Intel: az EU szívózik az amerikai multikkal

Aggasztónak tartja az Intel első embere az Európai Unió viszonyát az amerikai óriásvállalatokhoz. Paul Otellini egy a Business Week-nek adott hosszabb interjúban kommentálta – újságírói kérdésre – a cége ellen Brüsszelben indított trösztellenes vizsgálatot.

Hirdetés

Mint mondta: aggasztják Neelie Kroes versenyügyi biztosnak a meghatározó piaci erejű vállalatok megregulázásával kapcsolatos nyilatkozatai. „Ha velünk szemben, vagy éppen a Qualcommal vagy a Microsofttal szemben, ez az álláspontjuk – és tegyük hozzá: ezek mind amerikai vállalatok –, elgondolkodtató, hogy hosszú távon merre tartanak. Akár újra is definiálhatják a »siker« fogalmát” – fogalmazott. Otellini egyben elmondta: bizakodó a vizsgálat kimenetelével kapcsolatban, mert szerinte a vád arra az állításra épül, hogy az Intel áron alul adta a termékeit, ami nem igaz. „Ha ez lesz az érvelésük gerince, nincs mitől tartanunk” – mondta, hozzátéve, hogy a legrosszabb eshetőség az Intel számára, hogy „egy csekket kell kitöltenie”. (A kiszabható bírság elméletileg több milliárd dollár is lehet.)


Paul Otellini cége egyik processzorával (Fotó: Intel)

Amint arról beszámoltunk, az Intel ellen riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) nyújtott be panaszt Brüsszelnél még 2001-ben, amelyben azzal vádolta meg a vezető processzorgyártót, hogy az törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és számos eszközzel próbálta meg az AMD-t a piacról kizárni, illetve a lehetőségeit korlátozni. Az Európai Bizottság (EB) azóta vizsgálja az állítások megalapozottságát.

Az Intel éppen a múlt héten kapott újabb haladékot: január 4-ig kell eljuttatnia hivatalos válaszát az EB kifogásait tartalmazó formális nyilatkozatra. Ez három vádat fogalmaz meg. Egyrészt azt állítja, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a PC-gyártóknak akkor, ha azok vállalták, hogy kizárólag – vagy legalábbis elsősorban – tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat – szól a vád – fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy egyenesen mellőzzék az AMD chipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények