedtsége, illetve az ellenérdekelt cégek komoly kampánya mellett) amiatt is vonakodott a WiMax propagálásától, mivel nem volt mögötte a nemzetközi szövetség támogatása.

Azóta történt

Előzmények