Új hozzászólás Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz LordX #1 üzenetére

  Nem hiszem hogy a mobil szolgáltatóknak az lenne a célja hogy letörjék az árakat, főleg azért mert a mobil szolgáltatók többnyire érdekeltek a vezetékes mobil piacon is, többségük egyre inkább törekedik a konvergens 4play kínálat kialakítására. A mobil cégek a mobil szélessávot inkább a vezetékes szélessáv kiegészítő szolgáltatásaként szánják, nem pedig helyette. Inkább az a céljuk hogy otthon, munkahelyen legyen egy nagy sebességű, nagy adat adatmennyiság átvitelére alkalmas kapcsolata az előfizetőnek és e mellett legyen egy kisebb sebességű, adatátvitelre képes mobilizálható kapcsolata is.

  Túl sok mobil wimax technológiát bevezető távközlési cég jelenleg nincs, sőt igazán csak egy komolyan említhető van az amerikai Sprint ami majd jővő ilyenkorra tervezi a mobil WiMax indítását. A szolgáltatás 1.5-3 Mbps körüli sebességen várható $50 körüli havidíj mellett. $50-ért amcsiban is ahogy nálunk a vezetékes sávszélnél a felső kategóriába sorolt csomag vásárolható, a hasonló kis sebességű belépő szintű kategóriás csomag feléért kapható, ahogy nálunk is hasonló áron kapható. Hogy eladhatóbb legyen biztos lesz ebből is olcsóbb, erősen forgalomkorlátos csomag, ahogy HSPA esetén is.

 • LordX

  veterán

  válasz shabbarulez #2 üzenetére

  A WiMAX nem éppen mobil technológia, elsődlegesen fix telepítésű állomásokhoz tervezték (persze ha nagyon akarják, tud roamingot is). Ilyen szempontból inkább az ADSL/kábel ellenfele, mint a HSPA-é.

  Itthon is az Invitelnek ("ex-Pantelnek") van engedélye WiMAX valamihez (Talán frekvenciát vett? Nem emlékszem pontosan.), a három mobilosról még nem hallottam, de mindjárt szétgúglizom a netet, hogy hogyisvanezpontosan.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz LordX #3 üzenetére

  A WiMax-nak mindig is két szabványa volt egy a fix elérésre(802.16d), egy a mobilra(802.16e). A fix elérést sokáig próbálták tolni, főleg az Intel aki a WiMax-ban igen érdekelt, de nem igazán jött. Gondolom te is jól emléxem arra hogy lassan 3-4 év mindig a WiMax-ot várták mint eljövendő megváltó technológiát, aztán sosem jött össze.

  Eközben a mobil wimax szépen lassan a háttérben kezdte a szárnyát bontogatni, épp ezért a fejlesztések terén is ma már inkább erre koncentálnak, a fix wimaxot kvázi 1-2 éve teljesen jégre tették. Most már igazán az eszközgyártók és maga az Intel is beismerte hogy ezen a téren kudarcot vallottak.

  A mobil részben viszont úgy tűnik még lehet fantázia, csak a egy gond van nagyon csekély a támogatottság. A nagy mobil cégek a két nagy mobil szabványt támogatják a GSM-ből kinőtt HSPA-t, vagy a CDMA-ból kinőtt EV-DO-t és ezek eljönvendő 4. generációs utódjait az LTE-t vagy az UMB-t. Ennek ellenére a WiMax odakerült időközben mint 3. szereplő a 4. generációs mobil technológiák közé, de az iparági támogatottsága még rendkívül csekély. Egyelten jelentős business volt az ami próbálta előre lendíteni a szekeret az a Sprint féle WiMax fejlesztés, ami több milliárd dollár értékű fejlesztés keretében amerika nagyvárosait fedné le WiMax hálózatta, közel 100 millió embert lefedve. Ezt a hálózatot tavaly kezdték el és jővő nyár környékére indulhat el a szolgáltatás, persze fejlesztések még utána is folynak majd. A Sprint egy jelentős szereplő, amcsi legnagyobb mobilszolgáltatói között van, de egy fecske még nem csinál nyarat. Mindenesetre ha ez a business nem kötettett volna meg a mobil WiMax nagy valószínűséggel a fix elérésű bátyuskája sorsára jutott volna.

  Azóta nagyobb mobil világcégek is kóstolgatni kezdték a WiMax-ot de csak módjával és rendkívül puhatólóan. Elég erős a pl. európában a HSPA eszközgyártók lobbyja, ráadásul a váltás teljes eszközcserék kívánna, míg a HSPA-nél megmaradhat a kompatibilítás és viszonylag jó jővőképet tud felmutatni az a technológia is.

  Azért a mobil WiMax is lassan fejlődik, anno az első generáció 20/6 Mbps-et tudott pár kilóméter hatótávval, ezt az új Wave2 névem emlegetett MIMO-s fejlesztés 40/12 Mbps-re emelte. Az év elején mutatták be a Wave2-t demo eszközöket, nyár végén készültek el az első chipsetek a kereskedelmi termékek meg talán idén vagy jővőre fognak jobban elterjedni. És bejelentették az új 802.16m szabványt is ami még tovább növeli a sebességet, mozgás közben 100 Mbps-re hasonlóan az LTE, UMB szabványok 2010 után eljövendő specifikációhoz.

  Az Intel is lassan belerakja a centrino platformjába a WiMax-ot, Már évek óta ígérgeti, de 2008-ra úgy néz ki ez is összejön. Most már kell is mert ha megjelennek az első ilyen kereskedelmi szolgáltatások akkor kliens oldalról is kell a támogatás. 2010-ig elég komoly felfutást ígér az Intel az általa propagált technológiának, aztán majd kiderül mi lesz belőle. Elég erős a mobil eszközgyártók platformja is, a HSPA még évek múlva is vagy 2 nagyságrenddel nagyobb piacot tudhat majd magának mint a WiMax, ráadásul ott is jön a femtocella ami ugyanúgy a mobil készülékek funkcionalításai közé kerülhet.

  A WiMax eszközök többféle frenvenciát használnak, elsősorban fizetőseket. A fix elérésnél ez európában a 3.5Ghz, amihez idehaza 5 cég vett anno frenvenciát, Tíkom, Antenna Hungária, Pantel, Invitel, GTS. Voltak sajtóhírek már 2-3 éve hogy ezenk cégek közül mind indít majd WiMax szolgáltatást, aztán mind valahol nem lett belőlük semmi, ahogy külföldön sem igazán jöttek be igazán ezek a próbálkozások. Túl drágák voltak az AP és CPE eszközök és nagyon nem akartak úgy esni az árak ahogy azt anno elképzelték. Az 5Ghz-es ingyenes sávba ígért WiMax eszközök nem igazán jöttek a mai napig, nincs is az NHH által szabályozva, mert nincs eszköz. Épp ezért a wifi szolgáltatóhoz hasonló kis cégek nem igazán WiMax-ozhatnak.

  A 3.5 Ghz-es licencel rendelkező cégek a saját frekijüket használják pl. bérelt vonali szolgáltatások nyújtása esetén mint elérési közeg. Elég szűkös ez a tartomány úgy emléxem talán 14 Mhz széles szolgáltatónként. Ebből lekeríteni a WiMax-nak le lehet, de nagyon csekély kapacitásra lenne elég, komolyan szolgáltatni nem nagyon lenne elég.

  Az utóbbi időben EU részéről is mutatkozik támogatás a WiMax szekeréhez. Próbálnak olyan frekvenciákat megosztani ennek a technológiának ahogy más mobil technológiák esetén is teszik. Erre az eszközgyártók is kezdenek reagálni és utóbbi időben olvastam oly hírt ahol 2.5 Ghz-es eszközök megjelenéséről lehetett olvasni.

  Amcsi részről még a jővőre a 700 Mhz-es frekvenciában esedékes börze körüli írásokból lehetett ismerős, főleg a Google körüli felhajtás körül, ami mint nagy esélyest, meg jővőbeli mobilszolgáltatóként emlegeti őket. Azért ez elég túlzás, de a lényeg ott is az hogy az 2009 februárban megszűnő analóg tv műsorszórás frekvenciáját áruba bocsájtja az állam és erre lehet licitálni. Ezt a freki tartományt szintén mobil adatszolgáltatásra szánják ahol a mobil WiMax technológiának szintén lehetne esélyei, pl. Google esetén is ezt emlegették a sajtóhírek.

 • orbano

  félisten

  válasz shabbarulez #5 üzenetére

  de csókolom a bácsi a cikkben lévő tesz vesz városos ábrában a fix elérés van rajzolva, nyem a móbil :) há' hogy van ez :)

  amúgy szép kis cikkre sikeredett, grat :R

  A vér nem válik VAZZE!™

 • dajkopali

  addikt

  válasz orbano #6 üzenetére

  jogos a kifogás :R, de mosmá nem cserélem ki :)

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

Új hozzászólás Aktív témák